invicta1 29.03.05, 14:39 czy zarejestruja w Urzędzie imię MAX? nie Maksymilian ani Maks z góry dziękuję za wyjaśnienie Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
luna333 Re: pytanie o rejestrację imion 29.03.05, 15:12 rjp.pl/?mod=oip&type=imiona poszukaj tam MAX`a mam czasem wrażenie że jak ktoś się uprze i ma siłę przekonywnia to wszystko przepchnie chociażby m.wiśniewski też jakoś dziwnie ponazywał swoje dzieciaki, wcale nie-zgodnie z zasadami polskimi Odpowiedz Link Zgłoś
invicta1 Re: pytanie o rejestrację imion 29.03.05, 15:14 kurna nie chca MAXa rejestrować, ale na szczęście mój Mąż ma siłę przebicia Odpowiedz Link Zgłoś
18lipiec Re: pytanie o rejestrację imion 29.03.05, 16:08 invicta1 napisała: > kurna nie chca MAXa rejestrować, ale na szczęście mój Mąż ma siłę przebicia Wiśniewski ma chyba dwa obywatelstwa, może dlatego mógł tak nazwać dzieci... Odpowiedz Link Zgłoś
luna333 Re: pytanie o rejestrację imion 29.03.05, 16:40 a Jessica? nie brzmi polsko a też się spotkałam z takim imieniem Odpowiedz Link Zgłoś
18lipiec Re: pytanie o rejestrację imion 29.03.05, 18:04 luna333 napisała: > a Jessica? nie brzmi polsko a też się spotkałam z takim imieniem Okropne imię dla kogoś kto mieszka w Polsce i ma polskie nazwisko. Odpowiedz Link Zgłoś
luna333 Re: pytanie o rejestrację imion 29.03.05, 18:48 ale to imię z tego co widzę w gazetach jest jak najbardziej nadawane i rejestrowane - więc albo w łapę albo zależy od urzędnika albo wszyscy mają podwójne obywatelstwa (mi też się nie podoba - jessica-ale to kwestia gustu) Odpowiedz Link Zgłoś
driada2 Re: pytanie o rejestrację imion 29.03.05, 15:52 > czy zarejestruja w Urzędzie imię MAX? nie Maksymilian ani Maks > z góry dziękuję za wyjaśnienie Raczej nie. Ale nic straconego: zostaje ci jeszcze Fafik, Burek ewentualnie Rex, te osatnie to nawet brzmieniowo podobne do Maxa.... Mój pies wabi się Max hihihih Odpowiedz Link Zgłoś
jogaj Re: pytanie o rejestrację imion 29.03.05, 17:02 Podobno wiele zalezy od pani w okienku,a jak ktos sie bardzo uprze to mozna tylko trzeba napisac oswiadczenie. Pozdrawiam-Jola Odpowiedz Link Zgłoś
mama_maxia Re: pytanie o rejestrację imion 29.03.05, 17:24 Nasz Maxio zarejestrowany jest jako Maksymilian, ale my właśnie tak chcieliśmy. Ja natomiast przeszłam jako 18-to latka batalię o zarejestrowanie imienia Violetta - i nie udało się...bo PAN wydała opinię: 'w polskim alfabecie nie występuje litera v i nie można się tak nazywać' (problem był, że miałam w USC Wioletta, a w szkołach pomyłkowo Violetta - w dowodzie osobistym chciałam to ujednolicić). Mam starszą kuzynkę o imieniu Violetta, której nikt nigdy nie robił problemów, ale to w innym województwie. Myślę, że będzie to zależało o kierownika USC - bo litera x też nie polska! Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
mijaczek Re: pytanie o rejestrację imion 30.03.05, 17:04 Nie sadze, zeby zarejestrowali dziecko o imieniu Max, nie jest to Polskie imie, ergo beda problemy... A ja sie ciesze, ze w Polsce nie da sie nazwac dziecka jak sie komu podoba...tak jak w Stanach... potem sa takie akcje, ze znasz troje dzieci o tak samo brzmiacym imieniu, ale okazuje sie, ze kazde imie pisze sie inaczej. Albo znasz dwoje dzieci o imieniu Devin... niestety... jedno z dzieci jest chlopcem, drugie dziewczynka... albo ktos wpada na genialny pomysl nazwania swego dziecka Apple... no normalnie gratuluje pomyslowosci [jak to powiedzial Chris Rock na Oscarach - Gwyneth Paltrow - jedyna kobieta na swiecie, ktora wykarmila swoja piersia jablko - rotfl (dla tych co nieanglojezyczni - apple po anglicku znaczy jablko)] Nie podoba mi sie taka dowolnosc w nazywaniu dzieci... oczyfiscie, jesli ktos ma ochote nazwac swoje dziecko Kuba, a pani w urzedzie mu mowi, ze jedyna dopuszczalna wersja to Jakub to trzeba sie zastanowic kto jest bardziej uparty - pani z okienka czy rodzic... Pzdrf Mia Odpowiedz Link Zgłoś
wij-drewniak Re: pytanie o rejestrację imion 31.03.05, 11:19 > Nie podoba mi sie taka dowolnosc w nazywaniu dzieci... oczyfiscie, jesli ktos > ma ochote nazwac swoje dziecko Kuba, a pani w urzedzie mu mowi, ze jedyna > dopuszczalna wersja to Jakub to trzeba sie zastanowic kto jest bardziej uparty > - > pani z okienka czy rodzic... Zgadzam się. Czy ktoś tego chce czy nie w Polsce obowiązują pewne ograniczenia w nadawaniu imion (zgodne z polską pisownią (z wyjątkami), imię musi identyfikować płeć, nie może to być zdrobnienie itp). A to, że komuś udało się zarejestrować imię Kuba czy Max świadczy tylko i wyłącznie o świadomości urzędników. A nie o sile przebicia rodzica. Zajrzyjcie na forum o imionach, tam często są ogniste dyskusje na te tematy. Okazuje się że kompletna ignorancja urzędnicza sprawia, że w Polsce są ludzie o imionach Jeży, Katażyna czy Pałlina. Czy to oznacza, że takie imiona istnieją? Imię Max wydaje się być mało kontrowersyjne z punktu widzenia pisowni, bo z "x" jesteśmy obeznani. Tyle tylko, że w Polsce może być zarejestrowany Maksymilian nie Maximilian, Brajan (np. wiadomo który) nie Brian, Nikola nie Nicol czy Nicola. Dżenifer, Blejk wyglądają już potworkowato, jednak zasady pisowni o tym decydują, podobnie jak jest z Maksem Odpowiedz Link Zgłoś
mamamartusi Re: pytanie o rejestrację imion 30.03.05, 21:29 Moja coreczka ma na imie Martha, ma dwa obywatelstwa i niestety w polskim akcie urodzenia ma miec imie pisane po polsku. Na dodatek pani mnie poinformowala, ze rowniez jej nazwisko bedzie spolszczone. Dla mnie jest to conajmniej dziwne. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
moofka Re: pytanie o rejestrację imion 30.03.05, 21:42 a czemu musi byc max a nie moze maksymilian albo maksym, wtedy w urzedzie złego słowa nie powiedza Odpowiedz Link Zgłoś
invicta1 Re: pytanie o rejestrację imion 31.03.05, 09:43 mam 4literowe nazwisko-podobno imię nie powinno być dłuższe od nazwiska no i forma Max bardziej mi odpowiada PS ta babka co wyskoczyła z psem maxem to zenada Odpowiedz Link Zgłoś
driada2 Re: pytanie o rejestrację imion 31.03.05, 10:01 >ta babka co wyskoczyła z psem maxem to zenada Wypraszam sobie, jam nie zenada Natomiast imie Max dla dziecka z polskim nazwiskiem to zenada, nawet w tej anglosaskiej pisowni, podobnie jak juz spolszczone brajan, dzesika...chyba za duzo seriali ogladacie i to tych nie najzwyzszycch lotow. A tak poza tym nic na to nie poradze ze w Polsce niejednemu psu na imie Max. Odpowiedz Link Zgłoś
invicta1 Re: pytanie o rejestrację imion 31.03.05, 10:06 pisownia łacińska nie anglosaska w Polsce niejednemu psu również Sonia, a jest to imię bezsprzecznie ludzkie Odpowiedz Link Zgłoś
driada2 Re: pytanie o rejestrację imion 31.03.05, 10:24 <w Polsce niejednemu psu również Sonia, a jest to imię bezsprzecznie ludzkie Sonia, Sonka jako imie to chyba wschodnioslowianski odpowiednik imienia Zofia, i faktycznie rozpowszechnilo sie ono wsrod psów, moze dlatego, ze to wlasnie odpowiednik, tak jak MaX jest zamerykanizowana wersją chyba imienia Maksym. Naprawde, nie jest dobrym pomyslem rejestrowanie imienie dziecka w postaci Max, taka pisownia ma zle konotacje, spotkalam sie z pogladem , ze w taki sposob margines spoleczny nazywa swoje dzieci . Wejdz na forum o imionach. A wracajac do "lacinskiej pisowni", czy jest cos takiego jak lacinska pisownia w tym ujeciu? Chyba nie. Istnieja takie cos jak lacinska wersja , ale to bardziej Maximus, a nie Max. Pozdro. Odpowiedz Link Zgłoś
oliwe Re: pytanie o rejestrację imion 31.03.05, 11:07 zasada jest raczej taka, że gdy nazwisko długie to imię krótkie i na odwrót dłuższe może być imię do krótkiego nazwiska. Po prostu lepiej brzmi. Odpowiedz Link Zgłoś
sparkling Re: pytanie o rejestrację imion 31.03.05, 08:30 Maks podoba mi sie najbardziej w formie Maksym. Zapraszam na forum o imionach: forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=12924 Mam nadzieje, ze tam znajdziesz jeszcze ciekawsze propozycje Odpowiedz Link Zgłoś
dorotamoron Re: pytanie o rejestrację imion 31.03.05, 10:42 Moja koleżanka ma kota Maćka i mój mały też jest Maciek - ona się śmieje, że to na cześć jej kota Ale tak na poważnie to gdy imienia, które chc się nadać dziecku nie ma w wykazie imion i urzędnik nie chce zarejestrować tak dziecka to można napisać prośbę do dyrektora USC - on podejmuje decyzję i może wyrazić zgodę na nadanie dziecku innego imienia gdy są ku temu uzasadnione powody np. dziecko ma podwójne obywatelstwo, rodzic jest obcokrajowcem. Odpowiedz Link Zgłoś
invicta1 Re: pytanie o rejestrację imion 31.03.05, 10:44 argument ze zwierzętami i marginesem społecznym do mnie nie przemawia, poza tym de gustibus non est dispudandum za informacje praktyczne bardzo dziękuję Odpowiedz Link Zgłoś
driada2 Re: pytanie o rejestrację imion 31.03.05, 10:51 >de gustibus non est dispudandum blad, powinno byc: de gustibus non disputandum pozdro. ps. inny poglad: tzw. "oryginalne" imiona nadaja ludze majacy luki w wyksztalceniu hhehe ( nie ja to wymyslilam) forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=12924&w=21428230 Odpowiedz Link Zgłoś
invicta1 Re: pytanie o rejestrację imion 31.03.05, 10:57 może być z "EST" i bez orzeczenia , ale zeby to akurat wiedzieć trzeba znać łacinę Odpowiedz Link Zgłoś
driada2 Re: pytanie o rejestrację imion 31.03.05, 11:04 > może być z "EST" i bez orzeczenia , ale zeby to akurat wiedzieć trzeba znać łacinę fakt, zwracam honor Odpowiedz Link Zgłoś
yola13 do autorki wątku 31.03.05, 11:31 Obawiam sie że możesz miec problemy, a to z tego względu że w polskim alfabecie nie ma litery X, a pozatym Max to jest zdrobnienie, ale próbować zawsze można. Odpowiedz Link Zgłoś
vanike polecam wytyczne USC 31.03.05, 11:45 www.dziennik.krakow.pl/informator/przewodniki/004.pdf Nawet z imieniem Maks są problemy a Max... myślę, że masz małę szanse jeśli oboje z mężem jestescie Polakami. Vanike Odpowiedz Link Zgłoś