Dodaj do ulubionych

spuchniete stopy

08.07.05, 11:24
rozpoczełam 35 tydzien, nogi tak mi puchną strszanie, ze nie moge na nie
patrzec, mieszyłam cisnienie 130/80, jak sobie radzicie z tą opuchllizną ?
Obserwuj wątek
    • honi_29 Re: spuchniete stopy 08.07.05, 12:30
      Oj,ja też miałam straszne obrzęki.Nie tylko na stopach,cała byłam opuchnięta
      łącznie z twarzą.Skoro masz dobre ciśnienie,wypadałoby zrobić jeszcze badania
      laboratoryjne:poziom kasu moczowego i analizę moczu.Jeżeli są ok,to nie ma
      problemu,poza względami estetycznymi.Nie martw się,wiele kobiet tak ma w takie
      upały.Jesteś już ciężka,bo dzidzia duża+wody płodowe...Dużo odpoczywaj z nogami
      uniesionymi do góry i pij wodę mineralną niegazowaną(czytałam,że powinno
      pomóc).Mnie niewiele pomogło,ale może u Ciebie będzie ok.
    • agata801 Re: spuchniete stopy 08.07.05, 14:15
      jeżeli ciśnienie masz prawidłowe i wyniki moczu ok to opuchlizną się nie przejmuj.
      rosnąca macica uciska żyły i stąd opuchlizna. Leż jak najwięcej z wysoko
      uniesionymi nogami a poza tym w aptekach są specjalne żele na opuchlizny nóg dla
      ciężarnych. Aha i koniecznie uważaj na to czy opuchlizna znika po nocnym
      odpoczynku. powodzenia.
      • pentax5 Re: spuchniete stopy 08.07.05, 14:25
        Mi wczoraj moja polozna powiedziala ze na to niestety nie ma rady taka juz
        natura ale troche mozna to zlagodzic. Nalezy jesc duzo jablek i pic sok
        ananasowy bo odciagaja one wode, duzo lezec z nogami w gorze a nanoc podkladac
        pod pupe poduszke.
        Pozdrawiam
    • agnieszkaela Re: spuchniete stopy 08.07.05, 14:42
      Pomaga: picie duzej ilosci wody, moczenie nog w chlodnej wodzi, smarowanie stop
      amolem (milo chlodzi) albo krem na opuchlizne (popytaj w aptece, ja uzywam
      Haematoven Gel.
      • maciopek1 Re: spuchniete stopy 08.07.05, 14:58
        Miałam to samo jak tylko zaczęły sie upały - pomagaja mi cwiczenia - im więcej
        ruchu tym lepiej ( najlepiej działą basen), poza tym nogi w górze jak
        najczęściej, pić jak najwięcej ( dziwne ale pomaga przynajmniej mi)wody
        mineralnej niegazowanej , a dodatkowo piję herbatke z pietruszki ok 1 litra
        dziennie ( zalewam wrzątkiem pokrojony drobniutko korzeń pietruchy i pije jak
        herbate)no i skaruję nogi liotonem 1000 na zmianę z takim żelem chłodzącym.
        Acha i prysznice na zmianę zimne i gorące na nóżki. Sporo tego - ale jak się
        nabierze takiego nawyku to człowiek jakoś sobei radzismile) - mi pomaga mam
        nadzieję, ze u ciebie też będą rezultaty. Pozdrawiam wszystkei brzuszki
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka