Dodaj do ulubionych

Szkoła Rodzenia Gdańsk

13.07.05, 12:38
Kobietki!! chciałabym zacząć chodzić z moją córcią (21tc) do szkoły rodzenia.
Jestem z Gdańska. Czekam na wasze typy.
Obserwuj wątek
    • ikpi Re: Szkoła Rodzenia Gdańsk 13.07.05, 13:31
      Ja chodze do szkoly rodzenia przy szpitalu na Zaspie. Szkola jest dla pan
      bezplatna (mezowie jesli chca chodzic, to kosztuje to w sumie 50pln) i
      prowadzona oczywiscie przez panie z tego szpitala, co niewatpliwie ma
      znaczenie, jesli zamierzasz rodzic na Zaspie - mozna sie zawsze podpytac o
      rozne rzeczy, oswoic sie ze szpitalem itp. Caly cykl trwa 7 tygodni i obejmuje
      1 wyklad tygodniowo (1h) i 2 cwiczenia tygodniowo (za kazdym razem 1h). Wyklady
      czesciowo prowadzi polozna, a na pojedyncze wyklady przychodzi pediatra,
      poloznik, psycholog ze szpitala - kazdy mowi o tym, co jest zwiazane z jego
      dziedzina, jak to wyglada na Zaspie itp. W ramach wykladu jest tez zwiedzanie
      traktu porodowego. Na cwiczeniach jest troche gimnastyki, cwiczenia oddechow i
      opowiadania o tym, co sie dzieje podczas porodu i w ogole mozna zadawac pytania
      i dowiadywac sie o to, co kogo interesuje. Mysle, ze to najlepszy wybor jesli
      wybierzesz ten szpital na porod. Z tym, ze zajecia mozna zaczac chyba troche
      pozniej - zdaje sie, ze ok. 26-27 tygodnia, ale moze da sie wczesniej (trzeba
      miec skierowanie w ksiazeczce RUM od ginekologa). Bylam tez kilka razy na
      zajeciach w szkole pani Marii we Wrzeszczu - caly kurs jest tam obszerniejszy
      niz na Zaspie (wyklady 3x w tygodniu + cwiczenia 3x w tygodniu, calosc tez 7
      tygodni) - mozna tam sobie wybrac ewentualnie czesc z tych zajec i nie chodzic
      na wszystko, mozna tez dolaczyc w dowolnym momencie do grupy. Z jednej strony
      zajecia we Wrzeszczu wydawaly mi sie ciekawe, ale z drugiej strony prowadzaca
      jest dosyc specyficzna i mysle, ze nie kazdemu przypadnie do gustu. No i poza
      tym szkola we Wrzeszczu jest platna. Slyszalam tez, ze niezla jest szkola przy
      szpitalu na Klinicznej i zdaje sie ze na Hallera we Wrzeszczu (prowadzona przez
      polozne z Wojewodzkiego). To na tyle smile
    • sylka75 Re: Szkoła Rodzenia Gdańsk 13.07.05, 14:08
      Chodze do Pani Marii Sokólskiej we Wrzeszczu. Zgadzam sie z ikpi, ze prowadzaca
      jest specyficzna i nie kazdemu przypada do gustu. Potrafi przeklac szpetnie, a
      i dowcip bywa siermiezny. Nie mam porownania, ale (pomijajac powyzsze, mozna
      sie przyzwyczaic) jestem z Pani Marii bardzo zadowolona. Koszt szkoly nie jest
      ogromny - 2 godziny zajec (godzina cwiczen i godzina wykladu) to 10 pln. Dwa
      razy w tygodniu same babeczki (poniedzialek na 15.30, sroda na 17.00) oraz w
      sobote na 10.30 z partnerami. Mozna zaczac chodzic w 24tc. Bede rodzic juz za
      dwa i pol tygodnia - jestem spokojna, wiem co mnie czeka. Dzieki cwiczeniom ani
      razu w ciazy nie zabolaly mnie plecy, kondycyjnie czuje sie super. Wazne jest
      takze to, ze jak juz urodze to Pani Maria przyjedzie do mnie obejrzec
      dzidziulka i zdjac szwy (jesli beda, bo moze nie bedzie...). Ma z pewnoscia
      ogromne doswiadczenie praktyczne jako polozna, poza tym ciagle sie doksztalca,
      jezdzi na konferencje itp. Z czystym sumieniem polecam te szkole, choc tak jak
      napisalam wczesniej - nie mam porownania.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka