kidimim 08.08.05, 23:25 Od kiedy gin liczy początek porodu? Odejście wód? Pierwsze skurcze? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mika_p Re: początek porodu 08.08.05, 23:42 A cholera ich wie. Karolka ma w książeczkę zdrowia wpisane 6 godzin I fazy porodu, II faza powiedzmy że zaczęła się o 14. Około 2:30 obudziły mnie pierwsze skurcze, o 4:30 zeszłam z ginekologii na blok porodowy, o 7 mnie zbadano (zerowe rozwarcie, szyjka skrócona), o 9 miałam kolejne badanie, ok. 2,5 cm rozwarcia i przebity pęcherz płodowy. A z tych ich 6 godzin wychodzi, ze poród zaczał się o 8. Odpowiedz Link Zgłoś
sylwiawm Re: początek porodu 08.08.05, 23:44 Myślę, że od czasu kiedy postępuje rozwarcie. Pierwsze skurcze mogą się zacząć kilka dni wcześniej, albo i więcej, a wody mogą odejść nawet pod koniec 3 fazy porodu. Odpowiedz Link Zgłoś
agatkaros Re: początek porodu 09.08.05, 12:01 U mnie było liczone od odejścia wód, ale wody mi odeszły w szpitalu i zaraz potem zaczęły się skurcze. Wszystko, łącznie z urodzeniem dziecka trwało 6 godzin. Odpowiedz Link Zgłoś