maria.ksiazek Witam,mam pytanie... 12.07.05, 18:26 W marcu 2004 miałam cc (ze względu na wadę serduszka u dziecka),w tej chwili jestem w ciąży (26 tyg),termin na 19.10.Jakie są szanse na poród siłami natury? Zakładając że dziecko nie będzie duże i będzie położenie głowkowe...Co o tym sądzisz?Bardzo boje się rozejścia się blizn,ale z drugiej strony chciałabym spróbować urodzić sama..Czy warto? Oczywiście zdrowie dziecka jest najważniejsze..bardzo się boje o maluszka (nasze piersze dziecko niestety straciliśmy),operacja się nie udała. Pozdrawiam i dzięki za radę Odpowiedz Link Zgłoś
pollozna Re: Witam,mam pytanie... 13.07.05, 21:40 W zasadzie to musi tylko i wyłacznie zadecydowac ginekolog a jesli chodzi o rozejscie blizn - nie martw sie to bardzo rzadko sie zdarza i zazwyczaj po kilku cesarkach a nie po dwoch ! Głowa do góry ! Wspóczuje straty dziecka zapewne bardzo to przerzylas i teraz sie obawiasz Ja z mojej strony zyczę szybkiego porodu i zdrowka dla ciebie i dla dzidziusia ! Zaufaj lekarzowi ! Odpowiedz Link Zgłoś
pantera80 Re: WITAM JESTEM POŁOŻNĄ 12.07.05, 20:15 Witam.Niedlugo zostane Mamą Regusi.Moze urodze wczesniej.Jestem w 35 tyg.i mam skurcze lekkie.Czy porod w tym czasie jest dla dziecka bezpieczny?Chce zeby bylo zdrowe.Pozdrowienia Eli Odpowiedz Link Zgłoś
nurich Re: skurcze - pilne dość pytanko 12.07.05, 22:33 Witam, mam teraz 35+6 tc. Dzis od rana mialam bolesne skurcze z biegunką. Niestety nie były one regularne. Potem troszkę przeszło. Teraz mam ciągle dosć częste surcze też nieregularne ale nie są bolesne, tylko nieprzyjemne, mocno twardnieje brzuch, odczuwam parcie na stolec, ale jestem już totalnie przeczyszczona. Nie chcialabym wywoływać niepotrzebnie paniki i jechać na darmo do szpitala, bo to daleko i muszę prosić znajomego o podwiezienie. Ostatnio byłam na badaniu 04 lipca, główka wstawiała się w kanał rodny, szyjka skrócona ale zamknięta. Co mam robić? Czekać aż zacznie boleć i bedą regularne? Zarzyłam już dziś cztery nospy. Odpowiedz Link Zgłoś
pollozna Re: WITAM JESTEM POŁOŻNĄ 13.07.05, 21:42 pantera80 napisała: > Witam.Niedlugo zostane Mamą Regusi.Moze urodze wczesniej.Jestem w 35 tyg.i mam > skurcze lekkie.Czy porod w tym czasie jest dla dziecka bezpieczny?Chce zeby > bylo zdrowe.Pozdrowienia > Eli Najlepiej urodzic nie wczesniej niz w 37 tygodniu- jeszcze poczekaj - oszczedzaj sie - ósmy miesiąc ciąży to nie najlepszy czas na poród Odpowiedz Link Zgłoś
radowinkaala obrócenie się płodu podczas porodu? 12.07.05, 22:37 Koleżanka rodziła swoje pierwsze dziecko. Akcja jej się ślimaczyła, skurcze miała częste, długie, ale rozwarcie kiepsko postępowało. Wreszcie po całodziennej męce osiągnęła pełne rozwarcie. Miała skurcze parte - ale córcia nie chciała się urodzić - nie chciała, bo mimo że była ułożona podłużnie - główkowo, to rodziła się twarzyczką. Zapadła decyzja o cc. Ciekawi mnie bardzo, czy dziecko od początku było ułożone twarzyczką, czy wcześniej mogło mieć ułożenie potylicowe, a w trakcie trwającej akcji skurczowej po prostu się odwróciło. No i czy ktoś mógł to odpowiednio wcześnie zauważyć? Dziękuję bardzo Odpowiedz Link Zgłoś
pollozna Re: obrócenie się płodu podczas porodu? 13.07.05, 21:45 radowinkaala napisała: > Koleżanka rodziła swoje pierwsze dziecko. Akcja jej się ślimaczyła, skurcze > miała częste, długie, ale rozwarcie kiepsko postępowało. Wreszcie po > całodziennej męce osiągnęła pełne rozwarcie. Miała skurcze parte - ale córcia > nie chciała się urodzić - nie chciała, bo mimo że była ułożona podłużnie - > główkowo, to rodziła się twarzyczką. Zapadła decyzja o cc. Ciekawi mnie bardzo, > czy dziecko od początku było ułożone twarzyczką, czy wcześniej mogło mieć > ułożenie potylicowe, a w trakcie trwającej akcji skurczowej po prostu się > odwróciło. No i czy ktoś mógł to odpowiednio wcześnie zauważyć? > Dziękuję bardzo Ułożenie twarzyczką jest teraz bardzo częste i raczej nikt tegoi zauwazyc nie mogl -dzidzia mogla sie obrócic przed samym zejsciem nizej juz w trakcie akcji i zapewniam cię ze poród nie z tego powodu sie przedłuzal- przyczyna na pewno byla tez inna !Moze skurcze byly zbyt slabe -trudno powiedziec ! jednak jezeli jest tylko taki problem -ulozenie twarzyczką to zazwyczaj dziecko rodzi sie naturalnie silami natury - Ja tez tak urodzilam Odpowiedz Link Zgłoś
radowinkaala Re: obrócenie się płodu podczas porodu? 13.07.05, 22:08 >Ułożenie twarzyczką jest teraz bardzo częste i raczej nikt tegoi zauwazyc nie > mogl -dzidzia mogla sie obrócic przed samym zejsciem nizej juz w trakcie akcji > i zapewniam cię ze poród nie z tego powodu sie przedłuzal- przyczyna na pewno > byla tez inna !Moze skurcze byly zbyt slabe -trudno powiedziec ! jednak jezeli > jest tylko taki problem -ulozenie twarzyczką to zazwyczaj dziecko rodzi sie > naturalnie silami natury - Ja tez tak urodzilam No właśnie - najgłówniejszym powodem tego, że zdecydowali się na cc było to, że małej już spadało tętno - koleżance około południa przebito pęcherz płodowy, akcja skurczowa w wolnym tempie wpływała na rozwarcie. Położna powiedziała, że dziecko było bardzo wymęczone i nie mogli - nie chcieli dłużej czekać. Jeszcze jedno jej sformułowanie było takie "dziecko było ułożone twarzyczką, a nie potylicą do wyjścia i po prostu nie chciało się urodzić". Nie wiem - może ta główka się jakoś nieforunnie odgięła, a może po prostu mała nie umiała przecisnąć się przez kanał rodny i się zaklinowała. Teraz jest to już nieistotne - najważniejsze, że wszystko dobrze się skończyło i obie bohaterki tego wydarzenia są w dobrej formie. Dziękuję za poświęcony czas Odpowiedz Link Zgłoś
laminja Re: WITAM JESTEM POŁOŻNĄ 12.07.05, 23:23 Witam, dlaczego w niektórych szpitalach podaje się oksytocynę podczas porodu łożyska? Czy to jest sztuczne przyspieszanie porodu, czy ma podłoże medyczne (są miejsca, gdzie robi się to rutynowo). Odpowiedz Link Zgłoś
pollozna Re: WITAM JESTEM POŁOŻNĄ 14.07.05, 20:46 laminja napisała: > Witam, > dlaczego w niektórych szpitalach podaje się oksytocynę podczas porodu łożyska? > Czy to jest sztuczne przyspieszanie porodu, czy ma podłoże medyczne (są > miejsca, gdzie robi się to rutynowo). Niewiem dlaczego wedlug mnie nie powinnos sie tego robić bo coz to za problem urodzic lozysko jak urodziło sie dziecko-łozysko malutkie a dziecko czesto duuuże Odpowiedz Link Zgłoś
laminja Re: WITAM JESTEM POŁOŻNĄ 14.07.05, 20:56 a czy nie ma to związku z obkurczaniem się macicy? Odpowiedz Link Zgłoś
rzasia Re: WITAM JESTEM POŁOŻNĄ 13.07.05, 00:26 Jestem dwa tygodnie po wywoływanym poronieniu. Mój synek zmarł w 19tc. Ewidentnym powodem było uduszenie pępowiną. Był nią owinięty dwa razy i ściskał ją w rączce. Jak długo powinnam odczekać przed następnymi staraniami się o ciążę? Czy naprawdę musi minąć 6 miesięcy? Skoro nie było to z mojej winy, dziecko nie miało żadnych wad, a ja nie myślę o niczym innym jak o ponownym zajściu w ciążę. Może ten okres oczekiwania mógłby być krótszy? Bardzo proszę o odpowiedź i pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
pollozna Re: WITAM JESTEM POŁOŻNĄ 14.07.05, 20:48 rzasia napisała: > Jestem dwa tygodnie po wywoływanym poronieniu. > Mój synek zmarł w 19tc. Ewidentnym powodem było uduszenie pępowiną. Był nią > owinięty dwa razy i ściskał ją w rączce. > Jak długo powinnam odczekać przed następnymi staraniami się o ciążę? Czy > naprawdę musi minąć 6 miesięcy? Skoro nie było to z mojej winy, dziecko nie > miało żadnych wad, a ja nie myślę o niczym innym jak o ponownym zajściu w Mysle ze wystarczy 3 miesiące ! A przepraszam ze spytac lekarz na USG nic nie zauważył ? Tej pepowiny ? > ciążę. Może ten okres oczekiwania mógłby być krótszy? > Bardzo proszę o odpowiedź i pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
mamuska80 Re: WITAM JESTEM POŁOŻNĄ 13.07.05, 09:42 Mam jeszcze jedno pytanko, co najlepsze na grzybicę pod koniec ciąży?? Jak już pisałam jestem w 41 tyg. i zaatakowała mnie grzybica, boję się że może to jakoś wpłynąć na poród, pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
pacific13 pytanie o poród 13.07.05, 09:58 Dlaczego jedne kobiety rodzą 10 godzin a inne godzinę...?? Wiem, że ma na to na pewno wpływ budowa ciała kobiety (szerokość bioder) i wielkość dziecka, ale co jeszcze?? Znam dziewczyny które mają podobną budowę ciała, urodziły dzieci podobnych rozmiarówa a jednak ich porody baaardzo się różniły... Czy da się to w ogóle jakoś wytłumaczyć? Bo przewidzieć to chyba nie... Z góry dziekuję za odpowiedź. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
renata97 Re: WITAM JESTEM POŁOŻNĄ 13.07.05, 22:01 a czy mogła bym sie dowiedziec dokładnie jak sie oblicza dni płodne i nie płodne miesiączkuje co 30-31 dni prosze o wytłumaczenie z góry dziekuję Odpowiedz Link Zgłoś
sonatka1 Re: wyniki badań-martwię się 14.07.05, 17:05 Witam! Bardzo prosze o interpretacje wyników moczu. odebrałam dzisiaj wyniki i strasznie sie martwię. jestem w 35 tygodniu ciąży. to co mnie martwi: leukocyty 3-6 wpw, komórki nabłonka płaskiego-b.liczne, bakterie-b.liczne, kom. nabłonkaokrągłego 0-2 wp. czy moje zmartwienia sa uzasadnione???i jeszcze jedno pytanko. mam dzisiaj często skurcze. raz jak sie 'podcierałam" zauważyłam na papierze toaletowym b. gęste upławy o kolorze seledynowym! co to takiego? bardzo proszę o odpowiedź i pozdrawiam! asia Odpowiedz Link Zgłoś
pollozna Re: wyniki badań-martwię się 14.07.05, 21:42 sonatka1 napisała: > Witam! Bardzo prosze o interpretacje wyników moczu. odebrałam dzisiaj wyniki i > strasznie sie martwię. jestem w 35 tygodniu ciąży. to co mnie martwi: leukocyty > > 3-6 wpw, komórki nabłonka płaskiego-b.liczne, bakterie-b.liczne, kom. > nabłonkaokrągłego 0-2 wp. czy moje zmartwienia sa uzasadnione???i jeszcze jedno > > pytanko. mam dzisiaj często skurcze. raz jak sie 'podcierałam" zauważyłam na > papierze toaletowym b. gęste upławy o kolorze seledynowym! co to takiego? > bardzo proszę o odpowiedź i pozdrawiam! > asia Przed poodem jakis mieiac wydzielina z pochwy zwieksza sie a czasem nawet bardzo sie zwiękasza jednak nie podobają mi sie twoje liczne bakterie polecam pojscie do lekarza to moze byc nawet zapalenie ukladu moczowego a w ciazy trzeba to leczyc a leki na to są bezpieczne Odpowiedz Link Zgłoś
myfa80 głęboko osadzona macica co oznacza? 14.07.05, 21:17 tak własnie powiedział mi ostatnio lekarz nie wiem co to oznacza, za miesiac kolejna mam wizyte, przypisal witaminki i zamiast folika kwas foliowy 5 mg ale to pewnie przez wyniki niby dobre ale nie juz takie jak pierwsze, jestem w 11 tc i macica jest wielkosci grejfruta, ale to chyba dobrze boje sie straty malenstwa to moje pierwsze .... Odpowiedz Link Zgłoś
pollozna Re: głęboko osadzona macica co oznacza? 20.07.05, 21:29 myfa80 napisała: > tak własnie powiedział mi ostatnio lekarz nie wiem co to oznacza, za miesiac > kolejna mam wizyte, przypisal witaminki i zamiast folika kwas foliowy 5 mg ale > to pewnie przez wyniki niby dobre ale nie juz takie jak pierwsze, jestem w 11 > tc i macica jest wielkosci grejfruta, ale to chyba dobrze boje sie straty > malenstwa to moje pierwsze .... Wszystko u ciebie w porządku - nic zlego sie nie dzieje! Masz taką macice i juz taka twa uroda ! A nastepnym razem jak cos na wizycie nie jasne lub budzi lęk to pytaj lekarza od tego on jest ! a kwas w takich ilosciach aleca masa lekarzy ja sama tez tak przyjmowalam i tak wedlug mnie powinno byc po trzecim miesiacu dopiero folik Odpowiedz Link Zgłoś
sonatka1 Re: wyniki badan - martwię się 14.07.05, 22:17 dziękuję za odpowiedź!!! mam umówioną wizyte u lekarza w poniedziałek. Nie wiem czy powinnam zgłosic się do niego wcześniej, czy mogę poczekać do tego poniedziałku lub przynajmniej zadzwonić? Odpowiedz Link Zgłoś
pollozna Re: wyniki badan - martwię się 20.07.05, 21:30 sonatka1 napisała: > dziękuję za odpowiedź!!! mam umówioną wizyte u lekarza w poniedziałek. Nie wiem > > czy powinnam zgłosic się do niego wcześniej, czy mogę poczekać do tego > poniedziałku lub przynajmniej zadzwonić? Oczywiscie zadzwonic mozesz i zapytaj czy z takimi wynikami masz czekac - ja bym szla wczesniej! Odpowiedz Link Zgłoś
eris79 Re: WITAM JESTEM POŁOŻNĄ 15.07.05, 00:20 1. pytanie: Czy przejrzystość moczu: "lekko mętny" może świadczyć o stanie zapalnym? Poza tym osad: Lekocyty (2-4) Erytocyty (poj), kryształy (poj) i nabłonki (pł- poj). 2. pytanie: Przy pierwszym badaniu w 5 tygodniu ciąży miałam HGB 14,2 a teraz (13 tydzień) i 12,9 - przy jakich wynikach można się obawiać anemii? Wizytę u gina mam dopiero za 3 i pół tygodnia. P.S. Dziękuję w imieniu swoim i wszystkich przyzszłych mamuś i podziwiam Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszka1700 Re: wysypka na nogach 21.07.05, 10:39 od soboty na nogach wyskoczyly mi jakies bable ktore swedza co to moze byc>>>??????? Odpowiedz Link Zgłoś
kwiatek-21 Re: WITAM JESTEM POŁOŻNĄ 15.07.05, 08:36 witaj Anetko wysłałam ci na priv pytanko juz jakiś czaws temu i jeszcze czekam na odpowiedz tak samo zadałam je na tym forum ale mnie pominełaś nie odpowiedziałaś bardzo prosze o odpowiedz bede wdzięczna Odpowiedz Link Zgłoś
rakastan Re: KTG rakastan 15.07.05, 08:41 Dwa lata temu trafiłam na patologię ciąży, bo miałam złe odczyty KTG. Nie chodziło o to, że przy skurczu spadało tętno dziecka. Chodziło o jakieś akceleracje i deceleracje, co kolwiek to znaczy. Musiałam chodzić prawie codziennie na wywoływanie porodu. Podchodziłam, aż 8 razy zanim urodziłam. To były 3 testy i 5 indukcji. Miałam do tego jeszcze zmiejszoną ilość wód płodowych (około 5,6). Teraz jestem w ciąży i jeżeli chodzi o wody płodowe to sytuacja się powtarza, na KTG jeszcze nie byłam, ale czuję że to dziecko jest dużo spokojniejsze od tamtego. Czy sytuacja może się powtórzyć? Odpowiedz Link Zgłoś
madziaknoemi wielkośc płodu 18.07.05, 22:48 Jestem w 13 tc licząc od momentu poczęcia i wielkosc mojego dzidziusia wynosi 71mm. ale liczac od dnia ostatniej miesiączki czyli dodając dwa tygodnie jestem w 15 i wtedy wielkośc mojego dzidziusia jest za mala . lekarz powiedzila ,ze wszytko okey ale i tak sie martwie.Czy w ksiazkach i w internecie podana jest wielkosc dziecka uwzgledniajaca czas od momentu poczecia czy miesiaczki? Odpowiedz Link Zgłoś
scislo7 mała ciąża 15.07.05, 10:42 cześć Już dwoje lekarzy mi powiedziało, że wielkość dziecka na usg jest o dwa tyg.za mała jak na Jego przypuszczalny wiek (ostatnia miesiączka). Teoretycznie powinien to być 9 tydz.ciąży, a wygląda na 7. Czy zdaża się, że takie dzieciaczki "doganiają", czy raczej oznacza to kłopoty - jak na razie oboje kazali czekać, a ja się trochę martwię.. dzięki bardzo Odpowiedz Link Zgłoś
pollozna Re: mała ciąża 15.07.05, 17:57 scislo7 napisała: > cześć > > Już dwoje lekarzy mi powiedziało, że wielkość dziecka na usg jest o dwa tyg.za > mała jak na Jego przypuszczalny wiek (ostatnia miesiączka). Teoretycznie > powinien to być 9 tydz.ciąży, a wygląda na 7. Czy zdaża się, że takie > dzieciaczki "doganiają", czy raczej oznacza to kłopoty - jak na razie oboje > kazali czekać, a ja się trochę martwię.. > dzięki bardzo a ty nie wiesz kiedy było zaplodnienie ? Czy na pewno to powinnien być 9 tydz? U mnie bylo podobnie słyszalam ze dzidzius ciut za duzy a ja wiedzialam ze jest tydzień starszy -Mialam krotsze cykle niz 28 dni ! I oczywiscie urodzilam tydzień wczesniej czyli to ja mia lam racje !Moze u ciebie podobna sytuacja? Odpowiedz Link Zgłoś
milena50 Re: WITAM JESTEM POŁOŻNĄ 15.07.05, 16:23 czy mozna obliczyc dokladnie w jakim dniu nastapilo zaplodnienie? Odpowiedz Link Zgłoś
pollozna Re: WITAM JESTEM POŁOŻNĄ 15.07.05, 17:52 milena50 napisała: > czy mozna obliczyc dokladnie w jakim dniu nastapilo zaplodnienie? Hej Dokladnie to moesz stwierdzic ty wiedząc w ktorym dniu doszło do stosunku w okresie płodnym ! ja tego nie wiem Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
magda.c Re: WITAM JESTEM POŁOŻNĄ 15.07.05, 16:52 2,5 tyg temu odszedl mi czop. Do tej pory nie ma akcji porodowej chociaz rozwarcie na 2 cm. Specjalisci podaja, ze od odejscia czopa do porodu mija max 2 tyg. Czy brak czopa dluzej niz 2 tyg moze byc niebiezpieczne dla dziecka? Odpowiedz Link Zgłoś
pollozna Re: WITAM JESTEM POŁOŻNĄ 15.07.05, 17:54 magda.c napisała: > 2,5 tyg temu odszedl mi czop. Do tej pory nie ma akcji porodowej chociaz > rozwarcie na 2 cm. Specjalisci podaja, ze od odejscia czopa do porodu mija max > 2 tyg. Czy brak czopa dluzej niz 2 tyg moze byc niebiezpieczne dla dziecka? Teoretycznie tak ! Ale ktory to tydzień ? Jesli po terminie to powinnas lezec w szpitalu ! Odpowiedz Link Zgłoś
magda.c Re: WITAM JESTEM POŁOŻNĄ 15.07.05, 19:11 z usg mialam termin na 1 lipca z OM - na jutro. Odpowiedz Link Zgłoś
pollozna Re: WITAM JESTEM POŁOŻNĄ 15.07.05, 21:40 magda.c napisała: > z usg mialam termin na 1 lipca z OM - na jutro. A czy lekarz wie kiedy odszedł czop ? Poczekaj moze do jutra i ...posluchaj moze lekarza ale wedlug mnie powinni cie poobserwowac chocoaz jesli chodzi o czop są różne teorie nie ktorzy twierdzą ze jego odejscie e ogole na dziecko nie wplywa dlatego odsylam do opinii lekarza Odpowiedz Link Zgłoś
bborucka11 Re: WITAM JESTEM POŁOŻNĄ 15.07.05, 19:07 mam pytanie, jestem w 16 tc i podczas wizyty lekarz stwierdził iż szyjka macicy już się skurczyła, w zasadzie do końca i zalecił leżenie. Czy jest szansa iż wszystko jednak dobrze się zakończy? Boję się że może dojść do poronienia. Odpowiedz Link Zgłoś
pollozna Re: WITAM JESTEM POŁOŻNĄ 15.07.05, 21:41 bborucka11 napisała: > mam pytanie, jestem w 16 tc i podczas wizyty lekarz stwierdził iż szyjka macicy > > już się skurczyła, w zasadzie do końca i zalecił leżenie. Czy jest szansa iż > wszystko jednak dobrze się zakończy? Boję się że może dojść do poronienia. czasem sie zastanawiam skad wy macie takich lekarzy ? Bardzo to dziwne w takim przypadku powinas byc na obserwacji szyjki i pod lekami na podtrzymaniu w szpitalu ! Masz jakies leki wogole ? Odpowiedz Link Zgłoś
bborucka11 Re: WITAM JESTEM POŁOŻNĄ 15.07.05, 21:50 dostałam tylko Sorbifer Durules i Aspargin. Może lepiej pójśc do innego lekarza? Proszę, napisz czy jest szansa na utrzymanie tej ciąży? Odpowiedz Link Zgłoś
pollozna Re: WITAM JESTEM POŁOŻNĄ 15.07.05, 22:11 bborucka11 napisała: > dostałam tylko Sorbifer Durules i Aspargin. Może lepiej pójśc do innego > lekarza? Proszę, napisz czy jest szansa na utrzymanie tej ciąży? Hm...szansa jest zawsze Ja osobiście bym szla do innego gina -najlepszego jaki jest ! Odpowiedz Link Zgłoś
bborucka11 Re: WITAM JESTEM POŁOŻNĄ 15.07.05, 22:23 dziękuję za odowiedź, pójdę jak tylko jakiegoś znajdę z polecenia. a swoją drogą to się zastanwiam czy jak byłam miesiąc wcześniej na wizycie to nie bylo wtedy widać żadnych zmian? czy w ciągu 4 tygodni moglo się tak pozmienać? no nic, teraz leżę bo nic lepszego nie mogę zrobić. Jeszcz raz dziękuję Odpowiedz Link Zgłoś
iwonabw Re: WITAM JESTEM POŁOŻNĄ 15.07.05, 20:40 Jestem w 35 tc + 1 d. Na wizycie wczoraj dowiedziałam się, że szyjka zanikła, mam 1 cm rozwarcia, dziecko jeszcze małe waży 2300. Skurczy nie mam, lekarz kazał leżeć, ale jest to trudne z niespełna 2 letnim dzieckiem w domu. Mam pytanie, jak długo mozna chodzić z takim rozwarciem przy braku szyjki, czy wytrzymam jeszcze ten jeden magiczny tydzień? Odpowiedz Link Zgłoś
pollozna Re: WITAM JESTEM POŁOŻNĄ 15.07.05, 21:42 iwonabw napisała: > Jestem w 35 tc + 1 d. Na wizycie wczoraj dowiedziałam się, że szyjka zanikła, > mam 1 cm rozwarcia, dziecko jeszcze małe waży 2300. Skurczy nie mam, lekarz > kazał leżeć, ale jest to trudne z niespełna 2 letnim dzieckiem w domu. Mam > pytanie, jak długo mozna chodzić z takim rozwarciem przy braku szyjki, czy > wytrzymam jeszcze ten jeden magiczny tydzień? ściągnij kogos do dziecka i LEŻ nie warto ryzykowac to powazna sprawa Odpowiedz Link Zgłoś
koma77 Re: WITAM JESTEM POŁOŻNĄ 15.07.05, 20:50 Czesc, czy przed pójściem na porodówkę radzisz się ogolić czy zostawic tak jak jest, ewentualnie przyciąć. Ja nie wyobrażam sobie osobiście ogolenia "na łyso" a potem cierpienia przez kłujące i wrastające włoski. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
pollozna Re: WITAM JESTEM POŁOŻNĄ 15.07.05, 22:10 koma77 napisała: > Czesc, czy przed pójściem na porodówkę radzisz się ogolić czy zostawic tak jak > jest, ewentualnie przyciąć. Ja nie wyobrażam sobie osobiście ogolenia "na łyso" > a potem cierpienia przez kłujące i wrastające włoski. Pozdrawiam. Radze sie ogolić bo wedlug mnie dla kobiet jest krepujące gdy obca kobieta jeździ i jedździ czasem tępawą golarką ! Odpowiedz Link Zgłoś
koma77 Re: WITAM JESTEM POŁOŻNĄ 15.07.05, 22:49 a bez golenia nie da rady?? a jesli nie to czemu? Odpowiedz Link Zgłoś
pollozna Re: WITAM JESTEM POŁOŻNĄ 16.07.05, 21:49 koma77 napisała: > a bez golenia nie da rady?? a jesli nie to czemu? Literatura mówi ze - na włosach kobiety jest masa bakterii ktore mogą być groźne dla malucha rodzącego sie ! A jezeli okaze sie ze nagle musi być caesarka kobieta rowniez -BEZWZGLĘDNIE musi być ogolona !!!! szwy muszą być nieskazitelknie czyste ( tak samo przy szyciu ran krocza) Dlatego ja tylko radzę ogól sie sama Odpowiedz Link Zgłoś
glo_box Różnice w tygodniach ciąży 15.07.05, 23:05 Witam Dzisiaj byłam na wizycie u lekarza. Wg ostatniej miesiączki dziś własnie zakończył sie 12 tc. Natomiast lekarz ze zdziwieniem stwierdził podczas badania ginekologicznego, że wielkość macicy wskazuje na 14 tc. Niemożliwe jest by zapłodnienie nastąpiło 2 tygodnie wczesniej ponieważ nie było wówczas współżycia. Co wobec tego mogą oznaczać te różnice? Czy taka rozbieżnośc jest "w normie"? Pozdrawiam Ps. nie miałam jeszcze robionego usg. Odpowiedz Link Zgłoś
pollozna Re: Różnice w tygodniach ciąży 16.07.05, 21:52 glo_box napisał: > Witam > Dzisiaj byłam na wizycie u lekarza. Wg ostatniej miesiączki dziś własnie > zakończył sie 12 tc. Natomiast lekarz ze zdziwieniem stwierdził podczas badania > > ginekologicznego, że wielkość macicy wskazuje na 14 tc. Niemożliwe jest by > zapłodnienie nastąpiło 2 tygodnie wczesniej ponieważ nie było wówczas > współżycia. Co wobec tego mogą oznaczać te różnice? Czy taka rozbieżnośc > jest "w normie"? > Pozdrawiam > > Ps. nie miałam jeszcze robionego usg. Tak czesto bywa - wystarczy ze mialas pęcherz bardziej zapelniony u juz moze być wlasnie taka opinia lekarza - dziwne bo ginekolog powinien to wiedziec - zytuacja by ciąza byla o 2 tyg. starsza jest mało mozliwa !Zresztą ty najlepiej wiesz kiedy bylo lub moglo dosjsc do zaplodnienia i na następnej wizycie bądź usg dowied\sz sie ze jednak ciąza nie jest starsza o 2 tyg Odpowiedz Link Zgłoś
haganna Re: WITAM JESTEM POŁOŻNĄ 15.07.05, 23:38 Anetko, skąd ty się urwałaś? Twoje "poglądy" co do tzw. "rutynowych zabiegów" są... hm... dość przestarzałe. Kłóci się to trochę z linią Gazety, która przecież namawia do rodzenia po ludzku. Twoje posty na temat nacinania i golenia są dla mnie nie do przyjęcia. Porównując to, co tu wypisujesz ze swoim porodem i z polityką szpitala, w którym rodziłam mogę twoje "porady" skwitować jednym słówkiem - "bullshit". Odpowiedz Link Zgłoś
pollozna Re: WITAM JESTEM POŁOŻNĄ 16.07.05, 21:58 haganna napisała: > Anetko, skąd ty się urwałaś? > Twoje "poglądy" co do tzw. "rutynowych zabiegów" są... hm... dość przestarzałe. > > Kłóci się to trochę z linią Gazety, która przecież namawia do rodzenia po > ludzku. > Twoje posty na temat nacinania i golenia są dla mnie nie do przyjęcia. > Porównując to, co tu wypisujesz ze swoim porodem i z polityką szpitala, w > którym rodziłam mogę twoje "porady" skwitować jednym słówkiem - "bullshit". Zakładam ze jestes z duzego miasta - tam moze jest inaczej ( w Łodzi gdzie mialam staż tez było inaczej)ale nie kazda z Was jest z dużej miejscowosci i.... tylko ci zazdrościc ze mialaś nie przesarzałe połozne i lekarzy przy porodzie ale chcę cie uświadomic ze wlasnie nie wszędzie tak jest - i wiele z was dziewczyny czytając o takich cudnych poloznych i super akcji Rodzić Po Ludzku moze sie grubo rozczarowc ! Oj bardzo grubo - a tam gdzie pracuję - jest jak jest ( i piszę tak jak jest u mnie )nie kazdy musi to czytać nie kazdy moze mi wierzyć ale nie zawsze jest bajowo a w calej masie szpitali w polsce niestety są polozne starej daty !I ja jako osoba mloda muszę robić co mi karzą ! a co do nacinania moja droga ! To hmmm kazdej rodzącej po raz pierwszy szczerze zycze by nacinana nie była albo by nie pękła ale to sie sdarza bardzo bardzo rzadko Pa ! i nie czytaj tego co ja pisze ! pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
haganna Re: WITAM JESTEM POŁOŻNĄ 16.07.05, 22:45 No wiesz, rodziłam po ludzku i nie jestem rozczarowana - wręcz przeciwnie. Żadnej rutyny. I wiesz co? Rodziłam swoje pierwsze dziecko bez nacinania i - zdziwi cię to? - w szpitalu, w którym rodziłam NACIĘTE kobiety (również pierworódki) należały do RZADKOŚCI. Nie miałam absolutnie żadnych obrażeń - dzięki umiejętnościom położnej, bo przecież taki poród trzeba umieć odebrać. Zdziwiona? (chyba jednak nie ). Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
andrea_28 Re: WITAM JESTEM POŁOŻNĄ 19.07.05, 17:59 hej to może napisz co to był za super szpital,żeby i inne dziewczyny mogły z ich opieki skorzystać....na pewno będzie to z większym pożytkiem niż krytykowanie kogoś, kto stara się choćby w jakikolwiek sposób dopomóc czy doradzić innym pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
polka50 Re: WITAM JESTEM POŁOŻNĄ 16.07.05, 05:11 pytanie do pani poloznej jestem w 38t.c mam bardzo opuchniete nogi jk postepowac czy to moze byc objaw zatrucia ciazowego? Odpowiedz Link Zgłoś
pollozna Re: WITAM JESTEM POŁOŻNĄ 16.07.05, 22:24 polka50 napisała: > pytanie do pani poloznej jestem w 38t.c mam bardzo opuchniete nogi jk > postepowac czy to moze byc objaw zatrucia ciazowego? Polecam zel Loton 1000 jest dobry na opuchlizne w ciązy ( wedlug mnie i tego co mowia rodzące-teraz latem mniej lub bardziej prawie kazdej ciezarnej puchną nogi) - przy zatruciu czyli gestozie przede wszystkim obserwuję sie wzrost ciśninia u ciązarnej Odpowiedz Link Zgłoś
zosia231 Re: WITAM JESTEM POŁOŻNĄ 16.07.05, 06:09 mam ytanie do pani poloznej :czy saczenie wod plodowych moze byc niebezpieczne? dwa razy bylam w szpit. z tym podejzeniem lecz okazalo sie ze to nie wody ,dzis obudzilam sie i poczulam bardzo mokra bielizne i nie pojechalam juz do szpitala,czy moze cos dzidzi zagrazac? Odpowiedz Link Zgłoś
pollozna Re: WITAM JESTEM POŁOŻNĄ 16.07.05, 22:26 zosia231 napisała: > mam ytanie do pani poloznej :czy saczenie wod plodowych moze byc niebezpieczne? > > dwa razy bylam w szpit. z tym podejzeniem lecz okazalo sie ze to nie wody ,dzis > > obudzilam sie i poczulam bardzo mokra bielizne i nie pojechalam juz do > szpitala,czy moze cos dzidzi zagrazac? Tak ! Na to trzeba bardzo uważać ! Chociaz wydzielina przed porodem lubi sie bardzo ziwekszyć to przy podejrzeniu sączenia zawsze nalezy wykluczyć wody płodowe Odpowiedz Link Zgłoś
groszek28 Re: WITAM JESTEM POŁOŻNĄ 16.07.05, 09:17 Cześć, czy istnieje jakaś regionalizacja? Chodzi mi o polozną środowiskową.Mam wybraną w mojej przychodni jeszcze przed zajściem w ciążę, ale gdy będę w 7 miesiącu przeprowadzam się na drugi koniec miasta. Muszę zmienić połozną? Odpowiedz Link Zgłoś
pollozna Re: WITAM JESTEM POŁOŻNĄ 16.07.05, 22:26 groszek28 napisała: > Cześć, > > czy istnieje jakaś regionalizacja? Chodzi mi o polozną środowiskową.Mam wybraną > > w mojej przychodni jeszcze przed zajściem w ciążę, ale gdy będę w 7 miesiącu > przeprowadzam się na drugi koniec miasta. Muszę zmienić połozną? Uwazam ze nie musi Paniz mjieniac poloznej Odpowiedz Link Zgłoś
vikib83 Re: WITAM JESTEM POŁOŻNĄ 27.07.05, 12:08 mam takie pytanie.czy jezeli nie jestem zameldowana w miejscowosci w ktorej mieszkam to przysluguje mi polozna srodowiskowa,a jesli tak to kto mi ja przydzieli,szpital?czy brak zameldowania moze wplynac na przyjecie do szpitala? Odpowiedz Link Zgłoś
ik2 Re: WITAM JESTEM POŁOŻNĄ 16.07.05, 20:51 Mam pytanie. Po wczorajszej wizycie lekarz prowadzący stwierdził, że mogłabym już urodzić, bo dziecko jest duże (38 tg i 4 kg), ale poczekamy na razie bez wywoływania. Czy są bezpieczne, naturalne metody przyspieszenia rozpoczęcia porodu? Dzięki za opowiedź Odpowiedz Link Zgłoś