Dodaj do ulubionych

za duzy brzuch

26.09.05, 12:22
bylam dzisiaj u gin mierzyla mi brzuch metrem i powiedziala ze mam za duzy
brzuch jestem w 16 tc a wyglada na 20 i o co chodzi w tym wszystkim w srode za
tydz ide na usg mam sie martwic a do tego mam cos z pecherzem moczowym i
przepisala mi furalgin tetno maluszka wporzadku 140
Obserwuj wątek
    • kokons Re: za duzy brzuch 26.09.05, 13:22
      Co to za jakas absurdalna diagnoza za duzy brzuch?!!!
      A mialas USG? Tentno dziecka jest idealne wiec nie wiem o co chodzi.

Uroda brzucha to na prawde indywidualna sprawa a jesli dziecko zdrowe, wod
      plodowych jest dostatecznie duzo to to jest najwazniejsze. Jesli nawet
      przytylas zaduzo to to tez twoja uroda.

Moj brzuch wyskoczyl w przeciagu dwuch tychodni po 20 tc i wszystkich a
      przedewszystkim mnie zadzwiwia, no ale dziecko zdrowe, wyniki prawie idealne i
      na plusie w 23 tc 2,5 kg wiec sie odcinam od komentarzy...
      W ciazy jestesmy i tyle!)
      • diablica26 Re: za duzy brzuch 26.09.05, 13:27
        Ale sie uśmiałam mierzenie centymetrem?Pierwsze słysze....jakaś wyjątkowa
        ginka,brzuchy sa różne jedna jest w 7 miesiącu a wyglada na 4 miesiąc inne są w
        3 miesiącu a wyglądaja na 5 miesiąc,to uroda kobiety,jak jestes z grubej kości
        masz szanse na wiekszy brzuchol niż te z drobnej kości,tak kiedyś gdzieś
        czytałam.Zreszta ja wyglądam na 37 tydzień a jestem w 22 tygodniu,lekarze sie
        śmieją ale nigdy żaden lekarz mi nic nie mówił.Lepiej poszukaj innego gina,po co
        baba ma ci głowe suszyć.
        lilypie.com
        • kingaolsz Re: za duzy brzuch 26.09.05, 13:30
          A mnie lekarze ( przy kazdej wizycie inny) zawsze mierza centymetrem, nie wiem
          czy chodzi o wielkosc brzucha, a raczej wysokosc macicy, chociaz nigdy nie
          pytalam sie po co to robia.
          Nie martw sie na zapas. Zrobia usg to bedziesz wszystko wiedziec. Bedzie dobrze.

Pozdr
          Kinga
          • anulaaa Re: za duzy brzuch 26.09.05, 13:33
            wysokość macicy mój gin mierzy na palceuncertain
            koło 20tc wyskoczyła mi piłka i od tamtej pory(29tc) nic nie urosła a że z
            dzieckiem wszystko ok to lekarz nie każe w ogóle się tym przejmować...
            jedyny minus tego,że narazie nie rosie to to,że ruchy dziecka są bolesne....
            a macicę miałam w 21tc na wysokości odpowiadającej 25tc i też nie mówił gin ze
            to źleuncertain

bez przesadyuncertain
        • moniquev Re: za duzy brzuch 26.09.05, 14:04
          coz to za absurd mierzenie brzucha centymetrem te a moza ta twoja lekarka nie
          jest ginekologiem tylko krawcowa????mozesz poprostu miec duzo wod
          plodowych...ja bedac w 4 miesiacu wygladalam na 6 i wszystko do dzisiaj jest w
          porzadku
    • sylwiapiotrowska Re: za duzy brzuch 26.09.05, 15:49
      ratunku, centymetrem? ja od 15 tygodnia mialam widoczny okragly brzuch, zawsze
      za duzy jak do wieku ciazy, ale nikt nigdy nie zmierzyl go centymetremsmile)))))))
      na usg wychodzilo ze duzo wod plodowych (ale w normie), ze duze dziecko , ze
      taka moja uroda. Nie wiedzialam ze centymetr moze tyle powiedziec lerkarzowi,
      moze zrezygnujemy z usg i na centymetr sie przezucimy smile. Nie martw sie na
      pewno wszystko gra i buczy w Twoim brzuszku, pozdrawiam
    • yalu Re: za duzy brzuch 26.09.05, 16:39
      tutaj chodzi o wysokość dna macicy w poszczególnych tygodniach ciąży - jeżeli
      lekarz na każdej wizycie nie robi usg to powinien mierzyć tą wysokość albo na
      palce od pępka (u nas częściej stosowane i często kobieta nawet nie wie, że
      mierzy) albo właśnie cm krawieckim - więcej zabawy ale efekt ten sam. Wg.
      książek wysokość dna macicy ma odpowiadać tyg. ciąży. Jeżeli u Ciebie dno macicy
      jest za wysoko to oznacza to albo duże dziecko albo takie jego ułożenie. Ja od
      24 tyg. mam macicę za wysoko właśnie o 4cm czyli 4 tyg. - u mnie jest to kwestia
      dużego dziecka.
      • aiowa Re: za duzy brzuch 26.09.05, 18:30
        Ja jestem w 9 tygodniu (koniec) i mam tez juz dosc widoczny brzuch ktorego
        wciagnac sie nie da!taka pileczka!tez bylo to dla mnie bardzo dziwne ale ja sie
        ciesze ze juz tak szybko widac i mrzy mi sie by to byly blizniaki!!!jutro ide z
        mezem na usg i mam nadzieje zeobaczyc cos wspanialego!!!smile
        • dora774 Re: za duzy brzuch 26.09.05, 19:15
          Wogle sie nie przejmuj, ja tak jak widze wiekszosc dziewczyn takze mam duzy
          brzuch od poczatku jak tylko sie dowiedzialam. Jak znajomi pytali sie ktory to
          tydzien i jak im odpowiadalam wszyscy pytali sie czy to napewno jeden dzidzus.
          Nawet sama troche sie balam i nawet zapytalam sie mojej gino, na co ona
          odpowiedziala ze jestem szczupla wiec moje kiszeczki nie maja sie gdzie miescic
          i dlatego tak to wyglada. Teraz jestem w 28tc a brzuch mam jak pilka i wyglada
          jakbym zaraz miala rodzic. Nie ma co sie martwic.
          • aiowa Re: za duzy brzuch 26.09.05, 19:19
            no dokladnie!!tylko cieszyc!! ja marze o wielkim brzuzku!! bo kobieta wyglada
            wtedy naprawde pieknie!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka