Dodaj do ulubionych

rozejście spojenia łonowego????

05.01.05, 14:21
Lekarz na ostatniej wizycie powiedział, ze mam odwapnienie kości i rozejscie
spojenia łonowego. Z tego powodu mam duze bole i powinnam jak najmniej
chodzic. Czy któraś z was tak miała? Czy poród był mimo to normalny?
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • klubiale1 Re: rozejście spojenia łonowego???? 05.01.05, 16:00
      Moja koleżanka miała rozejście spojenia łonowego i od ok 20tc musiała leżeć
      plackiem w łóżku. Poród odbył się przez cc, bo ortopeda stwierdził,że naturalny
      stanowi zbyt duże ryzyko - mogło by dojść do uszkodzenia spojenia łonowego i
      konieczności jego zespalania operacyjnego oraz długiego leżenia w gipsie.
      Ale wszystko zależy od stopnia rozejścia spojenia i jak wcześnie ono następuje.
      Moze przydałaby ci się konsultacja ortopedyczna? A skąd jesteś? Dobry
      specjaalista jest w Warszawie w szpitalu na Lindleya.
      Pozdr
    • marhab13 Re: rozejście spojenia łonowego???? 05.01.05, 17:23
      Dzieki, ja jestem z W-wy własnie, podaj mi prosze namiary na tego specjaliste.
      Moj gin tez kazal sie oszczedzac, ale powiedzial, ze nie musze lezec plackiem,
      bo to tez moze sprzyjac rozejsciu. Nie mowil tez nic o ortopedzie, ale
      powiedzial,ze jak bedzie gorzej to zalozy mi pasy, lub gips. Na szczescie
      jestem w 36 tyg, wiec juz nieduzo zostalo. Hmmm, staral sie byc delikatny i nie
      straszyc mnie, ale to wyglada nieciekawie....
    • mamasebunia Re: rozejście spojenia łonowego???? 24.01.05, 13:46
      Miałam rozejście na poł cm i rodziłam cesarką
      • iwcia75 Re: rozejście spojenia łonowego???? 24.01.05, 13:47
        mnie lekarka nic na ten temat nie mowi,ale bola mnie jak diabli kosci miedzy
        nogami. 38tydz
    • sabina74 Re: rozejście spojenia łonowego???? 24.01.05, 13:59
      Mam znajomą, której podczas porodu naturalnego pękło spojenie i musiała leżeć
      plackiem jakieś pół roku po porodzie. Fakt rodziła duże dziecko bo ponad 4kg.
      To był koszmar. Gdy zaszła drugi raz w ciąże, to dostała skierowanie na cc, bo
      było również zagrożenie i tym razem nic się nie działo.
      • aaala1 Re: rozejście spojenia łonowego???? 24.01.05, 14:07
        Kurcze, mnie też boli jak diabli, jestem w 36tc, nic mi lekarka nie mówi o
        wskazaniach do CC. Teraz to się zaczynam stresować.
        • 1paula Re: rozejście spojenia łonowego???? 24.01.05, 14:15
          dziewczyny, a na podstawie jekich informacji lekarz stwierdza to rozejscie sie?
          dzieki za infosmile
          • aaala1 Re: rozejście spojenia łonowego???? 24.01.05, 14:19
            Też bym chciała wiedzieć jak stwierdza się na ile się rozeszło te
            spojenie.Przez USG??? Pytałam o to lekarki, ale twierdzi że na USG nie można
            tego ocenić, a przeswietlenie też nie wchodzi w grę. No to jak. To że mnie boli
            to jane,że się coś tam rozłazi, ale jak bardzo to do końca nie wiem.Jak to
            sprawdzić czy to jest już niebezpieczne czy nie???
            • muuunia Re: rozejście spojenia łonowego???? 25.01.05, 11:39
              robi się usg. trzeba tylko dobrze trafić na doświadczonego ortopedę, który
              zrobi badanie, bo to nie jest standard, mnie trzech lekarzy odmówiło
              konsultacji bo nie mieli doświadczenia w rozpoznawaniu tego typu dolegliwości
              aż wreszcie trafiłam na takiego, który się znał.
        • muuunia Re: rozejście spojenia łonowego???? 25.01.05, 11:41
          bo to wszystko zależy kiedy. rozejście spojenia jest normalką na 2-3 tygodnie
          przed porodem. niektóre kobiety nawet tego nie czują. gorzej jest jak pęknie
          już w połowie ciąży (tak jak u mnie) i przez resztę się jeszcze powiększa.
          jeśli niedługo będziesz rodzic to nie masz się czym martwić
    • sonnja1 Re: rozejście spojenia łonowego???? 24.01.05, 16:39
      Spojenie w ciazy rozchodzi sie wlasnie dlatego iz organizm przygotowuje sie do
      porodu. Mialam bole spojenia- najgorzej w trakcie chodzenia, przewracania sie
      na drugi bok czy wstawania z lozka. Rodzilam normalnie. Nic sie nie stalo
      pozdr.
      • feminka8 Re: rozejście spojenia łonowego???? 25.01.05, 12:57
        Sonnja Dzięki za ten wpis!Ja od paru dni czuję takie bóle przy wstawaniu i
        przewracaniu się na bok-tak jak ty-wizyta u lekarki za parę dni a ja zdążyłam
        się pozamartwiać że to coś bardzo poważnego i że na pewno czeka mnie cesarka.Na
        wizycie dopytam się o wszystko dokładnie ale już teraz jestem
        spokojniejsza.Pozdrowienia
    • muuunia Re: rozejście spojenia łonowego???? 25.01.05, 11:38
      mnie spojenie rozeszło się w 20 tc. przez 10 tygodni spałam po 3-4 godziny na
      dobę, bo każdy najdrobniejszy ruch powodował ból nie do zniesienia. lekarz nie
      zmuszał mnie do pozostania w domu bo twierdził, że leżenie na pewno nie pomoże
      a może zaszkodzić. nie chciałam brać zwolnienia bo chodzenia dawało mi jeszcze
      jako - taką ulgę a nadejście nocy było koszmarem. wysłał mnie od ortopedy,
      ktory diagnoze potwierdzil, dodatkowo okazalo sie,ze jest tam stan zapalny.
      najgorsze jest to, ze w takiej sytuacji nie mozna pomoc - leki przeciwbolowe
      nie poomagają i trzeba z nimi bardzo uważać, przeciwzapalne odpadają
      całkowicie niestety trzeba się męczyć. boli nadal (32tc), coraz bardziej.
      wskazania na cesarkę jeszcze nie mam ale za tydzien ide do gina i musze po
      mesku z nim o tym pogadać. do pracy chodze nadal, zaczęłam już lepiej spać,
      jeszcze ze dwa tygodnie i zwolnię tempo. serdecznie Ci współczuję, bo ja wiem
      jaki to ból. czasami myślałam sobie, że jeśli taki ból przetrzymam to poród nie
      będzie dla mnie niczym strasznym
      trzymam kciuki
      • dafi_i_konka Re: rozejście spojenia łonowego???? 25.01.05, 14:41
        Jestem mama dwojki dzieci(3lata,15miesiecy)w drugiej ciazy ok 34tyg,mialam bole
        spojenia lonowego,nasilaly sie przy chodzeniu,przewracaniu na boki,czasami bylo
        to nie do wytrzymania,moj lekarz uspakajal mnie,ze wszystko bedzie dobrze,ze
        czasami tak bywa,oczywiscie panikowalam, niepotrzebnie,urodzilam silami natury
        zdrowego synkasmile bol przeszedl i teraz jest jedynie mglistym wspomnieniem.Glowa
        do gorysmile
        Pozdrawiam
    • aniach27 Re: rozejście spojenia łonowego???? 25.01.05, 14:38
      małe rozejście spojenia łonowego w czasię ciąży zachodzi pod wpływem relaksyny
      i jest to normalna sprawa,gorzej jeżeli kości straciły łączność i ocierają się
      o siebie - wtedy to po prostu boli.
      Mnie boli okropnie przy przewracaniu się na bok i przy dłuższym leżeniu (30 tc)
      ale lekarz po zrobieniu usg ( koniecznie !!!!)stwierdził, że szparka między
      kośćmi wynosi tylko 3 mm i jest powierzchowna( tzn nie przebiega przez całą
      grubość kości) więc mogę chodzić i póki co nie mam wskazań do cc czego i Tobie
      życzę!
    • moyyra Re: rozejście spojenia łonowego???? 10.04.05, 15:55
      Czytam i czytam i zastanawiam się czy to normalne, aby ten ból w pachwinach i
      kroczu miał miejsce juz w 17- 18 tygodniu mojej ciązy ?
      NIe za wcześnie na tego typu atrakcje ?? Spojenie łonowe mi się rozłazi ??? To
      Czy powinnam zadzwonić i molestować mojego doktorka w tej sprawie ???
      Wizytę mam DOPIERO 21 kwietnia, dla mnie to ciut za długo
      Pomozcie mi !!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka