mjedrz 12.07.05, 20:50 Dziewczyny, w jakim rozmiarze kupujecie ciuszki dla noworodka? Jaka w ogóle jest numeracja rozmiarów (po kolei) dla niemowlęcych ubranek? Pozdrawiam, Monika Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
r.kruger Re: Jaki rozmiar ciuszków dla noworodka? 12.07.05, 20:52 najmniejszy z typowych rozmiarów to 56 następnie 62,68 najczęściej kompletując wyprawkę kupuje się 1-2 zestawy 56 i 2-3 na 62.po porodzie wiadomo już jakie rozmiary dokupić Odpowiedz Link Zgłoś
pimpek_sadelko Re: Jaki rozmiar ciuszków dla noworodka? 12.07.05, 20:55 ja kupuje od 62. jedynie body dwie sztuki mam 56. Odpowiedz Link Zgłoś
agakapalka Re: Jaki rozmiar ciuszków dla noworodka? 12.07.05, 22:24 Ja również mam parę zestawów 56 i parę 62. Ale z tego, co zauważyłam, każda firma ma swoją numerację. I w kilku przypadkach numery 56 i 62 się pokrywają. Nie kupowałam zbyt wielu rzeczy. To, co niezbędne na początek. A potem można dokupic. Na szczęście czasy inne, niż wtedy, gdy same byłyśmy małe i wszystkiego w sklepach mnóstwo. Aga i Zuzia (?) Odpowiedz Link Zgłoś
gagunia Re: Jaki rozmiar ciuszków dla noworodka? 12.07.05, 22:34 Na moje dziecko 56 bylo od razu za male - mial 59cm i 4,5 kg. Na szczescie mialam pojedyncze sztuki w tym rozmiarze. NIe warto kupowac najmnieszych ubranek - chyba ze nalezycie z mezem do niskich, drobnych osob i spodziewasz sie malenstwa. Rozmiar 56 jest dobry dla 2,5 kg drobiazgow Radzilabym ci kupic po kilka sztuk bielizny z rozmiaru 62, a grubsze rzeczy typu spodenki, bluzeczki, sweterki nawet 68. Odpowiedz Link Zgłoś
haras2 Re: Jaki rozmiar ciuszków dla noworodka? 12.07.05, 22:35 Hej. Numracja jest co 6 cm: od 50cm (ale to chyba dla wczesniaczkow?), potem 56, 62, 68, 74, itd. Z pierwszych ciuszkow dziecko wyrasta szybciutko, wiec nie ma co inwestowac (w 56 cm niektore ledwo wchodza juz po porodzie!), moje dziecko dopiero 68cm troche dluzej ponosilo. Uwazaj tez na pieluchy, te 2-5 kilo (np. pampers newborn) tez moga byc za male niemal od razu, bezpieczniej kupic mini (3-6 kilo) i tez bez zapasow, zawsze mozna dokupic. Wazne jaki zapowiada sie dzidzius, co w przyblizeniu widac na USG kilka tygodni przed porodem - duzy czy raczej malutki. Pozdr. Magda Odpowiedz Link Zgłoś
renata28 Re: Jaki rozmiar ciuszków dla noworodka? 13.07.05, 00:31 Pampersy new born (są dwa przedziały wagowe) są jednak niezastąpione (a nie widziałam jeszcze 6-kilogramowego oseska). Tylko one rewelacyjnie chłoną kupki noworodka. My używaliśmy ich jak długo się dało, czyli prawie do 4 mies. Odpowiedz Link Zgłoś
gagunia Re: Jaki rozmiar ciuszków dla noworodka? 13.07.05, 07:56 a new born uzywalam tylko klka dni w szpitalu. cale szczescie, ze nie kupilam pieluch przed porodem, bo przy wypisie Kacper wazyl 5kg. Odpowiedz Link Zgłoś
r.kruger pieluchy 13.07.05, 09:42 Jeśli chodzi o pieluchy to bez przesady, newborn są do 5kg,często się je zmienia,te większe mogą być za duże i nie spełnić swojej roli- lilypie.com/days/051112/4/7/1/+1/.png[/img][/ tickers.baby-gaga.com/p/dev315pr___.png smyki.pl/domeny/smyki.pl/mikolaj/index.php Odpowiedz Link Zgłoś
pimpek_sadelko Re: pieluchy 13.07.05, 09:45 no wlasnie.... ile na poczatek kupic? moj maz ostatnio wrocil z zakupow (spozywczychDDDD) z 80 sztukami papmpers nwe baby chlonace kupki. starczy czy dokupic? Odpowiedz Link Zgłoś
r.kruger Re: pieluchy 13.07.05, 10:06 radziłabym dokupić kiedy się skończą,każde dziecko rośnie troszkę inaczej i różne pieluchy sobie mamy chwalą.Ja wychowałam synka na pampersach-kupuję jumbo packi w marketach i oszczędnie to wychodzi.Koleżanka kupuje tylko huggies-też jest zadowolona. Odpowiedz Link Zgłoś
lipiec2005 Re: Jaki rozmiar ciuszków dla noworodka? 13.07.05, 08:45 Podobnie jak moje przedmówczynie ja również sądzę, że najlepiej zaopatrzyć się w ciuszki i na 56 i na 62 cm. Warto też pamietać, że co firma to inna rozmiarówka - często np. ubranka zagraniczne mają zawyżoną numerację w stosunku do polskich. Ja mam śpiochy z H&M na 50 cm i wyglądają jak nasze 62. Mam też kilka ubranek oznaczonych po prostu 0-3 miesiące (bez podanych centymenrów). Ja osobiście kupuję "na oko". To prawda, że dzieci szybko rosną, ale różnie z tym bywa, bo np. moja koleżanka ma 3,5 miesięczną córkę, dla której dopiero teraz ubranka na 56 cm są dobre... I nie zgodzę się ze stwierdzeniem, że ciuszki w rozmiarze 50 pasują na 2,5 kg kruszynę... Ja sama urodziłam się ze wzrostem 50 cm przy wadze 3600 kg!! Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
kalka13 Re: Jaki rozmiar ciuszków dla noworodka? 13.07.05, 10:20 zgadzam sei ze ciuszki maja rozne rozmiary w zaleznosci od firm ja uzywam h&m baby baby next itp i niektore sa oznaczone np 3-6 m-cy a moja corcia ma 8,5 m- cva i nadal sa dobre a ma juz 76 cm po urodzeniu maiala 56cm i 3540 wagi i 56 zakladalam jej dosc dlugo kombinezon moalam na 68 cm to zakladalam go od pazdziernika do marca i jeszcze byl za duzy te zagraniczne sa lepsze gatunkowo i i mozna je zakladac dluzej niz jest oznaczenie na mettce. Wiele fajowych czesto nowych z metka ciuszkow mozna znalezc w lumpeksikach tanio ladnie i dobre gatunkowo polecam Klaudia mama Wiktorii www.kalka13.bobasy.pl Odpowiedz Link Zgłoś
bluebebe Re: Jaki rozmiar ciuszków dla noworodka? 13.07.05, 13:38 kupiłam kilka na 56 i więcej na 62 spioszkow, polspioszkow i body. Ale dresik w HM wiekszy bo mozna podwinac rekawki i nogaweczki. Trzeba jednak mimo wszystko na oko bo rozmiarowki sa od sasa do lasa. W mothercare kupilam w promocji pajacyki 0-3 mca i drugi komplet 3-6 mca, bo byly w fajnej cenie. Jesli chodzi o rozmiary to w mothercare maja pajacyki na 40 cm, czyli mniej wiecej na 7 miesiecznego wczesniaczka, a w HM widzialam tyci body i polspioszki na 44 cm. A potem to juz jak pisza dziewczyny. Odpowiedz Link Zgłoś