tulippan 16.05.05, 13:28 podobno nie powinno sie jesc rabarbaru w ciąży ? prawda to? ze wzgledu na kwas? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gabi67 Re: rabarbar w ciąży 16.05.05, 13:29 heheheh dopiero była mowa o kstkach rosołowych Odpowiedz Link Zgłoś
tea77 Re: rabarbar w ciąży 16.05.05, 13:46 Też tak słyszałam,podobno dlatego,że zawierają dużo szczawianów a to niekorzystnie wpływa na organizm,i podobno zafałszowywuje wyniki moczu.Nie wiem czy to prawda,ale tak na zdrowy rozsądek wydaje mi się że w nie wielkiej ilosci nie powinien zaszkodzić,zwłaszcza że ma w sobie dużo żelza,a tego my ciężarne potrzebujemy) Odpowiedz Link Zgłoś
ruda773 Re: rabarbar w ciąży 16.05.05, 14:03 a ja popijam kompocik właśnie ze wzgledu na żelazo. Myślę że wszystko mozna po jeśc, choc pewne rzeczy z umiarem. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kurova Re: rabarbar w ciąży 16.05.05, 14:04 To chyba chodzi o wypłukiwanie wapnia. Odpowiedz Link Zgłoś
qqqqqqq7 [...] 16.05.05, 14:11 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
budzik11 Re: rabarbar w ciąży 16.05.05, 14:33 E tam, musiałabyś pewnie zjadać go kilo dziennie. Ma szczawiany, owszem, które są szkodliwe zwłaszcza w pewnej odmianie kamicy nerkowej (szczawianowej właśnie) ale nie w ciąży. A jak boisz się zafałszowania wyników moczu, to przed samym badaniem (dzień, dwa wcześńiej) nie jedz. Ja planuję placuskzi z rabarbarem właśnie PYCHOTKA Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszkaj10 Re: rabarbar w ciąży 16.05.05, 14:37 będąc w ciązy piłam ogromne ilości kompotu z rabarbarem jadłam placek drożdżowy z nim i urodziłam zdrowiutkiego synusia obecnie ma skończone 7 miesięcy, a wyników nigdy nie miałam złych więc chyba jednak aż tak nie szkodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
denay Re: rabarbar w ciąży 16.05.05, 15:16 Proponuje zalozyc watek o szkodliwosci jedzenia w trakcie ciazy. Na liste proponuje wciagnac od razu (kilka ostatnich dni/tyg. na forum): soki marchwiowe, mleko, kostki rosolowe, kurczaki hormonami pedzone, watrobke, pasztety, serki plesniowe, ww.rabarbar i migdaly. Wiecej grzechow nie pamietam, ale moze ktos inny bedzie wiedzial wiecej )))))))))))))))))))))))))))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
jakw Re: rabarbar w ciąży 16.05.05, 19:05 I jeszcze wędliny (same konserwanty), ryby (po niekontrolowanie pływają po morzach i oceanach i nikt nie wie, co zjadły), wołowinę (bo wściekłe krowy), wieprzowinę (bo za tłusta i wogóle niezdrowa), nabiał raz jeszcze,orzechy,czekoladę, cytrusy i truskawki itp (bo alergia), wszelakie nowalijki (bo na pewno mnóstwo chemii), warzywa i owoce (bo pewnie pryskane, a poza tym i tak stare, więc nie ma wartości odżywczych). Coś jeszcze? Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiek2 Re: rabarbar w ciąży 16.05.05, 15:13 Fakt rabarbar alborzewień jak kto woli ma dużo kwasu szczawiowego.Większe ilości tego kwasu mogą krystalizowa się w okolicach tsawów lub wywoła zaburzenia w jelitach czy nerkach. Ale mimo wszystko ma też wiele zalet i tak dostarcza duż potasu-290 mg.,trochę wapnia,sodu,magnezu,żelaza,fosforu,siarki a z witamin po trochu wit.c 1o mg.,wit b1 10 mcg., i bardzo mało wit.a -30 j.m I jeszcze ciekawostka czysty sok z rabarbaru już nie ma kwasu szczawiowego. Więc gdy się go spożywa w rozsądnych ilościach raczej nie zaszkodzi. Pozdrawiam Gosia Odpowiedz Link Zgłoś