Dodaj do ulubionych

ile wolnego dla tatusia???

23.06.05, 13:54
tzn. ile mój mąż może mieć wolnych dni na okoliczność urodzenia dziecka, czy
przysługują mu jakieś wolne dni na opiekę nad mamą po porodzie itp...
może ktoś się orientuje w tym temacie
Obserwuj wątek
    • malgocha6 Re: ile wolnego dla tatusia??? 23.06.05, 13:56
      2 dni wolnego dla tatusia z okazji urodzenia dziecka.

Pozdrawiam Gosia
    • przeciwcialo Re: ile wolnego dla tatusia??? 23.06.05, 13:59
      Dwa dni z okazji urodzenia dziecka, 2 dni opieki płatnej nad dzieckiem zdrowym(
      mozesz te dni wykorzystać ty jesli pracujesz). Opieka nad zona to 14 dni,
      wypisuje ginekolog, płatne 80%
      • lula11 Re: ile wolnego dla tatusia??? 23.06.05, 14:04
        Dni wolne przysługują, ale nie kazdy pracodawca to uznaje, mojemu mezowi szef
        nie chciał dać tych dni wolnych w terminie mojego porodu i mąz u lekarza
        rodzinnego wziąl zwolnienie na opiekę nad starszymi dziećmi w terminie porodu i
        dniach najblizszych, w sumie na 6 dni, w tym czasie urodziłam i mąż dostał od
        tego samego lekarza zwolnienie na 14 dni opieki nad zoną w połogu.
        Agata.
    • monia0000 Re: ile wolnego dla tatusia??? 23.06.05, 14:02
      a jeżeli ja nie mam formalnego związku z ojcem dziecka czyli nie mamy ślubu to
      czy też jemu należą się te 14 dni wolnego?
      • przeciwcialo Re: ile wolnego dla tatusia??? 23.06.05, 14:06
        Wtedy tylko 2 dni okolicznościowego. Opieka płatna przysługuje na zone. Tak to
        głupio w przepisach jest.
        • monia0000 Re: ile wolnego dla tatusia??? 23.06.05, 14:09
          nawet na zwolnienie od lekarza? no tak, to zwolnienie dotyczy opieki na żonę a
          ja nią nie jestem... i do duszy,sama się będę męczyć z 2 dzieci sad dzięki!
          • przeciwcialo Re: ile wolnego dla tatusia??? 23.06.05, 14:16
            Mozna pokombinowac i partner może wziąsc od rodzinnego zwolnienie na siebie-
            jakąs chorobe mozna wymyśleć byle miał napisane ze może chodzić.
            • monia0000 Re: ile wolnego dla tatusia??? 23.06.05, 14:18
              taaakkk tylko że na opiekę po porodzie żony inaczej w zakładach pracy patrzą a
              tak to będzie że "znowu chory" No nic to, jakoś poradzimy i jeszcze raz za info
              i pozdrawiam smile
              • nikko100 a na nie-zone? 24.06.05, 09:30
                Pozwolicie ze wroce jeszcze do watku zon i nie-zon. To jest wlasnie najlepszy
                przyklad jak chore sa przepisy w tym kraju i jak zmusza sie ludzi do
                kombinowania. Przeciez to nie istotne czy mam slub, czy nie ale kto jest ojcem
                dziecka i tylko i wylacznie z tego faktu powinny wynikac wszelkie zobowiazania
                i przywileje rodzicow. O ile mi wiadomo podobnie jest z ubezpieczeniem
                zdrowotnym - zone niepracujaca obejmuje, a niepracujaca nie-zone juz nie mimo,
                ze moze byc matka dziecka lub dzieci partnera to musi sie ubezpieczyc sama...
                No ale jak by wam nie-zony przyszlo do glowy skorzystac z ulgi podatkowej
                przyslugujacej matkom samotnie wychowujacym dziecko - teoretycznie wam
                przysluguje - nie jestescie w formalnym zwiazku i urzednika guzik obchodzi, czy
                partner z Wami mieszka czy nie i czy lozy na wychowanie dziecka - to juz macie
                jak w banku ze zaraz fiskus sie zainteresuje czy aby na pewno samotna, a moze
                jednak nie i bedzie dazyl do podwazenia waszego zeznania podatkowego.
                Mnie to wkurza strasznie, jakbyscie mialy jakes "ciekawe" doswiadczenia w tej
                materii to podzielcie sie prosze.
                Swoja droga, czy kobieta w pologu nie bedaca zona nie zasluguje na opieke? Moze
                by sie tu rzecznik praw obywatelskich wypowiedzial?

Pozdrawiam wszyskie zony i nie-zony smile

• majan2 Re: a na nie-zone? 24.06.05, 11:08
                  Nikko, fajnie, ze podnioslas ten temat. Zgadzam sie z Toba w 100%.!!!!!
                  Nie moge pojac jaka jest roznica miedzy kims kto ma obraczka na palcu, a kims
                  kto nie ma, ale dla urzedasów jest. Mam nadzieje, ze to sie jakos zmieni, ale
                  chyba juz nie przed urodzneiem naszych dzieci(21 tydz)!
                  • przeciwcialo Re: a na nie-zone? 24.06.05, 11:14
                    Ja jestem zona ale osobiście uważam że nie jest sprawiedliwe nasze prawo
                    rodzinne. Zamiast pomóc to przeszkadzaja. Dzieci są wobec prawa równe ale ich
                    rodzice niekoniecznie. Paranoja.
    • budzik11 Re: ile wolnego dla tatusia??? 23.06.05, 14:36
      A nie wiecie, dziewczyny, czy te dwa dni to trzeba wykorzystać natychmiast po
      urodzeniu, czy można w późniejszym terminie (bo np. na wychowawczy można pójść
      kilka lat po urodzeniu dziecka)? Bo jak ja po porodzie będę pewnie ze dwa dni w
      szpitalu, to nie ma sensu, żeby mąż siedział sam w domu, wolę, żeby wziął te
      dwa dni jak wrócimy ze szpitala. Myślicie, że można?
      • nicol.lublin Re: ile wolnego dla tatusia??? 23.06.05, 16:06
        oczywiście, że można smile
        • justin301 Re: ile wolnego dla tatusia??? 24.06.05, 12:33
          Ja jestem mężatką i też uważam, że to bez sensu ten podzial. Jak ojciec dziecka
          uznal dziecko i ma z tego tytułu pewne obowiązki tak jak np. alimentacyjny to
          dlaczego nie wiążą się z tym prawa takie jak ta opieka nad nie-zoną a matką
          dziecka. Te przepisy powstały wiele lat temu, no cóż.
    • tuptus001 Re: ile wolnego dla tatusia nie męża? 24.06.05, 13:20
      Tyle samo co dla męża. Facet dostaje dwa tygodnie opieki nad dzieckiem z powodu
      takiego, że matka dziecka jest w połogu. wypisuje lekarz w szpitalu.
      SPRAWDZONE. Mój facet tak miał i w jego zakładzie pracy (zatrudnionych kilka
      tysiecy osob) zaakceptowano to. Ponadto dwa dni przyslugujące na podst. Kodeksu
      Pracy na urodzenie dziecka.
      • kawusia76 Re: ile wolnego dla tatusia nie męża? 24.06.05, 13:23
        maz czy niemąz dostaje 14 dni zwolnienia na opiekę nad żoną po
        porodzie,wypisuja w szpitalu po porodzie - mnie wypisano do dnia wypisu do
        domu. plus do tego 2 dni urlopu okolicznosciowego.tez sprawdzonesmile
        • nikko100 Re: ile wolnego dla tatusia nie męża? 24.06.05, 16:42
          Dziewczyny to co napisalyscie jest bardzo interesujace - wielkie dzieki za
          info, ja mam juz bardzo blisko do finalu wiec wkrotce bede miala okazje
          przetestowac jak to jest byc nie-zona i miec dziecko smile w swietle polskich
          przepisow.

Buziaki wielkie dla wszystkich smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka