Dodaj do ulubionych

Pytanie o zwolnienie

21.01.05, 14:25
Dziewczyny!
Mam pytanie. Dostałam podwyżkę i muszę wypracować 6 miesięcy, żeby na
macierzyńskim dostawać tyle co po podwyżce. Czy jesli w ciągu tych 6 miesiecy
pójde na zwolnienie lekarskie to ten miesiąc, w którym wziełam zwolnienie
będzie sie wliczał do średniej czy nie?
Prosze o odpowiedź dziewczyny , które się znają na przepisach, albo o link na
ten temat.
Obserwuj wątek
    • dusik7 Re: Pytanie o zwolnienie 21.01.05, 14:42
      Nie, niestety zaczna liczyc srednia od poprzedniego miesiaca wstecz, czyli jak
      wezmiesz w styczniu to policza za lipiec-grudzien, czyli nie bardzo ci sie
      oplaca isc na zwolnienie w ostatnich dniach miesiaca. Ale kazdy miesiac pracy
      wiecej podwyzsza ci srednia. Wiem na pewno, bo sama tak mialam i potwierdzalam
      to w Zusie.

Pozdrawiam
      Dusia i dzidzia 23tc
      • ola_la_la Re: Pytanie o zwolnienie 21.01.05, 14:50
        A jesli jestem na zwolnieniu np tylko tydzień w danym miesiącu, a potem wracam
        do pracy, to ten miesiąc tez odpada ze średniej??
        • dusik7 Re: Pytanie o zwolnienie 21.01.05, 21:24
          Niestety tak, co gorsza, potem jak przepracujesz np. kolejny miesiac to i tak
          zwolnienie policza ci tak jak liczyli poprzednio, zeby ci wyliczyli po raz
          drugi to musialabys przepracowac trzy pelne miesiace kalendarzowe.
          Jesli wiec bralas wczesniej zwolnienie i nie minely ci jeszcze 3 pelne miesiace
          kalendarzowe to i tak srednia ci policza tak jak poprzednio. Niestety przepisy
          sa nieublagane. Ja niestety zle sie czulam na poczatku ciazy i nawet 1 miesiac
          po podwyzce mi sie nie wliczyl, potem ze wzgledu na kiepskie samopoczucie znow
          poszlam na tydzien i poniewaz nie minely 3 miesiace to policzyli mi
          wynagrodzenie tak samo jak przy poprzednim zwolnieniu. Uznalam jednak, ze
          dzidzia jest najwazniejsza.

Pozdrawiam
      • ewelinawawa Re: Pytanie o zwolnienie 21.01.05, 21:30
        dusik7 napisała:

> Nie, niestety zaczna liczyc srednia od poprzedniego miesiaca wstecz, czyli
        jak
        > wezmiesz w styczniu to policza za lipiec-grudzien, czyli nie bardzo ci sie
        > oplaca isc na zwolnienie w ostatnich dniach miesiaca. Ale kazdy miesiac pracy
        > wiecej podwyzsza ci srednia. Wiem na pewno, bo sama tak mialam i
        potwierdzalam
        > to w Zusie.
        >
        > Pozdrawiam
        > Dusia i dzidzia 23tc
    • mamacia Re: Pytanie o zwolnienie 21.01.05, 21:48
      zmieniły się przepisy dotyczące zasiłków chorobowych i od 8 lutego 2005
      wszystko będzie naliczane po nowemu. A mianowicie pierwsze twoje zwolnienie po
      8 lutym (musi być co najmniej 1 dzień przerwy od poprzedniego) lub nowy rodzaj
      zwolnienia (np. było wynagrodzenie chorobowe z zakładu a teraz minęło 33 dni i
      zasiłek ZUS) będzie już liczone na nowo i potem już kolejne na jego podstawie.
      Będzie brane ostatnich 12 miesięcy sprzed miesiąca choroby (tzn. jeśli
      zwolnienie będzie w lutym'05 to wzięte pod uwagę będzie wynagrodzenie od
      lutego'04 do stycznia'05) Jeśli w którymś z tych miesięcy przebywałaś o długo
      na chorobowym (dłużej niż 15 dni łącznie) to ten miesiąc nie będzie brany pod
      uwagę i podstawa do chorobowego będzie np. z 11 miesięcy.
      Mam nadzieję że trochę to ci rozjaśni, choć proste to nie jest. Pozdrowienia
      • dusik7 do mamci 04.02.05, 23:54
        A czy jesli bylam wczesniej na zwolnieniu i nie przepracowalam tych 3 miesiecy
        kalendarzowych to tez przeliczaja na nowo?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka