Dodaj do ulubionych

POSZERZONE KOMORY MÓZGU- PROSZĘ POMÓZCIE!

03.09.05, 08:35
jestem w 16tc bliźniaczej i wczoraj na usg lekarz stwierdził, że jedno z
dzieci ma poszerzone komory mózgu. Do tej pory usg genetyczne, test PAPPA i
potrójny wykazywały, że wszystko jest w porządku. Czy taki obraz na usg
oznacza wodogłowie? Proszę pomóżcie, bo od wczoraj nie mogę się uspokoić i
ciągle płaczę.
Obserwuj wątek
    • anulaaa Re: POSZERZONE KOMORY MÓZGU- PROSZĘ POMÓZCIE! 03.09.05, 14:25
      a co powiedział ci lekarz? przeciez musiał ci tłumaczyć co ijak?

trzymaj się...
    • lidka73 Re: POSZERZONE KOMORY MÓZGU- PROSZĘ POMÓZCIE! 03.09.05, 18:08
      Córeczka mojej przyjaciółki też miała wg.usg poszerzone komory mózgu,lekarz
      mówił,żeby się nie przejmować,bo w dalszym rozwoju ciąży wszystko się
      unormuje.I miał rację-mała ma już 3 lata jest zdrowa jak koń,a pod koniec ciąży
      komory były juz w normie.Śpij spokojnie.
      • magda292 Re: POSZERZONE KOMORY MÓZGU- PROSZĘ POMÓZCIE! 04.09.05, 10:25
        lidka, dziękuję!!! Mam nadzieję, że i u mojego dzieciątka tak będzie. Czy
        wiesz, w którym miesiącu ciązy taka sytuacja była u twojej koleżanki?
    • sabina301 Re: POSZERZONE KOMORY MÓZGU- PROSZĘ POMÓZCIE! 04.09.05, 11:34
      Cześć Magda,
      Chciałabym podzielić się moimi bardzo świeżymi przeżyciami z podobną diagnozą
      jak u Ciebie.
      Borykałam się z podobnym zmartwieniem jeszcze tydzień temu. Jestem już w 34 t
      ciąży i lekarze ostatnio na USG stwierdzili nietypowe poszerzenie komory i
      postraszyli nas bardzo ostro poważnym ryzykiem wad rozwojowych. Popadłam
      oczywiście w panikę, płacz, nerwy, … przypuszczam, że przeżywasz dokładnie to
      samo i bardzo ale to bardzo dobrze rozumiem Twój niepokój. Niemniej jednak
      chciałam Ci powiedzieć, żebyś się nie martwiła na zapas, bo jak mawia moja
      przyjaciółka kto się martwi na zapas martwi się dwa razywink i podeszła do tematu
      na tyle spokojnie na ile tylko się da.
      Powiem Ci jak sprawa się potoczyła u mnie. Zrobiłam USG u dwóch lekarzy w
      Krakowie i obydwoje mnie bardzo nastraszyli, niemniej jednak obydwoje też
      zalecili badanie u kogoś, kto ma szersze doświadczenie w tym zakresie. Często
      USG wykonują lekarze ginekolodzy, którzy oprócz badań ultrasonograficznych
      zajmują się wieloma innymi tematami. Obydwoje poradzili mi, że warto jest w
      takim wypadku zasięgnąć rady specjalisty, który widzi więcej nietypowych
      przypadków niż powiedzmy dwa na rok. Polecono mi dr Tomasza Roszkowskiego z W-
      wy, o którym pojawiło się już wiele opinii na tym forum. Jest uważany
      generalnie za chama łasego na pieniądze, niemniej jednak w środowisku medycznym
      jest on szanowanym specjalistą z dziedziny, abstrahując od jego ewentualnych
      dziwnych zachowań. Dla mnie jego wiedza była najważniejsza. Pojechaliśmy do W-
      wy spotkać się z nim. Wykonał badanie i trzy razy powtórzył, że nie widzi nic
      złego. Wierzę, że tak jest.
      Ta historia potwierdza, że nie można popadać w rozpacz, bo opinie lekarzy mogą
      okazać się skrajnie różne, czego i Tobie Madziu z całego serca życzę. Myślę, że
      trzeba na tym etapie dążyć do właściwej diagnozy i warto powtórzyć badanie w
      różnych ośrodkach. Jeśli chciałabyś namiary na tego Roszkowskiego, to
      oczywiście daj znać, zaraz Ci je wyślę.

Przy okazji tej traumy, jaką przeżywaliśmy jeszcze tydzień temu, usłyszałam też
      kilka różnych historii z kategorii co wydarzyło się znajomym znajomym i np.
      ktoś opowiedział mi historię dzieciątka, któremu na USG w ogóle lekarze nie
      wykryli komory w serduszku, a do czasu porodu wszystko się unormowało i komora
      pojawiła się na swoim właściwym miejscu.

Tak więc nie trać ducha! Nos do góry i nie załamuj się, bo Twoje załamanie też
      przeżywają maluchy. Wierzę, że wszystko skończy się dobrze zarówno w Twoim, jak
      i w moim przypadku i urodzimy zdrowe wspaniałe dzieci, wiesz…
      Życzę też wszystkim mamom i tatom, aby nigdy nie musieli przeżywać tak trudnych
      chwil, kiedy wydaje się, że ziemia przestała się kręcić. Są to koszmarne
      przeżycia i oby takich jak najmniej.
      Pozdrawiam gorąco,
      Sabina
      • ollas Re: POSZERZONE KOMORY MÓZGU- PROSZĘ POMÓZCIE! 04.09.05, 11:42
        Magdo,
        Mam trzyletnią córeczkę.
        Poszerzone komory mózgowe wykryto u niej w 20 tyg. ciąży.
        Po urodzeniu miała co 3 miesiące robione USG przezciemiączkowe główki.
        Po roku - ostatnie (bo ciemiączko już zarastało), wykazało, że poszerzenie jest
        nieznaczne, w zasadzie w normie. Nie miało to żadnego wpływu na ej rozwój. Jest
        wesołym i bardzo rezolutnym dzieckiem. Nie choruje.
        Są bodajże cztery stopnie tego poszerzenia. O ryzyku wodogłowia lekarze
        wspominają przy tym najwyzszym stopniu. Moja mała miała cały czas I st (na
        granicy normy).
        Pamiętam, co przeżywałamw czasie ciąży i doskonale Cię rozumiem. Wierzę jednak,
        że wszystko będzie OK.

PS. Podczas USG małej lekarze zawsze żartowali, że może taka jej uroda, i ma to
        po mamie lub tacie. Nas jako dzieci nikt tak nie badał i nie wiadomo jak to z
        nami jest wink)
        Głowa do góry! Pozdrawiam.
        • magda292 Re: POSZERZONE KOMORY MÓZGU- PROSZĘ POMÓZCIE! 04.09.05, 12:13
          dziewczyny dziękuję, dziękuję, dziękuję, oby i u mnie wszystko dobrze się
          skończyło. Sabino daj mi namiary na Roszkowskiego bardzo proszę!
          • kira_koslin Re: POSZERZONE KOMORY MÓZGU- PROSZĘ POMÓZCIE! 04.09.05, 12:24
            tak ja tez jestem pewna ze wszsytko sie unormuje.
            Moja kolezanka ktora byla "starsza ciaza" ode mnie o 4 miesiace przezywala to
            samo, lekarze stwierdzili a Ona odchodzila od zmyslow.
            A teraz ma cudnego synka bez sladu po czymkolwiek.
            U dzieci pewne rzeczy w rzonym stopniu sie wyksztalcaja, pozniej wczesniej ale
            nie nalezy wpadac w panike, konslutowac diagnoze ALE! przede wszsytkim byc
            dobrej mysli ze nasze malenstwo urodzi sie zdrowiutkiesmile
            Zobaczysz ze tak bedziesmilesmile
          • sabina301 Re: POSZERZONE KOMORY MÓZGU- PROSZĘ POMÓZCIE! 04.09.05, 13:02
            Proszę bardzo:
            Dr Tomasz Roszkowski
            ul. Finlandzka 9
            Warszawa
            tel. : 0 22 616 13 87 (Pani, która rejestruje jest zdaje się od godz. 12.)
            GSM: 501 133 873
            wykonuje badanie USG 3D,wizyta powiedziałabym znacznie droższa
            od "standardowej", w zeszłym tygodniu 300 zł
            Trzymaj się ciepło i dzielnie!!!
            S.

• magda292 Re: POSZERZONE KOMORY MÓZGU- PROSZĘ POMÓZCIE! 05.09.05, 08:36
              ollas aczy wcześniej nie zauważono u twojej córeczki tych powiększonych komór,
              dopiero w 20 tc?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka