delta.x 22.04.05, 15:20 Czy wszystkim wam lekarze zlecili wykonanie tego badania? Czy jest ono obowiązkowe w ciąży czy robi się je tylko w pewnych przypadkach? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kapoosta Re: pytanie o toksoplazmozę 22.04.05, 15:23 poszukaj w wyszukiwarce, było na ten temat już nie raz Odpowiedz Link Zgłoś
luna333 Re: pytanie o toksoplazmozę 22.04.05, 15:38 zwykle zleca się to badanie na początku ciąży (tzn toxo IgG i IgM), natomiast wielu lekarzy nie zleca badania na cytomegalię jako że można się nią wielokrotnie zakazić Odpowiedz Link Zgłoś
aziolkowska Re: pytanie o toksoplazmozę 22.04.05, 15:58 niestety ale nie każdy lekarz zaleca to badanie . Polecam zrobić , koszt nie jest wysoki ok 30 PLN a masz pewnoć , że wszystko jest w porządku czy też gdyby było coś nie tak masz możliwośc pójścia do specjalisty i podjęcia leczenia. Pozdrawiam, Ania Odpowiedz Link Zgłoś
jancze Re: pytanie o toksoplazmozę 22.04.05, 16:10 LEpiej się upomnieć, argumentując, że w przeszłości miało się jakiegoś zwierzaka albo ktoś w rodzinie, którą często odwiedzałaś. (chociaż mozna to żłapać nawet przesadzając kwiatki) To powinno lekarza przekonać. Toksoplazmoza nie ma żadnych objawów, ale jest niebezpieczna dla dziecka - płodu. Jak się nie doprosisz zrób jak najszybciej sama. Odpowiedz Link Zgłoś
delta.x Re: pytanie o toksoplazmozę 22.04.05, 17:29 Pytam, bo w pierwszej ciąży nikt mi nie kazał takiego badania robić, a ja nie miałam pojęcia, że takie coś się robi (nie było mnie na forum jeszcze ) i teraz przy kolejnej ciąży też lekarz mi tego nie zlecił. I się zastanawiam czy tylko ja jestem jakimś wyjątkiem czy inne kobietki też nie robią/nie robiły. Odpowiedz Link Zgłoś
szept_ciszy Re: pytanie o toksoplazmozę 22.04.05, 17:35 Nie miałam takiego badania. Mam w domu psa, kiedyś miałam kota, moja rodzina, u której często bywam ma pełen dom zwierząt i to od zawsze. Nie zrobiłam badań i sądze że są w moim przypadku zbędne. toksoplazmoza w moim przypadku była nieunikniona, zdaje mi się że miałam już ją i to dawno, w wieku dziecięcym, napewno mój organizm wytworzył przeciwciała. Odpowiedz Link Zgłoś
monias3 Re: pytanie o toksoplazmozę 22.04.05, 18:45 A ja pomimo, że mialam wielokrotny kontakt w dzieciństwie ( i to bardzo intensywny)z kotami i psami to badanie było ujemne - zarównow klasie Igg i Igm. Nie ma reguły jak widac. Odpowiedz Link Zgłoś
luna333 Re: pytanie o toksoplazmozę 22.04.05, 18:47 toxo można się zarazić szybciej od brudnych warzyw i owoców, surowego lub półsurowego mięsa niż od kota chyba że ktoś jada kocie kupki wtedy to prawdopodobieństwo jest całkiem spore pozdrv Odpowiedz Link Zgłoś
bergo1 Re: pytanie o toksoplazmozę 22.04.05, 23:45 zgadzam sie z tymi zrodlami zakazenia, Dodatkowo pracujac w ogrodzie i grzebiac w ziemi ma sie spore szanse na zarazenie. Obowiazkowe rekawice i porzadne mycie rak po pracach okolodomowych. Odpowiedz Link Zgłoś
anbull Re: pytanie o toksoplazmozę 23.04.05, 11:54 ja mam w domu pieska i zaleconego badania również nie miałam (zrobiłam na własną rękę). Lekarka powiedziała, że zazwyczj wykonuje się je gdy wcześniej były "straty" ciąży. Drugi lekarz wogóle nie przeprowadził wywiadu na początku ciąży. To z mojego doświadczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
jakw Re: pytanie o toksoplazmozę 23.04.05, 12:00 W domu mam psa praktycznie 20 lat. Miewałam też koty. Zadnych przeciwciał toksoplazmozy nie mam. Odpowiedz Link Zgłoś