Dodaj do ulubionych

Kontrola ZUS

09.05.05, 22:45
Ostatnio przekroczylam 33 dzien zwolnienia chorobowego w tym roku i jestem
teraz na zasilku ZUS. W zwiazku z tym spodziewam sie, ze moze mnie spotkac
przyjemnosc kontroli i mam z tym zwiazanych kilka pytan.
Czy ktoras z was juz miala taka kontrole?
Kto wtedy przychodzi, jakim dokumentem sie legitymuje?
O co pytaja(w zasadzie to nie wiem co wypisuje lekarz na L4 do ZUSu -
wpisuje chyba tez jakis kod choroby)?
Czy przychodza tylko w godzinach urzedowania ZUSu czyli do 16, czy mozna
spodziewac sie kontroli takze w pozniejszych porach i w weekendy?
Obserwuj wątek
    • beata9923 Re: Kontrola ZUS 09.05.05, 22:59
      nie masz się naprawdę co martwić bo po pierwsze na L-4 masz B i wpisane że
      możesz chodzić, a po drugie ciężarnych nie kontrolują.Ja już jestem 7 m-cy na
      zwolnieniu i mam przedłużony zasiłek przez ZUS.Przez pomyłkę przysłali mi
      wezwanie do lekarza orzecznika ale jak napisałam że jestem w ciązy to od razu
      dali przedłużenie.Oni się boją ciężarnych jak ognia więc śpij spokojnie i
      rozkoszuj się wypoczynkiem na zwolnieniu.Pozdrawiam.
      • majowka28 Re: Kontrola ZUS 09.05.05, 23:17
        Czesc!!
        Wszystko zależy od tego czy masz na zwolnieniu wpisane czy mozesz chodzic czy
        nie. Jesli mozesz chodzic to ja bym sie nie przejmowala- bo nawet jesli Cie nie
        bedzie w domu - np poszłaś do lekarza, na badania itp.
        Co do kontroli to ja taką ostatnio przeżyłam - wezwali mnie po tym jak złożyłam
        wniosek o przedłużenie zasiłku powyżej 182 dni. Wcześniej nikt się u mnie nie
        pojawił. U orzecznika było miło i sympatycznie - pani dr przeczytała
        dokumentacje, zbadała ciśnienie , popytała o objawy i właściwie tyle.
        Ale na korytarzu w ZUS-ie spotkałam dziewczynę w 9 mies u której byli w domu 3x
        i jeszcze wezali potem przy przedłużaniu zasiłku. Ale też twierdziła że wszyscy
        byli mili. A takie kontrole robią podobno jak masz pecha i komputer Cie
        wylosujesmile
        Także się nie martw - bo rzeczywiście ciężarne traktują w miare normalnie.
        Pozdrowienia. Maja i Adaś
    • beata9923 Re: Kontrola ZUS 09.05.05, 23:22
      mi lekarz powiedział że jak mnie wezwą na kontrolę do przedłużenia zasiłku a
      robią to przez pomyłkę bo sekreterka nie zna kodów to żebym przyszła po
      zaświadczenie że nie mogę przyjechać i tak też zrobiłam,następnego dnia po
      wyznaczonym terminie wizyty u orzecznika dostałam zaświadczenie że przedłużają
      zasiłek.
      I jeszcze jedno-jak składałam ów wniosek w ZUSie to powiedzieli że za dwa
      tygodnie przyślą orzeczenie i nie będą wzywać bo ciężąrnych nie wzywają więc
      naprawdę nie masz się co martwić
    • beata1232 Re: Kontrola ZUS 10.05.05, 12:32
      na razie mam na L4 ze moge chodzic,
      tak, ze nie ma problemu, jakby sie jednak wybrali to bede mowila, ze bylam na
      badaniach.

dzieki za pomoc,

Pozdrawiam
      Beata
    • misiulek1978 Re: Kontrola ZUS 10.05.05, 15:15
      Witaj i nie martw się zusem, nie będą Cię kontrolować, boboją sie
      ciężarnych.Sama pracuję w zusie i jestem na zwolnieniu 7miesiąc i się nie
      martwię.dbaj o dzidzię i siebię a ZUSem się nie martw!!!!!!!!!!!To paskudna
      instytucja!!!!!!!
    • nikolka26 Re: Kontrola ZUS 10.05.05, 15:42
      Niestety ja i moja koleżanka nie miałyśmy tyle szczęścia i cała afera z zusem
      skończyła się dla nas nie najlepiej więc nie zawsze jest tak kolorowo jak
      piszecie!!!!
      • ruda1021 do nikolka 26 10.05.05, 16:52
        A czy mogłabyś napisać co was spotkało ? Bardzo mnie to ciekawi bo wobec mnie
        jest prowadzone postepowanie wyjasniajce zwiazane z tym ze prowadzialm
        dzialalnosc i bylam zatrudniona, a Zus twierdzi ze z zatrudnienia mam zbyt
        krótki czas ubezpieczenia.
        Pozdrawiam
        Ruda1021
        • nikolka26 Re: do nikolka 26 11.05.05, 10:54
          Hej!Zus zakwestionował moje zwolnienie!Po wstawieniu się na komisję i po
          badaniu lekarskim dowiedziałam się,że nie mam prawa przebywać na zwolnieniu
          ponieważ moja ciąża przebiega prawidłowo!A to,że zjadają mnie nerwy w pracy to
          nie ich sprawa i nie kwalifikuje się to na l 4!Dowiedziałam się wtedy,że l 4
          przysługuje tylko tym ciężarnym ,które mają ciąże bardzo zagrożone!I w związku
          z tym wstrzymano mi wypłaty i zostałam na lodzie!A sprawę skierowano do
          wyjaśnienia co może się skończyć nawet karą pieniężną za jak to określił pan w
          zusie za wyłudzenie pieniędzy!Ja w każdym razie mam już dość użerania się w
          pracy i teraz w zusie!Gdybym wiedziała wcześniej,że tak będzie to nie poszłabym
          na żadne zwolnienie!!!No ale większość osób twierdziła,że zus nie ima się
          ciężarnych!Teraz żałuję!
          • ruda773 Re: do nikolka 26 11.05.05, 11:02
            Jesli możesz napisz, po ilu mieisącach zwolnienia do ciebie przyszli. I jak to
            w ogóle było. Czy przyszli Ci do domu, czy wzywali Cie na komisje. JA mam na
            zwolnieniu leżec, ale czasem wychodze bo szału idzie dostac. POza tym mąż
            pracuje w marketingi i czesto wyjeżdza, wiec czasem jade do rodziców.I martwie
            sie, że mnie sprawdzą i będę miała kłopoty... Jak długo juz pracujesz? Wiem, ze
            zasypaąłm Cie pytaniami, ale po prostu jetsem zainteresowana tematem kontroli
            zusowksich. Tyle sie o tym słyszy, ale w sumie żadna nie opisała jak to jest
            dokładnie smile)) POzdrawiam
            • nikolka26 Re: do nikolka 26 11.05.05, 18:04
              Napisałam na priva!
    • fika0 Re: Kontrola ZUS 10.05.05, 16:58
      nikola 26 - napisz coś więcej, co sie dzialo, że kontrola nie byla przyjemna,
      czy na L4 mialas wpisane: leżeć, czy bylas kontrolowana w domu, czy bylas
      wezwana, no i jakie mieli podsatwy, zeby kwestionowac decyzje lekarza
    • j04nn4 Ja własnie dzis................. 11.05.05, 11:09
      Tzn ja byłąm w zusie i jestem miło zaskoczona. Pani spytała sie mnie dlaczego
      jestem na zwolnieniu czy przyjmowałam jakies leki, co teraz przyjmuje do kiedy
      mam umowe, ile waże spisała dane, skserowała dokumenty i przedłuzyła mi okres
      zasłkowy a i spytała na kiedy termin. Miła pozdrawiam Asia i 32 tyg Maja
      • ruda773 Re: Ja własnie dzis................. 11.05.05, 11:15
        Ale dlaczego ciebie wzywali, ile juz jetses na zwolnieniu? Myślałam że oni
        przychodzą do domu. Zestresowałam sie dzis tym ZUSem...POzdrawiam
        • j04nn4 Re: Ja własnie dzis................. 11.05.05, 11:21
          Kochana na dniach kończy mi sie zasiłek 6 miesięczny i musiałam napisać podanie
          o przedłuzenie zasiłku z 6 na 9 miesięcy. Wysłałam podanie i tydzień pózniej
          dostałam wezwanie do zusu do lekarza orzecznika, mialam napisane na
          zwolnieniach B czyli moge chodzić to ja musiałam przyjść do nich, jakbym miała,
          że nie moe chodzić oni by mnie może naszli. Poszłąm dziś na 8 rano i jak
          pisałam u nas z tego co wiem, to wzywają zawsze, ale nigdy nie robią problemów
          pozdrawiam Asia i 32 tyg Maja
          • ruda773 Re: Ja własnie dzis................. 11.05.05, 11:23
            Co ja bym dzisiaj bez Ciebie zrobiła? Kazdy post, który przeczytam mnie
            stresuje. Chyba bedę miała ciężki dzien wink)
          • zabciar Re: Ja własnie dzis................. 11.05.05, 18:57
            takie male wyjasnienie - B na zwolnieniach oznacza ciaze, a nie to czy chory
            moze chodzic; chodzic czy lezec lekarze oznaczaja cyframi 1 i 2 (1- chory
            powinien lezec, 2- chory moze chodzic)
    • jch6 Re: Kontrola ZUS 11.05.05, 12:49
      Ja właśnie otrzymałam odpowiedź, że rozpatrzyli zaocznie i przyślą mi decyzję
      pocztą, oczywiście odpowiedź jest pozytywna. Pani w orzecznictwie była
      zdziwiona, że ja spodziewam się komisji.
      • 2aliki Pomóżcie - wniosek do ZUS 11.05.05, 13:50
        Cześć Dziewczyny!

Ja właśnie jutro jadę do ZUS (tzn. mój mąż jedziesmile) złożyć wniosek o przedłużenie zasiłku powyżej 182 dni. ormularz przysłali mi z pracy bardzo późno, bo prawie tuż przed zakończeniem okresu zasiłkowego. Okres zasiłkowy skończył się 5 maja, ale ja dopiero mam teraz wypełniony wniosek przez lekarza, pracę i przeze mnie. Mój lekarz nie załączył żadnych wyników badań ani dokumentów, tylko napisał co mi było (operacja, leczenie bezpłodności, zabieg IVF, złe wyniki krwi, zagrożenie poronieniem i porodem przedwczesnym). Jednocześnie mogę chodzić (tak mam na zwolnieniach L4), tylko warunkowo - sama wiem kiedy - mam leżeć.
        Czy będą chcieli jakieś badania, a może mnie wezwą na kontrolę? Czy ja wogóle dostanę ten zasiłek? Czy już jest za późno?

Proszę, napiszcie, strasznie się denerwuję...

Pozdrawiam!
        Ala
        • j04nn4 Re: Pomóżcie - wniosek do ZUS 11.05.05, 13:56
          Dzisa nie panikuj tak, przecież nikt cie nie zje w tym zusie. Skoro leczyłas
          sie na bezpłodność i miałas operacje to nie masz sie czym martwić, po pierwsze
          weż ze soba karte ciąży i karte od lekarza i karty wypisowe informacyjne ze
          szpitali powiesz czy łykasz leki i teraz jakie, najłatwiej mówic że boli cie
          brzuch stawia i twardnieje, na kiedy masz termin porodu. A tym, że pózno
          dostałas formularz to nie twoja wina nie martw sie będzie dobrze ja byłam dzis
          okres zasiłkowy mi sie konczy 15 pani była miła i nic mnie nie badała a i
          pamieta lekarz orzecznik nie ma prawa kazać ci siadać na fotrl może zmierzyć
          cisnienie pozdrawiam Asia i 32 tyg Maja
          • 2aliki Re: Pomóżcie - wniosek do ZUS 11.05.05, 14:00
            Bardzo dziękuję za słowa otuchy!

Masz rację, sama w razie czego zrobię sobie dokumentację z wyników i wypisów, które mam w domu.
            Pozdrawiam serdecznie! Jeszcze raz dzięki!
    • magda.mich Re: Kontrola ZUS 11.05.05, 22:20
      Ja też się zastanawim, czy zapukają do moich drzwi...
      Złożyłam już wniosek o przedłużenie zasiłku (okres zasiłkowy kończy się około
      połowy czerwca). W związku z tym, że do wniosku nie dołączałam żadnych innych
      dokumentów, to ostatnio przysłali mi, żeby dostarczyć ksero karty ciaży lub
      inne zaświadczenie o terminie porodu, więc wysłałam poleconym i narazie czekam.
      W zwolnieniu mam leżeć i tak sobie myślę, czy nie najdą mnie w domu.........
      • beata9923 Re: Kontrola ZUS 11.05.05, 22:27
        ja miałam w zwolnieniu że mogę chodzić ale lekarz napisał mi zaświadczenie że
        nie mogę pojechać(jest zresztą na wezwaniu takie pouczenie),wysłałam
        zaświadczenie i za trzy dni przyszła decyzja
        • sylwia.ax Re: Kontrola ZUS 12.05.05, 10:30
          Z tego co wiem od koleżanki-kadrowej, zwykle nie czepiają się ciężarnych po 30-
          tce, bo już sam wiek jest tu jakby zagrożeniem - to dla mam po 30-tce. Jak ja
          byłam na zwolenieniu, lekarz zaznaczał mi B i wskazanie leżeć. Z tym ze jak
          mówił (a jest doswiadczonym ginem) nigdzie nie jest napisane że trzeba leżec w
          domu; zawsze można np. u teściowej na działce. To na wypadek ewentualnego
          nalotu w domu.
          Pozdrawiam
      • jch6 Re: Kontrola ZUS 14.05.05, 18:33
        Ja jestem mile zaskoczona sposobem załatwienia sprawy przez ZUS. Przekazałam do
        ZUS-u jedynie wypełniony wniosek i resztą nie musiałam się martwić. Zadzwonili
        do mojej przychodni z prośbą o przefaxowanie karty ciąży, a następnego dnia
        zadzwoniłam do orzeczników, bo byłam ciekawa czego się spodziewać. Okazało się,
        że już wydano zaocznie decyzję i zaraz następnego dnia dostałam polecony o
        przedłużeniu zasiłku. Na zwolnieniu nie miałam wskazań do leżenia a mimo to nie
        męczyli mnie komisjami. Super
    • magda.mich Re: Kontrola ZUS 12.05.05, 10:52
      A myślicie, że moga skontrolować (konkretnie, czy mogą przyjść do domu) już po
      tym , jak przedlużyli zasiłek? Bo ja właśnie mam narazie "leżeć", ale czasami
      chce mi się na spacer....!!!.....
      • ruda773 Re: Kontrola ZUS 12.05.05, 11:36
        Czy oni przychodza do domu tylko w przypadku przedłużania zasiłku? Jeśli bee na
        zwolnieniu do konca ciąży to w sumie bedzie 5 miesięcy zwolnienia. JAkmyslicie
        czy przyjdą czy nie? Na zwolnieniu mam leżec. Z tym ZUSem t jest jakaś psychoza.
        • magda.mich do Rudej 12.05.05, 12:19
          napisałam ci na adres gazetowysmile
          • ruda773 Re: do Rudej 12.05.05, 13:11
            napisałam Ci na priv
    • aalfaa Przedłużenie - świadczenia rechablitacyjne... 12.05.05, 12:38
      Macie racje ten Zus to koszmar, istnieją po to by zatruwac życie osobom które
      nie kombinują takim bowiem zwykle się udaje bez problemu przejść i komisje i
      nawet dostają sanatorium...
      Miałam to szczęście byc na komisji przedłuąjąc chorobowe o 3 m-ce, nie powiem,
      że była to miła wizyta pani dr potraktowała mnie okropnie dodam, że byłam już w
      ciaży a lekarz orzecznik była zachwycona tym iż jeden gosciu by przedłuzych
      swiadczenie specjalnie przyznał się... jakoś ciaża zagrozona nie była
      przekonującym argumentem, przedłuzyli ale ile nerwów zjadłam to moje uncertain
      Kontroli nie miałam ale mimo przedużenia od m-ca nie wypłacili mi świadczenia :
      ( na razie nie moge sprawdzić dlaczego bo jestem uziemiona w domu sad

Mam pytanie odnośnie świadczenia rechablitacyjnego, czy oni szybciej wysyłaja
      do domu druczki o przedłuzenie czy sama mam je zdobyć? i jakie mam szanse na
      przedłużenie czy tylko do dnia porodu czy może ktos dostał dłuzej (max. można
      otrzymac 12 m-cy)?
      • aalfaa Re: Przedłużenie - świadczenia rechablitacyjne... 12.05.05, 12:40
        ups umkneło mi ten pan specjalnie złamał sobie rękę surprised orzecznik była tym
        zachwycona!!!!!!!!!!
        • majowka28 Re: Przedłużenie - świadczenia rechablitacyjne... 14.05.05, 22:36
          Cześć aalfaa!!
          Z tego co wiem to przedłużaja tylko do porodu. Potem od razu przeskakujesz na
          macierzynski. A druki - jak dzoniłam w tej sprawie do ZUS-u i tam mnie
          poinformowano ,że to ZUS wysyła do chorych te druki do domu.
          Ważne żeby w miarę szybko im to odesłać lub dostarczyc na miejsce - bo później
          oni mają miesiąc na rozpatrzenie od momentu otrzymania pełnej dokumentacji a
          jakby było cos nie tak - to się cały proces wydłuży i będziesz długo czekać na
          pieniążki!
          Maja i Adaś.
    • renia73 Re: Kontrola ZUS 15.05.05, 06:46
      Moja ciąza była zagrozona na poczatku (7-10 tydzien plamienia) Potem nic
      wielkiego sie nie działo - tzn. wymiotowałam jak wiekszosc kobiet. Anemia. Stan
      po CC (1999). Mogłam chodzic, ale trzymalam sie blisko domu. W 7 m-cu dostałam
      przedłużenie (ZUS I O/W-wa)zaocznie bez komisji i w ciagu 2 tyg. Byłam mile
      zaskoczona. W 8. m-cu mialam skurcze porodowe -jestem na lekach, leze i ciesze
      sie ze mam to za soba i co miesiac przyslugujacy mi zasiłek...Teraz nie byłabym
      w stanie ani pracowac ani walczyc z ZUS ...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka