Dodaj do ulubionych

Plec dziecka z USG

28.01.05, 10:14
Kochane mamy i przyszle mamy. Powiedzcie mi prosze w ktorym tygodniu ciazy
moge juz zapytac lekarza o plec dziecka? I czy wynik jest wiarygodny, bo
slyszalam, ze bylo mnostwo przypadkow kiedy to lekarz pomylil sie i np.
powiedzial ze bedzie chlopczyk a wyszla dziewczynka i na odwrot. Jak to bylo
u Was? Czy przypuszczenia lekarza sprawdzily sie? Chcialabym to wiedziec, bo
jesli wynik okreslenia plci nie jest do konca wiarygodny to wole nie wiedziec
co urodze aby nie nastawiac sie na to co mi lekarz wyczyta z USG.

villka
Obserwuj wątek
    • nupik Re: Plec dziecka z USG 28.01.05, 10:18
      Plec ustala sie na badaniu polowkowym czyli okolo 22 tugdonia ciazy. jak sie
      idzie do dobrego gabinetu z super spreztem i dobrym lekarzem to mozesz byc
      prawie pewna ze pomylki nie bedzie o ile dzidzius zechce laskawie pokazac
      jakiej jest plci, bo niektore sie chowaja i guzik widac. Ja bylam u doktora
      roszkowksiego i siusiak byl jak ta lala, wiec nie sadze zeby byla pomylka,
      chociaz na 100 procent to sie dowiemy przy porodziesmile))
      aga 30tc
    • elza78 Re: Plec dziecka z USG 28.01.05, 10:20
      ja zapytalam ostatnio na usg na poczatku 20 tygodnia, moj lekarz powiedzial ze
      bedzie juz na 100% widac, niestety dzidzia tak sie zaslonila nozkami z enie
      zobaczylismy nic smile co do pomylek, to sie zdarza, ale coraz mniej - zazwyczaj
      jak nie sa pewni to nie mowia nic, albo ze nie wiedza na 100% ale sie nie
      nastawiaj tak na poznanie plci, bo my z mezem jestesmy coraz bardziej
      niecierpliwi, a tu dzidzia nie chce pokazac smile bywa i tak smile
    • iwka901 Re: Plec dziecka z USG 28.01.05, 10:31
      U mnie było tak:
      w 12 tc- miał być chłopiec na 95%
      w 15 też miał być chłopiec
      w 17 "już nie bardzo chłopiec"
      w 25 okazało się że dziewczynka na 100%
      w 35 potwierdziła się dziewczynka
      • villa79 Re: Plec dziecka z USG 28.01.05, 11:53
        No to niezlego mialas lekarza. Dla mnie 95% jest jak 100%. Nie rozumiem zatem
        jak lekarz mogl dopuscic sie takiej pomylki. Moge to tlumaczyc tylko tym, ze
        mial zly sprzet albo po prostu nie potrafi odczytywac plci z usg. Jesli nie byl
        pewny powinien powiedziec ze nie jest pewien a nie dawac 95%. Rodzice wowczas
        nastawiaja sie na chlopca, kupuja ubranka dla chlopca itp a tu okazuje sie ze
        dziewczynka. Stwierdzam wiec, ze lepiej nie wiedziec ja plec, nie ma wowczas
        rozczarowania.
        • luna333 Re: Plec dziecka z USG 28.01.05, 11:59
          jak spytałam swojego gościa (radiolog) od usg - od kiedy można poznać płeć
          dziecka - to mi powiedział że tak na pewno to od 28 tyg...hmm będę u niego
          około 18 tc i się łudzę że jednak coś już szepnie smile
          • grochalcia Re: Plec dziecka z USG 28.01.05, 12:03
            ja dowiedzialam sie w 19 tygodniu ciazy na usg genetycznym. Siusiak tez pieknie
            stal, wiec nie powinno byc pomylki. Lekarz ten ma dobry sprzet i powiedzial, ze
            po 15 tyg. ciazy nie zdarzyla mu sie jeszcze pomylka. Takze wszystko zalezy od
            lekzra i sprzetu...i dziecka oczywiscie. bo niektore same sie slicznie
            pokazuja. Powodzenia. Kasia 32tc
            • anielka25 Re: Plec dziecka z USG 28.01.05, 12:10
              U mnie w 22 tygodniu lekarz nie chciał powiedzieć. Natomiast na szczegółowym
              usg w 30 tygodniu gdy zapytałam o płeć, lekarz pokazał nam bardzo okazałe
              jajeczka. Wyszło że syn na 100 % i fajnie tak wiedzieć ale uwierzę jak zobacze
              a to już niedługo...
            • martekx grochalcia 28.01.05, 12:32
              grochalcia,
              co to jest usg genetyczne i po co sie je robi?
              • grochalcia Re: usg genetyczne 28.01.05, 13:22
                usg genetyczne robi sie miedzy 20 a 23 tygodniem ciazy, ktore pozwala wykluczyc
                wady rozwojowe dzidzi. Musi byc do tego uzyty dobry sprzet, poniewaz lekarz
                mierzy wiele czesci ciala dzidzi, m. in, fald karkowy, kosc nosowa, kosc udowa,
                sprawdza, czy nie ma rozszczepienia podniebienia itd...na podstawie pomiarow
                komputer podaje jakie jest prawdopodobienstwo wystapienia chorob genetycznych.
                Ja robilam takie usg w Lodzi, koszt 150 zl, ale w kazdym wiekszym miescie jest
                specjalista genetyk, ktory wykonuje takie badanie. jesli na usg wyjdzie cos
                niepokojacego, kieruja na dalsze badania, np, test Pa-pa, lub amniopunkcje. W
                kazdym badz razie ja na to usg jechalam az 200 km, poniewaz na sprzecie, ktory
                jest w moim miescie nieiwele da sie zobaczyc, a chcialam byc spokojna.
                Pozdrawiam Kasia i Szymek
    • fasolka31 Re: Plec dziecka z USG 28.01.05, 12:27
      Ja najpierw nie chciałam wiedzieć, ale w końcu w:
      41tc i 3 dni - lekarz powiedział na 98% dziewczynka
      41tc i 4 dni - w dniu porodu... okazało się że urodziłam chłopca smile))
      Teraz połowkowe za tydzień... no zobaczymy co tym razem wymysli smile))
      • luna333 Re: Plec dziecka z USG 28.01.05, 12:44
        z tego wynika że jak już płeć określą to trzeba się udać do innego lekarza i
        sprawdzić co ten inny powie smile
    • pulpcik Re: Plec dziecka z USG 28.01.05, 17:29
      my wiemy od 20 tc, potwierdziło się to na kolejnym USG w 32 tc oraz na ostatnim
      - wczoraj, więc raczej mała szansa na pomyłkę smile
      ale to chłopak, więc może dlatego...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka