Dodaj do ulubionych

Ból kości łonowej !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

11.07.05, 11:44
Od ok 1,5 tygodnia odczuwam czasem ból kości łonowej.Mam wrażenie jak ktoś mi
mi tą kość poobijał.Nie boli cały czas, tylko np podczas wstawania po
nocy ,czy po dłuższym siedzieniu.Byłam u gina i zapomniałam sie durna
zapytać.Kończę teraz 34 tc i zastanawiam się czy to jest normalne że boli.
Obserwuj wątek
    • sylvia_w Re: Ból kości łonowej !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 11.07.05, 12:06
      Witam,
      ja mam podobnie, z tego co się dowiedziałam to może być to rwa kulszowa lub po
      prostu dzidziuś leży na jakimś nerwie i wtedy boli, czasami jest to uciążliwe,
      bo nie mogę wstać, no ale po porodzie to mija. Pozdrawiam,
      Sylwia i 32tyg Krzysiu smile
      • magdulka26 Re: Ból kości łonowej !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 11.07.05, 12:14
        Właśnie szukałam w archiuwm i znalałam info na ten temat.To kości się rozchodzą
        i stad ten ból.Nasz organizm przygotowywyje do porodu.Pozdrawiam.
        • margarettka Re: Ból kości łonowej !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 11.07.05, 12:19
          nic sie nie martw to zupelnie normalne. mialam tak samo, mniej wiecej od 31 tyg
          do konca ciazy, tez pisalam wtedy na forum a to bylo 1,5 roku temu smile Lekarz
          tez twierdzil, ze to normalne. Najbardziej bolalo wlasnie przy zmianie pozycji
          w nocy, przy wstawaniu, przy chodzeniu. Pomaga na to cwiczenie: klekasz na
          podlodze rece opierasz na przedramionach i pupa do gory. To naprawde dziala, mi
          bardzo pomagalo, mozna sobie odpoczac w takiej pozycji.
    • ania69x2 Re: Ból kości łonowej !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 11.07.05, 12:27
      witam, byc moze rzeczywiscie cos sie przygotowywuje do porodu-tak jak mnie boli
      w okolicy pachwiny (jestem 2tyg przed terminem)i lekarz powiedzial,ze to
      normalne,a i jeszcze pobolewa mnie czasem w dole brzucha,jakby mini skurcze i
      to tez ok,bo moja dzidzia jest b.nisko. ale jak mnie badal, nacisnal na kosc
      lonowa i spytal czy mnie tu boli - nie bolalo, powiedzial ze to bardzo dobrze,
      ze nie boli.nie zapytalam dlaczego to takie wazne, wiec moze skonsultuj to na
      wszelki wypadek ze swoim lekarzem.
      • bemark76 Re: Ból kości łonowej !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 11.07.05, 14:25
        to moze byc jeszcze rozejscie spojenia lonowego, ja wlasnie to mam, ale nie
        chce was straszyc
        poczytajcie watki o rozejsciu spojenia lonowego
      • bemark76 Re: Ból kości łonowej !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 11.07.05, 14:29
        moze to byc rozejscie spojenia lonowego ale nie chce straszyc, poczytaj watki
        wlasnie dot rozejscia spojenia lonowego
        a lekarze sie na tym kiepsko znaja
    • ruda773 Re: Ból kości łonowej !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 11.07.05, 14:30
      JAk byłam u swojego lekarza to mu mówiłam że mie boli. Powiedział że brzuch
      jest juz troche niżej więc dziecko troszke bardziej naciska a poza tym organizm
      przygotowuje sie do porodu. JA ostatnio nawet nie mogłam cwiczyc, bo tak
      bolała.Nie wiem jak to jest ztym rozejściem spojenia, to chyba widac na usg,
      ale nie każdy ból to oznacza.
      • bemark76 Re: Ból kości łonowej !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 11.07.05, 14:38
        jak sie nie poprosi lekarza robiacego USG o sprawdzenie szczeliny w kosci
        lonowej to ci tego nie sprawdzi sam z siebie. Trzeba zapytac. Chociaz tak jak
        mowilam, jest niewielu lekarzy ktorzy sie na tym znaja
        Ostatnio robilam USG i poprosilam o sprawdzenie rozejscia to facet zrobil oczy
        i powiedzial ze nie wie jak to sie robi.....
        Ortopedzi sie tez na tym nie znaja
        a prawda jest taka ze jak sie to przegapi to po porodzie naturalnym mozna
        nabawic sie lezenia w pasach oropedycznych bez ruchu przez 3-4 tygodnie, wtedy
        nawet sie nie chodzi a kto bedzie opiekowal sie dzieckiem????
        Jedynym wyjsciem jest CC
        zwracam na to uwage bo sama mam ten problem
        nie wiem jak to sie ostatecznie skonczy....
        • magdulka26 Re: Ból kości łonowej !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 11.07.05, 15:37
          A od kiedy zaczęło Cie bolec to spojenie,czy boli Cię cały czas czy tylko
          podczas wstawania czy zmiany pozycji.Mnie boli od ok 1,5 tygodnia.Byłam u
          lekarza i durna się nie zapytałam.W sumie nie dokucza mi to więc wyleciało z
          głowy.
    • equllei Re: Ból kości łonowej !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 11.07.05, 15:51
      nie chce sie wymadrzac, ale czemu myslicie ze ten bol to cos zlego? Mam
      wrazenie, ze w Polsce tak naprawde nie mowi sie o tym, podczas gdy w Szwecji
      (mieszkam tu teraz) to bardzo normalna dolegliwosc u kobiet w ciazy. Nazywaja to
      tu "foglossning" czyli "poluzowanie spojen" - to wynik dzialania hormonow
      ciazowych na kosci miednicy i łona. Kosci przygotowuja sie do przejscia
      malenstwa przez kanal rodny, rozchodzac sie troche. tak samo, jak boli krzyzowy
      odcinek kregoslupa, ma prawo bolec kosc łonowa. Jestem w 35 tc, i tez mnie boli
      przy zmianie pozycji w czasie snu czy wstawaniu z łozka. Aha, czesc kobiet
      odczuwa wiekszy bol, czesc mniejszy. Inne nie czuja go wcale. W dodatku pod
      koniec ciazy moze bolec bardziej, bo dzecko naciska swoim ciezarem na kosc
      łonowa. Odpowiednia pozycja przy wstawaniu z łozka moze pomoc - nogi trzeba miec
      zlaczone.Nie martw sie, to na pewno nic groznego smile. Pozdrawiam!
    • kapcius Re: Ból kości łonowej !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 11.07.05, 16:50
      dziewczyny mam to samo..sad też mnie boli nie wiem czy to jest
      normalne....tylko u mnie to jest raczej ból kości ogonowej...który promieniuje
      na pachwiny...najbardziej cierpie w nocy lub w wstawaniu z łóżka...chodzenie po
      schodach tez jest dla mnie męczące...mam nadzieje ze to nie oznaka zbliżającego
      sie porodu bo ja mam jeszcze dużo czasu....to dopiero 28 tydzień!!!
      » Moje maleństwo smile
      • bemark76 Re: Ból kości łonowej !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 11.07.05, 17:13
        nie wiem czy to jest przesada czy nie - moze i to przesada, trudno mi to
        ocenic...
        wiem tylko ze sppojenie lonowe boli mnie od 23 tc.
        plus oczywiscie bala mnie pachwiny
        boli mnie przy kazdym ruchu ale takze przy dotyku, jest to taki bol jakbym
        miala tam siniaka i przy dotknieciu boli
        w 29 tc mialam rozejscie na 4,5 mm, to ok, w 36 tc. juz na 7,5 mm, a teraz nie
        wiem bo gin robiacy USG byl niedouczony
        Moja kolezanka przy rozjesciu na 1 cm juz miala cesarke bez zadnego "ale" gin
        decydujacy o cesrace powiedzial ze ksiazkowo do cesrki kwalifikuje rozejscie na
        7 mm, z tym ze u niego w szpitalu przyjmuje sie do cesrki 1 cm a ordynator z
        oszczednosci decyduje jak jest 1,5 cm. I tak jest w kazdym szpitalu....
        bagatalizuja sprawe. Dziewczyny poczytajcie sobie watki jakie sa pozniejsze
        konsekwencje rozjescia spojenia lonowego podczas porodu naturalnego.
        Wtedy zrozumiecie o czym pisze - to nie jest tylko moje widzimisie ale jak mam
        byc unieruchomiona przez 4 tyg po porodzie lacznie z tym, ze nie bede mogla
        wstac do wlasnego dziecka.... to zrozumiecie o czym pisze.
        Jest tu kilka watkow na ten temat, zachecam do ich poczytania.
        • magdulka26 Re: Ból kości łonowej !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 11.07.05, 18:40
          Bemark ja Cię rozumię doskonale i zdaję sobie sprawę z powagi sytuacji.Ja
          właśnie podotykałam spojenie łonowe i nie odczuwam bóli.Przez cały dzień tez
          nie daje mi ono w kość ,najbardziej odczuwam jak wstaje po nocy i po dłuższym
          siedzieniu.Acha i mnie zaczeło bolec ok 32 tc.Więc mam nadzieję że to nic
          groźnego.Trzymam kciuki za Ciebie i wierze że lekarz się w końcu zlituje i
          zrobi cc.Pozdrawiam.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka