emma27 15.04.05, 17:03 witam jestem w 16 właśnie odebrałam wyniki badań na którychnapisane jest iż mam anemię bardzo proszę o wypowiedzi pań które przechodziły anemię w ciąży pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pimpek_sadelko Re: anemia w czasie ciąży 15.04.05, 17:05 ja mam. dostalam zelazo, sama materna mi nie pomogla. Odpowiedz Link Zgłoś
koleandra Re: anemia w czasie ciąży 15.04.05, 17:11 Biorę żelazo ale nie wiem czy wyniki się poprawiły bo morfologii jeszcze nie powtarzałam. Odpowiedz Link Zgłoś
ania_sz77 Re: anemia w czasie ciąży 15.04.05, 17:57 Niewielka anemia około połowy ciązy często się zdarza. Ja miałam od około 14 tygodnia, a około 20 tc hemoglobina spadła na 10 a czerwone krwinki na 3200. Dostałam żelazo i musiałam jeść mięso, zieleninę, suszone morele, szpinak. Trzeba tylko pamietac zeby tabletek z zelazem nie popijac herbata, kawa albo mlekiem. Najlepiej sokiem z wit. c Morfologia poprawiła mi się w końcu, ale teraz dzidzius ma anemię. Mała ma w tej chwili 3 miesiące. Ostatnia morfologie miała w 6 tygodniu i już jej wyszła niska hemoglobina. Niestety pokarm matki ma za mało żelaza i pewnie dzidzia tez dostanie sztuczne. Pani doktor powiedziala ze teraz wychodza moje niedobory zelaza w 7 i 8 miesiącu ciązy. Odpowiedz Link Zgłoś
valentina11 Re: anemia w czasie ciąży 15.04.05, 22:52 Tez mialam anemie w ciazy. Po tabletkach z zelazem czulam sie okropnie (mdlosci, zawroty glowy), poza tym nie poprawialy mi wynikow. Zalecono zastrzyki domiesniowe z zelaza- sa dosc bolesne i pozostawiaja brzydkie slady na pupie. Jestem 7 miesiecy po porodzie a siniaki nadal tam sa. Zrob wszystko, aby poprawic wyniki krwi za pomoca diety. Jedz szpinak, buraczki, pietruszke, czerwone mieso, watrobke, suszone morele i inne. ZElazo z pozywienia wchlania sie najlepiej i nie pogarsza samopoczucia.Powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
agasul Re: anemia w czasie ciąży 16.04.05, 22:17 Ja także miałam silną anemię w ciąży. Brałam żelazo, nawet trochę pomagało, ale przyczyniało sie do innych dolegliwości (zaparcia, a w następstwie hemoroidy). Warto próbować wspomagać się właściwą dietą (np. sok z buraka), podczas porodu traci się trochę krwi, więc jeśli anemia jest znaczna, można być bardzo osłabionym. Mnie po porodzie spadła hemoglobina do 8,9 - byłam bardzo osłabiona i strasznie łapałam infekcje. Brałam witaminy i żelazo, dbałam o dietę, a teraz jest chyba ok (dzidzi ma już prawie osiem miesięcy). Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
coronella Re: anemia w czasie ciąży 17.04.05, 06:32 oj, wiele bedzie takich pań. To chyba najczęstsza dolegliwość. Ja w pierwszej ciąży też miałam bardzo kiepskie wyniki, groziła mi nawet transfuzja krwi po porodzie. Brałam żelazo, ale z marnym skutkiem co do poprawy, za to koszmarnym dla żoładka. Teraz, za namowa mojego lekarza, kupiłam sobie witaminy i żelazo Nutrilite z firmy amway. Polecam szczerze!!! Nie jest to lekarstwo, ani mamie, ani dziecku nie zaszkodzi. U mnie juz 31 tydzien, a wyniki rewelacyjne. I z żóładkiem tez ok. Szczerze polecam Ci te preparaty!! Odpowiedz Link Zgłoś