Dodaj do ulubionych

słabe ruchy

11.04.05, 14:07
Witam, mam pytanie. Jestem w 23tc, czuje ruchy dziecka, o okreslonych porach.
Troszke po obiadku i jak wiekszośc przed snem. Tydzień temu byłam na usg,
Lekarz powiedział że płód prawidłowy, ale mało sie rusza. Zapewniał że
wszsytko jest w porządku. Nie daje mi to spokoju. Może mały (to synus) akurat
wtedy mało sie ruszał? Troche sie martwie. Przcież aktywnośc dziecka świadzy
o jego dobrym stanie. Czy Wasze dzieciaczki są bardzo ruchliwe? A może ktoś
nosi małego leniuszka? Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • ade1 Re: słabe ruchy 11.04.05, 14:15
      ja caly czas przerabiam ten temat, jestem w 31tc i z powodu slabych ruchow
      bylam juz w szpitalu- generalnie diagnoza jest taka ze wszystko jest w porzadku
      dziecko dobrze sie roziwja wymiary ok- lekarz powiedzial ze pod wzgledem
      medycznym nie ma absolutnie czego sie czepic ( potwierdzilo to jeszcze 2 innych
      lekarzy), ale fakt jest faktem ze moja dzidzia rusza sie takimi cyklamy potrafi
      miec kilka dni bardzo intensywnych a pozniej nawet 2 tygdonie bardzo slabych.
      Poznalam dziewczyne ktora mowila ze przez cala ciaze nie czula prawie rzadnych
      ruchow teraz jej corka ma 7 lat jest zdrowa i wszystko ok, Staram sie tym nie
      martwic ale chwilami tak jak dzisiaj gdy mala sie znowu slabo ruszam mam chwile
      prawdizwego zalamania.
    • ade1 Re: słabe ruchy 11.04.05, 14:19
      dodatkowo dodam ze jak mi moj lekarz robil 3 razy usg to mala sie prawie wogole
      nie ruszala, jak spanikowana lecialam do innych lekarzy i mi robili usg to
      pomimo ze ja wtedy nic nie czulam to na usg dziecko sie pieknie ruszalo, wiec
      juz sama nie wiem, moze moje dziecko nie lubi tego lekarza? powiem Ci ze tez
      sie bardzo martwie i wtedy przypominam sobie dni ze szpitala gdy dokladnie
      wsyzstko badali i mowili ze absolutnie nie ma czego sie czepic, ze kazdy z nas
      jest inny i moze dzidzia taka leniwa.
      • ellap Re: słabe ruchy 11.04.05, 14:31
        Witam
        Nie wiem czy Cie pocieszę ale jestem teraz w 2 ciaży i wydaje mi się że często
        to różnice w temperamencie dziecka. Córka ruszała sie bez przerwy ale
        delikatnie natomiast synek (chyba) to leniuch i śpioch. Jak zacznnie sie ruszać
        co robi nieczęsto to już na całego, az czasem boli. Aż niewiarygodne jak dzieci
        różnia sie od dnia poczęciasmile) Inna sprawa jak ruchliwe dotąd dziecko nagle
        nieruchomieje. Ale jeśli jest takie od początku to myśle że też masz
        leniuszkasmile)
        • ade1 Re: słabe ruchy 11.04.05, 14:35
          no ja mialam tak od 20 do 23tc piekne ruchy, od 24-26 tc bardzp slabe albo
          prawie nic, 27 tc- to szalenstwo 28-prawie nic i 29-31 szalenstwi i od
          niedzieli cholera jasna prawie znowu nic. Matko tak sie martwie
      • ruda773 Re: słabe ruchy 11.04.05, 14:54
        Dzięki za odpowiedź. Nie zostaje nam nic innego, jak uwierzyc lekarzom. Skoro
        mówia że wszystko w porzadku, to w porządku. Miałaś wiecej badań i musisz
        wierzyc że jest dobrze.Tak sobie pomyslalam, że może to przez to że ja biore no
        spe? Może to ma jakiś związek? Pewnie po prostu jestesmy mamami leniuchów wink))
        Pozdrawiam.
        • ellap Re: słabe ruchy 11.04.05, 15:02
          Raczej no-spa nie wpływa na ruchy dziecka. Zreszta mojego lenia nic nie
          usprawiedliwiasmile) Może bedziemy mamami spokajnych dzieci, takich co to leżą w
          łózeczku i nie płacza (są takie??)
          Pozdrawiam
          • ade1 do ellap 11.04.05, 15:04
            Ellap a w ktorym jestes tygodniu i powiedz jak czesto czujesz te ruchy i jak to
            u ciebie wyglada. Moj maz jest leniwy to moze coreczka tez taka bedzie. juz
            teraz to mi obojetne moze byc leniwa byleby tylko zdrowa byla
            • ellap Re: do ellap 11.04.05, 15:16
              Jestem w 28 tygodniu. Pierwsze ruchy czułam ksiażkowo, w 18 tygodniu przez
              tydzień. Potem 2 tygodnie nic. Boże jak sie denerwowałam, ale lekarka mnie
              uspokajała ze wszystko jest dobrze, ze to dosć wcześnie. Teraz nie czuję ruchów
              przez cały dzień, toche maluch ożywia sie po śniadaniu, tak jakby odwracał sie
              na drugi bok. Troche rusza sie wieczorami, ale nie codziennie. Mam już jednak
              na niego sposób. Nie cierpi jak leżę na plecach i ugniatam miejsce gdzie
              wystawia tyłek. Zaczyna ruszać sie też jak stanę i zrobie skłon, jak do
              zawiazywania butów, ale bez przykucania. To mój codzienny tescik, jak na razie
              mnie nie zawiódł.
              • ade1 Re: do ellap 11.04.05, 15:22
                no to moze faktycznie niektore dzieci tak maja- miejmy nadzieje ze wszystko
                jest ok.
                • ellap Re: do ellap 11.04.05, 15:33
                  Na pewno bedzie dobrze. Zreszta moze wiekszosci ruchów nie czujemy, bo dziecko
                  jest tak ułożone? Ciekawe ile razy wylądujemy w nocy w panice na KTG? A może
                  Twój maluch też czegos nie lubi i zaczyna wtedy kopać. Spróbuj, może coś
                  znajdziesz. Jeszcze jeden sposób to wypicie szklanki lodowatej wody. Nikt nie
                  lubi zimna na tyłku, może Twoje dziecko też?
                  Pozdrawiam mamy leniuchówsmile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka