Dodaj do ulubionych

Posiew z moczu????????????? Pomocy!!!!!!!!!!!!!!!

12.04.05, 11:54
Dziewczyny czy któraś z was miała robione takie badanie??? Lekarz zlecił mi je
po badaniu ogólnym moczy gdzie miałam podwyższone pH do 7,5 , leukocyty do
10.9 (norma 10), a erytrocyty spadły do 3,66 ( norma od 3,7). Lekarz
stwierdził ze moze coś być ale nie musi. Jak nic si enie dzieje to wyniki
posiewu są podobno po 3 dobacz, ja robiłam badanie w czwartek i do dzis nie
mam wyniku. Pewnie coś sie dzieje. Strasznie sie denerwuje. Czy ktos wie co
może stwierdzić i wykryć takie badanie??? Strasznie zaczłam sie martwić.
Napiszcie mi jesli wiecie coś na ten temat.( 24tc).
Pozdrawiam Aśka
Obserwuj wątek
    • pimpek_sadelko Re: Posiew z moczu????????????? Pomocy!!!!!!!!!!! 12.04.05, 11:58
      nie boj sie, z takiego badania moze wyjsc, ze w moczu masz jakies bakterie,
      wtedy dostaniesz antybiotyk i po krzyku.trzymam kciuki, za jak najlepszy wynik.-
      -
      moje szczescie
      • asikp11 Do pimpek sadełko 12.04.05, 12:04
        Serdecznie dziekuję. Skoro mówisz ze nie ma sie czym martwić to mnie troche
        uspokoiłaś. Traktuje cie troche jak autorytet. Śledze forum i bardzo podobaja
        mi sie twoje wypowiedzi. Na większość tematów masz coś sensownego do
        powiedzenia. A tak na marginesie to czy masz jakieś doświadczenie medyczne?????
        Gorące pozdrowienia dla ciebie i dzidzi !!!!!!
        • pimpek_sadelko Re: Do pimpek sadełko 12.04.05, 12:27
          moje doswiadczenia medyczne? hmmm wlasne i czesto jak czytam forum to gnebie
          meza (lekarza) zeby podpowiedzialsmile
    • bafilek Re: Posiew z moczu????????????? Pomocy!!!!!!!!!!! 12.04.05, 12:34
      Miałam robiony posiew moczu w 15 tc. ze względu na dużą ilość bakterii i białe
      krwinki. Na szczęście nic nie wykazał. Ktoś cię źle poinformował o tym, że
      trzeba czekać 3 doby na pierwszy wynik. Mocz posiewa się na specjalną płytkę i
      czeka 24 godz. Jeśli nic nie wyrośnie to znaczy, że dostaniesz wynik negatywny.
      Jeśli wyrośnie, wtedy te bakterie sa przenoszone na inne płytki, aby stwierdzić
      dokładnie o jakie chodzi i ile ich jest. I to może potrwać trochę dłużej, bo
      różne bakterie rosną w różnym tempie. Jeśli wynik będzie pozytywny, to tak jak
      napisała wcześniej koleżanka dostaniesz antybiotyk, a już lekarz da Ci na pewno
      taki, który dzidzi nie zaszkodzi. Jedno mnie tylko zastanawia: o co chodzi z
      tymi erytrocytami. Ich w ogóle w moczu nie powinno być!!! (jeśli nerki dobrze
      filtrują). Skąd więc ta norma? Przez całe swoje życie miałam "wzorcowy" mocz,
      więc kiedy w ciąży ciągle pojawiały sie bakterie w badaniu ogólnym byłam
      przerażona. Na szczęście moja gin mnie uspokajała,iż w ciąży często tak jest.
      Raz miałam ich mniej, raz wiecej i jakoś dotrwałam do dzisiaj: 37 tc trwa.
      Pozdrawiam!
      • asikp11 Re: Posiew z moczu????????????? Pomocy!!!!!!!!!!! 12.04.05, 16:10
        W wynikach z ogólneo badania wyraźnie podana jest norma od 3.7 - 5.1 i umnie to
        jest zaznaczone literą L co oznacza ze za niski poziom. To co mam podwyższone
        jest oznaczone literą H. (To chyba z angielskiego są ozn. że za nisko i za wysoko).
        Wynika z tego ze erytrocyty powinny być. Ale ja sie na tym nie znam.
        I niestety dalej sie denerwuje tym wynikiem posiewu. Mam nadzieje ze ewentualnie
        wyjdą jakies bakterie nie groźne i szybko dostane lekarstwo i po krzyku. Bo na
        to ze nic nie wyjdzie to chyba nie mam co liczyć bo za długo czekam na wynik (
        od czwartku).
        Pozdrawiam
        • elza78 Re: Posiew z moczu????????????? Pomocy!!!!!!!!!!! 12.04.05, 16:17
          wiesz co asik, wydaje mi sie ze to z normami to jest morfologia bo w moczu nie
          ma norm na czerwone krwinki, pisze sie tylko ile jest w polu widzenia, to samo
          leukocyty...
          • asikp11 Re: Posiew z moczu????????????? Pomocy!!!!!!!!!!! 12.04.05, 16:21
            Wiesz moze masz racje . Ja sie kompletnie na tym nie znam.
            Nic czekam cierpliwie na wynik. Pozdrawiam
            • elza78 Re: Posiew z moczu????????????? Pomocy!!!!!!!!!!! 12.04.05, 16:29
              nie denerwuj sie tym posiewem, najwyzej jak pisalam przelecza cie antybiotykiem
              i bedzie oki, nie ma co sie stresowac...
    • elza78 Re: Posiew z moczu????????????? Pomocy!!!!!!!!!!! 12.04.05, 12:39
      badanie trwa tka dlugo kiedy w posiewie wykryja jakies patogeny - czyli
      bakterie chorobotworcze (w moczu o zasadowym odczynie bakterie latwiej sie
      namnazaja) wtedy dodatkowo robia tak zwany "antybiogram" aby sprawdzic na ktory
      z antybiotykow dana bakteria jest wrazliwa i ktory bedzie najskuteczniejszy w
      ewentualnej terapii
      lekarza zaniepokoilo pewnie to pH i leukocyty lekko podwyzszone
      nie ma sie czym martwic, bo nawet jesli cos wykryja to od razu bedzie na to
      lekarstwo wiadome smile
      na teraz to mozna probowac "zakwasic" mocz - jedzac np witamine C i pijac soki
      owocowe smile w aptece tez znajdziesz "urosept" ziolowy preparat w tabletkach na
      infekcje drog moczowych, mozna zazywac w ciazy i jest bez recepty, no i sie nie
      przejmuj, bedzie dobrze... gdyby cos bylo nie tak na prawde to juz dawno bys
      wiedziala...
      • kajka76 Re: Posiew z moczu????????????? Pomocy!!!!!!!!!!! 12.04.05, 16:29
        posiew moczu robie prawie co miesiac.od poczatku ciazy mam bakterie coli.bralam
        juz dwa antybiotyki i nic.teraz dostalam trzeci i az tydzien robie badanie
        nastepne.z posiewu wychodza tylko ewentualnie bakterie i czeka sie ok 3 dni
        bo musi sie to wyhodowac czy cos takiego..tak mi mowili w labolatoriumsmile
        nie mampojecia czemu tak trzymaja sie mnie te bakterie,nigdy nie mialam takich
        problemow,ale podobno taki urok mojej ciazysmile staram sie ni emyslec i nie
        przejmowacsmile dzisdzia rosnie i wszytko jets ok a ewentualnym zagrozeniem
        moze byc troszke przedwczesny porod.tak powiedzial lekarz dlatego to czesto
        kontrolujesmile
        pozdrawiam,
        kasia
        • elza78 Re: Posiew z moczu????????????? Pomocy!!!!!!!!!!! 12.04.05, 16:35
          ej a jak pobieras zmaterial do badania??
          E.coli to bakteria ktora znajduje sie w kale, czyli teoretycznie latwo
          zanieczyscic pobrana probke wlasnie podczas siusiania do jalowego
          pojemnniczka...
          zasady pobrania sa takie, ze na posiew pobiera sie mocz poranny (lub zbiorka
          dobowa, ale wtedy sa inne zalecenia) pierwsza porcje po uprzednim dokladnym
          podmyciu sie, zeby zminimalizowac ryzyko dostania sie do moczu bakterii np ze
          skory mozna sie jeszcze na koniec porannej toalety podmyc woda przegotowana,
          zimna oczywiscie nie wrzatkiem z czajnika...
          teraz pobieranie materialu wyglada tak, ze otwieramy ten jalowy pojemniczek i
          siusiamy, pierwsza porcje moczu do kibelka, druga porcje do pojemniczka i
          trzecia znow do kibelka...
          wiem ze glupio to brzmi, ale takie sa zasady, jesli sie pobierze inaczej moga
          wyjsc na prawde cudenka...
        • asikp11 Re: Posiew z moczu????????????? Pomocy!!!!!!!!!!! 12.04.05, 16:36
          Ja też wcześniej nie mialam problemów z bakteriami . A w ciąży niestety.
          Walczyłam juz z jakaś bakteria nie pamiętam nazwy która wyszła po cytologi ( na
          szczęscie juz sie z nią uporałam) a teraz pewnie nastepne bakterie w moczu. No
          cuż trudno. W ciązy sa chyba ku temu skłonnosci. Mam nadzieje tylko ze dzidzi
          te zarazy i antybiotyki nie zaszkodzą.
          Pozdrawiam i dzieki za wsparcie.
          • kajka76 Re: Posiew z moczu????????????? Pomocy!!!!!!!!!!! 12.04.05, 17:00
            elza oczywiscie ze wiem jak pobiera sie mocz do posiewu..tak jak napisalas i
            tak robie za kazdym razem,ale neistety i na dodatek robilam w dwoch klinikach
            bo lekarz sam nie mogl uwierzyc...... wiem tez ze duzo dziewczyn mialo-ma ta
            bakterie w ciazy ,ale po antybiotykach przechodzi..mi niestety niesad
            askip ja pytalam juz lekarzy i generaklnie nie ma wplywu to na dzidziusia tylko
            tak jak naopisalam trzeba sie pilnowac bo skutkiem moze byc przedwczesny
            porod...ehh ze te bakterie akurat w ciaazy sie tak nas trzymajasmile
            • elza78 Re: Posiew z moczu????????????? Pomocy!!!!!!!!!!! 12.04.05, 22:25
              nie no zakazenia ukladu moczowego to w ciazy dosc czesta niestety
              przypadlosc... leczyc to trzeba zeby nie zniszczyc sobie nerek, wspolczucia
              kajka z ta coli w takim razie... mam nadzieje ze cie wylecza w koncu, jedno
              jest pocieszajace - slonie maja gorzej... 16 miesiecy wink
              uszy do gory dziewczyny, damy rade smile
              pozdrowka
              • mamamilka Re: Posiew z moczu????????????? Pomocy!!!!!!!!!!! 13.04.05, 09:23
                Elza nie zgodze sie z Toba ze w badaniu moczu nie ma norm erytrocytów - sa, tak
                jak pisała jedna dziewczyna wczesniej. Niedobrym wskaźnikiem byłoby
                przekroczenie tych norm. Ja natomiast zawsze miałam wyniki moczu idealne, w
                poprzedniej ciazy tez, ale teraz (bliźniaki) mam od poczatku pewna ilość
                erytrocytów gin mówi, że taka ilościa w ciązy nie powinnam się martwić, bo
                gorsza sprawa, jeśli sa leukocyty. Natomiast bad. ogólne wskazuje za każdym
                razem bakterie, a posiew je wyklucza???Dziwne, ale tak jest a przy pobieraniu
                moczu to zastosowałam nawet odkażanie riwanolem - ale wynik taki sam.
                • elza78 Re: Posiew z moczu????????????? Pomocy!!!!!!!!!!! 13.04.05, 12:00
                  wiesz, moje przypuszczenia co do tych erytrocytow nie wziely sie z nieba, w
                  badaniu ogolnym krwinki czerwone zlicza sie "w polu widzenia" pod mikroskopem i
                  nie moga byc wartosci po przecinku... poza tym te zakresy raczej przypominaja
                  mi normy dla morfologii, choc trudno powiedziec bo kazdy analizator ma swoje
                  normy...
                  co do bakterii w moczu w badaniu ogolnym to po pierwsze pobranie - nie
                  koniecznie musi byc tak jalowe jak na posiew, a po drugie, ten mocz swoje
                  czasem odstoi zanim jest analizowany i na prawde w zaleznosci od tego gdzie go
                  postawili moga dziac sie rozne rzeczy smile
                  tez zalezy to od metody jaka analizuja, teraz dosc popularne wszedzie sa
                  analizatory paskow, ktore odczytuja wynik z barw poszczegolnych pol na pasku i
                  jesli dajmy na to jedno pole sie rozleje to juz wynik drugiego jest troche
                  zafalszowany, dlatego najlepiej wybrac laboratorium gdzie ogolne moczu
                  robia "na piechote" smile czyli starymi metodami smile
                  jak posiew wychodiz jalowy to nie ma sie czym przejmowac, to jest bardziej
                  miarodajne badanie niz ogolne pod wzgledem bakterii...
                  pozdrowka
                  elka
    • asikp11 Re: Posiew z moczu????????????? Pomocy!!!!!!!!!!! 13.04.05, 12:47
      Dziewczyny dzieki za wsparcie przez wczorajszy calutki dzień. Ja to jednak
      jestem panikara. Odebrałam dziś wyniki i jest ujemny. Aż kobieta w przychodni
      sie ze mnie śmiała tyle razy dzwoniłam. Jak przyszłam odebrać wynim to jej nawet
      nazwiska nie zdążyłam podać jak wręczyła mi ze śmiechem karteczke z wynikiem.
      Do Kajka 76. Nic sie nie martw. Trzymam kciuki zeby twój następny wynik byl
      również ujemny. Głowa do góry . W ciązy juz tak jest ze łatwiej sie nas te
      bakterie trzymają.
      Pozdrawiam
      • elza78 Re: Posiew z moczu????????????? Pomocy!!!!!!!!!!! 13.04.05, 13:15
        no i po co te nerwy byly wink
    • ania_sz77 Re: Posiew z moczu????????????? Pomocy!!!!!!!!!!! 13.04.05, 13:28
      Ja miałam ciągle robiony posiew z moczu, bo już od początków ciązy wychodziły i
      bakterie. Najpierw w 3 miesiącu wyszła mi jakas typowo szpitalna bakteria, na
      którą dostałam antybiotyk. Okazało się że ściągnął ją mój mąż bo leżał w
      szpitalu wtedy. Potem znowu coś mi wyszło i miałam dwa ataki kolki nerkowej w
      nocy. Powiedziałam o tych objawach lekarzowi podczas badania USG. Powiedział że
      to może być zastój moczu w jednej nerce i istotnie diagnoza ta potwierdziła się
      w badaniu usg nerek które mi wykonał przy okazji ciązowego usg. Kazał duzo pic,
      najlepiej wody mineralnej, albo piwa Karmi rozcieńczonego wodą, a w razie
      niepokojących objawow zrobic badanie moczu. Pilam wiec jak najwiecej, ale
      mialam jeszcze potem w dwoch badaniach jakies bakterie. Nie dostalam jednak juz
      antybiotyku, bo jezeli wypilam wiecej wody i zanosilam mocz do badania
      nastepnego dnia to wynik byl juz czysty. Widocznie nerki oczyszczaly sie
      samoistnie. Nie moglam po prostu dopuscic do tego by mocz za dlugo byl
      zatrzymywany w nerce. No i mimo takich przejsciowych trudnosci dziecku nic nie
      bylo i urodzilo sie jak najbardziej zdrowe.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka