Dodaj do ulubionych

Kiedy posiew z szyjki macicy?

05.04.05, 14:28
Napiszcie kiedy Wasi lekarze zlecili Wam to badanie (który tydzień ciąży)???
Czy jesli zauważycie u siebie jakies infekcje, to lekarze automatycznie robią
Wam posiew? Ja nie miałam jeszcze tego badania, ale troche sie denerwuję, bo
ostatnio coś sie do mnie przyplątało. Niby nic groźnego bo nie odczuwam
żadnych dolegliwości ale pojawiły się lekkie żółtawe upławy (przepraszam za
opis...). Do lekarza idę w piątek. Mam nadzieję, że do tej pory nic złego sie
nie stanie. Czy powinnam się martwić???
Obserwuj wątek
    • aleksandra32 Re: Kiedy posiew z szyjki macicy? 05.04.05, 14:34
      Podciągam wątek bo todla mnie ważne. Naczytałam sie trochę o dramatycznych
      skutkach zakażeń wewnątrzmacicznych. Zastanawiam się czy zwykła infekcja może
      byc na tyle niebezpieczna żeby iść do lekarza natychmiast czy moge poczekac do
      piątkowej wizyty?
      Będę wdzięczna za radę.
      • blablatka Re: Kiedy posiew z szyjki macicy? 05.04.05, 15:18
        ja całą ciążę miałam podobne problemy i dwukrotnie miałam jakieś leki które na
        dłuższą metę okazały się nieskutecznesad to zapewne sprawa grzybków, które
        uwielbiają kobiety ciężarne....ja ratowałam się ograniczeniem słodyczy (to
        ważne), płynami do higieny intymnej (z wyciągiem z przywrotnika) i poczuciem
        humorusmile nie przejmuj się więc...i głowa do góry
        gg 4975740
        • aleksandra32 Re: Kiedy posiew z szyjki macicy? 05.04.05, 15:29
          Z tymi słodyczami to nie będzie łatwa sprawa... No ale jak trzeba to trzeba...
          Natomiast pradą jest że za mną takie problemy też wloką się nie od dzisiaj.
          Ostatnio około 25tc lekarz przepisał mi PIMAFUCIN i przeszło ale jak widać nie
          na dobre ;-(( Ale zastanawiam sie czy w związku z tym nie przyspieszyc troche
          tego posiewu z szyjki macicy (podobno zwykle robi się około 36tc). Może by to
          wyjasniło te powracające infekcje i pozwoliło zastosowac właściwy lek??? Sama
          już nie wiem. Ale dzięki Waszym opiniom czyje się już znacznie spokojniejsza.
    • szyman33 Re: Kiedy posiew z szyjki macicy? 05.04.05, 14:56
      Mam nadzieje, ze moja odpowiedz ci pomoze. Ja od poczatku ciazy mialam problem z
      uplawami, stawaly sie coraz wieksze. Dostawalam lekarstwa do pochwowe, ale nic
      mi nie pomagaly. Wkoncu w 10 tc moja gin postanowila zrobic posiew. Zanioslam
      nawet osobiscie do labolatorium przy szpitalu, zeby miec szybciej wyniki.
      I....wyladowalam w szpitalu nie z tego powodu (mialam plamienia), ale tam wkoncu
      okazalo sie ze posiew nic nie wykarze bo to nie bakterie a...grzyby. I wkoncu
      sie tego pozbylam, ale teraz (14tc) widze ze znowu sie pojawia, szkoda bo
      myslalam, ze mam to juz za soba. Na wizyte ide w czwartek i mysle, ze Ty tez nie
      musisz sie az tak bardzo z tym spieszyc.
      Powodzenia
      Pozdrawiam !!!
      Napisz co po wizycie jestem ciekawa. smile
      • aleksandra32 Re: Kiedy posiew z szyjki macicy? 05.04.05, 15:15
        Dziękuje za radę. Panika mi trochę przeszła. Czasem jednak czytanie wszystkich
        postów na różnych forach nie wychodzi nam na dobre. Ja sie nieźle wystraszyłam
        jak poczytałam o różnych bakteriach...
        No ale teraz poczekam spokojnie do piątku. Nerwy pewnie bardziej szkodzą
        dziecku niż ta infekcja...
        Ja jestem już w 31tc i bardzo sie boje wczesniejszego porodu. Ale to chyba nic
        nietypowego?
        A przed ciążą też miałam problemy z grzybicą, którą leczyłam wielokrotnie a ona
        i tak zawsze wracała. Jakos wyjątkowo trudno sie to leczy. Ale na zajęciach
        szkoły rodzenia dowiedziałam się od baaaaardzo doświadczonej położnej, że
        grzybica nie jest groźna dla dzidziusia ale oczywiscie leczyc ją trzeba...
        Jeszcze raz dziękuję.
        PZDR
    • mmala6 Re: Kiedy posiew z szyjki macicy? 05.04.05, 15:50
      nic nie wiem na temat tego ze w jakims okreslonym czasie robi sie posiew z
      szyjki. Ja mialam robiony kilka razy (chyba z 5) w czasie ciazy, bo mialam
      zakazenie E.Coli i nie moglam sie tego pozbyc.Pierwszy posiew ok 16tc a ostatni
      jakos pod koniec (30-32tc). Wiesz, to jest o tyle wazne, ze jak pojdziesz do
      szpitala to oni dosc dokladnie studiuja przebieg ciazy, na co chorowalas i jak
      bylo leczone. Dobrze jest wyleczyc wszelkie zakazenia przed porodem, zeby potem
      nie bylo zadnych problemow. Wiem tez, ze lekarza niezbyt chetnie zlecaja to
      badanie, jak Twoj bedzie robil problemy, to niech Ci zrobi wymaz, "da do reki",
      i sama zanies do jakiegos dobrego labolatorium. Lepiej dmuchac na zimne.
      Tez sie martwilam ta swoja E. Coli, bralam mnowstwo antybiotykow zeby to w koncu
      wyleczyc, Mateuszek urodzil sie o czasie, sliczny i zdrowy, teraz ma 2,5 m-ca i
      juz zaczyna "gadac"wink
      Nie boj sie, wszystko bedzie dobrzesmile)
      • aleksandra32 Re: Kiedy posiew z szyjki macicy? 05.04.05, 15:58
        No właśnie ja tez mam wątpliwości co do terminu wykonania tego posiewu bo
        przecież bakterii można sie nabawić w różnych stadiach ciąży, a skoro to takie
        niebezpieczne to powinno sie w miarę często robić badania... Mnie postraszyła
        troche położna ze szkoły rodzenia, która podała różnego rodzaju zakażenia za
        jedną z najczęśtrzych przyczyn przedwczesnych porodów... Ale jednocześnie to od
        niej wiem , że takie badania zleca sie kobietom w 36tc...
        W piątek zapytam o to mojego gina. Do tej pory nie mialam do niego zastrzeżeń.
        Z ciążą też wszystko jest jak najbardziej w porzadku.
        Myślę, że nie bede musiała nigdzie sama szukac laboratorium, bo jestem
        pacjentką NOVUM i maja tam swoje, więc taki posiew to chyba nie bedzie problem.
        Choćby dla spokojnego sumienia.
        Dziękuję. Ola
        • karotka11 Re: Polecam LACTOVAGINAL 05.04.05, 16:37
          Dzięki systematycznemu stosowaniu Lactovaginalu (ok 1 tabl. tygodniowo) mam
          regularnie zakwaszane środowisko pochwy i jak dotąd (24tc) żadne "cholerstwo"
          nie przyplątało się do mnie. A miałam już 3 razy robiony posiew. Polecam ten
          środek, bo jest on dozwolony w ciąży.
          Dodam, że przed ciążą miała dość długi okres, kiedy to nie mogłam pozbyć się
          bakterii.
          • pimpek_sadelko a ja polecam lactacyd codziennie:) 05.04.05, 16:53
            jst lactacyd emulsja do codziennego uzytku i plyn ginekologiczny leczniczy,
            ktory mozna stosowac przez miesiac, potem przerwa.
            ja myje miesiac jednym a miesiac drugim specyfikiem. plyn ginekologiczny ma
            obnizone ph, zatem ulatwia zachowanie higieny i nutrudnia nawracanie grzybkow.
            plyn kosztuje ok 20 zlotych emulsja ok 10. jedno i drugie na dlugo starcza. (
            ok pol roku).
    • agnieszka-wawa Re: Kiedy posiew z szyjki macicy? 06.04.05, 12:23
      dziewczyny mam pytanie o bakterie E. Coli
      Jak byłyście leczone?
      Lekarz powiedzial że to mam ale nie dał mi do reki wyników - a jest troche
      zakrecony
      mam zamiar zrobic badanie jeszcze raz
      dla pewności bo barc antybiotyk przez 10 dni .....
      po prostu nie jestem pewna , ostatnio moj gin. zrobił sie dość
      malozaintersowany - stad moje obawy
      • naturella Re: Kiedy posiew z szyjki macicy? 09.06.05, 12:05
        A mi właśnie drugi raz wyszły bakterie w posiewie - mimo brania globulek z
        amoksycyliną - E. Coli i E. Faecalis, nawet w większym stężeniu niż ostatnio.
        Lactovaginal stosuję co jakiś czas przez 10 dnisad
        • lamariol Re: Kiedy posiew z szyjki macicy? 09.06.05, 12:32
          A u mnie lekarz po zobaczeniu wyniku wymazu z szyjki macicy (zrobiłam bez jego
          wiedzy), na którym były bardzo liczne bakterie E. Coli (byłam w I trymestrze,
          teraz jestem w II) powiedział, ze to normalne i ze tego się nie leczy. Co mam
          zrobić… sad
    • malaga_1 Re: Kiedy posiew z szyjki macicy? 09.06.05, 18:32
      Robcie sobie posiew koniecznie pod koniec ciazy!
      Ja dlugo walczylam ze swoim ginem aby zrobil mi to badanie, on twierdzil ze to
      jest bez sensu, ale po moich naciskach zrobil mi
      Gdyby szpital w ktorym mam zamiar rodzic nie wymagal tego badania to pewnie bym
      sobie odpuscila
      a tu oczywiscie wyszla bakteria - a badanie odebralam w 39 t.c wiec pozno
      teraz juz jestem po kuracji antybiotykowej, ale tez i po terminie
      mam zrobione kolejne badanie posiewu ale nie mam jeszcze wyniku (troche to trwa)
      i nie wiem czy do porodu dostane wynik
      jezeli nie dostane wyniku to i tak w szpitalu pomimo ze bralam antybiotyk
      profilaktycznie ja z dzidzia dostaniemy w trakcie porodu antybiotyk
      i to mnie wkurza - bo gdybym troche wczesniej miala ten posie zrobiony to
      wyleczylabym sie do porodu i wyszystko byloby ok - a tak to moze na darmo beda
      nas szprycowac
      wiec lepiej zrobic za duzo badan niz za malo
    • majka.majka Re: Kiedy posiew z szyjki macicy? 09.06.05, 22:36
      Ja nie mam żadnych problemów z upływami, czy też pieczeniem, nic mnie nie boli,
      a dostałam właśnie teraz skierowanie i właśnie wczoraj zrobiłam to badanie. Na
      wyniki mam poczekać 4 dni (czyli do soboty).
      Pozdrawiam (28 tydz. trwa)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka