Dodaj do ulubionych

pytanie o toksoplazmozę

22.04.05, 15:20
Czy wszystkim wam lekarze zlecili wykonanie tego badania? Czy jest ono
obowiązkowe w ciąży czy robi się je tylko w pewnych przypadkach?
Obserwuj wątek
    • kapoosta Re: pytanie o toksoplazmozę 22.04.05, 15:23
      poszukaj w wyszukiwarce, było na ten temat już nie raz
      • luna333 Re: pytanie o toksoplazmozę 22.04.05, 15:38
        zwykle zleca się to badanie na początku ciąży (tzn toxo IgG i IgM), natomiast
        wielu lekarzy nie zleca badania na cytomegalię jako że można się nią
        wielokrotnie zakazić
        • aziolkowska Re: pytanie o toksoplazmozę 22.04.05, 15:58
          niestety ale nie każdy lekarz zaleca to badanie . Polecam zrobić , koszt nie
          jest wysoki ok 30 PLN a masz pewnoć , że wszystko jest w porządku czy też gdyby
          było coś nie tak masz możliwośc pójścia do specjalisty i podjęcia leczenia.
          Pozdrawiam, Ania
    • jancze Re: pytanie o toksoplazmozę 22.04.05, 16:10
      LEpiej się upomnieć, argumentując, że w przeszłości miało się jakiegoś
      zwierzaka albo ktoś w rodzinie, którą często odwiedzałaś. (chociaż mozna to
      żłapać nawet przesadzając kwiatki) To powinno lekarza przekonać. Toksoplazmoza
      nie ma żadnych objawów, ale jest niebezpieczna dla dziecka - płodu. Jak się nie
      doprosisz zrób jak najszybciej sama.
    • delta.x Re: pytanie o toksoplazmozę 22.04.05, 17:29
      Pytam, bo w pierwszej ciąży nikt mi nie kazał takiego badania robić, a ja nie
      miałam pojęcia, że takie coś się robi (nie było mnie na forum jeszcze wink ) i
      teraz przy kolejnej ciąży też lekarz mi tego nie zlecił. I się zastanawiam czy
      tylko ja jestem jakimś wyjątkiem czy inne kobietki też nie robią/nie robiły.
      • szept_ciszy Re: pytanie o toksoplazmozę 22.04.05, 17:35
        Nie miałam takiego badania. Mam w domu psa, kiedyś miałam kota, moja rodzina, u
        której często bywam ma pełen dom zwierząt i to od zawsze. Nie zrobiłam badań i
        sądze że są w moim przypadku zbędne. toksoplazmoza w moim przypadku była
        nieunikniona, zdaje mi się że miałam już ją i to dawno, w wieku dziecięcym,
        napewno mój organizm wytworzył przeciwciała.
        • monias3 Re: pytanie o toksoplazmozę 22.04.05, 18:45
          A ja pomimo, że mialam wielokrotny kontakt w dzieciństwie ( i to bardzo
          intensywny)z kotami i psami to badanie było ujemne - zarównow klasie Igg i Igm.
          Nie ma reguły jak widac.
          • luna333 Re: pytanie o toksoplazmozę 22.04.05, 18:47
            toxo można się zarazić szybciej od brudnych warzyw i owoców, surowego lub
            półsurowego mięsa niż od kota chyba że ktoś jada kocie kupki wtedy to
            prawdopodobieństwo jest całkiem spore smilesmilesmile pozdrv
            • bergo1 Re: pytanie o toksoplazmozę 22.04.05, 23:45
              zgadzam sie z tymi zrodlami zakazenia, Dodatkowo pracujac w ogrodzie i grzebiac w ziemi ma sie spore szanse na zarazenie. Obowiazkowe rekawice i porzadne mycie rak po pracach okolodomowych.
              • anbull Re: pytanie o toksoplazmozę 23.04.05, 11:54
                ja mam w domu pieska i zaleconego badania również nie miałam (zrobiłam na
                własną rękę). Lekarka powiedziała, że zazwyczj wykonuje się je gdy wcześniej
                były "straty" ciąży. Drugi lekarz wogóle nie przeprowadził wywiadu na początku
                ciąży. To z mojego doświadczenia.
        • jakw Re: pytanie o toksoplazmozę 23.04.05, 12:00
          W domu mam psa praktycznie 20 lat. Miewałam też koty. Zadnych przeciwciał
          toksoplazmozy nie mam.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka