ab-75 15.04.05, 14:22 PROSZĘ WYTŁUMACZCIE CO OZNACZA ZATRUCIE CIĄŻOWE? CZY MOŻE KTÓRAŚ Z WAS MA ZATRUCIE CIĄŻOWE? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
emma27 Re: ZATRUCIE CIĄŻOWE 15.04.05, 15:01 ogólnie mianem zatrucia ciążowego okresla się objawy takie jak: - wysokie ciśnienie - białko w moczu - nadmierna opuchlizna Odpowiedz Link Zgłoś
ania.silenter_exunruzanka Re: ZATRUCIE CIĄŻOWE 15.04.05, 15:12 to poważna sprawa((. Miałam w 1 ciąży i skończyło się cc w 31 tc. Objawy: - nadciśnienie w ciąży, - białkomocz, - obrzęki nieschodzące po ncy (twarzy, rąk, nóg). Wszystko to powoduje niedotlenienie u dziecka (łożysko źle pracuje) i konieczność przedwczesnego porodu. Na szczęście czasem można leczyć to farmakologicznie (Dopegyt i inne leki na nadciśnienie) - u mnie nie było takiej opcji i moja Ola urodziła się w 31 tc z wagą 1120g. Oczywiście - jeśli masz podejrzenie zatrucia ciążowego musisz jak najszybciej skontaktować się z lekarzem. Czas jest bardzo ważny. Zatrucie ciążowe najcześciej występuje w III trymestrze ciąży u pierworódek. Obecnie jestem w 37tc 2 ciąży i wszystko jest ok. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
karotka11 Re: ZATRUCIE CIĄŻOWE 15.04.05, 15:41 Najważniejsze sprawy omówiła ania. Należy jednak znacznie częściej (niż w przypadku prawidłowo przebiegającej ciąży)robić USG i badać przepływy, gdyż na ich podstawie decyduje się o wcześniejszym cięciu, jeśli dziecko jest niedotlenione. U mnie, niestety, nie była w odpowiednim czasie podjęta decyzja i straciłam córeczkę w 35tc... Odpowiedz Link Zgłoś
mgb1976 Re: ZATRUCIE CIĄŻOWE 18.04.05, 20:06 Właśnie wróciłam od lekarza, który podejrzewa zatrucie, skierował mnie do szpitala, idę w srodę. Mam nadzieję, że to fałszywy alarm. jestem w 32 tc, przy zatruciu podobno nie wypuszczają ze szpitala, a mój starszy syn ma 1.05 komunię. Załamka Odpowiedz Link Zgłoś
jakw Re: ZATRUCIE CIĄŻOWE 18.04.05, 20:40 Mnie wypuścili - na moje własne żądanie. Ale musiałam leżeć, łykać leki, mierzyć ciśnienie i codziennie zasuwać na ktg. Odpowiedz Link Zgłoś