Dodaj do ulubionych

soczewki czy okulary

12.03.05, 15:38
Mam pytanie do dziewczyn z wadą wzroku. Będziecie rodzić w soczewkach
kontaktowych czy w okularach? Ja już praktycznie wyłącznie stosuję soczewki i
w okularach nie czuję się dobrze. Czy podczas porodu mogę mieć soczewki?
katja 36tc2d.
Obserwuj wątek
    • smallwitch Re: soczewki czy okulary 12.03.05, 15:55
      Hej
      Ja rodziłam w soczewkach (rozmawiałam przedtem z okulistą i ginekologiem na ten
      temat), ale jak okazało sie, że konieczna jest cesarka zostałam poproszona o
      zdjęcie soczewek. Mój gin był troszkę przeciwny porodowi w soczewkach, ale
      udało mi się go przekonać, że okulista powiedział, że w przypadku moich
      soczewek (Focus Night&Day) nie powinno byc problemu ani z oczami ani z
      soczewkami nawet w przypadku nagłej narkozy. Niemniej jednak skoro cesarka nie
      była tak strasznie nagła i mimo, że miałam znieczulenie podpajęcze anestezjolog
      poprosiła o zdjęcie soczewek. Tak na pewno było bezpieczniej... Ale niestety
      nie mogłam dobrze (mam dużą wadę -8,5) zobaczyć synka, jak mi go pokazano zaraz
      po wyjęciu...
    • katja08 Re: soczewki czy okulary 12.03.05, 16:14
      Hej,
      Dzięki za odpowiedź. Ja noszę zwykłe soczewki, tylko na dzień SoftLens 66
      Bausch&Lomb. Zdejmuję je zawsze na noc. Myślę, że jeżeli będę długo rodzić, to
      pewnie zdążę je zdjąć. Ale w takim razie spakuję też okulary, bo bez soczewek
      lub okularów, zaczyna się u mnie ból głowy.
      pozdrawiam
      katja 36tc1d
      • mama_wojtusia2 Re: soczewki czy okulary 12.03.05, 16:54
        ja rodziłam w okularach, bo mnie soczewki uwierały. Mam -5,5 i bez nich
        nie widziałbym dokładnie synka smile Teraz mogę w soczewkach, ale okulary
        zabiorę ze sobą.
        Marzena 38 tc
    • isa2 Re: soczewki czy okulary 12.03.05, 19:34
      czesc

ja niedawno rodzilam. Rowniez nosze soczewki. Niestety podczas porodu ani z
      jedego nie skorzysasz ani z 2giego. Kaza zdjac. To taka chwila, ze nawet nie
      zauwazysz, ze nie masz okularow na nosku smile, nawet przyduzej wadzie. Ja mam -
      3,5.
      • gardenia76 Re: soczewki czy okulary 13.03.05, 00:31
        Witam! ja równiez noszę soczewki, ale nie zamierzam pytać nikogo w szpitalu o
        zdanie na ten temat, po prostu będę rodzić w soczewkach. Nosze też SofLens 66,
        więc jeśli się przeciągnie, po prostu zmienię na okulary. Zakładam, że w tak
        prostej sprawie potrafię sama ocenić, jak mi jest wygodnie, nie muszę słuchać
        czyichś nakazów. Pozdrawiam!
    • mamalgosia Re: soczewki czy okulary 13.03.05, 10:43
      rodziłam w soczewkach i drugi raz też mam taki zamiar. powiedziałam jednak o tym
      lekarzowi - na wszelki wypadek
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka