Dodaj do ulubionych

Dać w łapę!!??

09.07.05, 17:10
Do mojego porodu zostało mi + - 3 miesiące. Prawdopodobnie będę miała cc (2
powody). Już się z tym pogodziłam. Wkurzają mnie znajome tekstem "no to
będziesz musiała coś odpalić lekarce", "no wiesz lepiej jednak coś dać".
Wkurza mnie to! Uważam że każdy ma prawo do opieki medycznej. Moja gin.
wygląda mi na osobę uczciwą i kompetentną, dużo dobrego też o niej słyszałam.
Zresztą chodzę prywatnie, więc coś tam przez te 9 miesięcy ode
mnie "uzbiera". Nie wyobrażam sobie, że wciskam jej kopertę (ile w
środku!!!???).Czytałam tu w wielu wypowiedziach, że dziewczyny nic nie dają i
jest w porządku. Sama byłam ostatnio w szpitalu 3 razy na patologii i lekarze
traktują pacjentki z sercem, pielęgniarki i położne też. Napiszcie jak Wy się
na to zapatrujecie. Pozdrawiam!
Obserwuj wątek
    • koma77 Re: Dać w łapę!!?? 09.07.05, 17:23
      Ostatnio znajoma która rodziła opowiadała ze pielęgniarki chodziły 'nadęte' i
      nieuprzejme dopóki nie rozdała na porodówce paru bombonier. Wkurzyło mnie to.
      Jaka prawda z tymi nadętymi pielegniarkami-nie wiem, ale ja zwolenniczką
      rozdawania nie jestem. Cholernie źle bym sie czuła gdybym musiała opłacic
      zawczasu godziwe traktowanie (czekoladki, kasa). Jak śmieć.
      Natomiast 'po' jak najbadziej-zaniesc jakies ciacho czy kwiaty - symbolicznie-
      (oczywiscie nie forsę). Uwazam ze to miły gest gdy wszystko poszło jak trzeba,
      oczywiscie zaden obowiązek. Ale mi byłoby miło wtedy dać.
    • renata28 Re: Dać w łapę!!?? 09.07.05, 17:41
      Ja swojej pani doktor po wszystkich kupiłam dobry likier plus czekoladki i
      kwiaty. I to bynajmniej nie dlatego, że "tak trzeba". Po prostu byłam jej
      ogromnie wdzięczna i szczęśliwa, że jakoś przetrwałyśmy przez te 8,5 miesiąca,
      no i oczywiście za "efekt końcowy" - wspaniała i zdrową córeczkę. Uważałam, że
      nieszkodliwy prezent, a miły, mimo płacenia za każdą wizytę co miesiąc.
      Za to absolutnie nic nie kupowałam dla pielęgniarek itd. Nawet mi do głowy nie
      przyszło. Zresztą nie zauważyłam, żeby ktokolwiek coś kupował.
    • renata28 Re: Dać w łapę!!?? 09.07.05, 17:43
      Jeszcze jedno. Jeśli to ma być cc i umówisz się, że to właśnie ona je wykona, a
      ona przyjedzie przeprowadzić je niezależnie, czy wtedy będzie w pracy, czy nie -
      to moim zdaniem powinnaś jej zapłacić, ale myślę, że to ustalisz sobie z nią
      wcześniej i wszystko będzie jasne.
      • kasiadove Re: Dać w łapę!!?? 11.07.05, 16:56
        renata28 napisała:

> Jeszcze jedno. Jeśli to ma być cc i umówisz się, że to właśnie ona je wykona,
        a
        >
        > ona przyjedzie przeprowadzić je niezależnie, czy wtedy będzie w pracy, czy
        nie
        > -
        > to moim zdaniem powinnaś jej zapłacić, ale myślę, że to ustalisz sobie z nią
        > wcześniej i wszystko będzie jasne.

I tu się nie zgadzam. Jeśli się umówię z moja lek. to przecież na termin kiedy
        będzie w pracy!
    • beti801 Re: Dać w łapę!!?? 09.07.05, 18:19
      hej! ty zdaje się rodzisz w Tarnowie? ja też. i właśnie słyszałam od znajomych,
      że mimo wszystko "trzeba dać". Powiem szczerze: nie wiem jak to sie robi !!!
      Noi właśnie : ile?? Koleżanka rodziła trzy razy i mówi że dopiero za trzecim
      razem jak dała kase lekarzowi, położnej i anestezjologowi to było OK!
      To moja pierwsza ciąża i nie mam pojęcia co robić!!!
      Pozdrawiam!!!
      • gabi67 Re: Dać w łapę!!?? 09.07.05, 18:29
        A nie uażacie ze to co dostana przez te 8.5 od was za wizyty to
        wystarczy.Latanie z kwiatki zwykła komnistayczn praktyka oraz z
        czekoladkami .Nasza ginekolog po wszystkim otrzyma zdięcie naszego dziecka na
        swoja sciane i zwykłe słowo dziekujesmileRodzidz będziemy trzecia dzidzie i nikomu
        nigdy nie dalismy nic w łape bo i za co skoro jestesmy ubezpieczeni!!!!Mało
        tego jeśli masz mieć cc przez wskazanie to za co masz płącic!!!Bo co jak nie
        dasz w łape to nie wykonają Ci cc ,jesli jest wskazanie to łaski żadznej nie
        robia ich zasranym (przepraszam )obowiązkiem jest wykonać cc!!!A co dawania w
        łape to jest kochane na to artykół mówiący o tym żesurprisedSOBA DAJĄCA ŁAPÓWKE JEST
        TAK SAMO WINNA JAK BIORONACA!!!Zastanów sie nad tym smile
        Pozdrawiam Gabi
        • agachwa Re: Dać w łapę!!?? 09.07.05, 18:47
          Uważam, że wogóle płacenie extra (dawanie w łapę) lekarzowi,położnej czy
          pielęgniarce za usługi, które sa wykonywane w ramach kasy chorych jest
          niedopuszczalne. W ten sposób sami przyzwyczajamy wszystkich pracujących w
          służbie zdrowia, że wcale nie muszą miec wielkich zarobków bo i tak dorobią "na
          boku" i to bez rozliczania się z fiskusem. Jeżeli my pacjenci nie zmienimy tych
          zwyczajów to z pewnością nie zrobia tego ci, którzy korzystają z takiej
          sytuacji. Kiedy widzę ile co miesiąc płace na opieke zdrowotna a i tak mam w
          firmie wykupioną opieke medyczną i tam ma prowadzoną ciąże, to słabo mi sie
          robi na myśl, że mam jeszcze coś płacic za poród. Jestem w 24tgc 5d , nadal
          prauję i mam zamiar pracowac do końca, więc nie jestem na utrzymaniu ZUS'u.
          Skoro i tak MUSZĘ co miesiąc płacić składki, to chyba poród opłaciłam z
          nawiązką. Przecież i tak, jak chce się miec lepsze warunki porodowe to należy
          za to płacic extra. Dla przykładu, jeden z warszawskich szpitali mający bardzo
          wysoką ocene na oficjalnej stronie "Rodzić po ludzku", pobiera z poród rodzinny
          800zł. Położna , to koszt około 1500zł. Opłatę uiszcza się przy rejestracji,
          więc nie ma mowy o zwrocie pieniędzy jeżeli pacjentka zostanie skierowana np na
          cc. Nie mówię juz o tym że mozna wykupić znieczulenie (około 500zł), osobna
          sale poporodową. Generalnie, jeżeli to wszystko policzyć to wyjdzie drożej niz
          poród w szpitalu prywatnym. A przecież to mają byc tylko usługi dodatkowe bo
          kasa chorych płaci za sam poród. ja nie uważam, że to jest normalne , to jest
          również inna forma łapówki za to, żeby byc lepiej traktowanym w szpitalu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka