22.07.05, 12:25
Jestem od początku ciąży na zwolnieniu tj. od 16 listopada 2004 r. To już
prawie 240 dzień na zwolnieniu L4. Czytam tutaj o wezwaniach z ZUS-u, i
zasiłku rehabilitacyjnym. Po jakim czasie muszę się ubiegać o zasiłek
rehabilitacyjny i czy wogóle muszę.
Czy może ktoś wie ewentualnie jakich formalnośći mam dokonać aby być fer z
ZUSem. Do tej pory dostaję normalnie wypłatę i nie mam żadnych wezwań z ZUSu.
Proszę jak ktoś zna się na tym odpiszcie.
Dziękuję
Obserwuj wątek
    • magmulka Re: ZUS? 22.07.05, 12:34
      Ja również mam kłopoty ze znalezieniem informacji na temat tego co powinnam
      zrobić, by być ok w stosunku do ZUSu. Od 3 lutego cały czas jestem na zwolnieniu
      lekarskim. Dzisiaj dostałam z firmy, w której pracuję druk zaświadczenia o
      stanie zdrowia. Czy oprócz tego powinnam jeszcze przygotować inne dokumenty??
      Wiem, że temat był już wałkowany tysiąc razy, ale tak naprawdę to nie wiem czy
      łapię się na zmiany jakie zaszły w ZUSie, czy jestem traktowana na starych
      zasadach. Liczę na Waszą pomoc mądrzejsze w tej kwestii mamusie smile)
      Pozdrawiam
      • aga.roro Re: ZUS? 22.07.05, 15:02
        czescsmile akurat jestem również na zwolnieniu od 2 lutego. Na 100% łapiesz się na
        nowe przepisy, dlatego że 33 dni zwolnienia (lub 31-nie pamiętam już), za które
        płaci pracodawca przypada na pewno po 8 lutym (a wtedy właśnie weszły zmiany).
        Gdybyś była na zwolnieniu tak, że 33-ci dzień zwolnienia przypadałby najpóźniej
        na 7 luty to byś się łapała na stare przepisy.
        u mnie dalej było tak:
        pracuję w dużej firmie, 2 m-ce temu zadzwoniła do mnie babka z kadr i
        poinformowała, iż sama muszę tego dopilnować a nie zakład pracy..
        papiery (N-9, N-10 oraz wniosek o świadczenie rehab.) pobrałam z Zusu, można je
        także wydrukować z internetu ze strony Zusu
        zaniosłam część o stanie zdrowia lekarzowi, wypełnił, potem wszystko wysłałam
        do mojej firmy, babki z kadr wypełniły swoją część, odesłały, na końcu ja
        wypełniłam to co do mnie należało, dołączyłam też ksero karty ciąży (tak mi w
        Zusie powiedzieli) i wysłałam do zus ( 4 tyg i parę dni przed
        upływem 182 dni zwolnienia).
        Około 14 dni póżniej przyszła poleconym odp z zusu, ze przyznają mi to
        swiadczenie rehabilitacyjne do daty porodu. Nie wzywali mnie na komisję.

Takze dopilnuj aby papiery trafily w odpowiednim momencie do zus, jesli
        mieszkasz w duzym miescie to na pewno zus ma kilka oddzialow, dobrze jest
        zadzwonic do obojętnie ktorego i dowiedziec się do jakiego oddzialu "należy"
        Twoje osiedle..Bo jak wyslesz do pierwszego z brzegu to oni to i tak musza
        odeslac do "rejonu".. tak mi powiedzieli w zusie, ja wyslalam do tego oddzialu
        z mojego rejonu i moze dlatego ze papiery nie krążyly dostalam tak w miarę
        szybko odpowiedz..
        pozdrawiamsmile))
    • nefretete_sl Re: ZUS? 22.07.05, 18:29
      Ja jestem na L4 od 7 marca i nic do ZUS-u nie pisałam. Sami mi płacą
      wynagrodzenie 100%, chodź dziś wpadła do mnie kontrola bo w L4 miałam napisane
      że musze leżeć na szczęście byłam w domu. Więc chyba o żaden zasiłek rehab. nie
      musze się ubiegać ???
      • justin301 Re: ZUS? 22.07.05, 19:25
        Drogie dziewczyny,
        obecnie wygląda to tak, jeżeli któraś z Was łapie sie na nowe przepisy, że
        zasiłek chorobowy to 182 dni ( należy to liczyć razem te 33 dni, za które
        płacił pracodawca i te, ża które płacil ZUS - pieniadze mógl wypłacać
        pracodawca ale ZUS je zwraca pracodawcy ). Obecnie ZUS nie przysyła przed
        upływem tych 182 dni dokumentów do wypełnienia. Trzeba niestety samemu za tym
        biegać ( tak jest w Łodzi ). Pracodawca powinien wypełnić druk N-10 ( obydwie
        strony mimo że na wniosku pisze, że niby dla osób występujących o rentę ale
        trzeba to wypełnić i już ), Np 7 część drugą wypełnia pracodawca, my wypełniamy
        same pierwszą stronę druku Np 7. Lekarz wypełnia druk N-9 i to wszystko trzeba
        dostarczyć do zUS. Dokumenty powinny być wysłane na miesiac przed upływem końca
        okresu zasiłkowego, bo zgodnie z kpa ZUS ma miesiąc na wydanie decyzji.
        Ja niestety mialam pecha, okres zasiłkowy kończy mi sie za tydzień ale niestety
        nie mogłam się doprosić dokumentów z pracy, dostalam tylko jeden z nich, na
        dodatek źle wypełniony wiec teraz biegam jak poparzona i szybko to zalatwiam.
        Więc tez się za to szybko zabierajcie, bo jak zwykle formalizm maksymalny. Ja
        dzisiaj bylam u lekarki i nie chcial mi wypelnić drukow, które ściagnęłam z
        internetu. Muszę isć do niej w poniedziałek ( chyba ją uduszę ). W pracy muszę
        znowu robić awanturę o ten drugi druk. Można oszaleć.

Druki można wydrukować ze stron ZUS-u. Życzę więc sukcesów w walce z lekarze,
        pracodawcą i urzędnikami ZUS i oczywiście zaocznych orzeczeń ZUS-u. Niesty nikt
        o nas nie dba i trzeba to samemu załatwiać, chyba że ktoś ma porządnego
        pracodawcę, który jest w tym pomocny - ja niestety nie mam.
      • aga.roro Re: ZUS? 22.07.05, 21:12
        hmmm a przeczytaj mój poprzedni wpis pierwszą część..........tam jest
        odpowiedz.................................

ja myślę ze jak od 7 marca to tym bardziej lapiesz sie na nowe przepisy, a na
        razie masz spokoj bo sobie policz kiedy od 7 marca mija Ci 182 dni
        zwolnienia... tak na oko to pewnie gdzieś 10 wrzesien, więc do okolo 10
        sierpnia Twoj komplet papierow o ktorym mowa w tym wątku powinien znalezc sie w
        zusie!
        • justin301 Re: ZUS? do aga.roro 22.07.05, 22:26
          Bardzo fajnie to napisałaś. Ja sie powtórzyłam ale chcialam to jakoś jasno
          napisać i napisać jakie druki trzeba wypełnić, bo jak przychodzi co do czego to
          lekarz nie wie, w pracy źle wypełnią a czas leci.
          • aga.roro Re: ZUS? do aga.roro 23.07.05, 23:16
            justin, nie zrozumiałyśmy sięsmile))) moja poprzednia wypowiedz była zaadresowana
            do nefretete, bo po prostu wydawało mi się, że mało uważnie czytała wszystko co
            powyżej,mimo właśnie (ydawałoby się)dość szczegółowych Twoich i moich
            wskazówek...smile)) i tak ją chciałam zmobilizować aby przeczytała uważniej..bo
            odp na jej pytanie była wyżejsmile))
            A Twój wpis była jak najbardziej również fajnysmile)))))
            pozdrawiam!!!
            aga
            • justin301 Re: ZUS? do aga.roro 24.07.05, 16:05
              W porządku, mam nadzieję, ze jak ktoś to całościowo przeczyta to da sobie radę
              z tym całym ZUS-em. Ja jutro idę do lekarki, żeby mi wypełniła kwita.
    • katlin25 Re: ZUS? 22.07.05, 21:45
      Dziewczyny nie jestem kompletnie w temacie,możecie mi wyjaśnić ile wynosi
      zasiłek rehabilitacyjny i co się dzieje jak ZUS mi go nie przyzna?
      • aga.roro zasiłek wynosi 23.07.05, 23:20
        zasilek rehab. wynosi z tego co wiem tyle samo ile miałaś na zwykłym zwolnieniu
        chorobowym, czyli 100% wynagrodzenia
    • maxima4 Re: ZUS? 22.07.05, 21:56
      Witajcie ! Czyli rozumiem że jak jestem na zwolnieniu bez przerwy od 16 grudnia
      2004 to łapię się jeszcze na stare przepisy ? I wtedy nie trzeba ubiegać się w
      ZUSie o zasiłek rehabilitacyjny ? Maxima4 i 36tyg.Zuzia
      • justin301 Re: ZUS? do katlin 22.07.05, 22:24
        w przypadku negatywnej decyzji ZUs-u można napisać odwołanie, ktore wnosi się
        do zUS i zUSmoże zmienić swoją decyzje - jeżeli jej nie zmieni przekazuje
        sprawę do sądu i dalej sprawą zajmuje się sąd ( za to postępowanie nie wnosi
        się oplaty sądowej w postaci wpisu ).
        • privata Re: ZUS? do katlin 24.07.05, 09:46
          Cześć dziewczyny. Zainteresował mnie wasz wątek. Pojęcia nie mam o czym
          piszecie i co to za zasiłek. Jeśli możecie przedstawić jakieś podstawy prawne
          to bardzo proszę. Gdzie mogę szukać pełnej informacji na ten temat.
          Pozdrawiam Privata
          • asiulka1976 Re: ZUS? 24.07.05, 09:56
            Ja jestem na poczatku drogi ciazowej ;o) 4t4d
            Wiem ze bede na zwolnieniu do konca ciazy, jesli gin juz je wystawi to zawioze
            je do pracodawcy i co dalej ??
            Myslalam ze do 30 dni placi pacodawca a potem ZUS i to wszystko, no ze mozna
            spodziewac sie kontroli a Wy piszecie o zasilku rech. co to jest ?? to jest
            dodatkowo placone do zwolnienia ???
            Moze powinnam poczekac z tymi pytaniami az zwolnienie dostane no ale....
            • aga.roro Re: ZUS? 24.07.05, 11:33
              przede wszystkim to gin Ci owszem wystawi zwolnienie - ale nie jedno do końca
              ciążysmile) tylko albo co miesiąc albo co dwa tygodnie...i pracodawcy zanosisz
              każde takie wystawione zwolnienie
              a ten zasiłek rehabilitacyjny to właściwie tylko zmiana w przepisach i
              dodatkowa papierologia - ot co..płatne jest tak samo i zastępuje zwolnienie..
              może to i dla nas ciężarówek mniejszy kłopot bo raz przyznane do dnia porodu
              nie trzeba wysyłać tych zwolnień

a reszte co zrobić to masz w wypowiedziach wyżej..smile)
              pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka