Dodaj do ulubionych

żylaki sromu

30.08.05, 09:07
Cześć dziewczyny!

Jestem w 21 tc. Właśnie wróciłam z urlopu i byłam wczoraj pierwszy dzień w
pracy po 2-tygodniowej przerwie. Pracę mam siedzącą - siedziałam więc 8
godzin na dupie, a wieczorem podczas mycia wyczułam jakieś gule poniżej warg
sromowych. Obejrzałam sobie to dokładnie w lusterku, są to trzy żylaki
wielkości paznokcia, wszyskie po prawej stronie. Na razie mnie to nie boli,
tylko lekko kłuje. Wizytę u gina mam dopiero za tydzień, będę mieć robione
wtedy usg połówkowe. Nie wiem co robić z tymi żylakami, może mi pomożenie.
Miała któraś z was coś takiego???
Czy są na to jakieś maści albo inne specyfiki, czy mam tylko brać wit.C na
wzmocnienie żył i starać się jak najmniej siedzieć? Dodam że nie jestem
otyła, przybrałam na razie ok. 3,5 kg, od kilku tygodni śpię na bokach, nie
na plecach w dodatku z poduszką pod nogami bo zaczęły mi się robić takie małe
pajączki na kostkach. Nogi do tej pory udało mi się uratować od żylaków, to
cholera jasna musiały się pojawić żylaki sromu...
I czy to zejdzie po porodzie?
Obserwuj wątek
    • mikrivigla Re: żylaki sromu 30.08.05, 09:29
      u mnie porobiły sie straszne żylaki i pajączki na nogach bo jak powiedzial
      lekarz macica uciska na żyły w pachwinie i nic nie da sie na razie z tym
      zrobic. Przewidywał pogorszenie na całych nogach do końca ciaży oraz własnie
      żylaki sromu. Wiele sie nie pomylił sad
      Trzeba nosic pończochy antyżylakowe i nogi góry ile sie da oraz nastawic sie na
      ew. zabiegi po porodzie. "Pocieszył" mnie że samo tak do końca nie zniknie
      nawet po zrzuceniu brzucha. Rodzic będę w pończochach i z osłoną zastrzykową z
      z heparyny
      Mikrivigla 38,5 tc
      • mysia26 Re: żylaki sromu 30.08.05, 09:49
        To znaczy że przy żylakach sromu też trzeba nosić pończochy antyżylakowe?
        Myślałam że dotyczy to tylko żylaków na nogach
        pozdr
      • odinka Re: żylaki sromu 04.11.05, 12:25
        czesc!powiedz prosze czy juz jestes po porodzie?ja mam na koniec grudnia termin
        i potwornie sie boję.Mam i hemoroidy i zylaki" podwozia" i na prawej nodze pod
        kolanem taki wrecz siniak oraz po prawej na tejże nodze,tylko na tej,taką mega
        pajęczynę sino zieloną,no okropieństwo...crying((moj lekarz sie o mnie martwi ale
        tylko jade na detralexie i nic ponadto.mam tez antyzylakowe podkolanowki i
        rajstopy ,smaruje sobie giry mascia wenescin .Nie wiem czy nie powinno sie
        jednak z tym uczynic wszytskim os wiecej.Boję sie porodu a dodatkowo tego,że
        coś zlego sie mi stanie podczas,jak maja mnie naciac skoro zylory są wszędzie???
    • monislodz Re: żylaki sromu 30.08.05, 10:01
      Cześć, ja również miałam problem z żylakami sromu, a oprócz tego uczucie
      ciężkości nóg, mrowienie w łydkach. Lekarz zalecił mi branie Magnefaru B6 (nie
      wiem czy dobrze pamiętam nazwę.) Mimo to do końca ciąży te dolegliwości się
      utrzymywały. Kiedy urodziłam córeczkę wszystko przeszło. Pozdrawiam
      Monika
    • andziabk Re: żylaki sromu 30.08.05, 10:23
      Na wzmocnienie zyl mozesz sobie kupic bez recepty Cyclo3Fort. Sa to kapsulki z
      wyciagiem z ruszczyka kolczastego, 30szt- ok 30zl, wystarcza na 2 tyg. W ciazy
      mozna brac. Co prawda o zylakach sromu w ulotce nie pisza ale wiadomo, ze jak
      wzmacnia sie zyly to wszystkie na raz wink
      • mysia26 Re: żylaki sromu 30.08.05, 12:00
        A czy wiecie może czy można brać kapsułki Detralex w ciąży, słyszałam że są
        dobre na żylaki...
        pozdr
        • mj77 Re: żylaki sromu 30.08.05, 12:17
          mi wylazł taki skurczybyk strasznie bolesny jakieś trzy tyg.temu. Mimo tego, że mój gin był na urlopie poszłam do innego. Dała mi maść PREPARATION II, detraleś właśnie i jakieś czopki. Czopków nie wzięłam, bo o dziwo napisali w ulotce, że nie można brać w ciąży. Na co lekarz mi tel odpowiedziała, że w rozsądnych ilościach można! Dziwne trochę. No ale, detralex to bardzo dobry lek. Potem od swojej ginki się dowiedziałam, że to dzięki niemu żylak mnie nie boli. Nie schował się oczywiście i prawdpopodobnie nie zniknie po porodzie. Ale dobrze, że jest coś, co uśmierza ból. Polecam detralex, tylko cholerstwo jest strasznie drogie.
          • animetka Re: żylaki sromu 12.09.05, 18:59
            hhhhhhhhej.Ja mam od ok.17 tyg,żylak na jednej wardze sromowej.Mój gin mówi,że
            jak nie boli,to nic z tym nie trzeba robić a po porodzie na pewno zniknie i nie
            będzie śladu.Pozdrawiam.
        • odinka Re: żylaki sromu 04.11.05, 12:28
          ja biore detralex,nie wiem czy mi on p[omaga poniewaz ma za zadanie udroznic
          przeplyw krwi a nie odwrocic zylaki juz powstale,lekarz uprzedzal,ze sie nie
          poprawi stan zylakowatosci ,jednak detralex zapobiegac ma jakims zakrzepom
          itd .z tego co slyszalam od wielu osob i od 2 lekarzy to jest to najlepszy
          środek.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka