Dodaj do ulubionych

nietrzymanie moczu

22.04.05, 13:46
Czy zdarza się wam będąc w ciąży nieświadome , niekontrolowane popuszczanie ,
nietrzymanie moczu ?
Obserwuj wątek
    • wlekliczka Re: nietrzymanie moczu 22.04.05, 15:24
      Nie dziwi mnie brak odpowiedzi do tej pory. Żadna kobieta się do tego nie
      przyzna, bo to krępujący temat.
      To zdarza się normalnie u niektórych kobiet, zwłaszcza przy mocnym śmiechu lub
      kichnięciu, albo jak ma się zapalenie układu moczowego. Dobrze jest zrobić
      badania moczu.

Dobrze jest powiedzieć o tym lekarzowi przy wizycie, ponieważ czasem zdarza
      się, że kobieta ma jakąs wadę układu moczowego i dowiaduje się o niej w trakcie
      ciąży.
    • budzik11 Re: nietrzymanie moczu 22.04.05, 15:37
      Mnie się zdarzało zawsze, przed ciążą też, jak napisała poprzedniczka - przy
      kichnięciu juz nawykowo zaciskam nogi, bo zawsze kropelkę popuszczam, przy
      gwałtownymśmiechu też smile Ale nie jest to dla mnie problem, zdaża się
      sporadycznie - tak po parę kropel dosłownie.
    • mama75 podciagam :( 28.04.05, 18:31
      juz dawno chcialam zadac to pytane, ale jakos zawsze mi z glowy ucieklo.

Czasami jak kicham nietrzymam moczu - pocieknie pare kropel. Czasami jest tez
      tak, ze nie czuje zeby cos mi tam cieklo, ale na przyklad wkladka jest jakby
      lekko zazolcona na calej powierzchni. Nie zdarza sie to codziennie, ale raz na
      jakis czas.

Robilam juz badania moczu - jeszcze w Polsce, ale nic nie wykazaly. Sadzicie,
      ze to moze byc cos nie tak z budowa ukladu moczowego ? Przed ciaza nie mialam
      takich problemow. Na razie sisiuam Morsem (tzn. cwicze miesien Kegla).

Macie podobny problem ? Jak go rozwiazujece ?
      • j04nn4 u kobiet w ciazy to normalne!!!! 29.04.05, 11:32
        wiem ze istnieje ten problem takze u kobiet ktore nie sa w ciazy ale u
        ciezarnych jest to bardzo czeste moje dziecko czesto uklada mi sie na pecherzu
        moczowym i mimo ze przedchwila sikalam to czuje jakby mi mialo zaraz wyleciec
        wiadro wody z pecherza czasem jak kichne popuszcze ale wogole sie tym nie
        przejmuje jak ide do miasta to obieram droge gdzie w jej trakcie mam sedesy czy
        w markecie czy miejskie bo inaczej kicha nie wyszlabym srednio musze isc siku
        co 15 -20 min mam takie parcie na pecherz pozdrawiam asia i 31 tyg brzusio
    • pimpek_sadelko Re: nietrzymanie moczu 28.04.05, 19:28
      tak, kilka razy awsze przy kichaniusad
      • magdulka26 Re: nietrzymanie moczu 28.04.05, 22:00
        Ni mam z tym problemu ,ale polecam ciwczyć mięsnie Kegla ale nie podczas
        sikania,lecz w trakcie dnia.
        • agga72 Re: nietrzymanie moczu 28.04.05, 22:06
          ja też tak teraz mam - pojawiło się niedawno (teraz 38 tc), tylko przy
          kichaniu...
          Aga
          • letica Re: nietrzymanie moczu 28.04.05, 23:37
            Ja też tak mam.Krępowało mie to,dlatego sama nie zapytałam.Przy kichaniu i
            ostrym kasłaniu.Dobrze,jak jestem w stanie wyczuć moment i wtedy mocno zaciskam
            nogi,wtedy pomaga-ale czasem niestety daje się zaskoczyć.Mocz jet ok,przed
            ciąża nie miałam takich problemów.pewnie to dlatego,ze ciąży towarzyszy ogólne
            rozluźnienie mięśni,poluzowanie więzadeł.Potem mam nadzieje to minie... sad
            • mm79 Re: nietrzymanie moczu 28.04.05, 23:46
              Nazywa się to wysiłkowe nietrzymanie moczu i jest normalne w ciąży. Należy
              pamiętać o noszeniu wkładki i zmienianiu jej w zależności od potrzeby. Trzeba
              też ćwiczyć mięśnie kegla...przyda sie też przy i po porodzie. Nie ma w tym nic
              wstydliwego ...spowodowane jest to uciskiem maleństw na pęcherz moczowy.
              Problem pojawia się wtedy gdy mamy trudności w oddawaniu moczu albo wtedy gdy
              czujemy pieczenie i swędzenie...wtedy potrzebna interwencja lekarza.
    • aga.79 Re: nietrzymanie moczu 29.04.05, 11:57
      Ja jakoś nie mam z tym problemów (28tc) i mam nadzieję, że tak pozostanie, ale
      staram się ćwiczyć mięśnie Kegla i to od początku ciąży. To podobno zapobiega
      nietrzymaniu moczu.
      Ale napewno bardzo wiele ciężarówek ma z tym problem, szczególnie jak maleństwo
      kopie po pęcherzu moczowym.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka