Dodaj do ulubionych

Urlop macierzyński przed porodem

08.05.05, 07:11
Słyszałam że zakład pracy może wystąpić do pracownika o wzięcie urlopu
macierzyńskiego przed porodem. Ale chyba nie ma takiego prawa jeśli pracownik
się nie zgadza. Jest to gdzieś w przepisach określone. Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • bafilek Re: Urlop macierzyński przed porodem 08.05.05, 10:58
      W moim zakładzie pracy tydzień temu powiedziano mi, że obecnie ZUS zaczyna
      naliczanie zasiłku macierzyńskiego na podstawie aktu urodzenia dziecka (od tej
      daty). Chyba w całej Polsce obowiązują te same przepisy!! Nie wiem skąd sie
      biorą takie rozbieżności i mówienie o zmuszaniu przez zakład pracy czy
      ginekologa (też podobno wypisują macierzyński na 2 tygodnie przed planowanym
      terminem).
      • isia_50 Re: Urlop macierzyński przed porodem 08.05.05, 11:10
        Urlop macierzyński przysługuje w wysokości 16 tygodni (1-sze dziecko), 18
        tygodni (kolejne dziecko), lub 26 tygodni (ciąża mnoga). Z tego 2 tygodnie
        można ale nie trzeba wziąć przed terminem porodu. Niektórzy lekarze nie chcą na
        2 tygodnie przed terminem wypisać zwolnienia lekarskiego tylko wypisują urlop
        macierzyński. Pracować możesz do końca i nie słyszałam jeszcze, żeby
        pracowdawca zmuszł pracownika do wybrania wcześniej macierzyńskiego. Przecież
        na dobrą sprawę nawet nie musi wiedzieć dokładnie na kiedy masz termin. U mnie
        wiedzą, że mam termin we wrześniu.
        Iza
        • ade1 Re: Urlop macierzyński przed porodem 08.05.05, 14:19
          absolutnie zaklad pracy nie ma prawa wyslac cie na wczesniejszy macierzynski. a
          macierzynski nalicza sie nie od aktu urodzenia tylko od zwolnienia od
          ginekologa jesli jest datowane w dniu przypadajacym w ciagu dwoch tygodni przed
          dniem porodu. Jesli np urodzisz maja a masz zwolnienie od ginekologa 12 maja
          to za te 8 dni juz masz liczony macierzynski.
          • 3porzeczki Re: Urlop macierzyński przed porodem 08.05.05, 15:58
            Wniosek - trzeba wziąć L4 od ginekologa wcześniej niż 2 tyg przed planowaną
            datą porodu i po sprawie. Chociaż termin porodu jest przecież orientacyjny,
            więc nie rozumiem tych przeliczników, bardziej do mnie przemawia data z aktu
            urodzenia, jako pierwszy dzień urlopu macieżyńskiego - jak jest w istocie nie
            wiem, ale zamierzam zapytać u mnie w kadrach.
          • agi1033 Re: Urlop macierzyński przed porodem 08.05.05, 19:44
            jesli np zwolnienie mam od 1 m1j1 do 14 maja a termin wypada na 14 maja a
            urodze wcześniej np 8 maja to wtedy urlop macierzynski liczy sie od 8 maja?
            • soffica Re: Urlop macierzyński przed porodem 08.05.05, 22:31
              up
    • soffica Re: Urlop macierzyński przed porodem 08.05.05, 19:17
      Orientujecie się jakie dokuemty trzeba złożyć w zakładzie pracy jeżeli chce się
      wziąć urlop macierzyński wcześniej? Właśnie skończyło mi się zwolnienie L4 i od
      poniedziałku byłby macierzyński, a jeszcze nie urodziłam. Czy mam o tym
      powiadomić zakład pracy czy czekać az urodzę i macierzyński będzie mi się
      liczył od końca zwolnienia?
      • isia_50 Re: Urlop macierzyński przed porodem 09.05.05, 10:11
        A nie lepiej wziąć znowu zwolnienie? Przecież potem każdy dzień macierzyńskiego
        liczy się dla dzidzi. Poproś lekarza, żeby do akt wpisał takie schorzenie, aby
        ZUS go nie zakwestionował i nie policzył Ci macierzyńskiego.
        • mynia0 Re: Urlop macierzyński przed porodem 09.05.05, 11:02
          NIKT - ani ZUS, ani pracodawca nie może zmusić do wziecia macierzyńskiego przed
          porodem. przyszła mama moze to zrobić, ale wyłącznie na własną prośbę. radzę
          jednak wziąć zwolnienie, a nie skracać sobie macierzyńskiego, który jest tak
          krótki. nie dajcie sobie wmówić głupot!!!
          • agga72 Re: Urlop macierzyński przed porodem 09.05.05, 19:24
            dokładnie tak jak napisała "mynia0".
            Ja mam na dziś termin, zwolnienie od ginki do jutra... byłam w szpitalu na
            badaniu i nie zanosi się na rychły poród, spytałam więc swojej lekarki co w
            takim razie z dalszym zwolnieniem - odparła że nie ma problemu, mam podjechac
            do niej do gabinetu to wystawi mi na następne dni...
            Macierzyński jest stanowczo za krótki, by brać go już przed porodem - tak
            uważam.
            Pozdrawiam
            Aga

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka