tola_25 11.08.05, 08:56 Witam/ Wiem, że ciuszki dla dzidzi należy wyprać wcześniej, ale czy muszę prać też takie rzeczy jak rożek czy pościel? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
doro20 Re: Czy wszystko prać? 11.08.05, 09:34 Oczywiście, że wszystko trzeba wyprać - a co się da powinno się wygotować w jak najwyższej temperaturze. A więc pościel (napewno jest z bawełny) wrzuć do pralki na 90 st. Później radziłabym Ci jeszcze dobrze przepłukać ( ja przy moich alergikach na proszek puszczałam drugie pranie ale już bez proszku). Becik upierz koniecznie, ale zgodnie z przepisem prania na metce. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
budzik11 Re: Czy wszystko prać? 11.08.05, 10:07 Wszystko należy uprać, może niekoniecznie w 90st.C, ale napewno uprać. Wszelkie tekstylia są nasączane czy spryskiwane jakimś środkiem który ma zapobiegać chłonięciu wilgoci i pleśnieniu w magazynach (dlatego np. nowe ręczniki tak źle chłoną wodę). Więc napewno dziecięce rzeczy trzeba prać, ale też dobrze by było prać nową "dorosłą" bieliznę, pościel, ręczniki - czyli to, co dotyka ciała. Odpowiedz Link Zgłoś
r.kruger budzik11 ma rację 11.08.05, 10:14 okazuje się bowiem ze duża grupa osób dorosłych ma problemy skórne ponieważ środki konserwujące odzież wtarły się w ciało.Dzieci maja kilkukrotnie cieńszą skórę,a pościel niejednokrotnie dotyka małego ciałka. Odpowiedz Link Zgłoś
tola_25 Re: Czy wszystko prać? 11.08.05, 10:44 Dzięki za informacje. Czeka więc mnie chyba duuuuże pranie Odpowiedz Link Zgłoś