Dodaj do ulubionych

KTG - tętno 140-145 i brak ruchów - CO SIĘ DZIEJE?

05.01.05, 13:21
Dziewczyny, piszę, bo może któraś z Was miała podobnie i mogłaby mnie
uspokoić...
Pierwsze KTG miałam dokładnie tydzień temu (37tc) i nie wyszło najlepiej.. to
znaczy Dzidziuś nie ruszał się przez pierwsze pół h i tętno miał w okolicach
140, później przyszła położna, potrząsła mi brzuchem i widocznie Maluch się
obudził, bo przez kolejne pół h były już i ruchy i dużo większe wahania
tętna: 120-170. Jednak lekarz kazał mi powtórzyć badanie na następny dzień i
wyszło ok - tętno 120-165 + czkawka na początku badania i ok. 12 ruchów
później.
A dzisiaj znowu kaplicasad Wahania tętna wynosiły 140-145 (czyli prawie ciągła
linia), a ruchów w ogóle nie czułam - lekarz nie był zadowolonycrying Powiedział,
że nie chce jeszcze wysyłać mnie do szpitala i mam się zgłosić o 17-tej na
powtórzenie badania. Rozryczałam się tam, bo podejrzewam, że o 17-tej badanie
będzie takie samo, bo mój Misio w ogóle nie rusza się zbyt wiele (sumując
jest to może 0,5 na 24h)! Cały czas mówiłam o tym lekarzowi, a On dopiero
teraz przyjął to do wiadomości i nawet trochę się przejął. Strasznie się boję
o Małegosad Załamałam się kompletniesad Serduszko Mu bije, ale teraz zaczęłam
się bać, że może jest chory i dlatego tak słabiutko się rusza?? Buuuuuucrying
Pocieszcie mnie, proszę!
Obserwuj wątek
    • aajn2 Re: KTG - tętno 140-145 i brak ruchów - CO SIĘ DZ 05.01.05, 13:29
      Wiem ze to strach ogromny!!!
      Moze ma juz bardzo malo miejsca i sie nie rusza!!!
      Nie martw sie, jestes pod opieka lekarzy, wszystko jest napewno dobrze!!!
      Trzymam kciuki. Aga
      • kariba Re: KTG - tętno 140-145 i brak ruchów - CO SIĘ DZ 05.01.05, 13:48
        Najważniejsze, że serduszko bije. Dzieci w tym tygodniu ciąży co jesteś raczej
        się wiercą, przekręcają ale tylko wtedy kiedy mają miejsce. Prawdopodobnie twój
        synulek nie ma już miejsca. Ja na Twoim miejscu dziś na tym KTG postawiłabym
        lekarzowi ultimatum albo jest wszystko ok i wracam do domu albo zostaje w
        szpitalu. Jak on może Cię zadręczać, że niby żle ale wysyła Cię do domu. Jest
        dobrze to wracam jest kręcenie kinolem lekarza to nie ruszam się z izby
        przyjęć. Pozdrawiam i przepraszam, że tak zdecydowanie i ostro ale ja też
        jestem w ciązy 35 tydzień i jak moj synulek jest mało aktywny to też dostaje
        wariacji więc Cię w 100 % rozumiem.Trzymaj się cieplutko kariba
        • agulka99 Re: KTG - tętno 140-145 i brak ruchów - CO SIĘ DZ 05.01.05, 13:59
          Ja też Cię rozumiem i tez świruję ja małego nie czuję. Ale może to wkestia
          braku miejsca w Twoim brzuszku. Maluszek coraz większy, coraz mu ciaśniej i
          coraz, mniej wygodnie. Lekarze tak zwykle tłumaczą zmniejszenie ruchliwości
          dzidziusiów na koniec ciąży. Mój malec cały dzień też się niewiele rusza i
          oczywiście ja cała w nerwach choć lekarz mówi że najważniejsze aby w porze
          swojej zwyczajowej aktywności ruchy były wyczuwalne. Trzymam kciuki za Ciebie i
          maleństwo. Napewno wszystko będzie w porządku.
          Pozdrawiam cieplutko, Agnieszka
        • kate3 Re: KTG - tętno 140-145 i brak ruchów - CO SIĘ DZ 05.01.05, 14:03
          Masz rację! O 17-tej niestety mojego lekarza już nie będzie, ale przycisnę
          tego, z którym będę rozmawiać, żeby mi powiedział co i jak, bo chyba przez noc
          zwariujęsad Pocieszam się, że teraz Mały trochę się pokręcił, więc chyba jest
          ok. Chociaż z drugiej strony to skoro teraz nie śpi, to pewnie będzie kimał o
          17-tej i znów KTG wyjdzie tak samosad Ehh, no nic, najwyżej mnie poślą do
          szpitala na obserwację - może przynajmniej tam mnie uspokoją...
          • constancja A może to wina łożyska? 05.01.05, 14:17
            JA się nie znam, nie jestem lekarzem, ale opisze Ci sytuację, z którą miałam
            styczność podczas mojego pobytu w szpitalu. Przyjęto na oddział kobietę w 37
            tyg. Maluch sie nie ruszał ale na KTG serducho biło. W końcu ktoś wpadł na
            pomysł, żeby zrobić usg z przepływami..okazało się, że łożysko tej kobiety było
            już mało wydolne i dostarczało już niwiele...a maluch nie ruszał się bo
            oszczędzał energie. Wiadomo, że łożysko się starzeje w trakcie ciąży. Tak mi
            się przypomniało jak przeczytałam Twój post. Oczywiście sytuacji jest wiele i
            ta wcale nie musi być taka sama.
            JA sama byłam dziś na KTG i mały miał wynik podobny to Twojego a ja dziś kończę
            35 t.c.

Trzymam kciuki i bądź dzielna
            Consta & Kacper
            • okulewiczu Re: A może to wina łożyska? 05.01.05, 15:02
              Ja byłam w niedzielę i poniedziałek na KTG z powodu małej ruchliwości dziecka.
              Okazało się,że tętno jest w normie, adziecko mniej się rusza, bo ma po prostu
              mnie miejsca. Ja chciałabymjuż urodzić, bo mam dość ciągłego nasłuchiwania i
              zamrtwiania się, że z dzieckiem jest coś nie tak. Tym bardziej, ze tydzień temu
              leżałam w szpitalu z powodu deceleracji na KTG. To jest chwilowy spadek tętna u
              dzidziusia, okazało sie, ze źle mnie ułożono w czasie badania i trochę sobie
              zemdlałam, a maluszek razem ze mną. Stracha mi napędził, że do tej pory nie
              mogę się otrząsnąć. mam nadzieję, ze u Ciebie będzie wszystko o.k. tak jak u
              mnie. Trzymam kciuki
              Pozdrawiam Ula i Pawełek 40 tc + 3dni
        • ade1 Re: KTG - tętno 140-145 i brak ruchów - CO SIĘ DZ 05.01.05, 14:11
          moje dziecko niegdy sie wiele nie ruszalo, a kiedys przez 3 dni ani razu, wiec
          na trzeci dzien przestraszona lecialam do lekarza i w drodze dziecko zaczelo
          sie ruszac. urodzil sie zdrowy i bardzo obecnie ruchliwy chlopak. tak wiec
          dzieci chyba tak maja, oczywiscie idz na to badanie i najwyzej zostan w
          szpitalu zebys byla pod ciagla kontrola nie martw sie bedzie ok
          • jowa20 Re: KTG - tętno 140-145 i brak ruchów - CO SIĘ DZ 05.01.05, 15:23
            Jesli to Cie pocieszy to moja dzodzia tez sie bardzo malo rusza,ale nie ma juz
            przeciez miejsca.Pozdrawiam.Jowa 38tc.
            • iwka901 Re: KTG - tętno 140-145 i brak ruchów - CO SIĘ DZ 05.01.05, 16:45
              Dziewczyny, a gdzie właściwie zrobić to KTG??? Ja też czuję coś za słabe ruchy i
              mało, ale lekarz na wizycie to zignorował.
              • kate3 Re: KTG - tętno 140-145 i brak ruchów - CO SIĘ DZ 05.01.05, 20:08
                Iwka, ja robię w prywatnej przychodni, ale jeśli Cię coś niepokoi to możesz
                śmiało jechać do szpitala - tam powiesz, że słabiej czujesz ruchy i powinni Ci
                takie badanie zrobić.
    • joisana Re: KTG - tętno 140-145 i brak ruchów - CO SIĘ DZ 05.01.05, 16:53
      A może po prostu leniuszek z niego jest , moja Mała kilka dni potrafiła się nie
      ruszać, potem 48 godzin non stop mieć czkawkę, albo raz w tygodniu kopnąć tak,
      że mdlałam z bólu. Moja Mama będąc ze mną w ciąży bez przerwy biegała aby
      słuchali mojego tętna bo wogóle się nie ruszałam, i co: i ja i moja córcia
      urodziłyśmy sie zdrowe. Mnie leń pozostał, a córcia ma takie wachania nastrojów
      jak w brzuszku wink. Każde dziecko jest inne, pewnie Twoje da Ci popalić dopiero
      jak przyjdzie na świat, na razie odpoczywa i zbiera siły wink. Jesteś pod stałą
      kontrolą, więc się nie martw. Pozdrawiam.
    • dorqi Re: KTG - tętno 140-145 i brak ruchów - CO SIĘ DZ 05.01.05, 17:35
      Witam,
      Ja miałam podobne problemy w pierwszej ciąży. Lekarz nie powiedział mi też do
      końca o co chodzi żeby mnie nie denerwować. jak się potem okazało mały miał
      owiniętą wokół szyi pępowinę i dodatkowo supeł na pępowinie. stąd były te
      spadki tetna. Ale urodziłam w terminie, choć poród miałam wywoływany. Wszystko
      poszło ok. Mały był i jest zdrowiuteńki.
      Także się nie martw, jeżeli masz dobrego lekarza to wszystko będzie dobrze.
      Trzymam kciuki i pozdrawiam!
      Dorota 33 tc, mama 8 letniego Konradzia
    • kate3 Re: KTG - tętno 140-145 i brak ruchów - CO SIĘ DZ 05.01.05, 20:06
      No i jestem w domku po kolejnym badaniu KTG. Do szpitala nas na szczescie nie
      wyslali. Maluszek ruszał się prawie do 16.30, a na badaniu (o 17-tej)
      oczywiście znowu spał!!! Ale po mojej interwencji (szturchanie + głębokie
      oddychanie przeponą) Dzidzio przebudził się i fiknął siedem razysmile Tak więc to
      badanie wyszło całkiem dobrze, ale następne muszę zrobić już w piątek "bo
      lepiej dmuchać na zimne". Umówiłam się jednak na popołudnie, bo może faktycznie
      mój mały leniuszek budzi się dopiero w porze obiadowejsmile
      • kate3 Re: KTG - tętno 140-145 i brak ruchów - CO SIĘ DZ 05.01.05, 20:10
        I bardzo Wam wszystkim DZIĘKUJĘ za pełne optymizmu słowa! Przesyłam Wam
        wielkieeeego całuskasmile Jeszcze raz dziękuję! Teraz wierzę, że jest i będzie
        dobrze!
        • ade1 do kate3 15.04.05, 21:32
          Kate i powiedz jak sytuacja z twoimi ruchami wyglada obecnie. ja mam podobny
          problem- tzn slabe ruchy i sie martwie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka