Dodaj do ulubionych

KIEDY DO GINEKOLOGA???

22.08.05, 12:16
Dziewczyny, kiedy powinnam pójść z pierwszą "ciążową" wizytą do ginekologa?
Wczoraj ( w pierszym dniu spodziewanego okresu) zrobiłam test - wyszedł
pozytywnie. Aż boję się cieszyć bo to była nasza pierwsza próba i
niewiarygodnie, że już sie udało.
Czy powinnam za kilka dni powtórzyć test czy mam od razu iść do lekarza? I
powiedzcie co mnie czeka. Potwornie boję się lekarzy sad((

Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • kokons Re: KIEDY DO GINEKOLOGA??? 22.08.05, 12:20
      Gratulacje!

Nie wczesniej niz w 6 tc - liczac od ostaniej mc! A testu nie ma sensu
      powtarzac (sa badania na bete ale tez nie konieczne).

Pozdrawiam

PS. Zacznij juz teraz zazywac kwas foliowy - najwazniejszy do 7tc ,mozesz kupic
      w Aptece bez recepty Folik za ok. 6 zl.
    • groszek28 Re: KIEDY DO GINEKOLOGA??? 22.08.05, 12:21
      Gratulacje!
      Najlepiej poczekaj ze dwa tygodnie z pierwszą wizytą, wówczas lekarz będzie
      miał szansę coś zobaczyć smile. Ja się pospieszyłam, i zaraz po zrobieniu testu,
      tj. trzy dni po terminie spodziewanej miesiączki udałam się do gina. Musiał się
      mocno nagimnastykować aby w dużym powiększeniu dojrzeć malusieńki pęcherzyk
      ciązowy. Tak więc lepiej troche odczekać i zobaczyć zarodek, moze nawet z
      bijącym serduszkiem? pozdr
      • kokons Re: KIEDY DO GINEKOLOGA??? 22.08.05, 12:24
        Ja serduszkozobaczylam w 6 t i 4 dniu - tak, ze widzisz lepiej poczekac dla
        tego uroku! I tych Emocji!)
    • kokons Re: KIEDY DO GINEKOLOGA???-terminy USG 22.08.05, 12:23
      Ważne terminy

Kobieta w trakcie ciąży powinna zrobić USG przynajmniej trzy razy (ideałem jest
      pięć). Podczas każdego badania lekarz ocenia inne parametry, dlatego tak ważne
      jest, by USG wykonywać w ściśle określonych tygodniach ciąży.

6.-8. tydzień Ze względu na małą ciążę badanie wykonywane jest przez pochwę.
      USG ma na celu potwierdzenie żywego zarodka (lub zarodków) w macicy. Pozwala
      wykluczyć ciążę pozamaciczną.

11.-14. tydzień To pierwsze bardzo ważne badanie oceniające anatomię płodu.
      Lekarz na USG zmierzy długość maleństwa od czubka głowy do kości ogonowej,
      dzięki czemu z dużą dokładnością (do 4–7 dni) określi wiek kruszynki. Obejrzy
      także zarys główki, rączki i nóżki (policzy paluszki), zobaczy żołądek, pęcherz
      moczowy i serduszko. Aby z dużym prawdopodobieństwem wykluczyć zespół Downa
      (oraz nieprawidłowości genetyczne i wady serca), zmierzy przezierność karku,
      czyli wielkość zbiornika płynu znajdującego się właśnie ok. 11.–14. tygodnia na
      karku płodu. Uwidoczni także kość nosową, która obok przezierności jest drugim
      ważnym markerem zespołu Downa.

18.-23. tydzień Podczas tego USG można ocenić wszystkie narządy płodu: serce,
      płuca, żołądek, wątrobę, pęcherzyk żółciowy, nerki, pęcherz moczowy, obejrzeć
      rączki, nóżki i buzię dziecka, a także obejrzeć wszystkie struktury mózgu oraz
      kręgosłup. W tym czasie także najczęściej udaje się już dostrzec płeć dziecka.

30.-32. tydzień Lekarz zmierzy obwód dziecięcej główki, brzuszka i długość
      kości udowej. Pomiary te pozwalają na wczesne wykrycie wewnątrzmacicznego
      zahamowania wzrostu płodu.
      Trudniej już w tym czasie dokładnie obejrzeć organy wewnętrzne i części ciała
      maluszka ze względu na jego wielkość (dziecko waży zwykle już 1300–1700
      gramów). Ocenia się natomiast indeks płynu owodniowego i stopień dojrzałości
      łożyska (w razie jakichkolwiek wątpliwości rozszerza się badanie o analizę
      dopplerowską, oceniającą przepływ krwi w naczyniach krwionośnych płodu).
      Wszystko po to, aby wykluczyć niedożywienie czy niedotlenienie maleństwa.

36.-38. tydzień Ostatnie badanie ma na celu określenie wagi dziecka i
      sprawdzenie indeksu płynu owodniowego. To właśnie teraz zazwyczaj podjęta
      zostaje decyzja o planowanym cesarskim cięciu (np. jeśli maluszek waży ponad
      4500 gramów albo ułożony jest nieprawidłowo
      • kraplakowa Re: KIEDY DO GINEKOLOGA???-terminy USG 22.08.05, 14:59
        Dzięki za odpowiedzi. Już kupiłam kwas foliowy. Ale czy mogę go stosować bez
        konsultacji z lekarzem? Opiszcze mi proszę jak dokładnie wygląda pierwsza
        wizyta u ginekologa. O co będzie mnie pytał? Czy będzie to typowe badanie
        ginekologiczne czy coś jeszcze? Skieruje mnie na jakieś dodatkowe badania, na
        przykład krwi, czy jeszcze nie?

Pozdrawiam
    • daniellasimonne Re: KIEDY DO GINEKOLOGA??? 24.08.05, 14:39
      Najpózniej do 12 tygodnia. Ale przed 5-6 tygodniem nie warto, bo i tak nic nie
      rozpoznaja.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka