Dodaj do ulubionych

aspiryna w ciazy

20.02.05, 21:20
czesc mamusie czy mozna brac aspiryne w ciazy na goraczke bo jestem w kropce
moj gin mowi 'ze tylko ona skutecznie zwalcza goraczke,ktora jest
niebiespieczna dla dzidzi ,ale mi sie wydaje ze ten lek szkodzi maluchowi
pomocy co wy bierzecie na goraczke z gory dzieki przestraszona
Obserwuj wątek
    • andaba Re: aspiryna w ciazy 20.02.05, 21:27
      Zdecydowanie bezpieczniejszy jest paracetamol.
      • lilian_ka Re: aspiryna w ciazy 20.02.05, 21:41
        Aspiryna absolutnie odpada. Czytalam ze nawet do 3 miesiecy PRZED planowana
        ciaza nei nalezy jej brać. W ostateczności paracetamol (czyli apap, panadol np.)
        • basiaz_26 Re: aspiryna w ciazy 21.02.05, 10:34
          Aspiryna i jej pochodne surowo zabronione! Paracetamol, ale tez nie przesadzaj.
          Pozdro!
      • mazuba Re: aspiryna w ciazy 20.02.05, 21:42

zgadzam sie z poprzedniczka. zreszta paracetamol zbija goraczke nie tylko u
        doroslych, sa lekarstwa dla dzieci z ta substancja.
        a aspiryna rozrzedza krew a to moze prowzdic do poronienia.
        pozdr
        magda, 34 tc
        • ania28.1 Re: aspiryna w ciazy 20.02.05, 22:31
          dziwny ginekolog- wlasnie aspiryny nie mozna brac w trakcie ciazy... mozesz
          apap, paracetamol- tym bardziej ze jestes w 3 tr
          • pimpek_sadelko Re: aspiryna w ciazy 21.02.05, 08:04
            aniu, normalny ginekolog, aspiryne bierze sie w ciazy na lepszy uklad
            krwionosny.
    • katka71 Re: aspiryna w ciazy 20.02.05, 22:51
      Moj gin. tez dopuszcza przyjmowanie aspiryny czy innych salicylanow ale nie
      ukrywam, ze osobiscie nie zdecydowalabym sie na ta grupe lekow - paracetamol
      jest bezpieczniejszy.
    • basia741 Re: aspiryna w ciazy 20.02.05, 23:39
      Wg mojej wiedzy nie wolno brać aspiryny, chociaż czasem dopuszczalna jest mała
      dawka, ale nie jako lek przeciwgorączkowy tylko z innych względów (dokładnie
      nie wiem więc się nie wypowiadam). Ja zanim się zorientowałam, że jestem w
      ciąży brałam aspirynę przez kilka dni z powodu przeziębienia. Na szczęście nic
      złego się nie stało, a lekarz mnie uspokoił mówiąc, że być może pomogła ona w
      zagnieżdzeniu. Teraz jestem w 23 tc i na pewno nie zdecydowałabym się na
      aspirynę. Raczej łóżeczko, herbatka z sokiem malinowym i apap.
      Życzę zdrowia,
      basia
    • pimpek_sadelko Re: aspiryna w ciazy 21.02.05, 08:03
      ja biore aspiryne codziennie i bedzie tak do konca ciazy, z tym ze ja mam dawki
      kardiologiczne ( na plytki krwi) 75 mg. a normalna aspiryna ma chyba 100. nie
      wiem czy 100 mozna.
      • natalya20 Re: aspiryna w ciazy 21.02.05, 10:45
        z tego co wiem to zabroniona, ale wiem ze paracetamol na pewno mozna
    • anika27 Re: aspiryna w ciazy 21.02.05, 11:53
      moj gin tez zaleca aspiryne. mi ponoc juz nic nie zaszkodzi 40 t.c. i wlasnie
      mam goraczke i biore aspiryne. sama herbatka i lozko nie wystarcza a zbicie
      goraczki jest bardzo wazne. najlepiej zapytaj swojego gina a ja jeszcze
      znalazlam syropek PYROSAL na zbicie goraczkismile pozdrawiam i zycze powrotu do
      zdrowiasmile
      • ellap Re: aspiryna w ciazy 21.02.05, 17:50
        Troche mnie zaskoczyło że ginekolog pozwala na przyjmowanie aspiryny w 40
        tygodniu, a więc tuż przed porodem. Aspiryna jest przeciwskazana co najmniej na
        3 tygodnie przed planowanym zabiegiem, bo obniża krzepliwość krwi, a wiec
        zwiększa ryzyko krwotoku. Nie można przewidzieć czy nie bedziesz miała cesarki,
        a po naturalnym porodzie też można nieźle krwawić. Mnie przy przyjeciu do
        szpitala pytali o przyjmowanie aspiryny itp i wydaje mi sie że wisi na izbie
        przyjęć informacja że należy poinformować o tym lekarza.
        Ginekologiem nie jestem ale mogę sie dziwić
        Pozdrawiam
        Ela
        • pimpek_sadelko Re: aspiryna w ciazy 21.02.05, 17:54
          niektorym kobietom specjalnie przed porodem daje sie heparyne i aspiryne. nie
          grozi to zadnym krwotokiem.lekarz wie co robi.
          • ellap Re: aspiryna w ciazy 21.02.05, 18:07
            Oba te preparaty hamują krzepliwość krwi, wiec sa stosowane tylko w konkretnych
            wskazaniach np. gdy krzepliwość jest za duża, tworzą sie skrzepy być może także
            w innych stanach chorobowych o których nie wiem. Rozumiem żę czasami jest to
            niezbedne dla zdrowia mamy i dziecka, gdy korzyści przeważają nad zagrożeniem.
            U zdrowych kobiet w ciąży, z normalnym krzepnięciem kwas acetylosalicylowy jest
            przeciwskazany. Jest tyle znacznie bezpieczniejszych preparatów stosowanych na
            obniżenie gorączki. Poza tym dzieciom do 12 roku życia również nie podaje sie
            kwasu acetylosalicylowego w przeziebieniu. Grozi to poważnymi powikłaniami.
            Reasumując zgodnie z moja wiedza JA nie przyjmowałabym aspiryny w
            przeziebieniu.
            Pozdrawiam
            Ela
            • pimpek_sadelko Re: aspiryna w ciazy 21.02.05, 18:11
              ellu, naprawde wiem co powoduja, bo je biore. krzepliwosc mojej krwi jest
              NORMALNA. a szpikuje sie tymi specyfikami od 31 dc kiedy to wykrylam ciaze.
              moje kolezanki kuja sie heparynka i lykaja aspierynke caluska ciaze, malo tego
              maja systematycznie zwiekszane dawki. naprawde to sie stosuje w ciazy. nie wiem
              jak mozna Cie przekonac, bo sie zaparlas przednimi lapkami.naprawde mozna.
              pozdrawiam
              • ellap Re: aspiryna w ciazy 21.02.05, 18:24
                Proszę przeczytaj jeszcze raz moją odpowiedz. Ja nie twierdze że nie można brać
                aspiryny w ciąży z innych wskazań niż przeziebienie. Oczywiście można a nawet
                trzeba np z wskazań kardiologicznych, leczeniu zakrzepicy i pewnie z innych
                powodów o których nawet nie słyszałam. Ale na obniżenie gorączki jest wiele
                bezpieczniejszych leków. I w tym stwierdzeniu zapieram sie przednimi łapamismile

• pimpek_sadelko Re: aspiryna w ciazy 21.02.05, 18:28
                  a moj lekarz daje aspiryne nawet na przeziebienia. a aspiryne i heparyne
                  stosuje sie juz nawet PROFILAKTYCZNIE.
                  poza tym uwazam, ze robicie blad poddajac w watpiwosc zalecenia ginekologa,
                  ktory prowadzi ciaze tej dziewczyny. zachowujecie sie tak jakbyscie same byly
                  ginekologami i wlasnie teraz obraduje konsyluimsmile
                  wierzcie troche swoim lekarzomsmile
                  to ulatwia zyciesmile
                  • ellap Re: aspiryna w ciazy 21.02.05, 18:38
                    Może masz racje. Ale jak ktoś pyta na forum to moim zdaniem znaczy że oczekuje
                    odpowiedzi. Wiec odpowiadam zgodnie z moją wiedzą i poglądami. I jak już
                    napisałam mam prawo sie dziwić. Dlatego napisałam że JA bym wzieła cos innego,
                    a dziewczyna zrobi jak uzna za właściwe.
                    PS. Jakmym wierzyła lekarzowi który leczył moje zapalenie oskrzeli moje dziecko
                    byłoby dziś być może kaleką, a na pewno bez zębówsad
                    • ewucha28 Re: aspiryna w ciazy 21.02.05, 20:01
                      Kwas acetylosalicylowy może powodować niebezpieczne skutki uboczne. Mogą to być
                      uczulenia, astma aspirynowa, śródmiąższowe zapalenie nerek, wątroby, czy groźny
                      dla życia dzieci zespół Reye'a. Dlatego w wielu krajach aspiryny nie wolno
                      podawać dzieciom do 12., a nawet 16. roku życia. Nie powinny jej też przyjmować
                      kobiety w ciąży i matki karmiące piersią. Niewielka dawka tego leku bywa groźna
                      dla ludzi starszych i mało sprawnych. Jedna tabletka potrafi uśmiercić osobę
                      uczuloną na kwas acetylosalicylowy.

Aspiryna w ciąży: Prednizon i aspiryna w leczeniu kobiet z nawykowymi
                      poronieniami o nieznanej przyczynie, u których stwierdzono obecność
                      autoprzeciwciał -poczytajcie
                      www.nasz-bocian.pl/modules.php?name=News&file=article&sid=29
    • anika27 Re: aspiryna w ciazy 22.02.05, 11:12
      No to rozwinela sie dyskusja na temat aspiryny zupełnie jak na temat butelki
      Habermana, pobrania krwi pepowinowej czyli brac czy niesmile Ja jednak uwazam ze
      moj lekarz wie co robi zalecajac mi aspiryne. Prowadzi moja ciaze prawie od
      poczatku zna moje wyniki badania krwi ( zreszta cala ciaze idealne), stan
      dzidziusia i ma wiedze i doswiadczenie. A w każym artykule zalecajacym sposoby
      samoleczenia sie kobiet w ciazy jest adnotacja skonsultuj sie z lekarzem-wiec to
      zrobilam. Kolezance, ktora zalozyla watek oczywiscie tez to proponuje-napewno
      lekarz poradzi lepiej niz wszystkie poradniki bo Cie zna. Moja wypowiedz miala
      tylko na celu wskazanie ze moj gin tez polecil mi aspiryne i pomoglo mi to
      piorunujaca. A czy jest to szkodliwe czy pomocne- coz medycyny nie konczylam, na
      wlasne oczy nie widzialam morderczych wlasciwosci aspiryny, co artykul to inna
      opinia- jedyna kompetentna osoba w tej sytuacji jest lekarz. I taka jest moja
      opinia. Pozdrawiam juz bez goraczkismile
    • agata_labedz Re: aspiryna w ciazy 22.02.05, 12:52
      nie wolno brac aspiryny, bo może wystąpic krwotok! zdecydowanie zastąp ją
      paracetamolem. powiedzą ci o tym zarówno u lekarza jak też w aptece smile
      • ewucha28 Re: aspiryna w ciazy 22.02.05, 13:20
        są wskazania jak juz wcześniej pokazałam do brania aspiryny w ciązy,ale
        zauwazyłam ze niektore osoby(NIE MOWIE DO PIMPEK_SADEŁKO-BO U CIEBIE TO
        WSKAZANIE JEST UZASADNIONE)myla aspiryne z paracetamolem.Aspiryna to aspiryna a
        paracetamol mamy w panadolu ,apapie i tym podobnych lekach.
        • anika27 Re: aspiryna w ciazy 22.02.05, 13:44
          Jak juz pisalam aspiryne zalecil mi doswiadczyny lekarz z wieloletnia praktyka.
          Nie bede mu zarzucac ze myli aspiryne z paracetamolem bo nie czuje sie
          wystarczajaco wyedukowana w tej kwestii. Na jakiej podstawie twierdzisz,
          ze:"zauwazyłam ze niektore osoby(NIE MOWIE DO PIMPEK_SADEŁKO-BO U CIEBIE TO
          > WSKAZANIE JEST UZASADNIONE)myla aspiryne z paracetamolem"? Jestes lekarzem?
          • ewucha28 Re: aspiryna w ciazy 22.02.05, 14:45
            anika27 nie mowiłam o Tobie ,zresztą rob jak uwazasz ja tez mam bardzo
            doświadczonego lekarza i zabronił mi brac aspiryne,teraz nie bedziemy chyba sie
            licytowały ktory lekarz jest mądrzejszy. Wazne jest to ze w ciązy panuje jedna
            zasada samemu nie bierze sie zadnych lekow ,przyjmuje sie tylko to co lekarz
            zapisze i pod jego okiem,nie twierdze ze Twoj nie wie co robi czy myli
            lekarstwa,moze masz jakies wskazania związane np z wynikami ,nie jestem
            jasnowidzem,jeśli to lekarz zalecił Ci branie to tak ,ale nie mow na forum ze
            mozna brac spiryne bo jesli mozna to tak jak mowiłam w uzasadnoionych
            przypadkach,a leki w ciązy bierze sie tylko po zaleceniach lekarza.
            • ellap Re: aspiryna w ciazy- fakty długie 22.02.05, 15:53
              Może troche faktów. Zaznaczam że mówimy o aspirynie w dawce 500mg, a wiec
              takiej która przyjmuje sie w przeziębieniu, nie dawki kardiologiczne 75mg.

1. Machanizm działania sugerujący działania niepożądzne dla kobiet w ciąży.
              Hamowanie enzymu odpowiedzialnego za synteze prostaglandyn - hormonów
              tkankowych odpowiedzialnych min z przebieg porodu, rozwieranie szyjki macicy i
              prawdopodobnie indukcje porodu. Ponadto z samego mechanizmu działania zmniejsza
              krzepliwość krwi.
              2. Bezpieczeństwo stosowania w ciaży: kategoria C, w okresie okołoporodowym
              kategoria D ( źródło "Farmakodynamika" podrecznik dla studentów farmacji i
              medycyny oraz "Indeks leków")
              dla przypomnienia
              Kategoria C - to ta grupa leków, w której badania na zwierzętach wykazały
              szkodliwość dla płodu, bądź też takich badań nie wykonano oraz brak jest
              odpowiednio wiarygodnych danych z obserwacji stosowania tego leku u ludzi.
              Zwykle do tej grupy leków zalicza się leki nowo wprowadzane na rynek. Lek z tej
              grupy można zastosować jedynie wtedy, gdy w opinii lekarza spodziewana korzyść
              dla matki przewyższa potencjalne ryzyko dla płodu,
              Kategoria D - to ta grupa leków, w której obserwacje u człowieka wskazują na
              zagrożenie dla płodu. Stosowanie takiego leku podczas ciąży jest dopuszczone
              jedynie w sytuacji gdy jest to bezwzględnie konieczne ze względu na dobro
              matki, a podanie bezpieczniejszego alternatywnego leku jest niemożliwe lub
              przeciwwskazane,
              3. Zalecenia producenta leku oparte na badaniach toksykologicznych na
              zwierzętach i ludziach, a także zebrane z wieloletniej praktyki lekarzy na
              całym świecie.
              Upsarin:
              CIĄŻA I LAKTACJA
              "Kwas acetylosalicylowy można stosować w czasie ciąży, jedynie na wyraźne
              zlecenie lekarza.
              Nie stosować podczas ostatnich 3 miesięcy ciąży bez specjalnego zalecenia
              lekarza, gdyż może powodować wady rozwojowe płodu i komplikacje w czasie porodu"
              Aspiryna Bayer - strona producenta
              " As with any drug, if you are pregnant or nursing a baby, seek the advice of a
              health professional before using this product. It is especially important not
              to use aspirin During the last 3 months of pregnancy unless specifically
              directed to do So by a doctor because it may cause problems in the unborn child
              or complications During delivery"
              4. Badania opisane w różnych artykułach
              np."Możliwości leczenia farmakologicznego reumatoidalnego zapalenia stawów u
              kobiet w okresie ciąży i karmienia
              Pharmacological treatment of rheumatoid arthritis during pregnancy and lactation
              Irena Zimmermann-Górska" gdzie napisane jest:
              "Związek ten łatwo przechodzi przez łożysko, w końcowym okresie ciąży może u
              płodu osiągać większe stężenie niż stwierdzane jednocześnie w organizmie matki.
              Wywołuje on wszystkie objawy związane z hamowaniem syntezy prostaglandyn, a
              szczególnie zaburzenia hemostazy, związane m.in. z upośledzeniem czynności
              płytek. Działanie teratogenne ASA u ludzi nie zostało udowodnione, istnieją
              jednak obserwacje przemawiające za możliwością wywołania wad serca. Stosowanie
              ASA w okresie ciąży jest przeciwwskazane. Wyjątek stanowi podawanie go w
              dawkach nie przekraczających 80 mg/24h"
              I wiele innych. Kto chce niech poszuka.
              5. Kwas acetylosalicylowy przechodzi przez łożysko. A podawanie aspiryny jest
              przeciwskazane u dzieci do 12 roku w zakażeniach wirusowych bo może spowodować
              zespół Reya - powikłanie rzadkie, ale bardzo groźne, w jego przebiegu dochodzi
              do ciężkich zaburzeń w funkcjonowaniu mózgu.

I teraz należy rozważyć czy 1+2+3+4+5 > czy < od zaufania do zdania lekarza.

Jeśli < - to proszę bardzo, moja firma nie produkuje paracetamolu wiec nic mi
              do tego co kto bieże
              Jeśli > - biore paracetamol, lek z grupy B.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka