Dodaj do ulubionych

Łożysko przodujące

15.06.05, 12:45
Wczoraj przeglądnełam mój wynik badania usg i czytam:łożysko na ścianie
przedniej cechy odklejania i przodowania.Wiem ze nie jest zaciekawie bo mam
b.duze odklejenie trofoblastu(no własnie lekarz powiedział mi że łożysko to
dopiero w 16 tyg,będzie)ale podobno powoli ten krwiak zaczyna sie wchłaniać.No
a co z tym łożyskiem przodującym jestem w 15 tyg ciąży jakie to zagrożenie niesie?
Obserwuj wątek
    • mika_p Re: Łożysko przodujące 15.06.05, 14:15
      Teraz to chyba nie ma problemu, problem będzie przy porodzie, bo przodujące
      łożysko oznacza, że jest pierwsze do rodzenia, przed dzieckiem, a to źle,
      łożysko musi pracować aż do przecięcia pepowiny. Na razie się nie zamartwiaj,
      łożysko może się przesunąć w trakcie ciąży na którąś ścianę.
    • anulka59 Re: Łożysko przodujące 15.06.05, 16:16
      To fakt ze lozysko powstaje z kosmowki i mowimy o nim dopiero od 16tyg.Na tym
      etapie ciazy nie musisz sie martwic lozyskiem przodujacym bo ono wedrowac
      bedzie do gory wraz z rosnaca macica.Mi ostatnio gin tez powiedzial ze lozysko
      nachodzi na szyjke ale to jeszcze nie wskazuje na to ze tak bedzie do
      konca.Lepiej jest jak lozysko jest w gornej czesci macicy no ale na to zupelnie
      nie mamy wplywu
    • ariana1 Re: Łożysko przodujące 15.06.05, 18:12
      U mnie tkanka łożyskowa widoczna jest w zakresie ujscia wewnetrznego, ale nie
      wiem czy zachodzi na to ujście czy tylko graniczy. Moja gina straszy mnie,ze
      moze się nie przesunąć do tyłu i czeka mnie ostatni trymestr leżenie w
      szpitalu. Ale dziewczyny! Sama się pocieszyłam,bo wyczytałam,że łożysko
      przesuwa się do góry w znacznej większości przypadków i nawet może to nastąpić
      do 34 tc! Więc głowy do góry smile
    • mpenzi Re: Łożysko przodujące 15.06.05, 20:02
      Ja też miałam łożysko przodujące ,trochę krwawiłam. Lekarz zalecił tylko by
      bardzo na siebie uważać ,nie przemęczać sie. Ale potem łożysko się przesunęło i
      wszystko było w porządku. Nie martw się na zapas i odpoczywaj. Trzymam kciuki.
      • ariana1 Re: Łożysko przodujące 15.06.05, 20:09
        Hej! A możesz powiedzieć kiedy ci się przesunęło? I czy to było przodujące czy
        tylko nisko usadowione? Czy zachodziło na ujście szyjki czy tylko graniczyło?
        Sorki za tyle pytańsmile ale wszystko co dotyczy tego tematu baaaardzo nas
        interesujesmile
        pzdr.
    • mamamartusi Re: Łożysko przodujące 15.06.05, 20:38
      U mnie tez byla mowa o lozysku przodujacym, ale lekarka mowila, ze w wiekszosci
      przypadkow podnosi sie ono do gory wraz ze wzrostem macicy. I u mnie faktycznie
      tak bylo, podnioslo sie. A bedac w 15 tygodniu stwierdzono odklejenie sie
      lozyska, bylo to okolo 10%. Lezalam troche, na szczescie wszystko sie dobrze
      skonczylo. I lozysko bardzo dobrze pracowalo do konca ciazy.
      Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka