Dodaj do ulubionych

Help - korzonki w I-szych tyg. ciazy

14.08.05, 14:52
Obudzilam sie dzisiaj z potwornym bolem w dole plecow - korzonki, moj stary "przyjaciel". Zwykle
smaruje sie roznymi mazidlami, lykam cos przeciwbolowego i przykladam sobie do plecow termofor
z goraca woda (niczym zgrzybiala staruszka smile ). Ale teraz to raczej niemozliwe - przeciez moge
zaszkodzic mascia i pigulami malenstwu, a ta goraca woda w termoforze tez moze nie byc
najlepszym rozwiazaniem. Co zrobic? Mialyscie podobny problem? Czy sa jakies masci na bole
stawow i miesni, ktore moga byc stosowane przez ciezarowki?
Bol przy poruszaniu jest w tej chwili tak silny, ze ledwo wyrabiam - wstawalam z lozka ok. 5 min. i
ledwo doczlapalam do drugiego pokoju, zeby usiasc przy kompie. Na dodatek bol zaczyna
promieniowac w dol nogi. Z opowiesci wiem, ze tak objawia sie rwa kulszowa sad
Obserwuj wątek
    • wenus.z.willendorfu Re: Help - korzonki w I-szych tyg. ciazy 14.08.05, 14:59
      Chyba Cię nie pocieszę. Miała to samo w drugim miesiącu ciąży i przeleżałam 3
      tygodnie. Z tabletek mogłam tylko jakieś homeopatyczne, których nazwy już nie
      pomnę, maści zostały mi zakazane. Mogłam się tylko wygrzewać, wygrzewać i
      jeszcze raz wygrzewać...
      • nestorka1 Re: Help - korzonki w I-szych tyg. ciazy 14.08.05, 20:28
        Ja też tylko ogrzewałam- w upały miałam szlik w bolącym miejscu na szczęście i
        przykryta po pas, przeszło po tygodniu. Leki ponsultuj z ginem mój też zabronił
        maści i tabletek na zapalenia. Życzę zdrowia.
    • kaisa_m Re: Help - korzonki w I-szych tyg. ciazy 14.08.05, 20:30
      Znam ten problem od kuchni, boje sie ze im dalej tym bedzie gorzej, bo waga
      rosnie, a moje stawy wolaja o pomste do niebasad Dzwonilam o porade do mojej
      reumatolog i powiedziala mi, ze przeciwbolowo jedynie APAP (nie za duzo) i robic
      sobie kąpiele z Soli Iwonickiej (w aptekach) i wcierac ten roztwor w bolesne
      miejsca. Kiedy bylam w szpitalu, to ginekolodzy pozwolili mi doraznie smarowac
      sie Naproxenem. Ale pod zadnym pozorem nie wolno sie wygrzewac i dawac masci
      rozgrzewajacych, bo podobno powoduja czynnosci oksytacyjne (czyli skorcze), wiec
      nawet prysznice nie powinny byc zbyt cieple (szkoda, bo to swietnie pomaga na
      bol). Ostatnio odkrylam tabletki imbirowe, ktore sa swietne zarowno na mdlosci
      jak i na bolesne stawy. Poza tym zostala nam jeszcze homeopatia, zarowno masci
      jak i tabletki, np Traumeel.
      A tak na marginesie, jestes pewna ze to "korzonki"? Wiele chorob daje podobne
      objawy, ja mam np Zesztywniajace Zapalenie Stawów Kregoslupa, a bol jest
      dokladnie taki jaki opisujesz.
      • nestorka1 Re: Do kaisa_m 15.08.05, 14:09
        Też mam ZZSK ale to nie wyklucza dodatkowo zapalenia korzonków. W ciąży nie
        biorę leków (zaprzyjaźniam się z bólem). Pocieszę, że w pierwszej ciąży wraz z
        rozwojem ciąży ból był coraz mniejszy - hormony ciążowe działają przeciwbólowo.
        Na 18.08 mam planowane cc ze względu na małą ruchomość stawów biodrowych i w
        znieczuleniu ogólnym bo zzo wykluczone n zrośnięty oddcinek kręgosłupa. Czy ty
        też rodzisz przez cc? Poazdrawiam i żyyczę jak najmniej bólu.
        • kaisa_m Re: Do kaisa_m 15.08.05, 21:22
          Dziekuje ci Nestorka za pocieszeniesmile) Oby tak wlansie bylo, bo kiepsko to
          widze. narazie stawy biodrowo-krzyzowe coraz czesciej mnie bola, ale lekow
          jescze nie biore, poza mascia, barrdzo doraznie. Pozdrawiamsmile

tickers.tickerfactory.com/ezt/d/1;20716;307/st/20060128/dt/6/k/68cf/preg.png
        • kaisa_m Re: Do kaisa_m 15.08.05, 21:30
          A co do cc, to nie wiem, dopiero 16tc, wiec sie okaze, wolalabym niesurprised Moje
          stawy biodrowe sa OK, ale oba biodrowow-krzyzowe sa zesklerowaciale. A na nich
          nosi sie dzidzieuncertain Czas i lekarze pokazasmile Powodzenia na cc, trzmaj sie cieplosmile

tickers.tickerfactory.com/ezt/d/1;20716;307/st/20060128/dt/6/k/68cf/preg.png
    • hebbe Re: Help - korzonki w I-szych tyg. ciazy 15.08.05, 11:56
      Miałam zapalenie korzonków w 4 miesiącu ciaży, niestety nie da się nic zrobić
      poza przeczekaniem... Leżałam pod stosem kołder, piłam herbatę z miodem i
      cytryną i po tygodniu, dwóch przeszło.
    • ewcik_gda Re: Help - korzonki w I-szych tyg. ciazy 15.08.05, 14:25
      Mam to samo jak poleżę na pleckach.jak wstane niestety kuśtykam.To chyba przez
      Ciąże (wcześniej nic mnie nie bolało).pozdro
      • alcarin Re: Help - korzonki w I-szych tyg. ciazy 15.08.05, 19:11
        Dziekuje wszystkim za zyczenia poprawy i za dobre rady smile Dzis jest zdecydowanie lepiej. Leze
        plackiem od wczoraj, cieplo ubrana od pasa w dol, przykryta koldra, pije herbate i sie nudze. Ale juz po
        nocy bylo super w porownaniu do dnia wczorajszego. Jednak bezruch i cieplo robia swoje przy takich
        dolegliwosciach. Zmykam pod koldre.
        PS Moj malzon jest bardzo szczesliwy, ze w koncu sobie odpoczne, bo od 7 tygodni, czyli o prawie dwa
        tygodnie dluzej niz jestem w ciazy, mamy gruntowny remont domu, a wszystko bylo na mojej glowie i
        ciagle cos musialam zalatwiac, pilnowac robotnikow, jezdzic do castoramy, a efektem tego byl ciagly
        pospiech i nerwy. A tak leze sobie i mysle jak to bedzie milo zamieszkac w nowym domu. Tylko
        zamiast pokoju komputerowego bedziemy mieli pokoj dzieciecy smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka