Dodaj do ulubionych

poród po terminie a L4

14.03.05, 14:12
Hej, wiem, że już sporo tutaj napisano o takiej sytuacji, gdy poród odbywa się
po terminie, ale ja ciągle nie rozumiem pewnej rzeczy. Dlaczego tak jest, że
gdy dostanę zwolnienie od swojego gina i obejmie ono okres, gdy już dzidziuś
powinien być na świecie to ZUS może mi wtedy policzyć ten czas jako urlop
macierzyński? Skąd oni wiedzą na kiedy mam termin?

Moja obecna sytuacja wygląda tak, że mam zwolnienie od swojego gina do 18
marca, a termin mam na 19 marca (sobota). Co Waszym zdaniem powinnam zrobić
wziąć od 19 marca dalej zwolnienie od gina (mieszkam w W-wie) czy pojsc do
internisty i stamtąd próbować dostać zwolnienie? A jeśli poradzicie mi
internistę to czy to zwolnienie ma być od 19 marca (poprzednie kończy się 18
marca) czy może być od poniedziałku (21 marca)? A co się stanie, gdy urodzę
np. w niedzielę 20 marca?
Czy potrzebuję przedłużenie zwolnienia na ten jeden niepokryty dzień, czyli 19
marca? Mam nadzieję, że coś zrozumiecie z tych moich dywagacji. Będę wdzięczna
za pomoc!
Obserwuj wątek
    • grochalcia Re: poród po terminie a L4 14.03.05, 14:39
      Masz dwa wyjscia...albo wziasc zwolnienie od internisty od 19 marca, albo tego
      dnia zglosic sie do szpitala i tam czekac na porod, co jest bezsensowne. tylko
      pamietaj, ze internista musi Ci wypisac zwolnienie nie na ciaze, tylko na jakas
      wymyslona chorobe....Ja bede miala tak samo...tez moj gin polecil mi zwolnienie
      od internisty....Kasia 38tc
    • pimpek_sadelko Re: poród po terminie a L4 14.03.05, 14:41
      nie wiem skad zus wie takie rzeczy, ale juz 2 tygodnie przed terminem lekarze
      maja zakaz wystawiania zwolnien, kobieta zdaniem zusu powinna byc na
      macierzynskim. nonsens dla mnie. radze Ci isc do lekarza rodzinnego i poprosic
      o zwolnienie. wpisze Ci infekcje albo bole kregoslupa. zalosne ze musimy
      kombinowac, ale jak panstwo nie wstydzi sie okradac nasze dzieci z dwoch
      tygodni z matka to darujmy sobie wstyd i my.
      • adag Re: poród po terminie a L4 14.03.05, 14:53
        To są bzdury, które już na forum były wyjaśniane kiedyś. Jeżeli nie urodzisz w
        terminie, gin może ci normalnie wystawić dalej zwolnienie i zus nie powinien się
        przyczepić. Ja mam cc 21, a zwolnienie mam wystawione też do 21.
        • pimpek_sadelko Re: poród po terminie a L4 14.03.05, 14:55
          adag napisała:

> To są bzdury, które już na forum były wyjaśniane kiedyś. Jeżeli nie urodzisz w
          > terminie, gin może ci normalnie wystawić dalej zwolnienie i zus nie powinien
          si
          > ę
          > przyczepić. Ja mam cc 21, a zwolnienie mam wystawione też do 21.
          jest takie cos mozliwe jesli zwolnienie bylo wystawiane na wiecej niz 2
          tygodnie przed data porodu.
          nie wiem jak jest w przypadku przenoszonych ciaz, ale w przypadku zwyklych jest
          walsnie tak.
        • grochalcia Re: poród po terminie a L4 14.03.05, 14:58
          niestety to nie bzdury, moaj przyjaciolka pracuje w ZUS i mnie uczulala, aby po
          terminie brac zwolnienie tylko od internisty....po co ryzykowac, lepiej isc do
          internisty, no nie???
        • neti87 Re: poród po terminie a L4 14.03.05, 14:59
          Adag, ale Ty jesteś kryta, masz zwolnienie dokładnie do cc, a skoro wiesz, że
          będziesz miała cc to raczej nie przenosisz ciąży.
      • neti87 Re: poród po terminie a L4 14.03.05, 14:57
        Też uważam, że to bezsens i raczej znam zasady udzielania urlopu
        macierzyńskiego. Mam wrażnie, że ten zakichany ZUS wszystko może. Przecież to
        urodzenie się dziecka powinno decydować o tym od kiedy zaczyna sie macierzyński.
        A ja z kolei powinnam miec prawo decydować czy chcę skorzystać z urlopu 2 tyg.
        przed porodem, tak stanowi Kodeks Pracy. A tu co? Wszystko pochrzanione.

Dziękuję Wam bardzo. Ciekawe czy jakiś lekarz przyjmie mnie w sobotę? I czy da
        się namówić na wypisanie zwolnienia od soboty, bo niby przecież mi niepotrzebne
        skoro w sobotę nie pracuję? Aż się boję o tym myśleć...
        I dzięki za radę co do typy zwolnienia. Czyli to zwolnienie nie może miec
        literki B i będzie płatne 80%. Czy dobrze rozumiem?
        • grochalcia Re: poród po terminie a L4 14.03.05, 14:59
          nie moze miec literki B!!!
        • pimpek_sadelko neti! 14.03.05, 15:00
          idz do lekarza w piatek, wypisze Ci z pozniejsza data.
          wszystkie zwolnienia w ciazy sa platne 100%.
          • neti87 Re: neti! 14.03.05, 15:04
            Pimpek_sadelko i Grochalcia, dzięki. Ale piszecie niby to samo, a jednak
            inaczej. Grochalcia utrzymuje, że ma być bez literki B.

Macie rację, żeby pójść w piątek, kochane jesteście!!!
            • pimpek_sadelko Re: neti! 14.03.05, 15:05
              neti87 napisała:

> Pimpek_sadelko i Grochalcia, dzięki. Ale piszecie niby to samo, a jednak
              > inaczej. Grochalcia utrzymuje, że ma być bez literki B.
              >
              > Macie rację, żeby pójść w piątek, kochane jesteście!!!
              nie chcialabym Cie wprowadzic w blad. jak bedziesz u lekarza to zapytaj o ten
              szczegol. bedzie wiedzial jak zrobic, zeby Ci nie zaszkodzic.
              • neti87 Re: neti! 14.03.05, 15:10
                Pimpek_sadełko, dziękuję! Swoją drogą to straszna głupota, żeby trzeba było
                sobie głowę zawracać takimi rzeczami... i bac sie jakiegoś ZUS-u.
                • pimpek_sadelko Re: neti! 14.03.05, 15:18
                  neti87 napisała:

> Pimpek_sadełko, dziękuję! Swoją drogą to straszna głupota, żeby trzeba było
                  > sobie głowę zawracać takimi rzeczami... i bac sie jakiegoś ZUS-u.
                  Ty masz luksus. ja jestem objeta juz nowym systemem, po 180 dniach zwolnienia
                  bede krazyc miedzy pracodawca, zusem i nie wiem kim jeszcze i bede na "zasilku"
                  zajebiscie. przepraszam za przeklenstwo, ale za te 150 dni bede miala taki
                  brzuch, ze szok, dookola beda upaly a ja mam w tym kursowac jak sputnik.
        • mysza505 Re: poród po terminie a L4 14.03.05, 15:05
          Albo idz do lekarza po prostu w poniedzialek. Bo tak naprawde po co Ci
          zwolnienie w weekend? Przeciez nie ma obowiazku posiadania ciaglosci
          zwolnienia. Mi troche komfortowo wyszlo, bo pracuje w szkole. Mam termin na
          23.03 i do tego dnia zwolnienia. A potem zaczyna sie przerwa wielkanocna
          trwajaca 6 dni. I tyle moge sobie przenosic ciaze bez chodzenia do internisty.
          A nie bede przeciez brala zwolnienia na wolne dni. A potem, mam nadzieje, ze
          dzidzia sie juz pojawi.
          • neti87 Re: poród po terminie a L4 14.03.05, 15:09
            ja gdzieś właśnie czytałam o tej ciągłości i stąd mój niepokój...Poza tym mój
            gin też tak mówił, że musi być ciągłość, i że on może mi wystawić, ale nie wie
            co na to ZUS.
            • mysza505 Re: poród po terminie a L4 14.03.05, 15:14
              Roznica pewnie bedzie tylko taka, ze dostaje sie chorobowe naliczone juz wg
              nowych zasad, tzn z ostatnich 12 miesiacy. I rzeczywiscie moze byc roznica, jak
              sie dlugo bylo na zwolnieniu. Bo od lutego chyba ilosc dni, kiedy mozesz byc na
              zwolnieniu bez komisji zusowej jest mniejsza. Jesli to odgrywa jakas role, to
              pewnie rzeczywiscie lepiej miec ciaglosc i stare zasady.
    • renata28 Re: poród po terminie a L4 14.03.05, 15:11
      Proponuję zadzwonić do ZUS do działu zasiłków. ZUS nie ma prawa nikogo zmuszać
      do pójścia na macierzyński przed porodem, a lekarz zwolnienie powinien wystawić
      (niezależnie czy ginekolog czy internista z literką B, płatne 100%). Ja miałam
      termin na 9 sierpnia, zwolnienie od gin. do 31 lipca. Urodziłam 27 lipca i nikt
      mi nie zaliczał dwóch tygodni przed porodem do macierzyńskiego (skończył się on
      ok 15 listopada).
      Ta sprawa była już wielokrotnie poruszana na tym forum, poszukaj w starszych
      wątkach, a najlepiej tak jak już pisałam, zadzwoń po prostu do ZUS i zapytaj.
      Będziesz miała pewność.
      • neti87 Re: poród po terminie a L4 14.03.05, 15:27
        Renata28, Twoja sytuacja jest OK. O tym, że tak się robi to wiem, wtedy decyduje
        data porodu, a nie data przewidywanego porodu, więc słusznie zaczęto Ci naliczać
        macierzyński. Dzięki za radę.

Na zwolnieniu byłam kilkanaście dni na przełomie grudnia i stycznia (od 22.12 do
        17.01), potem pracowałam, a teraz jestem na zwolnieniu od 21 lutego br.
        • ggosiek Re: poród po terminie a L4 15.03.05, 08:52
          Kochane dziewczyny to czy zus wam wcześniej naliczy macierzyński zalezy w dużej
          mierze od tego jak długo korzystacie ze zwolnienia lekarskiego przed porodem.
          Kompletną bzdurą jest to że nie można przerwać ciagłości zwolnienia. Moja
          siostra była w tamtym roku na zwolnieniu lekarskim prawie bez przerwy od 3
          miesiaca ciaży i musiałaby składać do zus-u papiery o przedłużenie okresu
          zasiłkowego, ale zarówno ja i lekarz (powtarzam lekarz) doradzilismy jej aby
          dwa tygodnie w 8 miesiaću przepracowała, więć zwolnienie się jej skończyło i na
          dwa tyg. poszła do pracy i później znów poszła na zwolnienie. i tu jest sprawa
          bardzo ważna w czasie tego zwolnienia upływał jej okres 180 dni więć lekarz i
          ona sama zadecydowała o wcześniejszym macierzyńskim ok. 2 tyg. przed porodem
          (stwierdziła że to głupie jeździć na komisję 60 km. 2 tyg. przed terminem.)
          Miała ona tylko takie szczeście że urodziła w tym dniu kiedy zaczynał się jej
          macierzyński (2 tyg. przed terminem).
          Wiec teraz wyjaśnienie, jeśli któraś z was miała przedłużany okres zasiłkowy do
          dnia porodu ta będzie miała liczony przez ZUS 2 tyg. przed porodem zasiłek
          macierzyński, natomiast dziewczyna która poszła na wolnienie lekarskie miesiąć
          przed terminem może spać bez obaw, że jej macierzyński rozpoczną 2 tyg. przed.
          TO zależy od tego ile byłyście na zwolnieniu lek. przed porodem.
          A jeśli wam sie zdarzy że ZUS wam rąbnie te 2 tyg. to nie bójcie sie składać
          podań do dyrektora zus powołująć się na art. KP mówiący o tym że kobieta moze
          wykorzystać 2 tyg. macierzyńskiego przed porodem (ale nie musi) i z tego co
          wiem to zus musi te 2 tyg. wam wliczyć do okresu zasiłkowego.
    • aga_36 Re: poród po terminie a L4 15.03.05, 10:57
      Nie wiem jak u was, ale u mnie zasiłek chorobowy wypłaca pracodawca (firma
      zatrudnia powyżej 20 osób) i dopóki przynoszę zwolnienie to dostaję ten
      zasiłek, bez wnikania kiedy mam termin porodu. Dopiero po porodzie mam
      dostarczyć zaświadczenie ze szpitala o dacie porodu i który dziecko urodziłam,
      na tej podstawie od tego dnia będę na macierzyńskim (nawet jesli miałam na ten
      dzień zwolnienie) i dostanę zasiłek macierzyński (potem oczywiście muszę
      dostarczyć akt urodzenia dziecka, ale aby było szybciej najpierw wystarczy
      zaświadczenie). Nie za bardzo rozumiem, jak ZUS może zmusić mnie abym poszła na
      macierzyński 2 tygodnie przed porodem - w mojej firmie nie ma takiej
      możliwości, konsultowałam się z kadrami. Więc będę brała zwolnienie normalnie
      od gina. No chyba, że wasi ginowie podchodzą jakoś inaczej do tego i po prostu
      nie chcą dawać zwolnienia (może to zależy od wielkości miasta).
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka