grubaska20 03.02.05, 11:21 6tc a ja już wariuję! zaraz oszaleję! jak sobie z tym radzic? ratunku! kocham mojego groszka, ale dlaczego jest dla mnie taki niedobry? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
1jagienka Re: mam okropne mdłości!!! co robic?????? 03.02.05, 11:37 )))))))) U mnie było tak, że na mdłości pomagało małe co nieco: tzn. musiałam ciągle coś przeżuwać. Łyk coli też był balsamem na udręczony żołądek. Jeszcze trochę i mdłości przejdą Odpowiedz Link Zgłoś
grubaska20 Re: mam okropne mdłości!!! co robic?????? 03.02.05, 11:45 ) krzepiące słowa dziękuje pięknie! jak długo mogą się utrzymywać mdłości? to moja pierwsza ciaża i nie mam wogóle pojecia co sie dzieje zadaje lekarzowi miliony pytań, ale ciagle rodzą sie nowe Odpowiedz Link Zgłoś
ggosiek Re: mam okropne mdłości!!! co robic?????? 03.02.05, 12:21 Współczuję! U mnie mdłości zaczęły się ok. 7 tygodnia ciąży. Po 6 tyg wszystko było wspaniale i o dziwo jadłam co mi tylko popadło w rękę dosłownie wszystko. A później szok i tak do 13 tyg ciąży. Non stop co zjadłam to zwymiotowałam. Teraz jestem w 15 tyg. w zeszłym tygodniu 1 raz wymiotowałam a teraz mój organizm się normuje. Mój lekarz obiecał mi że mdłości przejdą pod koniec stycznia i miał rację. Co ci radzę. Nie zrywaj się szybko z łóżka rano i najlepiej mniej przy lóżku np klakersy lub sucharki i podjadaj je sobie jak masz ochotę zwymiotować. Musisz wyczuć też na jakie potrawy reagujesz wymiotami i je zwyczajnie nie jedz. U mnie np . nie mogłam jeść jogurtów, serków i pić mleka bo odrazu wymiotowałam. Prawie 1,5 miesiaca ich unikałam. Nie piłam kawy bo mnie drażniła. Jedz wolno i nie przejadaj się bo napewno zwymiotujesz, a i moja prywatna porada jeśli się męczysz a nie możesz zwymiotować to wypij łyk napoju gazowanego odrazu się przymuli i od razu ci bedzie lepiej (tak było w moim przypadku nie wiem jak będzie u ciebie). Ja nie moglam także jeść owoców na czczo i pić. Mój lekarz także nie kazał mi brać witamin na początyku ciąży bo powiedzial że i tak się nie wchłonią bo je zwymiotuję (mózg będzie twierdził że to jakiś zarazek) i dlatego brałam tylko kwas foliowy. Mam nadzieję, że ci trochę pomogłam Powodzenia w dalszej walce Odpowiedz Link Zgłoś
grubaska20 Re: mam okropne mdłości!!! co robic?????? 03.02.05, 12:25 dzieki wielkie jescze zapewne zgłosze sie z milionem innyhc kłopotków dziękuję i pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
keysy1 Re: mam okropne mdłości!!! co robic?????? 03.02.05, 12:29 Jestem teraz 10tc. Mam nudności, wymioty i zgagę okropne 24 godz. na dobę. I mnie niestety nic nie pomaga żadne krakersy, sucharki, woda, herbatki imbirowe, midgałki - nic. Poprostu musze to jakoś przeżyć choć wydaje mi się że dlużej nie wytrzymam. Odpowiedz Link Zgłoś
sylwia.74s Re: mam okropne mdłości!!! co robic?????? 03.02.05, 12:48 Dziewczyny trzymajcie się. Mnie na początku pomagał sok jabłkowy. Później mogłam jeść tylko suche bułki i pić wode mineralną. Tak do końca 12tc. Ponieważ mocno schudłam dostałam od lekarza Torcan w czopkach. Myślałam, że będę mu bić pokony. Po 6 tygodnich mogłam pierwszy raz coś zjeć. Odpowiedz Link Zgłoś
grubaska20 Re: mam okropne mdłości!!! co robic?????? 03.02.05, 12:58 o tak! zgaga nęka mnie rano w dzień i w nocy.. tragedia.. to jeszcze przeżyję, ale mędzajki są nieznośne.. wczoraj tatuś jadł kolację, czujac tylko ten zapach myślałam, że zwrócę mu obiad na kolana.. wrr.. Odpowiedz Link Zgłoś
a.stawikowska Re: mam okropne mdłości!!! co robic?????? 04.02.05, 23:30 ja zaczeam pic coca-cole, bo zawsze pomagała mi na żołądek, upewnilam sie u doktora czy moge pić i w jakich ilosciach, powiedziala ze stanowczo tak, oczywiscie musze wyczuc sama ile moge wypic, jesli bede pila za duzo i za czesto, wtedy mam sie zgłosic do niej, ma mi przepisac tabletki antywymiotne, ktore bierze sie na noc i nie zagrazaja ciazy może popros swojego doktora o takie tabletki aga Odpowiedz Link Zgłoś
catwoman Re: mam okropne mdłości!!! co robic?????? 05.02.05, 16:20 Wspolczuje Ci serdecznie, ja mialam dokladnie to samo co ty, zapachy i niektore potrawy, wogole tragedia. Zaczyna przechodzic..jestem w 16 tygodniu, ale nic sie nie martw, moze przejdzie ci szybciej. Ja chcialam "udusic" ludzi ktorzy mnie pocieszali ze to tylko jeszcze kilka tygodni, ale przeciez te tygodnie sa jak lata..Ja nie wiedzialam co ze soba zrobic. Faktycznie czasem kawa z mlekiem i cola pomagaly.. Odpowiedz Link Zgłoś
ikw1 Re: mam okropne mdłości!!! co robic?????? 03.02.05, 16:03 VOMITUS HEEL albo w kropelkach albo w czopkach i Odpowiedz Link Zgłoś
chocolate2 Re: mam okropne mdłości!!! co robic?????? 03.02.05, 16:31 Mnie dolegliwości tak bardzo męczyły w perwszym trymestrze że nie chciałam się rano budzić i przeżywać kolejnego dnia. Pomagała mi trochę cola i rennie na żołądek bezpieczny w ciązy a trochę daje ulgi. Odpowiedz Link Zgłoś
calineczka81 Re: mam okropne mdłości!!! co robic?????? 03.02.05, 19:33 nie chcę cię martwić ale ja jestem w 8 m-cu i ciągle jeszcze wymiotuję. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
saskiaplus1 Re: mam okropne mdłości!!! co robic?????? 03.02.05, 19:46 Miałam koszmarne mdłości, ale ok. 13 tygodnia prawie całkiem minęły. Mnie pomagało spanie do południa (miałam zwolnienie, bo i tak nie mogłam się całe rano oderwać od muszli klozetowej, a po południu były jakby mniejsze. Ale musisz sobie sama wypróbować, co Ci pomoże. Ja nie miałam stałej metody, musiałam je zmieniać co jakiś czas, bo przestawały działać. Generalnie pomagały (na różnych etapach): mandarynki, rozpuszczalna herbatka pomarańczowa (straszne świństwo tak w ogóle, przed ciążą bym nie tknęła, mała kanapka, ogórki kiszone, jabłka, kisiel, winogrona, kiwi, płatki kukurydziane z ciepłym mlekiem, gorzka herbata... mnóstwo tego było. No i budziłam się po 12.00, kiedy najgorsze mdłości już przespałam. Dało się w sumie przeżyć, trzymaj się mocno) Odpowiedz Link Zgłoś
zarazmamusia Re: mam okropne mdłości!!! co robic?????? 03.02.05, 20:00 u mnie mdłość zaczęły się kilka dni po zapłodnieniu a skończyły w 4 miesiącu. Także nie pocieszę Ciebie. Właściwie nic nie pomagało. Wymiotowałam non stop, irytując córkę, którą odprowadzałam do szkoły - wkurzała się, że mama wymiotuje na co drugi krzaczek )) Dziwne, bo w pierwszej ciąży ani razu mnie nie mdliło a wymioty w ciązy uważałam za konfabulację ciężarnych - no i się zemściło to na mnie )) Jedyne co odrobinkę pomogło, to nie jedzenie od rana śniadania i NIE BRANIA ŻADNYCH WITAMIN RANO. Wstawałam, wypijałam herbatę gorzką (ale słabą) z mlekiem, odprowadzałm córkę do szkoły, robiłam zakupy i dopiero potem jadłam śniadanie. Ale to tylko czasami działało. W każdym układzie życzę zdrowia i zapewniam - to w końcu przejdzie )) Odpowiedz Link Zgłoś
olik128 Re: mam okropne mdłości!!! co robic?????? 05.02.05, 14:13 Pocieszam was mile kobietki. U mnie nudnosci i wymioty pojawiły się ok. 6 tyg. To nie było najgorsze, jakoś to przeżyłam, bo nawet udało mi się iść do pracy. OK. 8 tyg. dostałam silnych zawrotów głowy, które bardzo mocno powodowały wymioty- od rana do nocy i nawet Torecan zapisany przez doktora nie pomagał. Męczyłam się kilka dni strasznymi zawrotami i bólami głowy. W końcu wypiłam małą filiżanke kawy i trochę mi lepiej. Pozdrawiam i mam nadzieję że to minie.... Odpowiedz Link Zgłoś
barbara79 Re: mam okropne mdłości!!! co robic?????? 05.02.05, 16:16 No to ja nikogo nie pocieszę, jestem w 19 tygodniu ciąży i nic mi nie pomogło na mdłości i wymioty (długo leżałam po przebudzeniu, wolno wstawałam, piłam colę, brałam leki przeciwwymiotne, jadłam suche ciastka-szybko wracały). Każdego dnia rano muszę przeżyć swoje. Chyba już tak będę miała do końca ciąży. Odpowiedz Link Zgłoś
chocolate2 Re: mam okropne mdłości!!! co robic?????? 05.02.05, 19:03 to może Twoja ciąża jest mnoga? CZytałam że wtedy dolegliwości pierwszego trymestru trwają do końca ciąży. Odpowiedz Link Zgłoś