midzi1 16.09.05, 13:50 dziewczyny co sadzicie o mrozeniu krwi pepowinowej .to bardziej moda czy zabezpieczenie, do tego bardzo koszrowne. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
figi331 Re: krew pepowinowa 16.09.05, 14:14 myslelismy o tym z mezem, nawet rozmawialismy z naszym lekarzem. Nikt jeszcze tak naprawde nie udowodnil, ze bedzie mozna ta krew w przyszlosci skutecznie wykorzystac. A z drugiej strony, moze sie to okazac najcenniejsza polisa na zycie... Gdybym miala te pieniadze to mysle, ze zdecydowalibysmy sie na pobranie krwi pepowinowej. A poniewaz ich nie mamy, wybor jest prosty. No coz, moze przy narodzinach drugiego dziecka... Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
asia710 Re: krew pepowinowa 16.09.05, 16:08 Mam pytanie: jak to wyglada w Polsce (dobrze zrozumialam, ze ta krew mroza potrzeby Twego dziecka wprzyszlosci? I ile to kosztuje?) Ja rodze niedlugo w szpitalu w Kanadzie i zgodzilam sie na oddanie krwi pepowinowej. Z tym tylko, ze nie place nic i ze nigdy sie nie dowiem, kto z tej krwi skorzystal - bedzie przeznaczona na leczenie inych osob (dzieci najczesciej ze wzgledu na male ilosci tej krwi). Tylko ze z tego co sie dowiedzalam tylko w jednym przypadku na piec (srednio) tej krwi jest wystarczajaco by "zrobic z niej uzytek", w pozostalych przypadkach jest wykorzystana do badan naukowych. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
anulla1 Re: krew pepowinowa 16.09.05, 16:28 My zdecydowaliśmy sie pobrać, jest to dla nas duży wydatek i wiadomo że pobierzemy ją i bedziemy sie modlić żeby nigdy nie trzeba jej było wykorzystywać. Na dzień dzisiejszy jest to ryzyko. Tak jak powiedzał mój lekarz 5lat nikomu sie nie śniło o czymś takim, dzisaj to potencjalna polisa, za pieć lat medycyna pójdzie do przodu i najprawdopodoniej rozszeżą sie możliwości korzystania z tej krwi. Ale wiadomo pewności nie ma. W każdym razie ja bym sobie nie wybaczyła gdyby kiedyś okazało sie że tak krew mogła pomóc dziecku a my jej nie pobraliśmy. Ania Odpowiedz Link Zgłoś
figi331 Re: krew pepowinowa 16.09.05, 16:28 Mam cennik z Activision Life - oplata wstepna 500 zl (za pobranie, przewiezienie i przebadanie krwi) + oplata zasadnicza 1900 zl i oprocz tego co roku placisz ok 400 zl za przechowywyanie tej krwi. Ceny sa podobne w innych firmach. Wiecej znajdziesz na ten temat na www.activision.com.pl albo wpisz w wyszukiwarke haslo "bank komorek macierzystych". Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
ciapek7 Re: krew pepowinowa 16.09.05, 16:36 my podpisalimy umowę z Polskim Bankiem Komórek Macierzystych w Warszawie. Kosztowało to 500 opłaty za zestaw do pobrania + 1500 w 7 dni po porodzie za przewiezienie , badanie krwi i rok przechowywania. Potem 500 rocznie. Analizowaliśmy też oferty innych banków. Do wyboru przekonał mnie mój gin, który też pobierał swojemu nowomarodzonemu dziecku i podpisał umowę z tym bankiem. Są różne zdania na ten temat, ale powiedzieliśmy sobie tak : człowiek wydaje różne pieniądze na pierdoły, a później moglibyśmy żałować, że tego nie zrobiliśmy. Cięzko byłoby żyć z takim kacem moralnym. Strona tego banku : www.pbkm.pl Odpowiedz Link Zgłoś