Dodaj do ulubionych

L4 i macierzyński

22.08.05, 11:09
Dziewczyny jak to jest z urlopem macierzyńskim? Czy to prawda, że jak mam
zwolnienie lekarskie do 23.08 (to termin planowanego porodu) i jak na razie
nic się nie dzieje, i najparwdopodobniej nie urodzę w tym terminie, to od
24.08. liczony mam urlop macierzyński?
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • uleska Re: L4 i macierzyński 22.08.05, 11:25
      Ja jestem teraz w 38 tygodniu ciąży i lekarz ginekolog powiedziała mi,że nie
      wystawi mi zwolnienia bo ZUS o takie zwolnienia skraca macierzyński, tzn.
      wszystkie zwolnienia po 38 tygodniu wystawione przez ginekologa zalicza do
      urlopu macierzyńskiego. Poradziła mi abym poszła do internisty i poprosiła o
      zwolnienie, bo takie też są 100% płatne a nie zaliczaja ich do macierzyńskiego.
      • lirio Re: L4 i macierzyński 22.08.05, 11:35
        Było już o tym na forum. Bzdura kompletana i niedouczenie lekarza albo wręcz
        zła wola.Tylko kobieta może zgodnie z kodeksem pracy zdecydować o macierzyńskim
        przed terminem porodu. Na zwolnieniu nie ma terminu porodu i nikt nie może
        skierować Cię na przymusowy macierzyński. Pytałam o to specjalisty prawa pracy,
        jeżeli nawet tak się stanie to sptawa jest na 100% wygrana w sądzie pracy bo to
        BEZPRAWIE.
        A co do zwolnienia po terminie porodu to dziewczyny też coś pisały, że nie
        wchodzi w macierzyński, radzę pogrzebać w wyszukiwarce.
      • pimpek_sadelko Re: L4 i macierzyński 22.08.05, 19:41
        uleska napisała:

> Ja jestem teraz w 38 tygodniu ciąży i lekarz ginekolog powiedziała mi,że nie
        > wystawi mi zwolnienia bo ZUS o takie zwolnienia skraca macierzyński, tzn.
        > wszystkie zwolnienia po 38 tygodniu wystawione przez ginekologa zalicza do
        > urlopu macierzyńskiego. Poradziła mi abym poszła do internisty i poprosiła o
        > zwolnienie, bo takie też są 100% płatne a nie zaliczaja ich do
        macierzyńskiego.

pani ginekolog klamie, albo nie ma wiedzy.nikt bez zgody matki nie ma prawa
        wyslac jej na wczesniejszy macierzynski a pani ginekolog moaze do konca ciazy
        wystawiac l4.
    • kokons Re: L4 i macierzyński 22.08.05, 11:37
      BZDURA! BEZPRAWIE! I NIEDOUCZENIE GINEKOLOGA!
    • kokons Re: L4 i macierzyński 22.08.05, 11:39
      Na potwierdzenie przeanalizuj watek :
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=585&w=27032349&a=27033025
    • maallinka Re: L4 i macierzyński 22.08.05, 13:03
      Zwolnienie przysluguje do terminu porodu, tak mowil mi lekarz, tak slyszalam z
      wielu innych zrodel i jestem tego pewna. Natomiast jesli wyznaczony termin
      porodu minie, a dziecka nadal nie urodzisz to juz niestety zaczynasz
      wykorzystywac macierzynski (chyba ze pojdziesz do szpitala i tam czekasz na
      porod). To wielka niesprawiedliwosc uwazam, bo macierzynski jest bardzo krotki
      i jak jeszcze termin przesunie Ci sie o np 2 tygodnie to co z niego zostanie na
      opieke nad dzieckiem?
      Dlatego lekarze czasem wyznaczaja troche pozniejszy termin niz faktyczny zeby
      pacjentka w razie czego nie musiala tego macierzynskiego przed porodem
      wykorzystywac.
      • aniapatryk Re: L4 i macierzyński 22.08.05, 16:38
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=585&w=27895234&a=27909736
        • karolina_x1 Re: L4 i macierzyński 22.08.05, 16:42
          Mi wczoraj minął termin. Dziś byłam u gina (i to nie u swojego, bo mój na
          urlopie) i bez problemu dostałam kolejny tydzień zwolnienia.
          • monismonis Re: L4 i macierzyński 22.08.05, 17:13
            a ja tez mam pytanie!! jak to jest z tymi 182 dni zwolnienia za które płaci
            pracodawca?? U mnie to mija na 2 tygodnie przed prodem i pani w kadrach
            powiedziaął mi dzisaij ze niestety od tego dnia nie bedzie mi mój zakład pracy
            za to płaci musze zaniesc papiery do zusu ubiegając sie o zasiłek
            rehabilitacyjny bo inaczej bede miec 2 tygodnie zabrane z macieżyńskiego??
            lekarz powiedział że da mi zwolnienie ale zus może mi nie zdazyc wydac opini w
            tej sprawie! Co mam zrobić????
            • pimpek_sadelko Re: L4 i macierzyński 22.08.05, 19:44
              monismonis. niestety nieznajomosc prawa szkodzi, a pania w kadrach w d...
              kopnij. bo jej psim obowiazkiem bylo
              wiecej niz miesiac przed uplywem 182 dni wyslac ci papiery, ktore musisz
              wypelnic Ty i ginekolog i odniesc do zusu. zus ma 4 tygodnie na podjecie
              decyzji o przedluzeniu zasilku.
              masz jeszcze inna opcje( ale mnie ta kadrowa rozezlila!!!). na zlosc tej malpie
              rudej wroc na dzien-dwa do pracy, ostentacyjnie, z brzuchem. a potem idz na
              ponowne l4 wtedy moga cie w d.... cmoknac. znowu masz prawo byc 182 dni na l4.
              • ania818 Re: L4 i macierzyński 22.08.05, 19:55
                Moja gin tez mi mowila o tym ze 2 tyg. wczesniej bedzie mosiala wystawic mi
                ur.maciezynski.Termin mialam na 17.08 a do dzisiaj mam jeszcze L-4.To zalezy
                jakiego masz lekaza.
                • pimpek_sadelko Re: L4 i macierzyński 22.08.05, 19:59
                  ania818 napisała:

> Moja gin tez mi mowila o tym ze 2 tyg. wczesniej bedzie mosiala wystawic mi
                  > ur.maciezynski.Termin mialam na 17.08 a do dzisiaj mam jeszcze L-4.To zalezy
                  > jakiego masz lekaza.
                  prawo jest JEDNO. fakt... zalezy czy ma sie lekarza glaba, ktoremu nie che sie
                  zapoznac z przepisami i wprowadza pacjentki w blad, albo inna opcja: lekarz nie
                  jest przyjazny dziecku i kobiecie. dla mnie obie kwestie dyskredytuja takie
                  czlowieka jako prowadzacego ciaze.
    • kwb4 Re: L4 i macierzyński 22.08.05, 22:35
      Powiem tak, nie wiem kto i dlaczego opowiada takie głupoty, ale ja też miałam
      zwolnienie do terminu porodu. W dniu, kiedy miałam rodzić (a nie rodziłam)
      poszłam do mojego lekarza ten wystawił mi zwolnienie (BEZ ŻADNEGO PROBLEMU)na
      tydzień i powiedział żebym przyszła za tydzień jak nie urodzę to wystawi mi
      jeszcze jedno (na szczęście urodziłam dwa dni później). Co do skracania urlopu
      macierzyńskiego o czas od planowanego terminu porodu to też jakaś totalna bzdura
      w praktyce wygląda to tak: wychodzisz ze szpitala i dostajesz takie
      zaświadczenie, że urodziłaś dziecko żywe i że poród był w dniu tym a tym i że
      masz zwolnienie na 16 tygodni (jak urodzisz bliźniaki to trochę dłużej. Zanosisz
      je do pracy i tam wyliczają ci twój urlop, czyli 112 dni OD DATY PORODU.
      • agulka28 Re: L4 i macierzyński 23.08.05, 11:43
        Dziewczyny, ale czy szpital ma uprawnienia do wystawienia zwolnienia
        lekarskiego, jeżeli mnie zatrzymają na oddziale? dzisiaj mija mój termin
        planowanego porodu i jednocześnie jest to dzień, do którego miałam wystawione
        zwolnienie lekarskie. Muszę zgłosić się do szpitala.
        • mj77 Re: L4 i macierzyński 24.08.05, 09:14
          Agnulka, napisz koniecznie jak z tym szpitalem, bo ja mam podobną sytuację, 28.08 mija termin z OM i też mówią mi o tym szpitalu
        • dariaza Re: L4 i macierzyński 24.08.05, 10:26
          oczywiście, ze wszpitalu wypisują zwolnienia. Ale nie wiem jak jest z tym
          nieszczęsnym urlopem macierzyńskim. Przecież nie mogą Cię trzymać w szpitalu i
          nie dać jednocześnie zwolnienia!
          Ja byłam w szpitalu w 3 mcu. Przy wypisie dostałam zwolnienie obejmujące czas
          pobytu i dodatkowe 30 dni zwolnienia poszpitalnego.
          Ale jak to jest z macierzyńskim to nie wiem, podejrzewam, że tak samo jak u
          lekarza. Co lekarz to inny pomysł.
    • kmalina Re: L4 i macierzyński 24.08.05, 10:35
      to czy sie bierze urolp macierzyński przed porodem to decyzja kobiety. lekarze,
      któzy wstawiają zwolnienia do dnia porodu a potem każą brać macierzyński robia
      to bezprawnie. A że tak robią to robia to albo z niewidzy albo dla wygody.
      Jeżeli minął termin porodu i należy się zwolnienie, a wiadomo że sie nalezy,
      jak można lada dzień urodzić to lekarz może wystawiac zwolnienia i przedłużac
      je do momentu porodu. Nie dajcie sobie kitu wciskać. Takie jest nasze prawo że
      nie musimy wykorzystywać urlopu macierzyńskiego przed. No ale jak lekarz jest
      uparty to nie pozostaje nic innego jak iśc do internisty po zwolnienie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka