Dodaj do ulubionych

opryszczka-pomocy

23.06.05, 18:35
dziewczyny czy opryszczka wargowa moze w jakis sposob zagrazac wczesnej ciazy
9tc, wlasnie mi sie cos robi,ja czest mam o takiej porze roku. Nigdy nie
slyszalam ze moze bardzo szkodzic,tzn.slyszalam ze moze ale opryszczka
narzadow plciowych,a taka wargowa? Miala ktos?
Obserwuj wątek
    • yalu Re: opryszczka-pomocy 23.06.05, 18:55
      co do szkodliwości opryszczki w ciąży a zwłaszcza na jej początku to chyba tylko
      lekarz może Ci na to odpowiedzieć... I jedna i druga opryszczka wywołane są
      przez wirusy ale skoro opryszczka często u Ciebie nawraca to powinnaś mieć
      wytworzone we krwi przeciwciała (nie chronią one co prawda przed ponownym
      zachorowaniem ale powinny chociaż łagodzić przebieg choroby). Co do traktowania
      opryszczki - oprócz typowo stosowanych maści łagodzących objawy można też brać
      Heviran (lek przeciwirusowy) ale raczej wątpie abyś mogła zażywać ten lek będąc
      w ciąży (tak, że to ewentualnie na przyszłość gdybyś chciała skorzystać). pzdr.
      • annam21 niech ktos napisze ze mial 23.06.05, 20:07
        dziewczyny do jednego lekarza nie moge sie dodzwonic, drugiegi zlapie moze
        jutro, smaruje zowiraksem, ale jestem gapa dzis bylam u lekarza i zapomnialam
        zapytac co mam zrobic!teraz kurcze nie wiem co robic.
        • parole_parole Re: niech ktos napisze ze mial 23.06.05, 21:47
          Annam21, mój lekarz odradzał mi stosowanie Zoviraxu, podobno może mieć
          niekorzystny wpływ na dziecko. Niestety też na początku ciąży miałam kilka razy
          opryszczkę i jedyne na co zezwoliła mi gin, to była maść cynkowa.
          • annam21 Re: niech ktos napisze ze mial 23.06.05, 21:50
            dziekuje dziekuje! ja mogr ja miec jak dziecku nie szkodzi tak strasznie! na
            forum styczniowki 2006 jedna dziewczyna poronila w 8 tc, i napisala ze to przez
            opryszczke wargowa,nigdy bym nie pomyslalam, w ksiazkach nic nie pisza o
            wargowej a ja od zmyslow odchodze, juz chciala do szpitala po jakis antybiotyk
            • parole_parole Re: niech ktos napisze ze mial 24.06.05, 19:53
              Spokojnie Annam21 smile Też mi się coś obiło o uszy, że czasem lekarze twierdzą, że
              opryszczka wargowa mogła być powodem poronienia, ale to głównie wtedy, kiedy
              była to infekcja pierwotna. Nie wiem czy Ty chorowałaś przed ciążą na
              opryszczkę? Ja bym się na Twoim miejscu tak nie martwiła. Mówię Ci, odkąd jestem
              w ciąży miałam to choróbstwo już z pięć razy, a ciąża, odpukać, rozwija się
              dobrze. Wcześniej też miewałam opryszczkę. Trudno mi oceniać jaki był powód
              nieszczęścia tamtej dziewczyny, ale założę się, że żaden lekarz nie może
              stwierdzić stuprocentowo czy powodem była opryszczka czy nie, może jedynie
              domniemywać. Antybiotyku na opryszczkę pewnie nikt by Ci nie dał, w I trymestrze
              w ogóle trzeba uważać z lekami. Stosuj tę maść cynkową i jedz dużo owoców. Na
              pewno wszystko będzie dobrze. Pozdrawiam!
              • annam21 dzwonilam do lekarza :) 24.06.05, 20:19
                kazal uzywac zovirax i powiedzial ze opryszczka wargowa nie ma wplywu na
                fasolke.Na szczescie juz mi chyba schodzi, ale tak jak u ciebie to moja czesta
                przypadlosc ,a szczegolnie teraz, goraca, wszedzie albo klimy,albo przeciag i
                juz mam. Pozdrawiam i dziekuje za odpowiedzi!
                • aga564 Re: dzwonilam do lekarza :) 25.06.05, 11:31
                  Ja mam już piękną córeczkę 6 m-cy i w ciąży miałam dwa razy opryszczkę wargową,
                  lekarz kazał mi używać zovirax i rutinoskorbin. Urodziłam zdrowego dzidziusia
                  czego i Tobie życzę. Nie przejmuj się wszystki będzie OK.
    • paratha Re: opryszczka-pomocy 25.06.05, 19:15
      TAk jak napisaly juz dziewczyny, a moze nawet Ty sama, wragowa nie jest grozna,
      do zarazenia moze dojsc jedynie w przpadku opryszczkinarzadow rodnych i to tylko
      podczas porodu.
      A swoja droga opryszczka to choroba wirusowa a nie bakteryjna wiec nawet tony
      antybiotyku nie sa jej w stanie wyleczyc.
      • annam21 Re: opryszczka-pomocy 25.06.05, 21:06
        wogle z to opryszka to przekichane,mam wirus juz dlugie lata, i w zeszlym roku
        wymyslilam sobie ze mozna napewno sie go jakos pozbyc,laserem czy czyms takim,
        w koncu medycyna tak daleko, i wiecie co -nie mozna,tzn.mi lekarz nic ni e
        doradzil. ( opryszczka mi juz prawie zeszla smile)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka