Dodaj do ulubionych

Położ. miednicowe, 2 ciąża - brak wskazań do cc ?

26.01.05, 15:14
Zawsze byłam przekonana, że każde ułożenie dziecka poza główkowym jest
wskazaniem do cesarskiego cięcia. I że poród pośladkowy zdarza się tylko
wtedy, kiedy kobieta przyjedzie do szpitala zbyt późno na cc.

Wczoraj pan doktor powiedział mi, że w drugiej ciązy ułożenie miednicowe nie
jest wskazaniem do cc i dziecię rodzi się naturalnie acz pupą do przodu. W
pierwszej niekoniecznie i zalezy to od innych czynników. Szczerze mówiąc,
zmroziło mnie. O ile cesarki boję się panicznie, o tyle poród pośladkowy po
prostu nie mieści mi się w głowie.

Wiem, że moje małe ma jeszcze dużo czasu na obrót, bo to dopiero 30/31 tc.,
ale chciałabym zebrać informacje. Przejrzałam troche stron, ale tam
nieprawidłowe ułożenie jest wymieniane jako wskazanie do cc, niemniej, bez
podania numeru ciąży.
Może ktoś coś więcej wie z dobrego źródła ?
Obserwuj wątek
    • black_currant Re: Położ. miednicowe, 2 ciąża - brak wskazań do 26.01.05, 15:18
      Nie mam dobrych wieści sad

Ja w podobnej sytuacji (tyle, że w 36tc) obdzwoniłam wszystkie szpitale w
      Warszawie i w żadnym położenie miednicowe po pierwszym porodzie naturalnym nie
      było wskazaniem do cięcia. Z tym, że wtedy nie wiedziałam jeszcze, że w chwili
      porodu synek będzie ważył grubo ponad 4kg (4380). Może przy takiej wadze
      trafiłabym na stół.

Ale żeby oszczędzic sobie stresów, zdecydowałam się na Szpital Damiana.

-----------------------------
      • andaba Re: Położ. miednicowe, 2 ciąża - brak wskazań do 26.01.05, 15:40
        Pocieszę cię, że jeżeli to 31 tydzień, to może się obrócić. Zła wiadomość jest
        taka, że jeżeli jesteś wieloródką, dziecko szacuje się na nie więcej nią 4
        kilo, wywiad położniczy masz bez obciążeń, niezbyt zaawansowany wiek, brak
        oznak zagrożenia płodu i donoszona, lub bliska terminu ciąża, to szans na CC
        nie masz zbyt dużych. Rozumiem, że się martwisz, ale może nie będzie tak żle.
      • coronella Re: Położ. miednicowe, 2 ciąża - brak wskazań do 26.01.05, 15:41
        hmm, mnie to tez zdziwilo.
        Wszystkie polozenia posladkowe, ktore znam, skonczyly sie cesarka.
        Ostatnia, 2 dni temu- kolezanka rodzila 4 dziecko, nie odwrocilo sie, wiec bez
        slowa byla skierowana na cesarke. Nawet wstrzymali jej akcje w 37 tyg., po to
        by za 3 dni zrobic planowana operacje.
        • andaba Re: Położ. miednicowe, 2 ciąża - brak wskazań do 26.01.05, 15:51
          Przy czwartym dziecku??? Co to za super szpital?
      • mika_p Re: Położ. miednicowe, 2 ciąża - brak wskazań do 26.01.05, 15:51
        Do Damiana mam ponad 100 km i brak środków finansowych na cc na żądanie, ale
        mimo wsyztsko trochę mnie pocieszasz. Skoro w całej Warszawie praktykują w
        takiej sytuacji poród naturalny, to może nie jest tak źle i da się to
        ewentualnie przeżyć. A może jednak Małe się obróci...
        • black_currant Re: Położ. miednicowe, 2 ciąża - brak wskazań do 26.01.05, 17:18
          Na odwrócenie się na pewno jest jeszcze pora.

U mnie było tak:

do 34 tyg. - główka w dół

36 tydzień - pupa na dole

37 - główka na dole

38 - pupa na dole

2 dni przed terminem (USG miało zdecydować, czy następnego dnia będę miała cc
          czy nie) - główka na dole

Więc jak widać jest baaardzo różnie. Moja córcia też ustawiła się główką w dół
          po 38 tyg. ciąży. Ponoć wcale nie jest to tak rzadko spotykane, więc głowa do
          góry (Twoja, rzecz jasna wink ) - masz jeszcze dużo czasu smile

-----------------------------
    • koala500 Re: Położ. miednicowe, 2 ciąża - brak wskazań do 26.01.05, 17:50
      Dziewczyny, a co powiecie na moją sytuację?
      Ja, podobnie jak mika p jestem w drugiej ciązy, dziecko jest ułożone
      miednicowo, kilka dni temu byłam na USG i lekarz powiedział, że szanse na
      odwrócenie są małe, bo dziecko waży w okolicach 4 kg. Jestem teraz w 39 tc,
      termin mam na 6 lutego.
      Pierwszą córka urodziła się z wagą 4330 g, 57 cm, a więc nawet niezbyt długa,
      ale grubiutka.
      Rodziłam ją w W-wie na Starynkiewicza.
      Teraz też jestem mocno przerażona, bo mój lekarz prowadzący powiedział, że
      ponieważ to już drugie dziecko to będę prawdopodobnie rodzić naturalnie.
      Zadzwoniłam więc do w/w szpitala i spytałam , powiedziano mi to samo-położenie
      miednicowe w drugiej ciąży nie jest wskazaniem do cc, choć powiedziałam że
      pierwsze dziecko było tak duże i to drugie prawdopodobnie będzie równie duże.
      Do terminu zostało mi półtora tygodnia. Wiem że dzidziuś nadal siedzi z główką
      w górze, bo czuję tę główkę, ono rusza się często, ale są to tylko takie
      delikatne ruchy.
      I co Wy na to? Co mam zrobić?
      Planuję jechać w niedzielę do szpitala i porozmawiać z jakimś lekarzem.
      • andaba Re: Położ. miednicowe, 2 ciąża - brak wskazań do 26.01.05, 20:22
        Radziłabym próbować ubłagać jakiegoś lekarza... Oczywiście, że wiele kobiet
        rodzi dzieci ułożone pośladkowo, ale co innego dziecko ważące 3kg, a co innego
        ważące 4,5 kg. Zależy też jaki miałaś pierwszy poród (to nie reguła, ale jeśli
        pierwsze urodziłaś lekko, to i przy porodzie miednicowym może nie być
        problemu), czego Ci życzę.
        • cookee2 Re: obracają dziecko! 26.01.05, 21:03
          Jakieś 2 tyg,temu mojej znajomej jakiś profesor w warszawie obrócił dziecko w
          macicy jakimś tam masażem .Ponoc to były dwa ruchy i juz dziecko było głową do
          dołu.Dają przy tym jakąś kroplówkę rozlużniająca macicę .Jest to zabieg nie
          inwazyjny i nie bolesny.Jak któraś z was jest ciekawa kto to robi to zadźwońcie
          do szpitala w w-wie ul.Karowa .Pozdrawiam
        • lolalilu Re: Położ. miednicowe, 2 ciąża - brak wskazań do 26.01.05, 21:13
          moje dwie koleżanki miały planowe cc na Żelaznej - przy ułozeniu pośladkowym
          dziecka. Obracanie nie jest w obecnych czasach najlepszym pomysłem... Kiedyś to
          było mniejsze zło. Teraz powinno sie robić cc.
          • eva-a Re: Położ. miednicowe, 2 ciąża - brak wskazań do 26.01.05, 22:30
            Tak tak, w naszych kochanych szpitalach wszystko jest możliwe... sad(((
            Mam nadzieję, że wszystko się szczęśliwie wyjaśni. W każdym razie po tym jakie
            zdjęcia widziałam z porodu pośladkowego już zaczęłabym oszczędzać na cesarkę
            na wszelki wypadek.
            • linusia_75 Re: Położ. miednicowe, 2 ciąża - brak wskazań do 27.01.05, 07:45
              Moja gin przy pośladkowym ułożeniu w okolicach 28 tyg. też wspomniała o
              odwracaniu zewnętrznym. Robi się to ok. 37 tyg. (w W-wie na Karowej i IMiD) po
              spłenieniu paru warunków związanych z ilością wód i długością oraz ułożeniem
              pępowiny, w pełnym przygotowaniu do porodu. Ryzyko podobno jest jedynie takie,
              że obrót zainicjuje poród, co w 37 tyg. nie jest niczym groźnym.
              Trochę mnie to przeraziło, ale 3 lekarzy ginekologów, z którymi konsultowałam
              pomysł potwierdziło, że to lepsze rozwiązanie niż poród pośladkowy, a już na
              pewno lepszy niż cesarka.
              Niestety, samo ułożenie pośladkowe przy kolejnej ciąży wskazaniem do cc nie
              jest.
              Podobno najczęściej wygląda to tak, że po wielgodzinnym porodzie naturalnym
              lekarze dochodzą do wniosku, że nic z tego nie będzie i tną.
              Na szczęście moje dziecko w 32 tyg. się odwróciło więc dylemat mam z głowy. Ale
              gdyby nie, to jednak zdecydowałabym się na obrót zewnętrzny. To lepsze niż
              eksperymenty, że nuż widelec urodzę pośladkowo.
              Kilku tys. na cc na życzenie niestety nie mam.
              linusia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka