Dodaj do ulubionych

pytanie o rejestrację imion

29.03.05, 14:39
czy zarejestruja w Urzędzie imię MAX? nie Maksymilian ani Maks
z góry dziękuję za wyjaśnienie
Obserwuj wątek
    • luna333 Re: pytanie o rejestrację imion 29.03.05, 15:12
      rjp.pl/?mod=oip&type=imiona poszukaj tam MAX`a smile mam czasem wrażenie że
      jak ktoś się uprze i ma siłę przekonywnia to wszystko przepchnie chociażby
      m.wiśniewski też jakoś dziwnie ponazywał swoje dzieciaki, wcale nie-zgodnie z
      zasadami polskimi smile
      • invicta1 Re: pytanie o rejestrację imion 29.03.05, 15:14
        kurna nie chca MAXa rejestrować, ale na szczęście mój Mąż ma siłę przebiciasmile
        • 18lipiec Re: pytanie o rejestrację imion 29.03.05, 16:08
          invicta1 napisała:

> kurna nie chca MAXa rejestrować, ale na szczęście mój Mąż ma siłę przebiciasmile

Wiśniewski ma chyba dwa obywatelstwa, może dlatego mógł tak nazwać dzieci...
          • luna333 Re: pytanie o rejestrację imion 29.03.05, 16:40
            a Jessica? nie brzmi polsko a też się spotkałam z takim imieniem
            • 18lipiec Re: pytanie o rejestrację imion 29.03.05, 18:04
              luna333 napisała:

> a Jessica? nie brzmi polsko a też się spotkałam z takim imieniem

Okropne imię dla kogoś kto mieszka w Polsce i ma polskie nazwisko.
              • luna333 Re: pytanie o rejestrację imion 29.03.05, 18:48
                ale to imię z tego co widzę w gazetach jest jak najbardziej nadawane i
                rejestrowane - więc albo w łapę albo zależy od urzędnika albo wszyscy mają
                podwójne obywatelstwa (mi też się nie podoba - jessica-ale to kwestia gustu)
    • driada2 Re: pytanie o rejestrację imion 29.03.05, 15:52
      > czy zarejestruja w Urzędzie imię MAX? nie Maksymilian ani Maks
      > z góry dziękuję za wyjaśnienie

Raczej nie.
      Ale nic straconego: zostaje ci jeszcze Fafik, Burek ewentualnie Rex, te osatnie
      to nawet brzmieniowo podobne do Maxa....
      Mój pies wabi się Max hihihih

• jogaj Re: pytanie o rejestrację imion 29.03.05, 17:02
      Podobno wiele zalezy od pani w okienku,a jak ktos sie bardzo uprze to mozna
      tylko trzeba napisac oswiadczenie.
      Pozdrawiam-Jola
    • mama_maxia Re: pytanie o rejestrację imion 29.03.05, 17:24
      Nasz Maxio zarejestrowany jest jako Maksymilian, ale my właśnie tak chcieliśmy.

Ja natomiast przeszłam jako 18-to latka batalię o zarejestrowanie imienia
      Violetta - i nie udało się...bo PAN wydała opinię: 'w polskim alfabecie nie
      występuje litera v i nie można się tak nazywać' (problem był, że miałam w USC
      Wioletta, a w szkołach pomyłkowo Violetta - w dowodzie osobistym chciałam to
      ujednolicić).
      Mam starszą kuzynkę o imieniu Violetta, której nikt nigdy nie robił problemów,
      ale to w innym województwie.

Myślę, że będzie to zależało o kierownika USC - bo litera x też nie polska!
      Pozdrawiam.
      • mijaczek Re: pytanie o rejestrację imion 30.03.05, 17:04
        Nie sadze, zeby zarejestrowali dziecko o imieniu Max, nie jest to Polskie imie,
        ergo beda problemy...
        A ja sie ciesze, ze w Polsce nie da sie nazwac dziecka jak sie komu
        podoba...tak jak w Stanach... potem sa takie akcje, ze znasz troje dzieci o tak
        samo brzmiacym imieniu, ale okazuje sie, ze kazde imie pisze sie inaczej. Albo
        znasz dwoje dzieci o imieniu Devin... niestety... jedno z dzieci jest chlopcem,
        drugie dziewczynka... albo ktos wpada na genialny pomysl nazwania swego dziecka
        Apple... no normalnie gratuluje pomyslowosci [jak to powiedzial Chris Rock na
        Oscarach - Gwyneth Paltrow - jedyna kobieta na swiecie, ktora wykarmila swoja
        piersia jablko - rotfl (dla tych co nieanglojezyczni - apple po anglicku znaczy
        jablko)]
        Nie podoba mi sie taka dowolnosc w nazywaniu dzieci... oczyfiscie, jesli ktos
        ma ochote nazwac swoje dziecko Kuba, a pani w urzedzie mu mowi, ze jedyna
        dopuszczalna wersja to Jakub to trzeba sie zastanowic kto jest bardziej uparty -
        pani z okienka czy rodzic...
        Pzdrf
        Mia
        • wij-drewniak Re: pytanie o rejestrację imion 31.03.05, 11:19
          > Nie podoba mi sie taka dowolnosc w nazywaniu dzieci... oczyfiscie, jesli ktos
          > ma ochote nazwac swoje dziecko Kuba, a pani w urzedzie mu mowi, ze jedyna
          > dopuszczalna wersja to Jakub to trzeba sie zastanowic kto jest bardziej
          uparty
          > -
          > pani z okienka czy rodzic...
          Zgadzam się. Czy ktoś tego chce czy nie w Polsce obowiązują pewne ograniczenia
          w nadawaniu imion (zgodne z polską pisownią (z wyjątkami), imię musi
          identyfikować płeć, nie może to być zdrobnienie itp). A to, że komuś udało się
          zarejestrować imię Kuba czy Max świadczy tylko i wyłącznie o świadomości
          urzędników. A nie o sile przebicia rodzica. Zajrzyjcie na forum o imionach, tam
          często są ogniste dyskusje na te tematy. Okazuje się że kompletna ignorancja
          urzędnicza sprawia, że w Polsce są ludzie o imionach Jeży, Katażyna czy
          Pałlina. Czy to oznacza, że takie imiona istnieją?
          Imię Max wydaje się być mało kontrowersyjne z punktu widzenia pisowni, bo z "x"
          jesteśmy obeznani. Tyle tylko, że w Polsce może być zarejestrowany Maksymilian
          nie Maximilian, Brajan (np. wiadomo który) nie Brian, Nikola nie Nicol czy
          Nicola. Dżenifer, Blejk wyglądają już potworkowato, jednak zasady pisowni o tym
          decydują, podobnie jak jest z Maksem
    • mamamartusi Re: pytanie o rejestrację imion 30.03.05, 21:29
      Moja coreczka ma na imie Martha, ma dwa obywatelstwa i niestety w polskim akcie
      urodzenia ma miec imie pisane po polsku. Na dodatek pani mnie poinformowala, ze
      rowniez jej nazwisko bedzie spolszczone. Dla mnie jest to conajmniej dziwne.
      Pozdrawiam
    • moofka Re: pytanie o rejestrację imion 30.03.05, 21:42
      a czemu musi byc max
      a nie moze maksymilian albo maksym, wtedy w urzedzie złego słowa nie powiedza
      • invicta1 Re: pytanie o rejestrację imion 31.03.05, 09:43
        mam 4literowe nazwisko-podobno imię nie powinno być dłuższe od nazwiska no i
        forma Max bardziej mi odpowiada
        PS
        ta babka co wyskoczyła z psem maxem to zenada
        • driada2 Re: pytanie o rejestrację imion 31.03.05, 10:01
          >ta babka co wyskoczyła z psem maxem to zenada

Wypraszam sobie, jam nie zenada wink
          Natomiast imie Max dla dziecka z polskim nazwiskiem to zenada, nawet w tej
          anglosaskiej pisowni, podobnie jak juz spolszczone brajan, dzesika...chyba za
          duzo seriali ogladacie i to tych nie najzwyzszycch lotow.
          A tak poza tym nic na to nie poradze ze w Polsce niejednemu psu na imie Max.
          • invicta1 Re: pytanie o rejestrację imion 31.03.05, 10:06
            pisownia łacińska nie anglosaska
            w Polsce niejednemu psu również Sonia, a jest to imię bezsprzecznie ludzkie
            • driada2 Re: pytanie o rejestrację imion 31.03.05, 10:24
              <w Polsce niejednemu psu również Sonia, a jest to imię bezsprzecznie ludzkie

Sonia, Sonka jako imie to chyba wschodnioslowianski odpowiednik imienia Zofia,
              i faktycznie rozpowszechnilo sie ono wsrod psów, moze dlatego, ze to wlasnie
              odpowiednik, tak jak MaX jest zamerykanizowana wersją chyba imienia Maksym.
              Naprawde, nie jest dobrym pomyslem rejestrowanie imienie dziecka w postaci Max,
              taka pisownia ma zle konotacje, spotkalam sie z pogladem , ze w taki sposob
              margines spoleczny nazywa swoje dzieci . Wejdz na forum o imionach.

A wracajac do "lacinskiej pisowni", czy jest cos takiego jak lacinska pisownia
              w tym ujeciu? Chyba nie. Istnieja takie cos jak lacinska wersja , ale to
              bardziej Maximus, a nie Max.
              Pozdro.
        • oliwe Re: pytanie o rejestrację imion 31.03.05, 11:07
          zasada jest raczej taka, że gdy nazwisko długie to imię krótkie i na odwrót
          dłuższe może być imię do krótkiego nazwiska. Po prostu lepiej brzmi.
    • sparkling Re: pytanie o rejestrację imion 31.03.05, 08:30
      Maks podoba mi sie najbardziej w formie Maksym.
      Zapraszam na forum o imionach:
      forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=12924
      Mam nadzieje, ze tam znajdziesz jeszcze ciekawsze propozycje
    • dorotamoron Re: pytanie o rejestrację imion 31.03.05, 10:42
      Moja koleżanka ma kota Maćka i mój mały też jest Maciek - ona się śmieje, że to
      na cześć jej kota smileAle tak na poważnie to gdy imienia, które chc się nadać
      dziecku nie ma w wykazie imion i urzędnik nie chce zarejestrować tak dziecka to
      można napisać prośbę do dyrektora USC - on podejmuje decyzję i może wyrazić
      zgodę na nadanie dziecku innego imienia gdy są ku temu uzasadnione powody np.
      dziecko ma podwójne obywatelstwo, rodzic jest obcokrajowcem.
      • invicta1 Re: pytanie o rejestrację imion 31.03.05, 10:44
        argument ze zwierzętami i marginesem społecznym do mnie nie przemawia, poza tym
        de gustibus non est dispudandum
        za informacje praktyczne bardzo dziękuję
        • invicta1 Re: pytanie o rejestrację imion 31.03.05, 10:44
          disputandum-oczywiście
        • driada2 Re: pytanie o rejestrację imion 31.03.05, 10:51
          >de gustibus non est dispudandum

blad, powinno byc:

de gustibus non disputandum

pozdro.

ps. inny poglad: tzw. "oryginalne" imiona nadaja ludze majacy luki w
          wyksztalceniu hhehe ( nie ja to wymyslilam)

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=12924&w=21428230
          • invicta1 Re: pytanie o rejestrację imion 31.03.05, 10:57
            może być z "EST" i bez orzeczenia , ale zeby to akurat wiedzieć trzeba znać łacinę
            • driada2 Re: pytanie o rejestrację imion 31.03.05, 11:04
              > może być z "EST" i bez orzeczenia , ale zeby to akurat wiedzieć trzeba znać
              łacinę

fakt, zwracam honor

• yola13 do autorki wątku 31.03.05, 11:31
      Obawiam sie że możesz miec problemy, a to z tego względu że w polskim alfabecie
      nie ma litery X, a pozatym Max to jest zdrobnienie, ale próbować zawsze można.
    • vanike polecam wytyczne USC 31.03.05, 11:45
      www.dziennik.krakow.pl/informator/przewodniki/004.pdf
      Nawet z imieniem Maks są problemy a Max... myślę, że masz małę szanse jeśli
      oboje z mężem jestescie Polakami.

Vanike
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka