Dodaj do ulubionych

anemia w czasie ciąży

15.04.05, 17:03
witam
jestem w 16 właśnie odebrałam wyniki badań na którychnapisane jest iż mam
anemię
bardzo proszę o wypowiedzi pań które przechodziły anemię w ciąży
pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • pimpek_sadelko Re: anemia w czasie ciąży 15.04.05, 17:05
      ja mam.
      dostalam zelazo, sama materna mi nie pomogla.
    • koleandra Re: anemia w czasie ciąży 15.04.05, 17:11
      Biorę żelazo ale nie wiem czy wyniki się poprawiły bo morfologii jeszcze nie
      powtarzałam.
    • ania_sz77 Re: anemia w czasie ciąży 15.04.05, 17:57
      Niewielka anemia około połowy ciązy często się zdarza. Ja miałam od około 14
      tygodnia, a około 20 tc hemoglobina spadła na 10 a czerwone krwinki na 3200.
      Dostałam żelazo i musiałam jeść mięso, zieleninę, suszone morele, szpinak.
      Trzeba tylko pamietac zeby tabletek z zelazem nie popijac herbata, kawa albo
      mlekiem. Najlepiej sokiem z wit. c Morfologia poprawiła mi się w końcu, ale
      teraz dzidzius ma anemię. Mała ma w tej chwili 3 miesiące. Ostatnia morfologie
      miała w 6 tygodniu i już jej wyszła niska hemoglobina. Niestety pokarm matki ma
      za mało żelaza i pewnie dzidzia tez dostanie sztuczne. Pani doktor powiedziala
      ze teraz wychodza moje niedobory zelaza w 7 i 8 miesiącu ciązy.
      • valentina11 Re: anemia w czasie ciąży 15.04.05, 22:52
        Tez mialam anemie w ciazy. Po tabletkach z zelazem czulam sie okropnie
        (mdlosci, zawroty glowy), poza tym nie poprawialy mi wynikow. Zalecono
        zastrzyki domiesniowe z zelaza- sa dosc bolesne i pozostawiaja brzydkie slady
        na pupie. Jestem 7 miesiecy po porodzie a siniaki nadal tam sa. Zrob wszystko,
        aby poprawic wyniki krwi za pomoca diety. Jedz szpinak, buraczki, pietruszke,
        czerwone mieso, watrobke, suszone morele i inne. ZElazo z pozywienia wchlania
        sie najlepiej i nie pogarsza samopoczucia.Powodzenia
        • agasul Re: anemia w czasie ciąży 16.04.05, 22:17
          Ja także miałam silną anemię w ciąży. Brałam żelazo, nawet trochę pomagało, ale
          przyczyniało sie do innych dolegliwości (zaparcia, a w następstwie hemoroidy).
          Warto próbować wspomagać się właściwą dietą (np. sok z buraka), podczas porodu
          traci się trochę krwi, więc jeśli anemia jest znaczna, można być bardzo
          osłabionym. Mnie po porodzie spadła hemoglobina do 8,9 - byłam bardzo osłabiona
          i strasznie łapałam infekcje. Brałam witaminy i żelazo, dbałam o dietę, a teraz
          jest chyba ok (dzidzi ma już prawie osiem miesięcy).
          Pozdrawiam
    • coronella Re: anemia w czasie ciąży 17.04.05, 06:32
      oj, wiele bedzie takich pań. To chyba najczęstsza dolegliwość.
      Ja w pierwszej ciąży też miałam bardzo kiepskie wyniki, groziła mi nawet
      transfuzja krwi po porodzie. Brałam żelazo, ale z marnym skutkiem co do
      poprawy, za to koszmarnym dla żoładka.
      Teraz, za namowa mojego lekarza, kupiłam sobie witaminy i żelazo Nutrilite z
      firmy amway. Polecam szczerze!!! Nie jest to lekarstwo, ani mamie, ani dziecku
      nie zaszkodzi. U mnie juz 31 tydzien, a wyniki rewelacyjne. I z żóładkiem tez
      ok.

Szczerze polecam Ci te preparaty!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka