Dodaj do ulubionych

zorientowane w prawie pracy,Karcie Naauczyciela_

18.04.05, 13:15
Dziewczyny,na pewno sa wsrod Was znawczynie prawa pracy,Karty
Nauczyciela,prawa oswiatowego.Pomózcie,mam klopot...
Jestem nauczycielem zatrudnianym w placówkach oswiatowych(a konkretnie w
przedszkolach)od lat na czas okrslony-z roku na rok mam przedluzana umowe o
prace od 01.09 danego roku do 31.08 nastepnego.I tak jest aktualnie.Wiem,ze
moja szefowa jest zobowiazana przedluzyc umowe ze mna do dnia porodu.Potem
ZUS przejmuje wyplate zasilku macierzynskiego.Problem w tym,ze nie wiem w
jakim wymiarze przyslugiwac mi bedzie urlop wypoczynkowy za rok 2005.I kiedy
ewentualnie moge z niego skorzystac?Czy moze zostanie mi w takiej sytuacji
wyplacony ekwiwalent urlopowy?Dodam,ze od marca jestem na L4 i wyglada na
to,ze lekarz nie pozwoli mi wrocic do pracy przed rozwiazaniem.Czyli,takze w
czasie wakacji-i przymusowych urlopow wypoczynkowych w wiekszosci placowek
oswiatowych,bede prawdopodobnie na zwolnieniu lekarskim.
Mialam nadzieje,ze uda mi sie wydluzyc "macierzynski" o pare tygodni,ale taka
opcja nie dotyczy chyba nauczycielek zatrudnionych na czas okreslony.
Bardzo prosze o wszelkie informacje na ten temat!
sasza
Obserwuj wątek
    • myszowata1 Re: zorientowane w prawie pracy,Karcie Naauczycie 18.04.05, 13:45
      podciagam!
      jestem w takiej samej sytuacji.
      chyba dostaniemy ekwiwalent urlopowy- i tyle.
      moze jest ktos bardziej zorientowany????
      lena
      • hobbito Re: zorientowane w prawie pracy,Karcie Naauczycie 18.04.05, 14:15
        Wiecie co ja nie wiem co z waszym urlopem, bo jestem troszkę w innej sytuacji
        ale zastanawia mnie fakt dlaczego ciągle dostajecie umowy tylko na rok.
        Przecierz trzecia umowa musi być na czas nieokreślony. Tak jest napisane w
        Kodeksie Pracy i w Karcie Nauczyciela.
        A co do waszego urlpou to proponuje zadzwonić do Kuratorium Oświaty w waszym
        miescie wojewódzkim, tam albo udzielą wam odpowiedzi, albo dadzą telefon do
        konkretnej osoby która będzie zorientowana. ja tak zrobiłam w sprawie mojego
        awansu zawodowego. pozdrawiam serdecznie.
    • asmi7 Re: zorientowane w prawie pracy,Karcie Naauczycie 18.04.05, 14:15
      Nie wiem jak z urlopem wypoczynkowym po macierzyńskim (ja akurat pracuję w tzw.
      placówce nieferyjnej i będę mogła normalnie wykorzystać swój urlop).
      Zastanawiam się jednak dlaczego przez kilka lat masz umowę na czas określony.
      Jaki masz stopień awansu? Czy masz pełne kwalifikacje?
      Wg aktualnej KN z n.stażystą nawiązuje się stosunek pracy na czas określony,
      zaś już z kontraktowym - na czas nieokreślony (chyba że nie ma kwalifikacji lub
      jest zatrudniony na zastępstwo).
      Może warto to sprawdzić...
      Pozdrawiam!
      • sasza71 Re: zorientowane w prawie pracy,Karcie Naauczycie 18.04.05, 15:22
        dziekuje Wam za rady! pracuje od 8 lat w przedszkolach na stanowisku nauczyciel-
        psycholog,prowadze zajecia terapeutyczne.Jestem nauczycielem
        kontraktowym,koncze obecnie staz na mianowanie,w wymiarze wydluzonym o okres L4
        i przerwy zw.z zasilkiem macierzynskim.Tez mi sie nie podobaly przedluzane z
        roku na rok umowy o prace.Moje watpliwosci w tej sprawie kwitowane byly
        inforacja,ze stanowisko psychologa jest organizowane przez Urzad Miasta,i nie
        wiadomo,kiedy skoncza sie fundusze na moja prace.Fakt faktem,ze co roku mam
        inny wymiar zatrudnienia w moich placowkach.I do konca nie wiem jak jest...Czy
        urzednicy maja prawo decydowac o zatrunianiu mnie wciaz na nowo,od wrzesnia do
        sierpnia,czy tez nie wywalczylam swego-i teraz bede stratna!ponoc nawet gdy
        uzyskam stopien n-la mianowanego,moje umowy oprace beda wygladac tak samo...
        pozdrawiam serdecznie!
        mój syneczek lilypie.com/days/050908/0/0/1/+1/.png
        • asmi7 Re: zorientowane w prawie pracy,Karcie Naauczycie 18.04.05, 21:32
          Nie wiem czy Ci to coś wyjaśni, ale w KN jest napisane tak:

Art. 66. 1. W razie niewykorzystania urlopu wypoczynkowego w całości lub części
          w okresie ferii szkolnych z powodu niezdolności do pracy wywołanej chorobą lub
          odosobnieniem w związku z chorobą zakaźną, urlopu macierzyńskiego, odbywania
          ćwiczeń wojskowych albo krótkotrwałego przeszkolenia wojskowego - nauczycielowi
          przysługuje urlop w ciągu roku szkolnego, w wymiarze uzupełniającym do 8
          tygodni.
          2. W razie niewykorzystania przysługującego urlopu wypoczynkowego z powodu
          rozwiązania lub wygaśnięcia stosunku pracy, powołania do zasadniczej służby
          wojskowej albo do odbywania zastępczo obowiązku tej służby, do okresowej służby
          wojskowej lub do odbywania długotrwałego przeszkolenia wojskowego -
          nauczycielowi przysługuje ekwiwalent pieniężny za okres niewykorzystanego
          urlopu, nie więcej jednak niż za 8 tygodni w odniesieniu do nauczycieli, o
          których mowa w art. 64 ust. 1, a nie więcej niż za 35 dni roboczych w
          odniesieniu do nauczycieli, o których mowa w art. 64 ust. 3.
        • asmi7 Re: zorientowane w prawie pracy,Karcie Naauczycie 19.04.05, 16:27
          Uff, no tak,zawsze można znalezc jakieś argumenty przeciwko stałej
          umowie.Szkoda... Kiedy kończysz staż?
          Ja pracuję w poradni psych.-ped. i konczę staż w maju.
          Mam nadzieję, że uda mi się wszystko zakończyć przed urodzeniem dzidziusia
          (termin mam na 13 wrzesnia).
          Pozdrawiam serdecznie!

• sasza71 Re: asmi! 19.04.05, 16:44
            dziekuje za pomoc,wciaz nie bardzo jednak wiem na czym stoje- lub czy czegos
            zbyt latwo nie odpuscilam...postanowilam skontaktowac sie z jakims radca
            prawnym zorietowanym w sprawach oswiatowych,moze bedzie na tyle madry,ze powie
            mi cos pewnego...
            staz powinnam skonczyc w maju,lecz postawiona wobec wyboru-terminowosc w tej
            kwestii czy spokojny(mam nadzieje)dalszy przebieg ciazy-podjelam chyba jasna
            dla kazdej z nas decyzje.Staz wydluzy mi sie o jakies 9 miesiecy,moze tak mialo
            bycsmile).Ty jestes psychologiem? jak z Twoim przygotowaniem pedagogicznym?
            wynioslas takie ze studiów magisterskich? gdzie mieszkasz? psycholodzy na
            Slasku,zwlaszcza w Katowicach,maja przy egzaminie na mianowanie czasem z tego
            tytulu duze problemy.Ja na przyklad kontrakt dostalam z awansu,nikt nie
            kwestionowal mego przygotowania pedagogicznego,lecz teraz,pomimo za pracuje juz
            z dziecmi 8 lat,moze byc roznie! Jak to jest u Ciebie? a co do kwestii
            najwazniejszych-byc moze bedziemy rodzic w tym samym czasie-termin porodu mam
            co prawda na 8 wrzesnia,ale mysle,ze to bedzie troche pozniej-tak w okolicach
            15 wlasnie.
            Pozdrawiam!
            • asmi7 Re: sasza71 19.04.05, 17:11
              Wiele nas łączy smile
              Może skontaktujmy się jakoś poza forum,
              czy Twój adres mailowy "gazetowy" jest aktualny?
              Moj: asmi7@gazeta.pl
              • sasza71 Re: asmi7 19.04.05, 17:58
                Napisalam do Ciebie na priva!
                • asmi7 Re: sasza71 20.04.05, 08:48
                  Odpisałam wczoraj.
                  Mam nadzieję, że doszło.
                  Pozdrawiam! M.

• pati_25 Re: zorientowane w prawie pracy,Karcie Naauczycie 18.04.05, 17:27
      Faktycznie, dlaczego nie dali Tobie umowy na czas nieokreślony? Wydaje mi sie,
      że zostanie wypłacony ekwiwalent urlopowy, lub będziesz mogła go wykorzystać po
      urlopie macierzyńskiem. Znając nasz system oświaty, niechętnie wypłacają
      ekwiwalent.
      Jestem w szóstym miesiącu ciąży, od drugiego miesiąca na zwolnieniu lekarskim,
      więc na urlop wypoczynkowy również sie nie załapie. Powiedziano mi, że będe
      mogła z niego skorzystać po urlopie macierzyńskim. Na ekwiwalent raczej nie
      licze smile
      • romilka Re: zorientowane w prawie pracy,Karcie Naauczycie 19.04.05, 16:45
        Nie jestem ekspertem ale moze cos pomoge!!Jestem teraz w 32 tyg ciazy i termin
        porodu mam na 18 czerwca 2005.Jestem nauczycielka w szkole pod.,mam co prawda
        umowe na zcas nieokreslony wiec troszke rozni sie nasza sytuacja.Od 1 marca
        jestem na L4,za niewykorzystany urlop czyli wakacje moje macierzynskie zostanie
        przedluzone o ten okres(w moim przypadku chyba o 8 tyg)czyli od okolo 18
        czerwca bede 16 tyg na zwolnieniu+8 tyg zaległego urlopu!!Powinnas porozmawiac
        o staly zatrudnieniu!!Ja juz po roku pracy w szkole,po otrzymaniu awansu na
        nauczyciela kontraktowego dostalam umowe na czas nieokresliny!!Powodzenia!!
    • ulciaj Re: zorientowane w prawie pracy,Karcie Naauczycie 20.04.05, 10:11
      bylam w identycznej sytuacji.caly rok szkolny na zwolnieniu-ciaza zagrozona.urodzilam w czerwcu tuz przed koncem roku szolnego.umowe mialam na czas okreslony,do konca sierpnia tego samego roku.po zakonczeniu umowy macierzynski dostawalam z zus-u.za wszelkie wolne dni-ferie itp, a takze urlop wypoczynkowy dostalam ekwiwalent pieniezny-ma on byc wyplacony w ostatnim dniu pracy.powodzenia
      • sasza71 Re: zorientowane w prawie pracy,Karcie Naauczycie 20.04.05, 12:44
        bardzo dziekuje za informacje,pozdrawiam.
        sasza
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka