Dodaj do ulubionych

Dlaczego ujawniono płeć?

12.05.05, 10:23
Przy pierwszym dziecku nie chcieliśmy znać płci. Przeczucia sprawdziły się i
był chłopak. Teraz też nie chcieliśmy poznać płci drugiej dzidzi przed
porodem. Poprosiliśmy o to lekarza robiącego USG. Najpierw sugerował (np. a
co macie państwo w domu? Chłopczyka? O, to będzie odmiana...), w domu w jego
opisie przeczytaliśmy :"płeć żeńska" . Załamaliśmy się - nie tym, że będzie
dziweczynka ale tym, że już wiemy, że ten znany bądź co bądź lekarz odebrał
nam piękne chwile oczekiwań i niespodzianki. Póki co nadal nie zastanawiamy
się nad imieniem. Przy naszym synku imię wymyśliliśmy w szpitalu. Może teraz
choć tę tradycję podtrzymamy...
Obserwuj wątek
    • an_ni Re: Dlaczego ujawniono płeć? 12.05.05, 10:26
      chyba przesadzasz
      • milka1974 Re: Dlaczego ujawniono płeć? 12.05.05, 10:54
        A ja rozumiem te słowa... Też nie hcemy znać płci - i mam nadzieję że lekarz to
        uszanuje (przynajmniej tak jest na razie)... Każdy ma inne podejście do tej
        sprawy smile
        • milka1974 Re: Dlaczego ujawniono płeć? 12.05.05, 18:35
          o boszszsz... weszłam tu przed chwilą i z przerażeniem przeczytałam że
          napisałam "chcemy" przez h!!! Przepraszam dziewczyny - to była tylko literówka!
    • pacific13 Re: Dlaczego ujawniono płeć? 12.05.05, 10:59
      a to ciekawe, my bardzo chcialiśmy znać płeć i żaden z lekarzy robiących USG
      (miałam już dwa) nie chciał nam jej podać, nawet po moim zapewnieniu, że nie
      będę go później ścigać jak się pomyliwink
      z reguły lekarze nie chcą podawać płci, bo mogą łatwo się pomylić, dziwne, że
      Wam tak na siłę chciał powiedzieć...
      a poza tym nie ma się co załamywać, zawsze mógł sie pomylić, więc lepiej się
      nie nastawiajciesmile
    • yola13 Do autorki wątku 12.05.05, 11:22
      Wiesz co dziewczyno, chciałabym bardzo miec takie problemy jak ty, spróbuj
      raczej widziec dobre strony tego że znasz płeć, będziesz mogła np. kupowac
      ciuszki w kolorach dziewczęcych....itp.
      • paris4 Re: Do autorki wątku 12.05.05, 11:24
        Jejku - ja też bym chciała miec taki problem. W zamian za to leżę kilku
        miesięcy i tak zostanie do końca a przyszłośc mojego dziecka jest naprawdę
        niepewna. Sorki, ale troszkę drażnią mnie takie problemy.
      • jakw Re: Do autorki wątku 12.05.05, 12:00
        Oj, akurat alinaw1 chyba ma poważniejsze problemy niż to, dlaczego lekarz
        ujawnił płeć, więc chyba nie masz czego zazdrościć.
    • coronella Re: Dlaczego ujawniono płeć? 12.05.05, 11:29
      ej, dziewczyny, chyba zlosliwe jestescie.
      Ja nie odebralam postu jako problem,
      a rozczarowanie jak najbardziej rozumiem!
      Lekarz postapił bardzo nieetycznie. Ja nie spotkałam sie nigdy z takim
      narzuceniem sie ze zdradzeniem płci, a do tego wpisaniem tego w opis! Przeciez
      USG bywa zawodne. Szczególnie w ta strone łatwo sie pomylić.
      No cóż pozostaje Wam teraz ta resztka niepewności. Szkoda.
      Ja równiez jestem za dotrzymywaniem tajemnicy do końca- piękne chwile sa
      potem smile
      A ciuszki?? mozna kupować białe, żółte, czerwone, czy to ma az takie
      znaczenie???
      • kulusuk może są jakieś wskazania 12.05.05, 11:38
        może to jakaś praktyka podać płeć jeżeli jest się jej 100% pewnym w opisie aby
        inny lekarz wykonujący potem badania miał jakieś wytyczne. opis jest nie tylko
        dla rodzica. w pierwszej ciąży nie chciałam znać płci i lekarz mi nie
        powiedział, ale usg robił mi w swoim prywatnym gabinecie i nie dostawałam
        opisów, natomiast teraz w drugiej ciąży dostałam skierowanie na usg połówkowe i
        lekarrz dał mi opis z pieczątkami i w ogóle i była podana płeć. zresztą i tak
        chciałam wiedzieć. po pierwszej ciąży miałam wszystkie ubranka różowe a ku
        mojemu przemożnemu zdziwieniu urodził się chłopaczek
    • kix6 Re: Dlaczego ujawniono płeć? 12.05.05, 11:43
      Roszkowski to chamem był zawsze i chamem pozostanie! Domyslam, się że to on z
      tego co piszesz. W pierwszej ciąży, jak tylko się położyłam do badania i nie
      zdążyłam powiedzieć czy chcę wiedzieć, on z uśmiechem na gębię: o! chłopczyk
      będzie!
      Nie przejmuj się, sa większe problemy, byle sie urodziła zdrowa dzidzia.
      Pozdrawiam serdecznie,
      Kasia, Bartuś (aniołek 25.08.2003), Krzyś (23.12.2004)
      • dazzle Re: Dlaczego ujawniono płeć? 12.05.05, 11:53
        Nie rozumiem, skąd wnioskujesz, że to Roszkowski???? I dlaczeog od razu
        obrzucasz go błotem? Autorka wątku ani słowem nie wspomniała u kogo była, nie
        mówiąc już o tym, że nie wspomina w jakim mieście była na badaniu. Nie za
        pochopne wnioski wysnuwasz?

Wierz mi, że jest więcej lekarzy z takim podejściem, jak opisane i nie wszyscy
        oni są z klanu Roszkowskich. I wierz mi, że części pacjentek takie podejście
        nie przeszkadza, a nawet się podoba. Owszem, lekarz się pospieszył, nie
        powinien był wmuszać tej wiedzy w rodziców, którzy sobie tego nie życzyli,
        zepsuł im niespodziankę bez dwóch zdań. Sądzę jednak, że nie zrobił tego
        złośliwie, czy ze złej woli, po prostu zapewne jest przyzwyczajony raczej do
        tego, że rodzice koniecznie chcą wiedzieć i jeszcze się upewniają, że to na
        100%. Dla niektórych to naprawdę ważna wiadomość, i nie jest to kwestia koloru
        ubranka, ale ogólnego nastawienia psychicznego - przygotowania na przyjście na
        świat konkretnego człowieka. Ja sama nie miałam ochoty poznawać płci, ale dla
        mojego męża okazało się to momentem przełomowym w całym jego stosunku do ciąży -
        to już nie jest mój rosnący brzuch, to jest nasza córeczka. Nie sądziłam, że
        jego stosunek do mnie ulegnie takiej zmianie - ale uległ. Jest nas dwie i dla
        niego już tylko tak istniejemy! Przemawia do małej, całuje mnie i ją, stała się
        dla niego realnym człowiekiem. Jego córką.

WIęc choć i mnie odebrano przyjemność oczekiwania na niespodziankę, to zalety
        tego, co się stało są nie do przecenienia!

dazzle
    • isia_50 Re: Dlaczego ujawniono płeć? 12.05.05, 11:56
      Ja Cię rozumiem, też nie chcemy znać płci. Jak tylko wchodzimy do gabinetu na
      USG od razu przypominamy, aby lekarka się nie wygadała. Nasza na szczęście
      szanuje naszą decyzję. A swoją drogą nie rozumiem skąd taki pęd do poznania
      płci przed narodzeniem przecież wcześniejsza wiedza w niczym nie pomaga, a
      pomyłki wcale nie są takie rzadkie, na 100% to można mieć pewność po porodzie.
      Najważniejsze by dziecko było zdrowe.
      A co do ciuszków, to mam pierwszą córę (też nie chcieliśmy znać płci) i ani
      jednej rzeczy w różach, czy czerwieni bo nie lubimy tych kolorów, wszystko od
      urodzenia do 5 lat ma w niebieskim, granacie, żółtym i białym kolorze. Jeśli
      teraz będzie chłopak to zestaw kolorów będzie identyczny.
      Iza
      24 tc
      • littleblack Re: Dlaczego ujawniono płeć? 12.05.05, 12:23
        Nie jestem w ciąży, a jak w niej będę to też nie chcemy z mężem znać płci
        dziecka aż do urodzenia, uważam że lekarz zachował się bardzo chamsko. I ja też
        nie odebrałam tego wątku jako nie problemowy. Takie sprawy też są ważne.
      • soffica Re: Dlaczego ujawniono płeć? 12.05.05, 15:30
        No ale żeby się ZAŁAMAĆ z tego powodu?
        • fiona_sz Re: Dlaczego ujawniono płeć? 12.05.05, 15:38
          Niektórzy chyba tak mają, choć tego zupełnie nie rozumiem. Ja się załamałam jak
          dostałam wynik badania prenatalnego, gdzie było napisane, że jestem w grupie
          ryzyka urodzenia chorego dziecka. Na szczęście dziecko jest zdrowe. A jak
          usłyszałam, że dziewczynka to byłam bardzo szczęśliwa, bo mogę się konkretnie
          zwracać do dziecka, już po imieniu. Usłyszeć tą wiadomość na usg to taka sama
          niespodzianka chyba jak dowiedzieć się po urodzeniu, nie? Zupełnie nie rozumiem
          powodu załamania, dla mnie to wymyslanie problemów jak się nie ma prawdziwych.
    • mikaa25 Re: Dlaczego ujawniono płeć? 12.05.05, 15:37
      znam przypadki ze lekarz okreslajacy płec na 100 % - pomylił się , wiec nie
      traktuj tej deklaracji jako ostateczna a jedynie przypuszczenie i juz.....
      • luna333 Re: Dlaczego ujawniono płeć? 12.05.05, 15:49
        mi na połówkowym 100% wyszedł synuś a wczoraj już ptaszka widać nie było smile
        jakkolwiek gość mówi że skoro przy innym ułożeniu niuniusia twierdził że
        chłopak to jest tego bardziej pewny niż tego wczoraj że to dziewczynka - na
        zakończenie stwierdził - a tak naprawdę to co to za różnica smile mojemu kumplowi
        wmawiali dziewczynkę i oczywiście urodził się chłopczyk (różne usg u różnych
        speców) smile więc -może jednak będzie niespodzianka smile
        • mobiadek Re: Dlaczego ujawniono płeć? 12.05.05, 22:01
          Hi hi, Dazzle, w którym tc stwierdzono, że macie córeczkę?
          W naszym przypadku jest ogólnie dosyć.. zabawnie. Moje kochanie od początku
          ciąży święcie przekonane, że będzie córeczka - i tym nastawieniem mnie zaraził.
          [Jakoś tak trudno mi było myśleć o dziecku tak "bezpłciowo"]
          USG w 20 tc: oznak męskości braksmile USG dziś (24tc): hmm... jest szansa, że
          jednak będzie chłopiec. Obraz mało wyraźny. Ten sam lekarz, ten sam sprzętwink
          No ale lekarz cały czas powtarza, że to bardziej spekulacje niż stwierdzenie na
          100%
          • hanna26 Re: Dlaczego ujawniono płeć? 12.05.05, 22:23
            Żeby tak wszystkie kobiety w ciąży miały takie problemy! Znam poważniejsze
            powody do załamywania się.
          • dazzle do mobiadek 13.05.05, 12:55
            to było jakoś w połowie 24 tc
            i też się nie nastawiam, że to jest na pewno dziewczynka, natomiast trudno nie
            zauważyć, jaką różnicę to zrobiło mojemu mężowi.

pozdrawiam
    • balbiniaq Re: Dlaczego ujawniono płeć? 12.05.05, 22:25
      a może ten lekarz musiał wpisac jakieś rozpoznanie - żeby czytający opis inni
      lekarze nie myśleli, że nie umieł płci okreslić? Dziwne.
    • kaska.to Re: Dlaczego ujawniono płeć? 13.05.05, 01:22
      witam,
      czy Wy troche nie przesadzacie,kazdy ma swoje male i duze problemy i to jest
      kazdego sprawa.ja sie ciesze,ze alinaw1 ma taki problem,a nie zagrozenie ciazy
      lub cos podobnego i strasznego.dla Alinaw1 to jest jakis dyskomfort i ma do
      tego prawo.a forum jest chyba po to,aby sie dzielic wesolymi i smutnymi
      wiadomosiciami.
      ja nie mam zagrozonej ciazy,wszystko jest w pozadku,znam plec i jestem z tego
      powodu bardzo szczesliwa.jedyne co mnie "boli", to moj brzuch, ktory tak mi
      przeszkadza,ze chcialabym juz miec mojego chlopczyka obok siebie.
      pozdrawiam,
      kasia
    • true_blue Re: Dlaczego ujawniono płeć? 13.05.05, 07:17
      Kazdy ma inne podejscie do tego. My bardzo chcielismy wiedziec jak najwczesniej,
      dla nas bylo to duze przezycie dowiedziec sie. Moj kolega z pracy mowi: "dajmy
      zdecydowac naturze" (jakby cos sie jeszcze dalo zrobic smile ) i nie chce znac
      plci swojego dziecka. No i niech mu bedzie. Natomiast szkoda, ze lekarz Ci
      powiedzial skoro chcieliscie dopiero w momencie urodzenia sie dowiedziec.
      Natomiast teraz gdy wiecie mozecie sprobowac troche sie tym cieszyc i
      przygotowywac. Naprawde nie musicie obu ciaz przezywac tak samo, zeby sie tak
      samo cieszyc...
      Pozdr.
      • alinaw1 od autorki 13.05.05, 12:14
        Oczywiście, że ta kwestia nie jest jakimś wielkim problemem i nie
        chciałamdemonizować. Chodziło o fakt (a kolorów ubranek nie stosuję)i
        spełnienie małej prośby. Ten wątek to drobiazg. Mówiąc szczerze też zazdroszczę
        kobitkom na tym forum, że ich problemem są rozstępy albo nadwaga. Ja 5 miesięcy
        przeleżałam, bardzo ciężko chorowałam (dociekliwi mogą znaleźć moje wypowiedzi
        w tej sprawie). Oczywiście nie napisałam,że podczas USG ujawnił się kolejny
        problem - tym razem z nerką dzidziusia... Ale to przecież zupełnie inny wątek.
        Wracając do płci. generalnie uważam, że fajnie jest nie wiedzieć wszystkiego. W
        obecnych czasach ludzie wyznaczają czas poczęcia, czas porodu, planują płeć (w
        Europie jest mnóstwo ogłoszeń firm, które "na 99% pomogą zaplanować płeć")
        itd... Mnie akurat takie zachowania nie odpowiadają. To tyle. Mój synek wie, że
        będzie dzidziuś, bo jeśli powiemy- zgodnie z opinią lekarza- że to dziewczynka,
        a okaże się chłopak- mój pierworodny może odczuć totalny mętlik w głowie.
    • wlekliczka Re: Dlaczego ujawniono płeć? 13.05.05, 13:11
      doskonale cię rozumiem, choć ja jestem zwolenniczką poznania płci przed
      narodzinami. Lubię myśleć i marzyć o dziecku konkretnie. Nazywać je po imieniu,
      kiedy jeszcze jest w brzuchu.

Niestety część lekarzy to rutyniarze. Do tego paru się znajdzie, co uważają
      swoją opinię za ważniejszą niż pacjentki. Trudno, stało się.

Na usg połówkowym byłam na usg w znanej poradni w Warszawie u znanej lekarki.
      Po badaniu zapomniałam zabrać kasety VHS. Wyszłam z gabinetu i wróciłam po
      minucie. A pani doktor do mnie: - Proszę się położyć. Który tydzień ciąży?

Po minucie doktor nie pamiętała mojej twarzy!
      To chyba nienajlepsze świadectwo sobie wystawiła... (mam podobny rytm pracy i
      zapamiętuję ludzi)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka