agi1033 08.05.05, 07:11 Słyszałam że zakład pracy może wystąpić do pracownika o wzięcie urlopu macierzyńskiego przed porodem. Ale chyba nie ma takiego prawa jeśli pracownik się nie zgadza. Jest to gdzieś w przepisach określone. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bafilek Re: Urlop macierzyński przed porodem 08.05.05, 10:58 W moim zakładzie pracy tydzień temu powiedziano mi, że obecnie ZUS zaczyna naliczanie zasiłku macierzyńskiego na podstawie aktu urodzenia dziecka (od tej daty). Chyba w całej Polsce obowiązują te same przepisy!! Nie wiem skąd sie biorą takie rozbieżności i mówienie o zmuszaniu przez zakład pracy czy ginekologa (też podobno wypisują macierzyński na 2 tygodnie przed planowanym terminem). Odpowiedz Link Zgłoś
isia_50 Re: Urlop macierzyński przed porodem 08.05.05, 11:10 Urlop macierzyński przysługuje w wysokości 16 tygodni (1-sze dziecko), 18 tygodni (kolejne dziecko), lub 26 tygodni (ciąża mnoga). Z tego 2 tygodnie można ale nie trzeba wziąć przed terminem porodu. Niektórzy lekarze nie chcą na 2 tygodnie przed terminem wypisać zwolnienia lekarskiego tylko wypisują urlop macierzyński. Pracować możesz do końca i nie słyszałam jeszcze, żeby pracowdawca zmuszł pracownika do wybrania wcześniej macierzyńskiego. Przecież na dobrą sprawę nawet nie musi wiedzieć dokładnie na kiedy masz termin. U mnie wiedzą, że mam termin we wrześniu. Iza Odpowiedz Link Zgłoś
ade1 Re: Urlop macierzyński przed porodem 08.05.05, 14:19 absolutnie zaklad pracy nie ma prawa wyslac cie na wczesniejszy macierzynski. a macierzynski nalicza sie nie od aktu urodzenia tylko od zwolnienia od ginekologa jesli jest datowane w dniu przypadajacym w ciagu dwoch tygodni przed dniem porodu. Jesli np urodzisz maja a masz zwolnienie od ginekologa 12 maja to za te 8 dni juz masz liczony macierzynski. Odpowiedz Link Zgłoś
3porzeczki Re: Urlop macierzyński przed porodem 08.05.05, 15:58 Wniosek - trzeba wziąć L4 od ginekologa wcześniej niż 2 tyg przed planowaną datą porodu i po sprawie. Chociaż termin porodu jest przecież orientacyjny, więc nie rozumiem tych przeliczników, bardziej do mnie przemawia data z aktu urodzenia, jako pierwszy dzień urlopu macieżyńskiego - jak jest w istocie nie wiem, ale zamierzam zapytać u mnie w kadrach. Odpowiedz Link Zgłoś
agi1033 Re: Urlop macierzyński przed porodem 08.05.05, 19:44 jesli np zwolnienie mam od 1 m1j1 do 14 maja a termin wypada na 14 maja a urodze wcześniej np 8 maja to wtedy urlop macierzynski liczy sie od 8 maja? Odpowiedz Link Zgłoś
soffica Re: Urlop macierzyński przed porodem 08.05.05, 19:17 Orientujecie się jakie dokuemty trzeba złożyć w zakładzie pracy jeżeli chce się wziąć urlop macierzyński wcześniej? Właśnie skończyło mi się zwolnienie L4 i od poniedziałku byłby macierzyński, a jeszcze nie urodziłam. Czy mam o tym powiadomić zakład pracy czy czekać az urodzę i macierzyński będzie mi się liczył od końca zwolnienia? Odpowiedz Link Zgłoś
isia_50 Re: Urlop macierzyński przed porodem 09.05.05, 10:11 A nie lepiej wziąć znowu zwolnienie? Przecież potem każdy dzień macierzyńskiego liczy się dla dzidzi. Poproś lekarza, żeby do akt wpisał takie schorzenie, aby ZUS go nie zakwestionował i nie policzył Ci macierzyńskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
mynia0 Re: Urlop macierzyński przed porodem 09.05.05, 11:02 NIKT - ani ZUS, ani pracodawca nie może zmusić do wziecia macierzyńskiego przed porodem. przyszła mama moze to zrobić, ale wyłącznie na własną prośbę. radzę jednak wziąć zwolnienie, a nie skracać sobie macierzyńskiego, który jest tak krótki. nie dajcie sobie wmówić głupot!!! Odpowiedz Link Zgłoś
agga72 Re: Urlop macierzyński przed porodem 09.05.05, 19:24 dokładnie tak jak napisała "mynia0". Ja mam na dziś termin, zwolnienie od ginki do jutra... byłam w szpitalu na badaniu i nie zanosi się na rychły poród, spytałam więc swojej lekarki co w takim razie z dalszym zwolnieniem - odparła że nie ma problemu, mam podjechac do niej do gabinetu to wystawi mi na następne dni... Macierzyński jest stanowczo za krótki, by brać go już przed porodem - tak uważam. Pozdrawiam Aga Odpowiedz Link Zgłoś