Dodaj do ulubionych

Sen w ciąży

08.02.05, 15:13
Jestem w 32tc. Od jakiś dwóch miesięcy budzę się w nocy kilkakrotnie,
a "ulubiona" godzina to ok. 3 w nocy!!! Trochę współczuje mojemu mężowi bo ja
w przeciwieństwie do niego wcale nie czuję sie niewyspana. Za to on po moich
nocnych wędrówkach - światełko, herbatka, książeczka ... jest zmęczony.
Zastanawiam się nad wyprowadzką na drugie łóżko... Powiedzcie mi drogie
mamusie, jak to jest z pozycją do spania, lepiej na lewym czy prawym boku?
Dlaczego? Na wznak to wszystko się ciągnie! Pozdrowionka.
Obserwuj wątek
    • anielka25 Re: Sen w ciąży 08.02.05, 15:22
      Podobno na wznak nie poleca się spać bo w tedy jest ucisk na jakąś żyłe i u
      niektórych kobiet powoduje to nawet omdlenia. Ja już nie dam rady bo mi się
      robi jakoś tak dziwnie. Lekarz polecił spać na lewym boku ale ja nie mogę bo
      mały bardzo mocno w tedy kopie i się pcha. Spię na prawym ale w połowie nocy
      budzę się z potwornym bólem biodra i tu sie kończy moje spanie! Nocne wędrówki,
      herbatka, internet, czytanie gazet to standard. Męża zamykam w sypialni więc mu
      to nie przeszkadza. Za jakies 4 tygodnie będzie sie budził co noc jak dziecko
      będzie płakać więc teraz go oszczędzam.
    • sylka75 Re: Sen w ciąży 08.02.05, 15:26
      Ja jestem w 16tc - budze sie w nocy regularnie juz od jakiegos miesiaca,
      najpierw okolo 1, potem okolo 5. Jesli pojde spac pozniej, okolo 23, to budze
      sie tylko raz. Jak w zegarkusmile I podobnie jak ty jestem calkowicie przytomna i
      wyspana - ogladam tv, jem jablko, czytam gazete... Moja kolezanka powiedziala
      mi, ze to calkowicie normalne i ze organizm przygotowuje sie na nocne pobudki,
      gdy dzidek juz sie urodzi. Nie wiem, czy to prawda, ale mialoby to sens - mam
      nadzieje, ze tak to bedzie wygladalo, ze rzeczywiscie budzac sie w nocy bede
      calkiem przytomna i zdolna do zajecia sie malenstwemwink A co do pozycji snu -
      podobno najlepiej na lewym boku, bo dzidek najlepiej jest wtedy dotleniony. Ale
      nie potrafie podac w tej chwili uzasadnienia medycznego - po prostu tak mowiono
      mojej kolezance w szkole rodzenia.
    • aluu Re: Sen w ciąży 08.02.05, 15:36
      Po pierwsze to rozbawiłyście mnie tym przyzwyczajaniem się do nocnych pobudek-
      ze zwzględu na maluszka! To jest doskonałe wyjaśnienie- no i ze względu na
      maluszka zniosę wszystko. No cóż pogodziłam sie z tym, że od początku ciąży nie
      usypiałam na brzuchu (to była moja ulubiona pozycja do snu - ale nawet jak nic
      nie było jeszcze widać to nie miałam odwagi)..., do dziś dobrze było na prawym
      boku...ale jak trzeba to od dziś śpię na lewym... Kropka! Pozdrawiam przyszłe
      mamusie!!!
    • aaala1 Re: Sen w ciąży 08.02.05, 16:36
      U mnie juz 38tc i od dłuzszego czasu śpię na lewym boku, bo nie mam wyjściasmile)
      Na prawym malutka mi się wciska i stuka,że nie jestem w stanie tak długo leżeć,
      bo mnie łaskoczesmileNa plecach po paru minutach się duszę. Pozostaje
      znienawidzony lewy boksad
    • asia06 Re: Sen w ciąży 08.02.05, 16:59
      Czytałam, że najlepiej spać na lewym boku, bo wtedy jest najlepsze krążenie
      krwi.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka