Dodaj do ulubionych

drugie dziecko

22.04.05, 15:46
Za niespełna tydzień będę rodziła drugiego dzidzusia, ten pierwszy ma 2 lata
i nie rozstaje się ze mną ani na krok, Barzdo martwię się jak on przeżyje
mój kilku dniowy pobyt w szpitalu nie mówiąc już o zaakceptowaniu nowego
członka rodziny.
Bardzo proszę o podzielenie się ze mną swoimi doświadczeniam w tej kwestji.
Lub namiary gdzie mogłabym czegoś się dowiedzieć lub poradzić w tym temacie.
Zgóry dziękuję.
Obserwuj wątek
    • mammax Re: drugie dziecko 22.04.05, 15:52
      Ja będę rodzić w lecie i wtedy mój synek też będzie miał 2 lata i też jestem
      ciekawa jak się zachowa ale mam nadzieję, że wszystko będzie ok. Ja w końcu też
      miałam siostrę 2 lata starszą i byłyśmy zawsze najlepszymi przyjaciółkami. Pzdr.
      • justynka38 Re: drugie dziecko 22.04.05, 17:24
        Lada moment rodzę drugiego synka.Termin mam na 28 kwietnia. Mikołaj ma w tej
        chwili 21 miesięcy, a ja podobne obawy, co wy. Zapraszam na nowo powstałe
        forum. Jest tam nas więcej.
        forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=28883
        • married Re: drugie dziecko 22.04.05, 21:25
          Ja urodziłam drugiego synka w grudniu. I mimo, że mój starszy synek skończy w
          maju 5 lat, to tak samo bałam się jak zniesie rozłąkę ze mną, bo jesteśmy ze
          sobą bardzo związani. Przez calutke swoje krótkie życie był tylko ze mną. Jak
          leżałam w szpitalu i rozmawiałam z nim przez telefon, pytał mnie; "mamusiu, czy
          wyszedł już ten dzidziuś?", "kiedy wrócisz do domku bo tęsknię strasznie za
          tobą". Potem buczałam przez całe noce. Ale jakoś sobie poradziliśmy. Wszyscy
          zajęli się Kubusiem. Dziadziuś go częściej odwiedzał, bawili się razem, no i
          miał tatę tylko dla siebie. Jakoś przetrwał i jak już wróciłam do domu z
          maleństwem, był najszczęśliwszy na świecie, a ja cieszyłam się, że mam teraz
          dwa takie skarbki do kochania, czego i Wam życzę, pozdrawiamsmile
          • joasia291 Re: drugie dziecko 22.04.05, 21:46
            Ja urodziłam syna w styczniu tego roku,a córka miała wtedy 2 lata i 3 m-ce.Na
            początku było O.K,zero zazdrości,wielka radość z jej strony.Ale od około
            miesiąca stała się strasznie zazdrosna,próbuje w różny sposób zwracać na siebie
            uwagę.Kiedy chcę z małym usiąść ona zajmuje mi miejsce,kiedy raz płakał w
            łóżeczku,zacisnęła zęby i ze złością szarpała łóżeczkiem,udeżyła go raz
            szmacianą lalką,popłakuje takim głosem jak on,w ogóle częściej płacze,stała się
            marudna i złośliwa.Najważniejsze to poświęcać starszemu w miarę możliwości ,dużo
            czasu,by nie czuło się odrzucone,lecz jak widać nie zawsze to pomaga.Po za tym
            bardzo jest za nim,kocha go,przytula i całuje,ale podobno taka różnica wieku
            jest najgorsza dla starszego.Pozdrawiam
            MAMA KLAUDII I WOJTKA
            • lilka123 Re: drugie dziecko 23.04.05, 00:41
              Witam!U nas różnica wieku wynosi 2 lata i miesiąc.Ja też przez całą ciążę
              zastanawiałam się, jak to będzie jak pójdę do szpitala!!I nie było aż tak
              żle.Da się przeżyćsmilePo powrocie do domu myślałam,że mały będzie zazdrosny ale
              nie!Bardzo nam "pomaga":wyrzuca pampersy,myje małej nóżki przy kąpieli,smaruje
              ją oliwką,czesze włoski,pomaga wybrać ubranka,całuje ją i głaszcze.Ale zdarzają
              mu się też gorsze dni wtedy domaga się większego zainteresowania,denerwuje go
              jej płacz,ale myśle ,że to jest normalne,każdy z nas ma lepsze lub gorsze dni.
              Pozdrawiam i życzę samych radosnych dni z maluszkami

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka