Dodaj do ulubionych

dieta wegetariańska w ciąży

26.02.05, 18:34
Witam!
Proszę wszystkie mamy - wegetarianki o praktyczne porady i słowa otuchy.
Straszą mnie dobrzy ludzie, że zrobię straszną krzywdę dziecku nie jedząc
mięsa. Czy naprawdę muszę?! Nie rozmawiałam jeszcze o tym z lekarzem i
chciałabym się do tej rozmowy przygotować. Pomóżcie!
Pozdrawiam, a.
Obserwuj wątek
    • vereena Re: dieta wegetariańska w ciąży 26.02.05, 18:54
      Witaj,
      jestem wegetarianką od 4 lat, w tej chwili w 39 tygodniu ciąży. Moja córeczka
      waży ok. 3800g. Wyniki w czasie całej ciąży miałam doskonałe - np. hemoglobina
      ani razu nie spadła poniżej 13,5. Lekarzy miałam dwóch. Obu poinformowałam o
      mojej diecie i obaj zgodnie stwierdzili, że dopóki dziecko rozwija się
      prawidłowo, a wyniki są dobre, nie interesuje ich jak się odżywiam. Nie
      przejmuj się "dobrymi radami".
      Pozdrowienia
      Vereena
    • bodimama Re: dieta wegetariańska w ciąży 26.02.05, 19:20
      witaj,
      mogę podpisać się tylko pod tym co napisałaci vereena. jeśli twoja dieta jest
      dobrze zbilansowana to nie masz się czego obawiać.
      możesz zajrzeć też na forum wege.dzieciak.pl/

jeśli pytasz o rady, to chętnie pomogę ale co chcesz wiedzieć konkretnie?
      dodam że wegetarianką jestem od 13 lat, obecnie prawie weganką, i właśnie
      zaczęłam 17 tydzień ciążysmile

na pewno warto pilnować żelaza i wapnia, ale też cynku i innych mikro-i
      makroelementów.
      Generalnie dużo jarzyn, nasion, orzechów, koniecznie pamiętaj o kaszach, różne
      warzywa, zwłaszcza liściaste zielone (sałata,kapusta,szpinak),brokuły,buraki,
      dużo kiszonek (witaminy!), dobrze też właczyć glony do diety bo mają dużo
      składników mineralnych...

jak będziesz miała jakieś pytania,to pisz. Postaram się odpowiedzieć, tylko
      uprzedzam że nie codziennie tu zaglądam.

pozdrowieniabig_grin
    • hannamay Re: dieta wegetariańska w ciąży 27.02.05, 01:21
      jesli wierzysz, ze wegetarianska dieta jest dobra dla Ciebie i dziecka to
      zupelnie nie przejmuj sie uwagami ludzi. ja jestem wegetarianka od uff.. mocno
      ponad 10 lat, za 2 tygodnie moj termin porodu, malenstwo rozwija sie bardzo
      dobrze, mam bardzo dobra morfologie i w zupelnosci nie brakuje mi potraw miesnych.

mam bardzo urozmaicona diete - duzo orzechow, suszonych owocow, swierzych
      owocow, warzyw, organicznej soi, kasz i pije duzzzzoooo mleka, jogurtow i
      maslanek. Nie przepadam za grochem czy fasola chociaz staram sie chociaz
      troszke, nie pije sokow i staram sie ograniczyc ser.

w czasise ciazy niestety mocno przybralam na wadze sad i tak podczas dyskusji z
      lekarzem, doszlismy do wniosku ze byc moze to ze wzgledu na fakt diety
      wegetarianskiej. Bo zamiast np. porcji kurczaka, czy gotowanego miesa, ja
      wypijam okolo 5-6 szklanek mleka ( 0%tluszczu). liczac jednak kalorie jest to
      okolo 600 kcal. sporo .... ale niestety lub stety takie jest moje
      zapotrzebowanie na bialko w tej chwili.

ciekaw jestem czy podobny problem maja inne mamy-wegetarianki ?

trzymaj sie cieplutko i obserwuj swoje cialo - ono wskaze ci najlepsza droge!
    • kicia031 Re: dieta wegetariańska w ciąży 27.02.05, 07:04
      Nie przejmuj sie. Ja nie jadlam miesa przez 9 lat, potem jadlam przez 2 lata, a
      odkad jestem w ciazy, nie moge nawet patrzec na miecho. Wyniki bardzo dobre,
      Groszek rosnie jak wsciekly, chociac ja bardzo malo przybralam na wadze -
      niecale 4 kilo, a jestem juz w 30 tygodniu ciazy.
    • tiny Re: dieta wegetariańska w ciąży 27.02.05, 09:56
      nie jem mięsa od 8 lat.
      urodziłam zdrowego, mądrego synka, który ma dziś 6,5 roku, poszedł rok wczesniej do szkoły i radzi sobie doskonale.
      jestem w 33 tygodniu ciąży - malutka rozwija się dobrze.
      wyniki mam w porządku. co prawda mam skurcze i powinnam dużo wypoczywać - ale to nie wina diety - pierwsza ciąża była bez żadnych problemów, ta jest dla mnie nieco trudniejsza.
      o diecie z lekarzem nie rozmawiałam - nie piję, nie palę, odżywiam się zdrowo (apetyt mi służy smile)) i to chyba najważniejsze.
      temat wegetarianizmu poruszam z niewieloma osobami, bo nie chcę się tłumaczyć i przekonywać, mam dość nagonek itp. nikomu nie narzucam swoich przekonań. Nam ten sposób odżywiania służy i dobrze. Są i tacy, którym może szkodzić. Jak wszystko. Pozdrawiam smile))
    • buena.dzidzia Re: dieta wegetariańska w ciąży 27.02.05, 17:20
      Witaj! jestem wegetarianka w ciazy (15tc).Wiem co przechodzisz, bo pomimo mojego stazu wege i duzej wiedzy zaczelam sie bac, czy na pewno dobrze robie. Przyczynily sie do tego "kraczace" osoby i moje przewrazliwienie. Przez dwa miesiace bilam sie z myslami, w koncu doszlam do wniosku, ze jesli bede miec ochote na mieso, to go bede jeść. Zyskalam spokój ducha, a ochoty na mięcho nie mam, wrecz odrzuca mnie na sama mysl, nie mowiąc o zapachu.Ponadto stwierdzilam, ze skoro moje diecko powstalo z wege jajeczka i wege plemnika, to jak moze mu brakowac miesa?Staram sie sluchac potrzeb ciala, a bylam zmuszona przez mdlosci (dzieki temu nie wymiotowalam wogole!!!). Od pwenych rzeczy mnie odrzucilo - czekolada, kawa, jogurt,mleka nie pilam od dawna, bo nie znosze, za to mam jazdy na twarog. Teraz na reszcie moge jesc rozne rzeczy, bo na poczatku bylo roznie. Jesli zdrowo jesz, to wszystko bedzie ok! Poczytaj kilka ksiazek, na pewno ci to pomoze i nie stresuj sie, bo to jest niezdrowe. Moja dzidzia rozwija sie prawidlowo, ja mam dobre wyniki badan, zadnych niedoborow.
    • sylwiado Re: dieta wegetariańska w ciąży 28.02.05, 00:18
      Witaj,
      Jestem wegetarianką od 17 lat. Urodziłam dwójkę zdrowych dzieciaczków, sama też
      na zdrowie nie narzekam smile)) Lekarze opiekujący się mną podczas obu ciąż nie
      mieli nic przeciwko, nawet jedna lekarka stwierdziła, że wegetarianki w ciąży
      odżywiają się zwykle lepiej od mięsożernych bo bardziej dbają o urozmaicenie
      diety. Dbaj więc o siebie i nie martw się niepotrzebnie!
      Sylwia
    • berenika-27 Re: dieta wegetariańska w ciąży 28.02.05, 08:22
      Witaj,
      Ja też miałam przejścia w związku z moją dietą zwłaszcza podczas spotkań
      rodzinnych. Wszyscy próbowali mi wmówić że dla dobra dziecka powinnam się
      poświęcić i chociaż przez okrez ciązy i karmienia jeść mięso a już napewno
      ryby. Zapytałam o zdanie mojego lekarza i wręcz mi zabronił. powiedział, że
      ciąża jest stanem fizjologicznym i powinnam jeść tak jak do tej pory, skoro
      wyniki badań mam doskonałe to znaczy że mój sposób odżywiania jest prawidłowy,
      zwłaszcza że wegetarianką jestem od 11 lat. A na eksperymenty jedzeniowe będę
      miała czas po ciąży.
      Oczywiście staram się jeść rozsądnie. Choć mleka nie piję, bo mi nie służy. Ale
      codziennie jem jogurty, sery, owoce warzywa, pełnoziarniste pieczywo.
      Pozdrawiam gorąco.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka