atrand 23.03.05, 11:28 Nie wiem, czy dobrze słyszałam, że po cesarce szew może być prosty lub wyglądać jak "usmiech". Od czego zależy rodzaj cięcia? I który szew jest mniej widoczny? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kacperka211 Re: szew po cesarce 23.03.05, 19:11 Cesarkę miałam 6 lat temu.Dziecko ułożone było miednicowo i to był mój pierwszy poród. Mam bliznę (prawie niewidoczną - cieńka kreska, jak ślad po żyletce) tuż nad spojeniem łonowym (czyli ten "uśmiech"). Moja siostra ma pionową (bardzo widoczna - bikini w lecie odpada!). Od czego zależy nie wiem, może od "czynnika finansowego"? - ja zapłaciłam lekarzowi za cięcie.I zrobił je świetnie. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
iwonaw.1970 Re: szew po cesarce 23.03.05, 19:47 witaj miałam cc 5 lat lemu. Właśnie ten "usmiech", moja koleżanka rok temu, "prosty". Życie dziecka było zagrożone i trzeba było sie spieszyć. Może "uśmiech" jest bardziej pracochłonny...? Nie wiem. Nie opłacałam lekarza za mój "uśmiech". Pozdrawiam IW Odpowiedz Link Zgłoś
smallwitch Re: szew po cesarce 23.03.05, 19:57 Hej Ja na skórze mam idealnie poziomą bliznę nieco poniżej linii włosów, natomniast od swojego lekarza wiem, że o ile skórę miałam ciętą poziomo lecz prosto, to tkanki podskórne miałam cięte "w uśmiech". Natomiast cięcie pionowe z reguły wykonuje sie wtedy, kiedy dziecko trzeba wydobyć jak najszybciej i nie ma ani sekundy do stracenia. Odpowiedz Link Zgłoś