Dodaj do ulubionych

latanie samolotem??

22.09.05, 16:09
Witajcie! Jestem w 7 tyg. i w przyszłym tygodniu lecę samolotem. Lekarz
powiedział, że wszystko w porządku, ale kazał mi brać leki na podtrzymanie
ciąży, czy któraś z Was ma podobne doświadczenia? Trochę nie rozumiem
dlaczego powinnam je brać jak nie ma zagrożenia?
Obserwuj wątek
    • pimenta Re: latanie samolotem?? 22.09.05, 16:19
      Ja tez nie...4 razy lecialam czasie ciazy z Brazylii do Polski i z powrotem
      (lotu w sumie okolo 14, 15 godzin nie liczac czasu na lotnisku podczas
      przesiadek)po raz pierwszy w drugim tygodniu ciazy i nic.
      moze lekarz mial inne powody zeby dac ci leki? a moze skonsultuj to z innym
      lekarzem? jesli nie ma potrzeby to moze nie ma po co lykac piguly....
      • xixx Re: latanie samolotem?? 22.09.05, 16:22
        Ja tez lece za tydzien,to bedzie 6 tc a wracac bede w 8 tc, moj lekarz tez mowi
        ze ok, mialm USG, wszytso ok, dobre zagniezdzenie, ponadto zbdany mialam
        progesteron i jest ok - 36,8, dlczego masz brac leki na podtrzymanie? Masz za
        niski progesteron? Zbadalas to? Radze skonsultowac sie z innym lekarzem jesli
        wszystko jest ok a on i tak przepisal leki n podtrzymanie.
    • beatrice73 Re: latanie samolotem?? 22.09.05, 16:31
      mysle ze jedno z drugim nie ma wiele wspolnego, lekarze obecnie wielokrotnie
      przepisuja leki na podtrzymanie ciazy z wielu powodow, np jesli o dziecko
      staralas sie dluzszy czas, jesli jestes po 30, jesli stracilas wczesniej ciaze.
      obecnie coraz czesciej dochodzi do poronien w pierwszym trymestrze, moze to
      dlatego. w kazdym razie leki te absolutnie nie szkodza dziecku, jest tu
      doprawdy ogromne grono dziewczat lykajacych luteine, duphaston czy inne leki.
      nie martw sie na zapas. ufaj lekarzowi jesli jestes do niego przekonana i ....
      zycze milego lotu smile
      • xixx Re: latanie samolotem?? 22.09.05, 16:39
        To zależy jakie t są leki, jeśłi luteina czy duphaston to radzę przec ich
        braniem zbdac progesteron, jeśłi jest konkretnie w normie,to po co te leki, one
        tylko na progesteron właśnie działają. Nie ma sesnu brac lekow, na cos co jest ok.

Pozdrawiam!
      • agnes3131 Re: latanie samolotem?? 22.09.05, 22:29
        Dziekuję wszystkim za opinie. Mam brać właśnie duphaston. Progesteronu chyba
        nie miałam badanego, jeśli to jakieś oddzielne badanie. Dziecko udało nam sie
        za 1 razem, a lat mam 30. Lekarz myślę że jest dobry, jest ordynatorem oddziału
        położniczego i ma dużo pacjentek, powiedział, ze to dla bezpieczeństwa.
        Dziękuję beatrice za pocieszenie, chociaż inne opinie mnie troche zmartwiły...
        pozdrawiam!!
        • dabrowskas Re: latanie samolotem?? 15.12.05, 16:50
          Cześć,
          Mam serdeczną prośbę - czy możesz mi powiedzieć jaką dawkę Duphastonu ci lekarz
          zalecił zażywać i ile dni przed lotem, przez ile dni?
          Czeka mnie za tydzien lot do Pragi, to bedzie 11 TC, strasznie sie boje, moja
          lekarka jest przeciwniczka latania w ciązy generalnie - zdecydowalam sie
          jednakl eciec, jak dotad ciaza przebiega prawidlowo.
          Dzięki
          • kasia2705 nie boj sie! 16.12.05, 10:10
            Przy ciazy przebiegajacej prawidlowo nie ma zadnego (!!!) ryzyka. Ja w ciazy
            odbylam juz 12 lotow (w tym transkontynentalne Amsterdam - Nairobi), a za
            tydzien znow lecimy, tym razem na swieta, znow w sumie 4 loty, krotsze. W lutym
            (7mc)planuje ostatnie wojaze. Glowa do gory. A duphastonu nie ma co zaczynac
            BEZ wskazan, bo potem trzeba brac do 15-17tygodnia, a po co??
            Milej podrozy i wesolych swiat!
            • dyzurna Re: nie boj sie! 28.12.05, 16:55
              kasiu ja planje leciec w 33 tygodniu, czy to duze ryzyko. czy twoja dzidzia byla szalenie aktywna w samolocie , ja juz lecialam 3 razy podczas ciazy

• nora01 Re: latanie samolotem?? 22.09.05, 22:33
      Bierz, dziecku nie zaszkodzisz, a będziesz spokojniejsza. Lepiej chuchać na
      zimne.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka