baikadent 25.05.05, 22:21 Poniżej link do Polityki i artykuł o ... porodach w domu. polityka.onet.pl/162,1230170,1,0,artykul.html Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
joa8 Re: Arytkuł w Polityce-Porody w domu 26.05.05, 09:44 Rodziłam z Ireną Chołuj, jest wspaniałą, madrą, doświadczoną polożną. Od początku ciąży marzyłam o porodzie domowym, o tym momencie kiedy dziecko przejdzie ze świata brzucha do świata na zewnątrz, o tym, że wokół będzie cisza i siła. Że będę we własnym domu, łóżku, że Małego nie oślepi światło, hałas. Znam parę kobiet, które rodziły w domu i tak, jak bohaterka artykułu, wspominają tę chwilę najmocniej. Poza tym chciałam mieć wpływ na poród, robić to na co mam ochotę (a nie zawsze w szpitalu jest to możliwe) - okazało się, w skurczach muszę być sama, w ciemnym pokoju, bez żadnych bodźców i MUSZĘ chodzić. Irena podąża za rodzącą kobietą, słucha czego ona chce, proponuje oczywiście swoje rozwiązania, ale nieczego nie narzuca. Jest towarzyszką porodu, w najlepszym tego słowa znaczeniu. Mój poród niestety przebiegał z komplikacjami (wysokie ciśnienie - co jest ewidentnym przeciwskazaniem do porodu domowego) i Irena odwiozła mnie do szpitala. Ale wszystko odbywało się w spokoju i zaufaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
imbirka Re: Artykuł w Polityce-Porody w domu 27.05.05, 12:56 Świetny artykuł! Polecam! Dobrze, że wspomina o różnych mitach dotyczących porodów domowych. Ciekawe, że liczba porodów domowych tak wzrosła w ostatnich latach - moze za jakiś czas wybór między domem a szpitalem będzie dostępny dla każdej kobiety ? Odpowiedz Link Zgłoś