Dodaj do ulubionych

Pytanie na temat glukozy !!!

27.07.05, 08:25
Dziewczyny, mam banalne i moze głupie pytanie, ale jeszcze nigdy nie robiłam
badania po obciążeniu glukozą, więc nie wiem, mianowicie:
Czy ja mam kupić glukozę w aptece na własną rękę, czy dadzą mi w ambulatorium
? Jeśli w aptece to czy to jest glukoza w proszku i czy kupuje się dokładnie 50g?
Ewentualnie jaką ilością wody trzeba to zalać? Aha i jeszcze ile kosztuje to
badanie.
Napiszcie mi jak chłop krowie na rowie, bo wiem, że gdzieś dzwonią tylo nie
wiem dokładnie gdzie. Z góry dzięki za info.
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • gall2 Re: Pytanie na temat glukozy !!! 27.07.05, 08:28
      Glukozę musisz kupić na własną rękę w aptece. Sprzedają ją w proszku i
      dokładnie 50 g. Weźmiesz ją ze sobą do laboratorium, a tam Ci ją przygotują do
      wypicia. Nie wiem ile kosztuje badanie tam gdzie mieszkasz, ja zapłaciłam za
      nie 9 zł. Pozdrowiona.
      • mj77 Re: Pytanie na temat glukozy !!! 27.07.05, 08:40
        ja trzy razy w czasie ciąży piłam już tę glukozę i nic nie musiałam kupować.
        Dostałam od razu przygotowany roztwór w laboratorium. Badanie robiłam na
        skierowanie normalnie od państwowego gina na NFZ.
    • isia_50 Re: Pytanie na temat glukozy !!! 27.07.05, 09:25
      Glukozę kupiłam w aptece - w proszku, dokładnie 50g (kosztowała 2,50 zł), w
      laboratorium rozpuścili mi to w 300 ml ciepłej wody i musiałam to wypić w ciągu
      3 minut. Najpierw pobrali mi krew, potem w ciągu 3 minut wypiłam glukozę i od
      tego czasu równo za 60 minut pobrano mi krew po raz kolejny. Za badanie w
      laboratorium zapłaciłam 6,-zł.
    • budzik11 Re: Pytanie na temat glukozy !!! 27.07.05, 09:30
      Zadzwoń do laboratorium, w którym będziesz robić badanie, to Ci powiedzą. Ja
      nic nie muszę kupować, za badanie też nic nie płacę. Zresztą, jak chcesz, to
      sobie kup tę glukozę, najwyżej ją potem wykorzystasz zamiast cukru pudru, albo
      do słodzenia herbaty, jak się okarze, że nie musisz mieć własnej w labie.
    • kokons Re: Pytanie na temat glukozy !!! 27.07.05, 09:31
      Na wszelki wypadek kup sama, kosztuje niewiele a po co sie stresowac. Sprzedaja
      w potrzebnej ci dawce i dosc latwo sie to rozpuszcza - gorzej ze
      smakiem...bllle...
      Nie rozumiem jednak dlaczego placisz za to badanie, ktore jest obowiazkowe w
      ciazy i refundowane?!
      • eminka1 Re: Pytanie na temat glukozy !!! 27.07.05, 09:56
        Dzięki dziewczyny za wszystkie odpowiedzi. Płacę za to badanie bo chodzę do gina
        prywatnie. Myślałam, ze badanie jest droższe. Już wiem, co mam robić. Kupię tą
        słodycz, ale czy to musi być aż 300 ml? Przecież to jest nie do wypicia. Aha!
        najpierw powinnam pójść na czczo i zrobić bez obciążenia, tak?
        Pozdrowionka
        • kokons Re: Pytanie na temat glukozy !!! 27.07.05, 10:06
          To jest nie do wypicia! Ale trzeba!
          Koniecznie na czczo, zadnych gum czy tik-takow po drodzewink
          Propnuje zaopatrzyc sie w butle mineralnej bo przydaje sie po badaniu!

• kajtanka Re: Pytanie na temat glukozy !!! 27.07.05, 10:18
            Ja włąsnie jestem po takim badaniu. Wcale nie musi być 300 ml, ja miałam nie
            całe 200ml. Moja dr powiedziała że najlepiej zrobić to w plastikowym kubeczku
            takim 0,2 i wtedy jest odpowiednia ilość. Wypiłam to jednym duszkiem . Udało
            się smile)
            Pozdrawiam cieplutko
          • budzik11 Re: Pytanie na temat glukozy !!! 27.07.05, 10:40
            Bzdura, wcale nie trzeba być na czczo.
            • kocianna Re: Pytanie na temat glukozy !!! 27.07.05, 12:18
              Trzeba, trzeba być na czczo, ale najlepiej to się dopytać u siebie w
              laboratorium. Bo ja np. przyszłam rano na czczo do pobrania (morfologia i
              glukoza) i bardzo się pielęgniarki dziwiły, że po co glukoza, że trzeba najpierw
              wypić i potem sprawdzić poziom. Dziwne to było, więc się uparłam i miałam
              sprawdzona glukozę na czczo, potem sama sobie w domu piłam 50g rozpuszczone w
              pół szklanki soku z cytryny (wtedy DA się wypić), i po godzinie przyszłam znów
              na pobranie.
              • budzik11 Re: Pytanie na temat glukozy !!! 27.07.05, 12:29
                Nie trzeba, mnie w laboratorium to powiedziano, tak czytałam w internecie (nie
                na forum), tak mi powiedział lekarz. A poziom cukru musi być zmierzony przed
                wypiciem glukozy, bo przecież to jest badanie porównawcze, z czym mają porównać
                wynik PO jak nie będzie wyniku PRZED? Dobrze zrobiłaś, że się uparłaś.
                • koteczka12 Re: Pytanie na temat glukozy !!! 27.07.05, 15:18
                  A w smaku nie jest takie straszne, nie boj sie. Ja sie bardziej przejmowalam
                  tym, ze kazali mi przyjsc na czczo (mam b niskie cisnienie i mdleje), jak
                  dostalam do wypicia te glukoze to mnie nawet ... pokrzepilo wink
            • beata118 Re: Pytanie na temat glukozy !!! 27.07.05, 16:55
              Glukozę bada sie na czczo i po obciążeniu glukozą ponieważ tylko w taki sposób
              można ocenić twój metabolizm. Jesli masz ochotę zrobić sobie glukozę po
              jedzeniu to musisz wiedzieć że będzie powyżej normy a następnie obciążysz
              organizm wypitą glukozą to twoja glukoza dalej będzie powyżej normy. Wierz mi
              ja pracuję w laboratorium!
    • anek2004 Re: Pytanie na temat glukozy !!! 27.07.05, 16:46
      ja musialam pojsc do apteki, bo sie akurat skonczyla w laboratorium wink koszt za
      50 g ze dwa zlote, nie wiem ile badanie samej glukozy bo lacznie z morfologia i
      moczem robilam - 20 pln w sumie. rozpuszczono mi w szklance jakies 3/4 wody i
      moglam dodac pare kropel cytryny, wiem, ze nie wszedzie mozna. dwoma lykami
      wypilam, grunt to nie smakowac, bo okrutnie slodkie.
    • margret79 Tydzień temu też miałam to badanie :) 27.07.05, 18:42
      Miałam skierowanie od mojej giny.Za badanie nic nie płaciłam. Gina kazała mi
      kupić 75 g glukozy. Niestety w aptece było tylko 80g ( 3,70 zł)więc
      stwierdziłam,że pani w laboratorium odmierzy. Musiałam być na czczo koniecznie.
      Pani podziękowała za moją glukoze,(tak że mam zapasową) powiedziała,że mają 75 -
      tki i przygotowała miksturę. Pijąc wyobrażałam sobie, że jest to lód Nogger z
      Algidy smilei nie było tak źle... no może godzinkę po tym czułam niewielkie
      mdłości,ale wytrzymałam, bo badanie w razie co... trzeba by było powtórzyc.
      Wszystko było ok. Po dwóch godzinkach byłam na ponownym pobraniu krwi. Po wynik
      zgłosiłam sie następnego dnia. Acha ja robiłam to badanie, bo planuję ciąże,
      ale jeszcze nie jestem sad (we wrześniu kolejne starania) Pozdrawiam
      • eminka1 Re: Tydzień temu też miałam to badanie :) 27.07.05, 20:13
        Dzięki dziewczyny. Jutro ide zrobić to okropne badanie. Kurcze nie można było
        wymyślić tak, zeby zjeść np. całą czekoladę albo słoik nutelii ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka