loulla 27.02.05, 17:13 cześć, jutro mam miec robione USG jestem w 6tc i 3, powiedzcie co powinno być już widać??? DZiDZiA:o) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ewucha28 Re: co widać w 6tc na USG??? 27.02.05, 17:16 Zarodek składa się z głowy tułowia i ogonka, który potem zaniknie wchłonięty przez obrastające go tkanki. Około 40 dnia ciąży po bokach tułowia pojawiają się zawiązki ramion, a dwa dni później zawiązki nóg. W szóstym tygodniu zrastają się dwie rurki, które dadzą początek sercu. Serce zaczyna pompować krew. Ostatecznie zamyka się kanał nerwowy dla rdzenia kręgowego, a na końcu rdzenia warstwa komórek nerwowych zagina się, a potem zamyka – z nich ukształtuje się mózg, który w momencie narodzin będzie miał 100 miliardów komórek. Z woreczka owodniowego wyodrębniają się komórki, które stworzą zaczątek jelit i naczyń krwionośnych. Powstaje prenercze, które zaniknie zastąpione przez nerki. Zarodek jest zawinięty w kłębek, dlatego najczęściej podaje się jego wielkość tzw. ciemieniowo-siedzeniową – od czubka głowy do pupy. Pod koniec szóstego tygodnia zarodek ma 4 mm długości, jest wielkości połowy paznokcia najmniejszego palca. home.no.net/pregnant/w6a.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
ewucha28 Re: co widać w 6tc na USG??? 27.02.05, 17:17 www.ginekologia.med.pl/forum/viewtopic.php?t=1772 link podany do strony gdzie juz ktoś ładnie to opisał i oprawił w fotki,pare wątkow nizej jest taki temat juz. Odpowiedz Link Zgłoś
malgocha6 Re: co widać w 6tc na USG??? 27.02.05, 17:26 Ja miałam robione Usg dokładnie w 6 tygodniu. Na bank będzie to USG przezpochwowe więc za dużo nie zobaczysz, nie rozróżnisz. Lekarz nazwał to co zobaczył pęcherzykiem z żywym zarodkiem. Ale można posłuchać już bicia serduszka maleństwa! Cudne. Odpowiedz Link Zgłoś
joasiiik25 Re: co widać w 6tc na USG???zdjecie 27.02.05, 17:29 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=621&w=16941854&a=18028459 zdjeice z usg w 6tyg (mojego synka) pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
sdomitrz Re: co widać w 6tc na USG??? 27.02.05, 17:55 Ja miałam robione w 6 tyg. i 1 dni. Zarodek miał ok. 3 mm, serduszko biło, ale lekarz naprawdę musiał się napracować, żeby cokolwiek wychwycić. Wiele zależy od aparatu, na którym się robi to USG. Odpowiedz Link Zgłoś
renata28 Re: co widać w 6tc na USG??? 27.02.05, 18:56 Kiedy robiłam usg w 6,5 tyg. moja córeczka wyglądała jak kijanka z ogonkiem. Wszystko było bardzo dobrze widać (tzn. to co można zobaczyć na tym etapie). było super, fajne uczucie Odpowiedz Link Zgłoś
gviazdka3 Re: co widać w 6tc na USG??? 27.02.05, 19:08 Cześć! Jestem teraz w 8 tc, a USG (zwykłe i dopochwowe) miałam robione w środę (to był 7 tc)! Widoczny był pęcherzyk i bijące serduszko (na tym najbardziej mi zależało), zarodek miał 3,9 mm, trochę za mało jak na 7 tc, ale wg USG moja ciąża trwa krócej (to zależy w którym dniu cyklu poczęło się maleństwo)! Jeśli Twój lekarz ma dobry sprzęt na pewno wskaże Ci Twoją dzidzię (samej trudno ją rozpoznać)i bijące serduszko... Powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś