Gość: basiap IP: *.aster.pl 09.06.09, 19:15 Czy był tam ktoś? Czy może podzielić się wiedzą jak tam jest? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: rrr Re: Eupatoria IP: *.chello.pl 13.06.09, 19:58 Eupatoria jest jednym z nielicznych miejsc na Krymie gdzie znajdują się piaszczyste plaże - natknąłem się jednak na info iż znajdują sie w pobliżu również plaże skaliste - czy to prawda?Czy na takie kamieniste plaże jest również dostęp żeby też sie na nich wylegiwac? A jak wygląda sprawa dna morskiego - czy warto brać maski do nurkowania i podziwiać podwodną florę i faunę? :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: daro Re: Eupatoria IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.06.09, 14:30 W Eupatorii jest jedna z najfajniejszych plaż. Na wschód od miasta (ul. Bulwar Symferopolski - wzdłuż linii kolejowej) pomiędzy jeziorem Sasyk a morzem ciągnie się ok. 10 km piaszczystej szerokiej na 100 m plaży. Im bliżej miasta tym bardziej zatłoczona i zasyfiona. Jest o tyle ciekawa, że na linii wody są kamyki (otoczaki) które się elektryzują (czy coś innego robią) i idąc nocą wzdłuż linii wody zostawia się lekko świecące ślady. Zafascynowało mnie to do tego stopnia, że zawsze jak jestem na Krymie to się tam zatrzymuję. Plaża ma dodatkowy plus: wzdłuż bulwaru jest zakrzewiony teren uznawany oficjalnie za camping. Dwa razy dziennie jeździ niebieska cysterna z wodą pitną (spore kolejki) z napisem: uzdrowisko Saki. Plażę i okolice campigu wieczorami sprzątają ekipy młodych ludzi w pomarańczowych kamizelkach, więc jest relatywnie czysto. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Eupatoria IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.07.09, 19:22 Potwierdzam. wróciłam w tym tyg. Miasto brzydkie, ale plaże w porządku. Z Eupatorii marszrutką nr 6, albo sezonowym tramwajem nr 4 można podjechać na południe i wygrzewać się na słońcu na piaszczystej plaży. Marszrutka kosztuje 2hr, tramwaj 1hr. Woda ciepła i czysta. Plaże płatne 5 hr, 10 hr ale za to jest prysznic (przynajmniej na plaży za 10 hr był). W samej Eupatorii jest plaża niby bezpłatna, ale to ogromne betonowe schody i nie wiem jak na czymś takim można leżeć. Większa część zajmują sanatoria i maja swoje plaże, ale nie warto tam iść. Na południe są dużo ładniejsze. W Eupatorii jest Delfinarium. Występ 40 min. kosztuje 70 hr. Mi się bardzo podobało. warto zobaczy meczet i cerkiew. Czeburieki jeśli ktoś lubi dobre są przy dworcu za 4 hr - ale poprosić z serem i pomidorami. powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
jarekkar_1 Re: Eupatoria 03.08.09, 14:19 To, że Eupatoria jest jednym z nielicznych miejsc na Krymie gdzie znajdują się piaszczyste plaże napisał chyba ktoś kto był tylko w Eupatorii;-) Piaszczyste plaże znajdują się np w Teodozji (Złota Plaża), Bieriegawoie, łanierskoie, Ordżanikidze, Czernomorskoie, plaże na Płw. Tarhankut, Bieljaus, Nikołaiewka i np całe wybrzeże Morza Azowskiego (na Krymie oczywiście). Wymieniłem tylko te na których byłem a myślę, że jest ich jeszcze wiele. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Eupatoria IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.08.09, 19:25 w Teodozji nie byłam więc pewno masz rację ;-) szacunek :-) Napisałam że plaże są na zachodnim wybrzeżu Krymu wiec Nikolajewka itp. tez. Na południu byłam w Jałcie i kilku mniejszych i większych miejscowościach i były kamienie. Warto jechać do Teodozji? a nad morze Azowskie? Czy toi tereny do byczenia się jak Eupatoria czy do zwiedzania jak południe Krymu? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
voler Re: Eupatoria 03.08.09, 19:44 Czy warto jechaćdo Teodozji?Oczywiście jest to rzecz gustu :).Miasto normalne z atrakcjami dla wypoczywających ,w miarę czyste i nawet przyjemne.Plaża miejska kamienista i zapchana.To co najlepsze tuż za rogatkami miasta ok 10minut marszrutką.Plaże "Złota plaża","117km" ,"115km " i inne(każda ma swoją nazwę i jest oddzielona płotem) zadowoli gusta najbardziej wybrednych.Plaże są bezpłatne z zapleczem sanitarnym ,gastronomicznym czyli normalny światowy poziom. Na zachód ok 15 minut marszrutka leży Ordzonikidze piękne,z uroczymi zatoczkami ,dzikimi plażami, wspaniałymi wzniesieniami .Jest tu istny raj dla miłośników nurkowania i wypoczynku w ciszy.Pare kilometrów dalej (mozna dojśc po brzegu Koktobel i wina ,wycieczki statkiem aquapark itd. Plaże i urokliwych zatoczek jest mnóstwo ,czasami poprostu trzeba je samemu odkryć. Odpowiedz Link Zgłoś
jarekkar_1 Re: Eupatoria 04.08.09, 11:05 Czy wybrzeże Morza Azowskiego to tereny do byczenia się jak Eupatoria? Raczej nie ma tam tak dużego miasta jak Eupatoria a może tylko wyglądają na mniejsze? Są za to miejsca jak np. Kosa Arbatskaja Striełka (w okolicy miejscowości Kamienskoie)gdzie w promieniu 1 km na piaszczystej plaży nie spotkasz plażowicza. Można spotkać krowy pasące się prawie na plaży. Wokół miasteczka Szcziełkino są ładne piaszczyste plaże a w miasteczku: sklepy, restauracje, bazar... Nieopodal miasteczka w miejscowości Mysowoie można pójść na plażę na wschodnie lub zachodnie wybrzeże w zależności od tego jaki kierunek wiatru akurat nam odpowiada (od morza czy do morza). Zwiedzać można wszędzie i wszystko nie tylko południe Krymu. Ciekawostką niektórych plaż Morza Azowskiego jest np. głębokość 1,5m od brzegu do 500m w głąb morza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Re: Eupatoria IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.08.09, 22:10 Szkoda ze następny urlop dopiero za rok... Dziękuję za informacje o Teodozji. Odpowiedz Link Zgłoś
vdek Re: Eupatoria 15.08.09, 12:01 Może ktoś się orientuje czy w Eupatorii są jakieś hipermarkety? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rrr Re: Eupatoria IP: *.chello.pl 17.08.09, 02:08 "Hiper" to zbyt wielkie słowo :D byłem 2 tygodnie i ani jednego w głównych rejonach miasta nie spotkałem.Jest kilka samoobsługowych, spoko jest na skrzyżowaniu ulicy Frunze z Lenina. Odpowiedz Link Zgłoś
vdek Re: Eupatoria 17.08.09, 11:33 ...a te "samoobsługowe" to coś wielkości Lidla,biedronki czy może Żabki? Odpowiedz Link Zgłoś
vdek Re: Eupatoria 17.08.09, 11:35 Zapomniałem zapytać,jakie ceny są w Eupatorii?Może...ile kosztuje: Szurma,Coca Cola 2 L,albo kurczak z rożna,itd. co zapamiętłeś. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rrr Re: Eupatoria IP: *.chello.pl 17.08.09, 13:33 wielkości Żabki... (jak na lekarstwo takich sklepów było) piwo sklep 3,5-5 UAH na plaży 5-6 piwo smakowe 6-7 na plaży 7-8 piwo bar, restauracja 5-8 zależy jakie drinki w butelkach 6-8 czieburieki 4-5 samsa 5-6 hot-dogi 6-10 (zależy czy jedna parówka czy dwie itd. ogólnie nie polecam hot-dogów, wszystkie były paskudne, głównie przez starą bułkę, niesmaczne warzywka i jeszcze gorsze parówki, nawet raz jednego wyrzuciłem co nigdy mi się jeszcze nie zdarzyło... jedynie w Simferopolu w jednym miejscu trafiły się dobre) hamburgery, czisburgery ok. 8 szaorma 15 (bardzo smaczne) pizza w pizzerri duża 39-49 frytki w tej samej restauracji 7 woda litr 3-4 fanta,cola litr 6-7 garśc krewetek 7 mmmniam bounty, twix, snickers itp. 4-6 zależy od wielkości, ogólnie zachodnie produkty droższe niż u nas mocniejszy alkohol wiadomo plaża 3-6 zależy gdzie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zdzisbis Re: Eupatoria IP: 77.255.254.* 19.08.09, 23:55 Złota plaża za Fieodozją-Bieregowoje aż do Promorskoje Orłowka Orżokinidze Jewoatoeia Nikołajewka Liubimowka Piaszczystoje Rybaczoje ???? Odpowiedz Link Zgłoś